direct naar inhoud van 7.6 Lijst van horeca-activiteiten (LvH)
Plan: Overvecht-Noordelijke stadsrand
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPOVERVECHTNSR-0601

7.6 Lijst van horeca-activiteiten (LvH)

In het Utrechtse systeem van vervaardiging van bestemmingsplan is uit oogpunt van goede ruimtelijke ordening een onderscheid gemaakt in categorieën horecabedrijven. De categorie-indeling in het bestemmingsplan bij het toelaten van horecabedrijven aan de hand van ruimtelijk relevante criteria als aard, omvang en parkeerdruk houdt verband met de overlast die horecabedrijven voor omwonenden kunnen meebrengen.

In dit bestemmingsplan is een functionele differentiatie in verschillende typen van horecabedrijven opgenomen. De regeling geeft een kwalitatieve beperking ten aanzien van het type horecabedrijf dat zich mag vestigen in het plangebied. De regeling beoogt enerzijds de nadelige invloeden van de vestiging van horeca-bedrijven op het woon- en leefklimaat in de omgeving te voorkomen. Anderzijds stimuleert het expliciet het toestaan van bepaalde categorieën van horecavestigingen in het plangebied uitdrukkelijk de faciliterende functie van deze vestigingen ten aanzien van de bezoekers in het plangebied.

De volgende categorieën van horecabedrijven worden onderscheiden met als uitgangspunt hun invloed op het woon- en leefklimaat:

Categorie A   Discotheek; bardancing; zaalverhuur/party-centra (regulier gebruik t.b.v. feesten en muziek- /dansevenementen, i.t.t. zaalverhuur t.b.v. congressen en seminars)  
Categorie B   Café; bar; brasserie  
Categorie C   Cafetaria; snackbar; grillroom; fastfood-restaurant; automatiek; snelbuffet  
Categorie D   Restaurant; bistro; crêperie; lunchroom; konditorei; koffie-/theehuis; ijssalon  

Tabel 7.1 Categorie-indeling LvH

In het bovenstaande gaat het nadrukkelijk om zelfstandige horecavestigingen.

Een nadere toelichting op het onderscheid tussen de categorieën is opgenomen in de Lijst van Horeca-activiteiten, zoals die als bijlage bij de regels is opgenomen. Daarin zijn de verschillende horecavormen onderscheiden en toegelicht. Het onderscheid is gebaseerd op de mate van hinder/overlast voor de woon- en leefomgeving. De bijlage bevat ook een korte toelichting op de categorie-indeling.

In het plangebied is horeca in de categorieën C en D toegestaan. Dit zijn de lichtste vormen van horeca met het minste hinder/overlast voor de woon- en leefomgeving. Een zwaardere horecacategorie in het plangebied is, gelet op het karakter van het plangebied niet gewenst. Als uitzondering geldt Het Vechthuis, dat in het bestemmingsplan als Horeca categorie A is aangemerkt en waarbij tevens sprake is van een zaal op de verdieping.