7.4 Overige regels
Hoofdstuk 3 en 4 bevatten de algemene regels (bepalingen) alsmede de overgangs- en slotregels. De beide hoofdstukken bevatten de volgende artikelen:
-
Artikel 43: Antidubbeltelbepaling: Dit artikel is opgenomen om te voorkomen dat een stuk grond dat al eens was betrokken bij het verlenen van een bouwvergunning of een omgevingsvergunning bij de beoordeling van latere bouwplannen nogmaals wordt betrokken.
-
Artikel 44: Algemene bouwregels: in dit artikel is geregeld dat bestaande in overeenstemming met de Woningwet tot stand gekomen afwijkende maten positief worden bestemd.
-
Artikel 45: Algemene gebruiksregels: In dit artikel is opgenomen wat in dit bestemmingsplan in ieder geval wordt verstaan onder strijdig gebruik. De Wro bevat een algemeen verbod om de gronden en bebouwing in strijd met het bestemmingsplan te gebruiken. Een algemeen gebruiksverbod hoeft derhalve niet meer in de planregels te worden opgenomen. Het is wel mogelijk om in het bestemmingsplan aan te geven wat onder verboden gebruik in ieder geval wordt verstaan. In dit artikel is opgenomen dat onder verboden gebruik wordt verstaan: onbebouwde gronden te gebruiken als staanplaats voor onderkomens als opslagplaats voor onklare voer-, vlieg- en vaartuigen of onderdelen daarvan of als stortplaats voor puin en afvalstoffen. Het gebruik of bouwen in strijd met het bestemmingsplan was vroeger onder de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening via een algemene gebruiksbepaling en strafbepaling geregeld in het bestemmingsplan. Onder de Wet ruimtelijke ordening was een en ander geregeld in de wet zelf. Met de invoering van de Wabo is dat opnieuw gewijzigd.
Nu is het als volgt geregeld.
Voor elke verandering van gebruik (in ruime zin) die in strijd komt met een bestemmingsplan is volgens artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo een omgevingsvergunning nodig is. Indien voor een dergelijk planologisch strijdig gebruik geen omgevingsvergunning wordt gevraagd of een gevraagde vergunning niet wordt verleend, komt dit gebruik dus in strijd met artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder c, van de Wabo. Dat artikel kan vervolgens bestuursrechtelijk of strafrechtelijk via de Wet op de economische delicten worden gehandhaafd.
Strijdig gebruik met planologische regelingen waarvan afwijking niet is toegestaan valt niet onder artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo. Met het oog op dergelijk gebruik is in artikel 7.2 Wet ruimtelijke ordening een verbodsbepaling opgenomen bij de invoering van de Wabo.
-
Artikel 46: Algemene aanduidingsregels: In dit artikel zijn de regels opgenomen omtrent de in het gebied geldende geluidzones industrie om de rioolwaterzuveringsinrichting en de hulpwarmtecentrale , de milieuzone van het grondwaterbeschermingsgebied, veiligheidszones rond de (vulpunten van de) lpg-verkooppunten in het plangebied, een vrijwaringszone ten behoeve van het over het plangebied lopende straalpad en onder andere een wijzigingszone langs de Vechtdijk ten behoeve van het creƫren van parkeergelegenheid voor aanwonenden. Deze bepaling stelt grenzen aan de maximale hoogte van bouwwerken. Dit artikel kent ook een aantal wijzigingsbevoegdheden, bijvoorbeeld voor het toelaten van maatschappelijke voorzieningen an de Heradreef/Fortunadreef.
-
Artikel 47: Algemene afwijkingsregels: In dit artikel zijn de afwijkingsbevoegdheden opgenomen die kunnen worden toegepast als er al niet op grond van de bestemmingsregels in hoofdstuk 2 bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken. Het gaat dan om een afwijking van maten, afmetingen en percentages, overschrijding van de bouwgrenzen, of het realiseren van nutsvoorzieningen, noodtrappen en zendinstallaties.
-
Artikel 48: Algemene wijzigingsregels: In dit artikel is de wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de Lijst van Bedrijfsactiviteiten te veranderen.
-
Artikel 49: Overgangsrecht: Dit artikel omschrijft het overgangsrecht voor bouwwerken dan wel gebruik.
-
Artikel 50: Slotregel: Dit artikel bevat alleen de titel waaronder het bestemmingsplan kan worden aangehaald.