Plan: | Rijnsweerd, Maarschalkerweerd |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPRIJNSMAARSCH-0401 |
Op de plankaart is met een vlakje aangegeven waar bedrijfswoningen zijn toegestaan. Dat vlakje is een aanduiding en moet niet opgevat worden als een bouwvlak. Een uitbreiding van een bedrijfswoning hoeft dus niet binnen het vlakje te worden gebouwd.
Op bestemmingen die een nadere toelichting behoeven wordt hierna ingegaan.
Artikel 3 Agrarisch
De bestemming 'Agrarisch' betreft enkele agrarische bedrijven die overwegend kwekerij zijn, al of niet met enige kassen. Er is geen sprake van 'intensieve veehouderij'; deze is hier milieutechnisch bezien niet goed mogelijk en daarom uitgesloten. Bij beëindiging van het agrarisch bedrijf kan door toepassing van een wijzigingsbevoegdheid de bedrijfswoning de bestemming 'Wonen' krijgen en kan er bovendien bij sloop van een bepaalde oppervlakte aan (voormalige) agrarische bedrijfsbebouwing één woning extra worden gebouwd, die ook nog extra groot mogen worden, indien nog meer wordt gesloopt.
Er is tevens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om voor een bepaald gebied de bestemming 'Agrarisch' om te zetten in de bestemming 'Natuur'. Dit gebied betreft een stuk land waar sprake is van agrarische bedrijfsvoering. Het gebied is bij beëindiging van deze bedrijfsvoering uitermate geschikt om te worden omgezet in een natuurbestemming.
Binnen het plangebied liggen enkele bedrijven, deze bedrijven hebben de bestemming 'Bedrijf-1' gekregen.
Langs de Blauwe Vogelweg ligt een gemeentewerf, deze werf heeft de bestemming 'Bedrijf-2' gekregen.
Artikel 6 Bedrijf - Nutsvoorziening
De grotere nutsgebouwen, zoals gebouwen ten behoeve van elektriciteitsvoorzieningen, gebouwen van de stadsverwarming en dergelijke zijn in de bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorziening' ondergebracht, inclusief de ontsluitingsverhardingen. Deze nutsgebouwen zijn groter dan de nutsgebouwtjes die op grond van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht 'omgevingsvergunningvrij', dat wil zeggen zonder toetsing aan het bestemmingsplan, zijn toegestaan.
Artikel 7 Cultuur en ontspanning
De kinderboerderij met bijbehorende voorzieningen in het Beatrixpark heeft de bestemming 'Cultuur en ontspanning' gekregen.
Artikel 8 Gemengd - 1
Het complex aan de Jan Muschlaan met de functies kantoor, dienstverlening en zorgvoorzieningen heeft de bestemming 'Gemengd - 1' gekregen.
Artikel 9 Gemengd - 2
Binnen de bestemming 'Gemengd - 2' valt het stadioncomplex Galgewaard, behalve de als zodanig bestemde (monofunctionele) kantoorgebouwen op de vier hoeken van het complex. Het stadioncomplex omvat de diverse bij een stadion behorende en daaraan gerelateerde functies en voorzieningen, zoals stadiongerelateerde horeca, een sporthal, kantoren, sportgerelateerde detailhandel, dienstverlening, horeca, leisure en 'lichte' bedrijven (milieucategorie 1 en 2 uit de 'Lijst van bedrijfsactiviteiten').
De bestemming 'Gemengd 2' is gehanteerd omdat het in dit stadioncomplex om veel meer functies en voorzieningen dan in het eerder genoemde complex aan de Jan Muschlaan met de bestemming 'Gemengd -1'. Voortbouwend op de eerder voor dit gebied geldende bestemmingsplan, zijn in deze bestemming voor de diverse functies en voorzieningen maximum, soms minimum, brutovloeroppervlaktematen aangegeven. Dit om die functies en voorzieningen binnen bepaalde, gewenste proporties te houden.
Binnen de bestemming 'Gemengd - 3' is hotel Midland, de bijbehorende bowlingbaan en andere bijbehorende voorzieningen mogelijk gemaakt.
Binnen de bestemming 'Gemengd - 4' is een hotel mogelijk gemaakt. Hiervoor is een aparte procedure doorlopen.
In de bestemming 'Gemengd - 5' zijn, in de laagbouw van het voormalige provinciehuis, studentenwoningen mogelijk gemaakt. Hiervoor is een aparte procedure doorlopen.
Artikel 13 Groen
De verschillende soorten groenvoorzieningen met een structureel karakter zijn opgenomen in één bestemming: 'Groen'. Ondergeschikte groenvoorzieningen, zoals smalle bermen langs wegen en paden, zogenaamd 'snippergroen', zijn opgenomen in onder meer de diverse verkeersbestemmingen. Een groot deel van het groen heeft alleen een functie als plantsoen of als speelplek.
In het groen komen diverse andere functies en voorzieningen voor, die als zodanig zijn benoemd in deze bestemming. Zo zijn de voorkomende ecologische waarden die samenhangen met onder meer de ecologische verbindingsfunctie van de groenvoorzieningen, als zodanig benoemd (artikel 40 Waarde -
Ecologie).
In de groenvoorzieningen ter plaatse van de lunetten zijn de daar voorkomende cultuurhistorisch waardevolle elementen en objecten, te weten de flankkazematten en groepsschuilplaatsen, specifiek bestemd als cultuurhistorisch waardevolle objecten en als zodanig beschermd (zie artikel 39 Waarde -
Cultuurhistorie). Voor deze specifieke gebieden zijn meerdere aanduidingen opgenomen, zoals een specifieke bouwaanduiding waarbij de bestaande cultuurhistorische gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen worden gehandhaafd, waarbij de oppervlakte, goothoogte en bouwhoogte niet meer mogen bedragen dan de bestaande maten. Tevens is opgenomen de aanduiding 'maatschappelijk' waarbij bestaande gebouwen op de forten mogen worden gebruikt voor maatschappelijke doeleinden.
Verder zijn diverse functies en voorzieningen, zoals een gronddepot, een opslagloods en een woning als zodanig specifiek aangeduid en bestemd. Binnen deze bestemming zijn ook waterbeheer, waterberging en sierwater toegestaan. De kleinere watergangen zijn dan ook niet apart bestemd. Daarnaast mogen er binnen deze bestemming ook voet- en fietspaden worden gerealiseerd.
Artikel 14 Horeca
De in het plangebied voorkomende horecabedrijven zijn als zodanig bestemd, en wel voor horecavestigingen zoals opgenomen in de categorieën A t/m D van de bij dit bestemmingsplan behorende Lijst van Horeca-activiteiten.
Artikel 15 Kantoor - 1
De kantoorcomplexen Rijnsweerd Noord en Zuid zijn opgenomen in de bestemming 'Kantoor - 1'. Binnen deze bestemming zijn naast kantoren ook vergader- en congresfaciliteiten toegestaan. Om de oppervlakte aan kantoren binnen de beleidsmatig gestelde grenzen te houden, is in diverse bestemmings-/bouwvlakken een maximum brutovloeroppervlakte aangegeven van gebouwen ten behoeve van kantoren, waarvan zijn uitgezonderd gebouwde parkeer- en stallingsvoorzieningen. Waar geen maximum is aangegeven, geldt de bestaande brutovloeroppervlakte als maximum.
De ontwikkelingen op de kantorenmarkt zijn aanleiding om toevoeging van of omvorming naar andere functies en voorzieningen mogelijk te maken die passen in een kantooromgeving, nu en naar verwachting ook in de toekomst. Met dat uitgangspunt heeft het kantorencomplex aan de Archimedeslaan/Daltonlaan de functie-aanduiding 'onderwijs' gekregen. Hier zijn reeds nu, als recht, naast of in plaats van kantoren universitaire, para-universitaire instellingen en andere onderwijsinstellingen toegestaan. Daarnaast zijn als recht een beperkt aantal vestigingen van detailhandel (onder andere 'gemakswinkels') en dienstverlening (publiekgerichte, zoals stomerijen, wasserettes, kappers, pedicures, makelaars, reis- en uitzendbureaus) toegestaan, elk met een beperkte brutovloeroppervlakte.
Tot slot zijn in deze bestemming wijzigingsbevoegdheden opgenomen, waarmee enkele nader genoemde functies en voorzieningen, naar gelang daaraan behoefte blijkt te bestaan, kunnen worden toegevoegd aan deze bestemming of (plaatselijk) in de plaats daarvan kunnen komen. Aan het wijzigen zijn bepaalde voorwaarden gesteld betreffende onder meer milieubelasting, geluidhinder, externe veiligheid en de gevolgen van bedrijfs- en andere activiteiten in de directe omgeving, alsmede betreffende verkeer en parkeren.
Wijziging naar 'hotel' (maximaal twee hotelvestigingen) en 'sport' (een sportschool) kan overal binnen deze bestemming plaatsvinden.
Het wijzigen naar functies en voorzieningen betreffende 'onderwijs' kan, conform het gemeentelijk beleid ter zake, alleen plaatsvinden binnen de kantoorcomplexen Rijnsweerd Noord en Zuid, in gebieden met de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied'. Daarbij dient te worden bedacht dat in het complex Archimedeslaan/Daltonlaan 'onderwijs' reeds als recht is toegestaan.
Artikel 16 Kantoor - 2
De op zich zelf staande, zelfstandige kantoren in het gebied Galgenwaard/Herculesplein zijn bestemd tot 'Kantoor - 2'. De belangrijkste reden voor deze afzonderlijke kantoorbestemming, naast de bestemming "Kantoor - 1', is dat het gemeentelijk beleid hier niet is gericht op het toestaan van andere functies in plaats van of bijgemengd bij kantoren. Binnen deze bestemming zijn naast kantoren vergader- en congresfaciliteiten toegestaan.
Om de oppervlakte aan kantoren binnen de beleidsmatig gestelde grenzen te houden, is in diverse bestemmings-/bouwvlakken een maximum brutovloeroppervlakte aangegeven van gebouwen ten behoeve van kantoren, waarvan zijn uitgezonderd gebouwde parkeer- en stallingsvoorzieningen. Waar geen maximum is aangegeven, geldt de bestaande brutovloeroppervlakte als maximum.
Artikel 17 Maatschappelijk
Binnen deze bestemming zijn verschillende instellingen en voorzieningen ondergebracht. Het gaat daarbij om dagopvang, een centrum voor gezondheidszorg, medische, sociaal-culturele voorzieningen, religieuze en educatieve instellingen en dergelijke. Daarbij is een zekere uitwisseling van functies mogelijk gemaakt. De bestaande bouwmassa's zijn in grote lijnen door middel van bebouwingspercentages en scheidingslijnen op de verbeelding vastgelegd. Beperkte uitbreidingen zijn in de meeste gevallen wel mogelijk.
Artikel 18 Maatschappelijk - Militaire zaken
Binnen deze bestemming zijn het complex van de Kromhoutkazerne en het zuidelijk deel van Fort De Bilt opgenomen.
Artikel 19 Maatschappelijk - Onderwijs
Binnen deze bestemming is het complex van de University College opgenomen. Binnen deze bestemming zijn onderwijsvoorzieningen met bijbehorende kantoor- en andere dienstruimten toegelaten. Ter plaatse van de aanduiding 'cultuurhistorische waarden', zijn de gronden bestemd voor het behoud en herstel van de ter plaatse aanwezige cultuurhistorisch waardevolle schoorstenen.
De gronden ten noorden van de Koningsweg hebben de bestemming 'Natuur' gekregen. Deze gronden waren in het vorige bestemmingsplan ook al als zodanig bestemd.
Verschillende recreatieterreinen in Maarschalkerweerd hebben de bestemming 'Recreatie' gekregen. Deze terreinen zijn bedoeld voor recreatieve voorzieningen ten behoeve van dagrecreatie.
Artikel 22 Recreatie - Volkstuin
Deze bestemming is specifiek gelegd op diverse volkstuinencomplexen in het plangebied. Zo is onder andere een volkstuinencomplex gelegen achter het fort Lunet-3 en langs de Mereveldseweg.
Binnen de bestemming 'Sport' zijn diverse sportverenigingen vastgelegd, waaronder tennis, voetbal- en cricketvereniging Kampong langs de Laan van Maarschalkerweerd, voetbalvereniging Odin eveneens langs de Laan van Maarschalkerweerd en voetbalvereniging Voorwaarts in de Voorveldse Polder.
Artikel 24 Sport - Golfbaan
Met de specifieke sportbestemming 'Sport - Golfbaan' is zoveel mogelijk aangesloten op de regels/voorschriften uit het oorspronkelijke bestemmingsplan Mereveld. De golfbaan ligt deels op het grondgebied van de gemeente Utrecht en deels op het grondgebied van de gemeente Bunnik.
Artikel 27 Verkeer
De bestemming 'Verkeer' is van toepassing op de wegen waar de nadruk ligt op de afwikkeling van het doorgaande verkeer. Op de verbeelding is voor de rijwegen de wegas aangeduid. Er zijn kleine gebouwtjes toegestaan bijvoorbeeld voor het realiseren van fietsenstallingen.
Dit bestemmingsplan beoogt geen verandering aan te brengen in de omvang en structuur van de wegen binnen het plangebied. Daarom is in de regels bepaald dat alleen de bestaande structuur van de rijwegen binnen de bestemming is toegestaan. Deze beperking geldt vooral voor de rijkswegen A27 en A28, omdat die wegen een dusdanige breedte hebben, dat veranderingen in de structuur kunnen worden aangebracht die zonder de beperking binnen het bestemmingsvlak zouden passen. Dat is niet wenselijk, omdat in het geval van dergelijke veranderingen eerste onderzocht moet worden of het woon- en leefklimaat in de omgeving niet onevenredig wordt aangetast. Het aantal doorgaande rijstroken, de rijstroken die als weefvlakken zijn aangelegd en de op- en afritten zijn dus slechts toegestaan op de wijze waarop de wegen op dit moment zijn aangelegd.
Artikel 28 Verkeer - Openbaar Vervoer
Een klein deel van het plangebied valt binnen de bestemming 'Verkeer - Openbaar Vervoer'. Dit deel maakte oorspronkelijk deel uit van het inmiddels onherroepelijke bestemmingsplan HOV Om de Zuid. Aangezien inmiddels is gebleken dat in dit deel een fietstunnel gerealiseerd moet worden, en deze fietstunnel niet mogelijk is in het geldende bestemmingsplan 'HOV Om de Zuid', wordt de fietstunnel nu geregeld in dit bestemmingsplan. Hiermee vervalt dit deel van het bestemmingsplan 'HOV Om de Zuid'.
In dit bestemmingsplan is, zowel qua benaming als qua inhoud, zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de oorspronkelijke bestemming in het bestemmingsplan HOV Om de Zuid: 'Verkeer - Openbaar Vervoer'. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan met Hoogwaardig Openbaar Vervoer, in de vorm van een tram, als voornaamste functie. Daarnaast behoren onder andere oversteekplaatsen, bovenleidingmasten, haltes, stallingruimten voor fietsen en groenvoorzieningen, geluidswerende voorzieningen tot de mogelijkheden en dus een fietstunnel. De fietstunnel komt in het talud te liggen en vervangt hiermee de grondkerende werking van het talud.
De essentie van het geluidrapport van het bestemmingsplan HOV om de Zuid is in de gebruiksregels van de bestemming Verkeer - Openbaar Vervoer verankerd. Overtreding van die gebruiksregels wordt aangemerkt als een met het bestemmingsplan strijdig gebruik. Het desbetreffende rapport is als bijlage 5 bij de regels toegevoegd.
Artikel 29 Verkeer - Railverkeer
De diverse spoorlijnen en bijbehorende voorzieningen en terreinen hebben de bestemming 'Verkeer - Railverkeer'. In deze bestemming zijn ook geluidwerende voorzieningen, groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen en water geregeld.
Artikel 30 Verkeer - Verblijfsgebied
De meeste wegen in het plangebied zijn opgenomen in de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Dit zijn de wegen met hoofdzakelijk een functie voor het bestemmingsverkeer en een verblijfsfunctie. Ook pleinen, parkeerplaatsen en 'snippergroen' maken hier deel van uit. Er zijn kleine gebouwtjes toegestaan bijvoorbeeld voor het realiseren van fietsenstallingen.
Artikel 31 Water
Water is in het plangebied een structurerend element. De grotere watergangen zijn in de bestemming 'Water' opgenomen. De regels betreffende water en waterhuishouding in de Keur (verordening) van het waterschap gelden onverkort naast het bestemmingsplan. In de bestemmingsomschrijvingen van 'Groen', 'Verkeer', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Verkeer-Railverkeer' zijn water, waterbeheer en waterberging opgenomen.
Artikel 32 Wonen - 1
Alle woningen en woongebouwen zijn in de bestemming 'Wonen - 1' begrepen. Uitzonderingen daarop zijn de woningen in de Filosofenbuurt, de campuswoningen in het gebied tussen de Waterlinieweg en de Kromhoutweg, en de woonwagens op de daarvoor aangewezen standplaatsen. Voor die uitzonderingen gelden specifieke regels die in afzonderlijke bestemmingen zijn opgenomen. Die bestemmingen komen hierna aan de orde. In deze bestemming 'Wonen - 1' is in samenhang met de hoofdfunctie 'wonen' de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep of -bedrijf dan wel een bed & breakfast toegestaan. Dat onder de voorwaarden betreffende onder meer omvang en inpassing in de omgeving van die activiteiten, zoals die in de Specifieke gebruiksregels en de daarbij behorende afwijkingsregels zijn aangegeven. In het woongebouw nabij het stadion zijn op nader aangeduide plaatsen onder bepaalde voorwaarden 'sportgerelateerde detailhandel' (relatief grootschalig, met een minimum brutovloeroppervlakte van 1.500 m²) en 'dienstverlening' toegestaan.
In de bouwregels zijn, vaak gekoppeld aan de verbeelding, regels opgenomen betreffende de toegestane aantallen en maten van de woningen en de bijbehorende bouwwerken. In de Acteursbuurt zijn ter plaatse van de aanduidingen 'specifieke bouwaanduiding - aanbouw', 'specifieke bouwaanduiding - berging' en 'garage' specifieke bouwregels opgenomen die samenhangen met de bijzondere wijze waarop deze woonbebouwing is vormgegeven.
Artikel 33 Wonen - 2
De woningen in de Filosofenbuurt zijn in de afzonderlijke woonbestemming 'Wonen - 2' begrepen. De reden daarvoor is dat voor deze woningen in het oorspronkelijke bestemmingsplan Rijnsweerd Zuid 1988 bijzondere bouw- en vrijstellingsbepalingen zijn opgenomen en deze nu zoveel mogelijk in het nieuwe plan dienen te worden overgenomen. De in de 'normale' woonbestemming opgenomen bepalingen betreffende aan-huis-verbonden beroep of -bedrijf en bed & breakfast zijn ook in deze bestemming geregeld.
Artikel 34 Wonen - 3
De campuswoningen in het gebied tussen de Waterlinie- en de Kromhoutweg zijn in de afzonderlijke woonbestemming 'Wonen - 3' begrepen. De reden daarvoor is dat het gaat om bijzondere woonvoorzieningen die gekoppeld zijn aan en gemengd zijn met voorzieningen op het gebied van onderwijs en onderzoek.
De in de 'normale' woonbestemming opgenomen bepalingen betreffende aan-huis-verbonden beroep of -bedrijf zijn ook in deze bestemming geregeld. De normaal bij woningen behorende functie bed & breakfast past niet in deze bijzondere woonvoorzieningen.
Artikel 35 Wonen - Woonwagenstandplaats
De bestaande woonwagens op de daarvoor aangewezen standplaatsen hebben deze bestemming gekregen. In de Bouwregels (en op de verbeelding) zijn bepalingen opgenomen betreffende het toegestane aantal woonwagens en de maatvoering daarvan en van de bijbehorende bouwwerken en andere voorzieningen.
De in de 'normale' woonbestemming opgenomen bepalingen betreffende aan-huis-verbonden beroep of -bedrijf zijn ook in deze bestemming geregeld. De normaal bij woningen behorende functie bed & breakfast past niet in deze woonvorm.
Artikel 37 Leiding - Gas
De deels door het plangebied lopende aardgastransportleiding heeft samen met de bebouwingsvrije beschermingszones aan weerszijden van de leiding deze dubbelbestemming, die over de diverse andere (enkel)bestemmingen heen ligt, gekregen. Ter bescherming van de belangen van de leiding zijn bijzondere bepalingen voor het bouwen ten behoeve van de andere daar geldende bestemmingen opgenomen evenals een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van bepaalde werken of werkzaamheden. Voordat B&W beslissen omtrent een omgevingsvergunning dienen ze vooraf advies in te winnen bij de beheerder van de betreffende leiding omtrent de vraag of de belangen van de leiding niet worden geschaad.
Artikel 38 Waarde - Archeologie
In deze dubbelbestemming, die over de diverse andere (enkel)bestemmingen heen ligt, zijn de gronden begrepen waarin archeologische waarden aanwezig zijn of althans naar verwachting aanwezig zijn. De dubbelbestemming is gericht op bescherming en veiligstelling van die (verwachte) waarden.
Als enige verder regel ten aanzien van deze bestemming is in de Specifiek gebruiksregels bepaald dat het handelen in strijd met de Verordening op de Archeologische Monumentenzorg wordt aangemerkt als een gebruik in strijd met het bestemmingsplan. Dat betekent in de praktijk dat bij bouw- en andere gebruiksactiviteiten op en in de gronden met de bestemming 'Waarde - Archeologie, het bepaalde in de Verordening op de Archeologische Monumentenzorg in acht dient te worden genomen.
Artikel 39 Waarde - Cultuurhistorie
In deze dubbelbestemming, die over de diverse andere (enkel)bestemmingen heen ligt, zijn de gronden en bouwwerken begrepen waar objecten aanwezig zijn met zodanige cultuurhistorische waarden, dat behoud en (eventueel) herstel daarvan nodig of althans gewenst wordt geacht. Het gaat daarbij om zaken die niet reeds via andere wet- of regelgeving, zoals de Monumentenwet of -verordening, worden beschermd.
Via een omgevingsvergunningstelsel (voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden) kan worden voorkomen dat de waarden wezenlijk kunnen worden aangetast.
Artikel 40 Waarde - Ecologie
In de dubbelbestemming 'Waarde - Ecologie', die over de diverse andere (enkel)bestemmingen heen ligt, zijn de gronden begrepen waar ecologische waarden aanwezig zijn of worden ontwikkeld, vooral met het oog op de totstandkoming van ecologische verbindingszones. Via een omgevingsvergunningstelsel (voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden) kan worden voorkomen dat de waarden wezenlijk kunnen worden aangetast.
Artikel 41 Waterstaat - Waterkering
De waterkering en de daarbij behorende beschermingszones zijn in deze dubbelbestemming, die over de diverse andere (enkel)bestemmingen heen ligt, begrepen. Dit om de instandhouding en de andere belangen van de waterkering veilig te stellen, voor zover betreft de ruimtelijke relevantie daarvan. Via bijzondere regels voor het bouwen wordt bewerkstelligd dat bij bouwactiviteiten ten behoeve van de andere bestemmingen de beheerder van de waterkering wordt gehoord betreffende mogelijke afbreuk aan de belangen van de waterkering.