direct naar inhoud van 6.8 Nadere toelichting algemene regels
Plan: Rijnsweerd, Maarschalkerweerd
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPRIJNSMAARSCH-0401

6.8 Nadere toelichting algemene regels

Artikel 42 Anti-dubbeltelregel
Deze bepaling is opgenomen om te voorkomen dat een stuk grond dat al eens was betrokken bij het verlenen van een omgevingsvergunning bij de beoordeling van latere bouwplannen nogmaals wordt betrokken. Deze bepaling is zo voorgeschreven in artikel 3.2.4 Bro (Besluit ruimtelijke ordening).

Artikel 43 Algemene bouwregels
In de bouwverordening zijn ook voorschriften opgenomen. Het bestemmingsplan gaat vóór deze bepalingen, maar in dit artikel is bepaald welke voorschriften uit de bouwverordening naast het bestemmingsplan van kracht blijven. Het gaat daarbij om voorschriften van stedenbouwkundige aard, zoals de bereikbaarheid van bouwwerken van werkverkeer en brandblusvoorzieningen, bereikbaarheid van gebouwen voor gehandicapten, de ruimte tussen bouwwerken en parkeergelegenheid bij gebouwen. Daarnaast regelt dit artikel de mogelijkheid voor (beperkte) overschrijdingen van in het plan aangegeven bouwgrenzen.

Artikel 44 Algemene gebruiksregels
De algemene gebruiksbepaling dat het verboden is om gronden en bouwwerken te gebruiken (in ruime zin) in strijd met het bestemmingsplan is thans geregeld in de Wabo, als volgt. Voor elke vorm van gebruik (in ruime zin) die in strijd is met een bestemmingsplan is volgens artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo een omgevingsvergunning nodig. Indien voor een dergelijk strijdig gebruik geen omgevingsvergunning is gevraagd of een gevraagde vergunning niet is verleend, is dit gebruik dus in strijd met het bestemmingsplan en daarmee een verboden gebruik als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder c, van de Wabo . Tegen overtreding van die verbodsbepaling kan vervolgens handhavend worden opgetreden, uiteindelijk met oplegging van sancties via de Wet op de economische delicten.

Strijdig gebruik met planologische regelingen waarvan afwijking niet is toegestaan valt niet onder artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo. Met het oog op dergelijk gebruik is in artikel 7.2 Wet ruimtelijke ordening een verbodsbepaling opgenomen bij de invoering van de Wabo.

Artikel 46 Algemene aanduidingsregels
Aan het Herculesplein is, net buiten het plangebied, een tankstation (verkooppunt voor motorbrandstoffen), inclusief LPG, gelegen. Ingevolge het Besluit externe veiligheid inrichtingen dient in een bestemmingsplan rond een LPG-tankstation de daarmee samenhangende (risico)grenswaarde in acht te worden genomen. Dat betekent in de praktijk dat rond een LPG-tankstation een veiligheidszone wordt gelegd waarbinnen geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten als bedoeld in het Besluit (m.n. woningen en kantoren) zijn toegestaan. Die veiligheidszone ligt deels over het plangebied. In het plan is nu bepaald dat op dat deel, met de aanduiding 'veiligheidszone - lpg' geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten zijn toegestaan.

Artikel 47 Algemene afwijkingsregels
Deze algemene afwijkingsbevoegdheid van burgemeester en wethouders heeft primair tot doel om in beperkte mate, op ondergeschikte punten en onder voorwaarden enige flexibiliteit in het plan aan te brengen. Zo kan tot 10% worden afgeweken van de bij recht toegestane maten, afmetingen en percentages, kunnen met overschrijding van bestemmings- en bouwgrenzen, diverse ondergeschikte bouwwerken en bouwdelen, zoals balkons, worden toegestaan, en kunnen in de praktijk gebleken maatverschillen worden opgelost.

Artikel 48 Algemene wijzigingsregels
Deze algemene wijzigingsbevoegdheid geeft burgemeester en wethouders de bevoegdheid om het plan op ondergeschikte punten te wijzigen. Op de verbeelding kunnen bestemmings-, bouw- en aanduidingsgrenzen in zekere mate worden gewijzigd. Daarbij kan en zal vaak ook de oppervlakte van de betrokken vlakken worden gewijzigd. Bij het wijzigen (ex artikel 3.6 Wro) kunnen geen structurele, ingrijpende veranderingen in een bestemmingsplan worden aangebracht. Vandaar dat in dit geval de grens- en oppervlaktewijzigingen relatief beperkt zijn gehouden.

Deze algemene wijzigingsregels bevatten ook de mogelijkheid om in de diverse bestemmingen die in het plan zijn aangegeven, kinderdagverblijven toe te staan, onder voorwaarden betreffende geluids-, verkeers- of parkeeroverlast afkomstig van een verblijf, en betreffende luchtkwaliteit, externe veiligheid, milieuzonering en verkeerslawaai afkomstig uit de omgeving van het verblijf.