direct naar inhoud van 7.3 Toelichting bestemmingen
Plan: Overvecht-Noordelijke stadsrand
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPOVERVECHTNSR-0601

7.3 Toelichting bestemmingen

De verschillende in het plangebied aanwezige en toekomstige functies en bijbehorende regelingen worden in deze paragraaf toegelicht.

Bijzonderheden

Waar gebouwen zijn toegestaan is dat binnen de verschillende bestemmingen aangegeven met een bouwvlak op de verbeelding. Binnen elk bouwvlak is de maximaal toelaatbare hoogtemaat van de bebouwing in dat bouwvlak aangegeven. Dit gebeurt afwisselend door goot- en bouwhoogten aan te geven dan wel door het aantal bouwlagen op de verbeelding op te nemen. In de regels is, daar waar van toepassing, de maximale hoogte van een bouwlaag aangegeven. Door vastlegging van de bestaande kapvorm c.q. afdekking van de gebouwen blijft de karakteristiek van de bebouwing gewaarborgd.

Alle gebouwen binnen de bijzondere bestemming, behoudens in de bestemmingen Wonen en Wonen - Bestaand lint 1 en 2, dienen te worden gebouwd binnen op de verbeelding opgenomen bouwvlakken. Buiten het bouwvlak zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan.

Artikel 3 Agrarisch

De gronden met de bestemming Agrarisch hebben betrekking op agrarische bedrijven met bijbehorende voorzieningen. Tevens is een sierviskwekerij toegestaan waar deze als zodanig op de verbeelding is aangeduid. Bij recht zijn kleinschalig kamperen en detailhandel in ter plaatse vervaardigde producten toegestaan. De bestaande paardenbakken mogen worden gehandhaafd. De kenmerkende openheid (in verband met de aanwezig slagenlandschap) van het gebied wordt als waarde beschermd door het aanbrengen van hoogopgaande beplanting, houtopstanden en bebossing omgevingsvergunningplichtig te maken. Omschakeling naar intensieve veehouderij is mogelijk.

Gebouwen worden gebouwd binnen het bouwvlak. Daar waar een bebouwingspercentage is opgenomen geldt dit percentage voor de mate van bebouwing van het bouwvlak. De goot- en bouwhoogte van gebouwen zijn opgenomen op de verbeelding. Tevens is een regeling opgenomen voor de bestaande gebouwen buiten het bouwvlak. In beginsel is één bedrijfswoning bij het bedrijf toegestaan. Bij agrarische bedrijven kan de bedrijfsvoering dermate intensief zijn dat behoefte ontstaat aan een tweede bedrijfswoning. Deze wordt met een afwijkingsregel - onder voorwaarden - mogelijk gemaakt.

Tot slot zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen voor de verandering van de bestemming in de bestemming Wonen en Recreatie. Daarnaast is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het vergroten van het bouwvlak. Uitbreiding is onder voorwaarden mogelijk an de achterzijde. Hiermee wordt aangesloten op het geldende planologisch regime.

Artikel 4 Bedrijf

Aan de gronden in het plangebied waarop bedrijven zijn gelegen is de bestemming 'Bedrijf' toegekend. De toelaatbaarheid van de bedrijven is bepaald, mede aan de hand van de ligging van de bedrijven in de directe omgeving van gevoelige functies. Voor bedrijven met een hogere dan de algemeen toelaatbare categorie A tot en met B2 van de Lijst van Bedrijfsactiviteiten (zie ook paragraaf 7.5 Lijst van bedrijfsactiviteiten functiemenging (LvB)), is een maatbestemming gehanteerd (zoals voor motorbrandstoffenverkooppunten en een waterzuiveringsinstallatie). Bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing kan zich dan alleen nog een gelijksoortig bedrijf vestigen, of een bedrijf dat past binnen het algemene toelatingsbeleid. Voor de overige specifieke functies geldt dat deze tevens zijn toegestaan naast een reguliere bedrijfsfunctie.

Binnen de bestemming zijn zelfstandige kantoren niet toegestaan. Kantooroppervlak behorende bij de bedrijfsuitvoering is wel toegestaan tot 30% van het totale bedrijfsvloeroppervlak tot een maximum van 2.000 m².

Alleen de bestaande bedrijfswoningen zijn positief bestemd. Deze zijn aangeduid op de verbeelding. Het wordt niet mogelijk gemaakt om een nieuwe bedrijfswoning te realiseren.

Risicovolle inrichtingen zijn op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) binnen de bestemming, met uitzondering van de bestaande lpg-verkooppunten en het vulstation aan de Gageldijk, niet toegestaan, evenals geluidshinderlijke inrichtingen (met uitzondering van de RWZI) . De waterzuiveringsinstallatie is op de verbeelding specifiek aangegeven. Het gaat daarbij om een gezoneerd terrein als bedoeld in de Wet geluidhinder.

Bedrijfswoningen zijn in beginsel op basis van het gemeentelijk beleid niet toegestaan, met uitzondering van de bestaande. Deze aanwezige bedrijfswoningen zijn op de verbeelding aangegeven.

De gronden mogen bebouwd worden voor maximaal het percentage dat op de verbeelding is aangegeven. Indien geen percentage is opgenomen, mag het bouwvlak volledig bebouwd worden. De maximaal toegestane bouwhoogte is op de verbeelding aangegeven, Buiten het bouwvlak is de opslag van goederen met een hoogte tot 4 m toegestaan.

Binnen de bestemming is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen. zodat burgemeester en wethouders bedrijven kunnen toestaan uit één categorie hoger en bedrijven die niet genoemd worden in de LvB, indien het betrokken bedrijf naar aard en invloed op de omgeving geacht kan worden te behoren tot de toegelaten categorieën op die gronden.

Artikel 5 Bedrijf - Nutsvoorziening

De grotere nutsgebouwen, zoals gebouwen ten behoeve van elektriciteitsvoorzieningen, gebouwen van de stadsverwarming en dergelijke zijn in deze bestemming ondergebracht, inclusief de ontsluitingsverhardingen. De hulpwarmtekrachtcentrale is specifiek aangeduid, hier is sprake van een gezoneerd industrieterrein als bedoeld in de Wet geluidhinder. Deze nutsgebouwen zijn groter dan de nutsgebouwtjes die op grond van de algemene afwijkingsregels kunnen worden toegelaten en zijn dan ook vanwege hun omvang apart bestemd op de verbeelding.

Artikel 6 Centrum

Deze bestemming is van toepassing op het Groot-Winkelcentrum Overvecht. Binnen deze bestemming worden diverse centrumfuncties toegestaan, alsmede woningen. De centrumfuncties zijn alleen toegestaan op de begane grond en wonen alleen op de verdieping. De bestaande kantoren en detailhandel op de eerste verdieping zijn wel toegestaan.

Artikel 7 Cultuur en ontspanning

De bestemming Cultuur en ontspanning wordt toegekend aan een muziek-, dans- en toneelschool en instelling voor kunstzinnige vorming of een daarmee vergelijkbare instelling en de bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen, water, nutsvoorzieningen en parkeervoorzieningen.

Ter plaatse van de specifieke aanduiding is hiernaast een 'kinderboerderij' binnen deze bestemming toegestaan.

Artikel 8 Detailhandel - Tuincentrum

De bestemming Detailhandel - Tuincentrum is specifiek bestemd voor een tuincentrum met bijbehorende additionele horeca en andere voorzieningen. Een afwijkingsbevoegdheid is opgenomen teneinde een hoogteaccent toe te staan in de bebouwing. Een specifieke gebruiksregel is opgenomen op grond waarvan grootschalige vuurwerkopslag is uitgesloten binnen de bestemming

Artikel 9 Gemengd – 1

De bestemming Gemengd – 1 heeft betrekking op diverse functies, namelijk detailhandel, dienstverlening, wonen en horeca met bijbehorende voorzieningen. Detailhandel en dienstverlening zijn uitsluitend toegestaan op de begane grond. De horecabedrijven zijn aangeduid op de verbeelding terwijl in de regels wordt verwezen naar de bijlage waarin de toegestane vormen van horeca zijn opgenomen. Zie ook paragraaf 7.6 Lijst van horeca-activiteiten (LvH). Een afhaalzaak is uitsluitend toegestaan daar waar dit als zodanig op de verbeelding is opgenomen. Bij de woonfunctie is tevens op de eerste verdieping of daarboven het uitoefenen van een aan-huis-verbonden beroep toegestaan.

Specifieke gebruiksregels zijn opgenomen op grond waarvan grootschalige vuurwerkopslag, grootschalige detailhandel en verkooppunten van motorbrandstof zijn uitgesloten binnen de bestemming. Tevens zijn hierin specifieke regels opgenomen ten behoeven van de aan huis verbonden beroepen. Bij omgevingsvergunning kan hiervan worden afgeweken en kunnen andere vormen van aan huis verbonden beroepen worden toegestaan, mits deze naar aard en hinder niet ingrijpender zijn dan de ter plaatse toegestane activiteiten.

Artikel 10 Gemengd – 2

De bestemming Gemengd – 2 heeft betrekking op de volgende functies: bedrijven, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en kantoren met bijbehorende voorzieningen. Bedrijven zijn toegestaan in categorie A en B1 van de Lijst van Bedrijfsactiviteiten functiemenging. (Zie ook paragraaf 7.5 Lijst van bedrijfsactiviteiten functiemenging (LvB)).

Specifieke gebruiksregels zijn opgenomen op grond waarvan grootschalige vuurwerkopslag en Wgh-inrichtingen (zogenaamde grote lawaaimakers) zijn uitgesloten binnen de bestemming.

Artikel 11 Gemengd – 3

De bestemming Gemengd – 3 is toegekend aan de gronden waarop de garageloods staat behorend bij Fort aan de Klop en heeft betrekking op de volgende functies: opslag ten behoeve van bedrijfsactiviteiten, sanitaire voorzieningen ten behoeve van aangrenzende verblijfsrecreatie, cultureel-educatieve voorzieningen met bijbehorende voorzieningen. In de bouwregels is de bruto-vloeroppervlakte van de binnen deze bestemming voorkomende functies gemaximeerd.

Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van de planregels om het vloeroppervlak van de sanitaire voorzieningen dan wel de cultureel-educatieve voorzieningen uit te breiden in geval van verkleining of opheffing van het vloeroppervlak van de opslag. Ook is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om in geval van permanente beëindiging van één van de genoemde functies kunstenaarsateliers te kunnen realiseren in maximaal milieucategorie B1. (Zie ook paragraaf 7.5 Lijst van bedrijfsactiviteiten functiemenging (LvB)).

Specifieke gebruiksverboden zijn opgenomen voor bedrijfswoningen en opslag buiten het bouwvlak.

Artikel 12 Gemengd – 4

De gronden met de bestemming Gemengd – 4 zijn eveneens gelegen binnen Fort aan de Klop. De bestemming heeft betrekking op de volgende functies: opslag ten behoeve van bedrijfsactiviteiten, een technische installatieruimte en fietsenverhuur met bijbehorende voorzieningen. Gebouwen worden gebouwd binnen het bouwvlak en de maximale bouwhoogte is opgenomen op de verbeelding. De bestaande kapvorm dient te worden gehandhaafd.

Specifieke gebruiksverboden zijn opgenomen voor bedrijfswoningen en opslag buiten het bouwvlak.

Artikel 13 Gemengd - 5

De bestemming Gemengd - 5 is toegekend aan de gronden van Fort De Gagel. De bestemming heeft betrekking op de functies dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen, dagrecreatie, bescherming van de aanwezige ecologische waarden, vergadercentrum, één horecabedrijf uit de categorie C, D1 en D2 van de Lijst van Horeca-activiteiten, een geluidsstudio, een adviesbureau en een overdekt horecaterras alsmede kano- en fietsverhuur en daarbij behorende ondersteunende voorzieningen. Zie ook paragraaf 7.6 Lijst van horeca-activiteiten (LvH).

Specifieke gebruiksverboden zijn opgenomen voor bedrijfswoningen en opslag buiten het bouwvlak.

Artikel 14 Gemengd - 6

De bestemming Gemengd - 6 is toegekend aan de panden in het Hoogstraatbuurtje die een niet-woonfunctie op de begane grond hebben en wonen op de verdieping(en). Uitsluitend op de begane grond zijn de functies dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en bedrijven in de categorieën A t/m B1 van de Lijst van Bedrijfsactviteiten toegestaan. (Zie ook paragraaf 7.5 Lijst van bedrijfsactiviteiten functiemenging (LvB)). De woonfunctie is zowel op de begane grond als in de overige bouwlagen toegestaan met daaraan verbonden beroep en -bedrijf en/of bed & breakfast. Daar waar dit in de verbeelding is aangeduid, is op de begane grond tevens detailhandel en horeca tot en met respectievelijk categorie B of C van de Lijst van Horeca-activiteiten toegestaan. Zie ook paragraaf 7.6 Lijst van horeca-activiteiten (LvH).

Artikel 15 Gemengd - 7

De bestemming Gemengd - 7 is toegekend aan het perceel op de hoek Fortunadreef en Heradreef. Op deze locatie is een aantal functies mogelijk om functiemenging op deze plaats te bevorderen. Hiermee wordt aangeslotern bij het nu geldende planologisch regime. In de bestemming is detailhandel, dienstverlening en vormen van horeca (categorie B en D) toegestaan.

Artikel 16 Groen - 1

De bestemming Groen - 1 is bedoeld voor groenvoorzieningen, paden, speelvoorzieningen en andere bijbehorende voorzieningen, alsmede voor tuinen bij woonschepen. Tevens zijn de gronden bestemd voor de bescherming van de aanwezige ecologische waarden en de bestaande groepsschuilplaatsen. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan in de vorm van vrijstaande bijbehorende bouwwerken in tuinen behorende bij woonschepen. De maatvoering van deze vrijstaande bijbehorende bouwwerken is opgenomen in de regels. Daarnaast is de maatvoering van diverse bouwwerken, geen gebouwen zijnde opgenomen in de bouwregels.

Artikel 17 Groen - 2

De hoogbouw in Overvecht vormt tezamen, zo blijkt uit de stedenbouwkundige studie van buro De Nijl, zogenaamde hoven. Gesteld wordt dat de inrichting en het gebruik van de hoven een relatie heeft met de omliggende woningen en dat ze een extra kwaliteit kunnen bieden als woonomgeving. Ontwikkelingsrichtingen kunnen zijn een moestuin, bloementuin, siertuin, e.d. Functies die geen relatie hebben met omliggende woningen zijn niet toegestaan. Om dit planologisch mogelijk te maken zijn de hoven als zodanig bestemd in voorliggend bestemmingsplan. In principe is geen bebouwing toegestaan met uitzondering van de gronden die zijn aangeduid voor vrijstaande bijbehorende bouwwerken. Op deze gronden zijn maximaal 3 gebouwen toegestaan ten behoeve de aangrenzende woningen.

Artikel 18 Horeca

De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor horecabedrijven. Nadere aanduidingen geven aan welke horecacategorieën er mogelijk zijn. Hierbij wordt verwezen naar de horecacategorieën uit de Lijst van Horeca-activiteiten. Zie ook paragraaf 7.6 Lijst van horeca-activiteiten (LvH). Een specifieke aanduiding is opgenomen ten behoeven van een congrescentrum. Bedrijfswoningen zijn uitsluitend toegestaan daar waar deze op de verbeelding zijn aangegeven.

Een specifieke aanduiding is verder opgenomen ter behoud van de bestaande natuurwaarden ter plaatse van de kelderlaag van een bestaand stenen wachthuisje binnen Fort aan de Klop.

Artikel 19 Kantoor

De bestemming kantoor is bedoeld voor kantoren met bijbehorende voorzieningen. Hoofdgebouwen worden gebouwd binnen het bouwvlak en het de maximale bouw- en goothoogten zijn opgenomen op de verbeelding. De bestaande kapvorm dient te worden gehandhaafd.

Een specifieke gebruiksregel is opgenomen op grond waarvan bedrijfswoningen niet zijn toegestaan binnen de bestemming. Tot slot kan bij omgevingsvergunning een afwijkingsbevoegdheid worden toegepast voor een gebouw ten behoeve van een wachtruimte voor werknemers van openbaar vervoer. Deze regeling is overgenomen uit het bestemmingsplan Tweede gedeeltelijke herziening NS-Overvecht e.o..

Artikel 20 Maatschappelijk

De gronden met bestemming Maatschappelijk zijn bedoeld voor maatschappelijke voorzieningen en wonen met bijbehorende voorzieningen. Binnen deze bestemming is een switch tussen de verschillende maatschappelijke voorzieningen (omschreven in artikel 1; begripsbepalingen) mogelijk. Alleen de begraafplaats is nader aangeduid en uitsluitend toegestaan ter plaatse van deze aanduiding. Tevens zijn culturele voorzieningen toegestaan daar waar dit is opgenomen op de verbeelding. Voor wonen is een onderscheid gemaakt tussen wonen en bedrijfswoningen. Voor wonen in het algemeen geldt dat dit alleen toegestaan is op de verdiepingen en alleen daar waar opgenomen op de verbeelding. Bedrijfswoningen worden eveneens op de verbeelding aangeduid.

Gebouwen moeten worden gebouwd binnen het bouwvlak, waarbij geldt dat daar waar een bebouwingspercentage op de verbeelding is opgenomen, het bouwvlak voor maximaal dat percentage mag worden bebouwd. Het maximaal aantal bouwlagen is opgenomen op de verbeelding. Daar waar geen maximaal aantal bouwlagen is opgenomen, is de maximale bouwhoogte opgenomen.

De inhoud van de bedrijfswoning is in de regels gemaximeerd.

Artikel 21 Natuur

De bestemming Natuur is opgenomen voor de bescherming van natuurwetenschappelijke, ecologische en landschappelijke waarden. Hiertoe zijn zeer beperkte bouwmogelijkheden opgenomen in combinatie met een omgevingsvergunningenstelsel.

Artikel 22 Recreatie

De voor Recreatie aangewezen gronden zijn bestemd voor onder andere extensieve openluchtrecreatie (zie begrippen) met de daarbij behorende voorzieningen (zoals water, groen, nutsvoorzieningen, ontsluiting en parkeren). Aan de St Antoniedijk wordt ruimte gegeven voor een nieuwe kleinschalige parkeergelegenheid. Specifieke vormen van recreatie in de vorm van volkstuinen en een skatebaan zijn aangeduid op de verbeelding. Andere recreatieve functies zijn binnen deze bestemming niet toegestaan.

Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan in de vorm van kassen en schuurtjes ten behoeve van de volkstuinen. De maatvoering hiervan is opgenomen in de regels.

Artikel 23 Recreatie - Verblijfsrecreatie

De bestemming Recreatie - verblijfsrecreatie is toegekend aan het campingterrein gelegen binnen Fort aan de Klop. Het kampeerterrein kan alleen binnen het zomerseizoen worden gebruikt. Tevens is deze bestemming gericht op het behoud van de bestaande groepsschuilplaatsen.

Binnen de bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van het wijzigen van de bestemming in de bestemming Groen met de dubbelbestemming Waarde - Ecologie.

Artikel 24 Sport

De bestemming Sport is bedoeld voor sportvoorzieningen met bijbehorende voorzieningen zoals ondergeschikte detailhandel en additionele horeca. Tevens is een manege toegestaan waar deze als zodanig op de verbeelding is aangegeven, waarbij ook de paardenbakken specifiek zijn aangeduid. Ook is een horecabedrijf aangeduid op de verbeelding. Gebouwen worden gebouwd binnen het bouwvlak en het maximaal aantal bouwlagen is opgenomen op de verbeelding. Daar waar geen maximaal aantal bouwlagen is opgenomen, is de maximale bouwhoogte opgenomen. Buiten het bouwvlak zijn gebouwen van ondergeschikte aard zoals een fietsenstalling toegestaan. De maatvoering hiervan is opgenomen in de regels.

Artikel 25 Tuin

De bestemming Tuin heeft betrekking op tuinen behorende bij op aangrenzende gronden gelegen gebouwen. Uitsluitend de bestaande gebouwen zijn toegestaan, waarbij geldt dat deze wel mogen worden vernieuwd, maar niet worden vergroot.

Artikel 26 Verkeer

De bestemming Verkeer wordt toegekend aan die wegen die door hun doorstroomfunctie een structuurbepalend karakter hebben. Uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde mogen worden gebouwd.

Artikel 27 Verkeer – Railverkeer

De bestemming Verkeer – Railverkeer is bedoeld voor spoorwegen met bijbehorende voorzieningen. Gebouwen mogen worden gebouwd binnen het bouwvlak, waarbij het aantal bouwlagen op de verbeelding is aangegeven. Tevens is een aparte regeling voor overkappingen opgenomen.

Artikel 28 Verkeer – Verblijfsgebied

De bestemming Verkeer – Verblijfsgebied heeft betrekking op verblijfsgebied voor gemotoriseerd verkeer en langzaam verkeer met bijbehorende voorzieningen. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeervoorzieningen, voet- en fietspaden en groen- en waterpartijen. Diverse kleinschalige gebouwen zijn bij aanduiding toegestaan binnen de bestemming. Hiervoor zijn bouwregels opgenomen in de regels.

Artikel 29 Water

De voor Water aangewezen gronden zijn bestemd voor de waterhuishouding, de wateraanvoer en -afvoer, de waterberging en het verkeer te water. Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend keermuren voor de waterbeheersing, oeverbeschoeiingen, duikers, bruggen en steigers worden gebouwd.

Ter plaatse van de aanduiding 'woonschepenligplaats' is het bestaande aantal ligplaatsen voor woonschepen toegestaan, inclusief de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen of -bedrijven.

Ter plaatse van de aanduiding 'raamprostitutie' is raamprostitutie in schepen toegestaan.

Artikel 30 Wonen

Vrijwel alle woningen in het plangebied hebben de bestemming 'Wonen' gekregen. De met het wonen samenhangende doeleinden, het wonen zelf, aan-huis-verbonden beroepen en -bedrijven, de tuinen en de (achter)erven, zijn gecombineerd in deze bestemming.

Specifieke aanduidingen zijn opgenomen voor onder meer:

  • garages;
  • woonwagenstandplaats.

In de regels zijn in samenhang met de verbeelding voorwaarden geformuleerd betreffende het hoofdgebouw van de woning, bijbehorende bouwwerken en bouwwerken. geen gebouwen zijnde. Ten aanzien van het hoofdgebouw is bepaald dat deze binnen het bouwvlak worden opgericht met maximaal het aantal bouwlagen dat op de verbeelding is aangeduid. De op het moment van terinzagelegging bestaande kapvorm of afdekking dient gehandhaafd te worden.

Voor woonwagens is een eigen specifieke bouwregeling opgenomen.

Het uitoefenen van aan-huis-verbonden beroepen en -bedrijven uit categorie A en B1 van de Lijst van bedrijfsactiviteiten wordt direct mogelijk gemaakt, mits de woonfunctie blijft prevaleren. (Zie ook paragraaf 7.5 Lijst van bedrijfsactiviteiten functiemenging (LvB)). Om te garanderen dat de woonfunctie in overwegende mate behouden blijft, mag het vloeroppervlak ten behoeve van aan-huis-verbonden beroepen of -bedrijven niet groter zijn dan 1/3 deel van het vloeroppervlak van de woning tot een maximum van 40 m², inclusief aan- en uitbouwen.

Via toepassing van de afwijkingsbevoegdheid mag het vloeroppervlak ten behoeve van aan-huis-verbonden beroepen of -bedrijven worden verhoogd tot maximaal 60 m², inclusief bijbehorende bouwwerken. Binnen de afwijkingsbevoegdheid bestaat ook de mogelijkheid om aan-huis-verbonden beroepen en andere bedrijven dan uit categorie 1 van de LvB toe te staan, indien en voor zover voor de activiteiten geen omgevingsvergunning voor de activiteit milieu is vereist.

Uitkomsten buro De Nijl

De uitkomsten van de stedenbouwkundige studie uitgevoerd door Buro de Nijl zijn met name verwerkt in deze bestemming.

De mogelijkheid tot het uitbreiden van eengezinswoningen kan zowel aan de achterkant als aan de zijkant van de woning, met dien verstande dat deze uitbreidingen zijn beperkt indien de percelen grenzen aan openbare bestemmingen. Dit geeft een extra stimulans om bestaand groen op erfafscheidingen te handhaven of om nieuw groen te planten. Aan de voorzijde zijn geen extra uitbreidingsmogelijkheden toegestaan.

Het bouwen van vrijstaande bijbehorende bouwwerken en erfafscheidingen is verder onderwerp van nader onderzoek geweest. Ook hierbij heeft meegespeeld dat er sterk de voorkeur bestaat voor groene afscheidingen en dat dit zo veel mogelijk gestimuleerd dient te worden. Om die reden is opgenomen dat vrijstaande bijbehorende bouwwerken minimaal 0,50 m uit de achterste perceelsgrens dienen te worden gebouwd en dat de bouwhoogte van erfafscheidingen voor (het verlengde van) de voorgevel en tot 2 meter daarachter maximaal 1 meter mag bedragen.

Uitbreidingen van hoogbouw met een extra bouwlaag wordt toegestaan. Gelet op het karakteristiek van de middenbouw, wordt het voor deze gebouwen niet toegestaan.

Uitbreidingen ten behoeve van entrees en liften wordt bij recht toegestaan om aan de eisen van de moderne tijd te kunnen voldoen. Op deze manier kunnen entrees ruimer worden opgezet en in/bij appartementencomplexen die nog niet zijn voorzien van een lift alsnog een dergelijke voorziening worden aangebracht.

Tot slot is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen teneinde maatschappelijke voorzieningen ten behoeve van zorg en welzijn toe te staan. Het gebied waar deze bevoegdheid kan worden toegepast is opgenomen op de verbeelding.

Bijlage 9 Wonen – 1

De woningen aan de Maria van Hongarijdreef en omgeving die deel uitmaken van het gebiedsplan Spoorzone hebben de bestemming Wonen-1 gekregen. Het eerder vastgestelde postzegelbestemmingslan (bestemmingsplan Maria van Hongarijedreef, Overvecht) voor deze ontwikkelingslocatie is in het actualisatieplan overgenomen.

Artikel 32 Wonen - 2

De bestemming 'Wonen - 2' is specifiek opgenomen voor de bestaande woningen in het bebouwingslint in het zuiden langs de Vecht. Ten opzichte van de nieuw toegevoegde woningen wijken onderscheiden deze woningen zich omdat zij behoren tot de oorspronkelijke lintbebouwing langs de wegen die door dit voorheen agrarische gebied liepen. De woningen zijn veelal gelegen op grote percelen en hebben dan ook een meer landelijke karakteristiek (voormalige boerderijen of). Veelal zijn bij de woningen grote vrijstaande bijbehorende bouwwerken aanwezig. Deze bebouwing leent zich over het algemeen goed voor allerlei woon/werk combinaties, vooropgesteld dat deze woon/werk milieus goed passen binnen de daar om heen liggende nieuwe woonmilieus. Diverse regels zijn opgesteld voor de maatvoering en situering van deze bebouwing.

Omdat de voormalige lintbebouwing enerzijds structuurbepalend is en anderzijds zorgt voor een eigen waardevolle karakteristiek in het gebied is hiervoor een speciaal toegesneden woonbestemming in het plan opgenomen, die functioneel breder gebruik van de percelen mogelijk maakt, maar de ruimtelijke karakteristiek van de lintbebouwing beschermt.

Artikel 33 Wonen - 3

De bestemming 'Wonen - 3' is specifiek opgenomen voor de bestaande woningen in het bebouwingslint in de Noordelijke Stadsrand. Ten opzichte van de nieuw toegevoegde woningen wijken onderscheiden deze woningen zich omdat zij behoren tot de oorspronkelijke lintbebouwing langs de wegen die door dit voorheen agrarische gebied liepen. De woningen zijn veelal gelegen op grote percelen en hebben dan ook een meer landelijke karakteristiek (voormalige boerderijen of landarbeiderswoningen). Veelal zijn bij de woningen grote vrijstaande bijbehorende bouwwerken aanwezig. Deze bebouwing leent zich over het algemeen goed voor allerlei woon/werk combinaties, vooropgesteld dat deze woon/werk milieus goed passen binnen de daar om heen liggende nieuwe woonmilieus. Diverse regels zijn opgesteld voor de maatvoering en situering van deze bebouwing.

Omdat de voormalige lintbebouwing enerzijds structuurbepalend is en anderzijds zorgt voor een eigen waardevolle karakteristiek in het gebied is hiervoor een speciaal toegesneden woonbestemming in het plan opgenomen, die functioneel breder gebruik van de percelen mogelijk maakt, maar de ruimtelijke karakteristiek van de lintbebouwing beschermt. Om de openheid van het gebied te waarborgen is een minimale afstand van bebouwing tot de erfgrenzen opgenomen. Bij een concreet verzoek kan onder voorwaarden van deze minimaal voorgeschreven maten worden afgeweken.

Artikel 34 Leiding - Gas (dubbelbestemming)

Deze dubbelbestemming beschermt de bestaande gasleiding alsmede het verblijfsklimaat rondom de gasleiding. Hiertoe zijn bouwbeperkingen opgenomen in combinatie met toestemming van de beheerder.

Artikel 35 Leiding - Hoogspanning (dubbelbestemming)

Deze dubbelbestemming beschermt de bestaande ondergrondse hoogspanningsleiding door middel van een bouwbeperking met afwijkingsbevoegdheid en toestemming van de beheerder.

Artikel 36 Leiding - Hoogspanningsverbinding (dubbelbestemming)

Deze dubbelbestemming beschermt de bestaande bovengrondse hoogspanningsverbinding alsmede het verblijfsklimaat rondom de hoogspanningsverbinding. Hiertoe zijn bouwbeperkingen opgenomen in combinatie met toestemming van de beheerder.

Artikel 37 Waarde-Archeologie (dubbelbestemming)

De aanwezige archeologische waarden in het hele plangebied worden beschermd via de dubbelbestemming Waarde-Archeologie. Deze dubbelbestemming beschermt de archeologische waarden in het plangebied. Op grond van deze dubbelbestemmingen is voor activiteiten waarbij gegraven wordt, zoals bouwen en een aantal specifiek genoemde werken en werkzaamheden, een omgevingsvergunning nodig. Het toepassen van de afwijkingsbevoegdheid of het verlenen van de vergunning is slechts mogelijk indien is aangetoond dat de te verrichten activiteiten de archeologische waarden niet zullen schaden.

Artikel 38 Waarde-Cultuurhistorie (dubbelbestemming)

Door middel van deze dubbelbestemming worden de betreffende gronden van Fort Blauwkapel in het plangebied bestemd voor het behoud. herstel en de ontwikkeling van de met het beschermd dorpsgezicht verbonden cultuurhistorische waarden. Voor de gronden die in een beschermd dorpsgezicht vallen zijn extra bebouwingsregels opgenomen die waarborgen, dat de afmetingen en ritmiek, evenals de gevelbeëindiging, detaillering, materiaalkeuze en kleur van de bebouwing zodanig op de omgeving worden afgestemd, dat de karakteristiek van het straat- en stadsbeeld niet in onevenredige mate wordt aangetast en aan de ruimtelijke kwaliteit van het plangebied geen afbreuk wordt gedaan.

Artikel 39 Waarde-Ecologie (dubbelbestemming)

De ecologische verbindingszones worden beschermd door middel van deze dubbelbestemming. Hiertoe is een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen.

Artikel 40 Waarde-Landschap (dubbelbestemming)

Deze dubbelbestemming beschermt de bestaande kavelpatronen waterkering door middel van een bouwbeperking met afwijkingsbevoegdheid en een omgevingsvergunningenstelsel.

Artikel 41 Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming beschermt de waterkering door middel van een bouwbeperking met afwijkingsbevoegdheid en een omgevingsvergunningenstelsel.

Artikel 42 Waterstaat - Waterlopen

Deze dubbelbestemming beschermt de watergang die door het plangebied loopt door middel van een bouwbeperking met afwijkingsbevoegdheid en een omgevingsvergunningenstelsel.

Monumenten

In het plangebied komt een aantal monumenten voor die als zodanig door de Rijksoverheid als te behouden bebouwing zijn aangewezen. De bescherming van de monumenten is afzonderlijk geregeld in de monumentenregelgeving.