Plan: | Kernen Roerdalen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1669.BPKERNEN2012-OH02 |
De regels bestaan uit vier hoofdstukken. Dit zijn de 'Inleidende regels', de 'Bestemmingsregels', de 'Algemene regels' en de 'Overgangs- en slotregels'. Meer specifiek kan de inhoud van de artikelen als volgt worden weergegeven:
hierin worden de in de planregels gebezigde begrippen gedefinieerd verklaard om misverstanden of verschillen in interpretatie te voorkomen.
dit artikel geeft aan op welke manier het meten moet plaatsvinden.
'Agrarisch' t/m 'Waterstaat - Waterberging
deze artikelen omvatten de afzonderlijke bestemmingen. Elk artikel is opgebouwd uit:
Verder kunnen Burgemeester en Wethouders binnen meerdere bestemmingen ontheffing verlenen en nadere eisen stellen met name ten aanzien van de plaats en de afmetingen van de bebouwing, ten behoeve van de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden
De bestemmingen zijn achtereenvolgens:
Agrarisch
De agrarische gronden binnen de kern zijn bestemd als 'Agrarisch', waarbij aangesloten is op de bestemmingsregeling zoals deze zal worden toegepast bij het actualiseren van het bestemmingsplan Buitengebied voor de gemeente Roerdalen.
Bedrijf
Deze bestemming is toegekend aan bedrijven van categorie 1 en 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Bestaande bedrijven van een hogere categorie zijn aangegeven op de verbeelding als 'specifieke vorm bedrijf - …'.
Bebouwing mag binnen het bouwvlak worden opgericht. De bouwvlakken zijn bepaald aan de hand van de vigerende plannen en de inventarisatiegegevens.
De maximale bouw- en goothoogte van de bedrijfspanden zijn weergegeven op de verbeelding. Deze zijn zoveel mogelijk overgenomen uit de vigerende plannen. Er zal een (Vangnet)bepaling worden opgenomen voor hogere hoogtes.
Eventueel aanwezige bedrijfswoningen zijn specifiek aangeduid. In de regels worden bijgebouwen bij bedrijfswoningen geregeld.
Nutsvoorzieningen groter dan 6 m² zijn bestemd als 'Bedrijf' met een aanduiding 'nutsvoorziening'.
Centrum
In de plannen waar al eerder gewerkt is met een bestemming voor 'Centrum' wordt deze bestemming zoveel mogelijk overgenomen van de vigerende plannen. Ook als er momenteel bijvoorbeeld alleen een woning aanwezig is, wordt de centrum bestemming opgenomen om te zorgen voor wat flexibiliteit. Woningen zijn dan ook toegestaan in de bestemming centrum, waardoor er een uniforme regeling is ontstaat voor de verschillende centrumgebieden in de kernen.
Horeca van categorie 1 en 2 is toegestaan in de bestemming centrum.
Bebouwing mag binnen de bouwvlakken worden opgericht. De maximale bouw- en goothoogte van de hoofdgebouwen wordt opgenomen op de verbeelding.
Detailhandel
Alle detailhandelsbedrijven zijn bestemd als 'Detailhandel'. Bebouwing dient binnen het bouwvlak te worden opgericht. Deze bouwvlakken zijn zoveel mogelijk overgenomen uit de vigerende plannen. De maximale bouw- en goothoogte van de gebouwen is opgenomen op de verbeelding.
Dienstverlening
Op basis van vigerende plannen zijn de bouwvlakken bepaald. De maximale bouw- en goothoogte van de gebouwen is opgenomen op de verbeelding. Ook zijn binnen de bestemming 'Dienstverlening' kantoren opgenomen.
Groen
Op basis van de vigerende plannen en het groenstructuurplan is de bestemming groen bepaald. Alle groenvoorzieningen hebben de bestemming 'Groen' gekregen. Speelvoorzieningen zijn binnen deze bestemming mogelijk.
Horeca
Horeca van categorie 1 en 2 van de Staat van Horeca-activiteiten zijn toegestaan binnen de bestemming 'Horeca'. Horeca van categorie 3 is specifiek aangeduid.
Op basis van vigerende plannen zijn de bouwvlakken bepaald. De maximale bouw- en goothoogte van de hoofdgebouwen is opgenomen op de verbeelding.
Maatschappelijk
Alle maatschappelijke- en sportfuncties hebben de bestemming 'Maatschappelijk' gekregen. Begraafplaatsen zijn specifiek aangeduid. Op basis van vigerende plannen zijn de bouwvlakken bepaald. De maximale bouw- en goothoogte van de gebouwen is opgenomen op de verbeelding.
Natuur
Middels de bestemming 'Natuur' worden de beschermde natuurwaarden planologisch en juridisch veiliggesteld. Tevens zijn de boslocaties middels een aanduiding 'bos' opgenomen in deze bestemming.
Recreatie
Binnen het plangebied zijn twee recreatiewoningen gelegen. Deze hebben de bestemming 'Recreatie' gekregen en mogen dan ook niet worden gebruikt voor permanente of tijdelijke bewoning.
Tuin
De bestemming 'Tuin' is opgenomen voor de voortuinen van woningen. De tuinbestemming komt voor op en in het verlengde van de voorgevel van de woningen. Waar nodig is aangesloten bij de vigerende regeling en wordt maatwerk toegepast.
Erkers zijn toegestaan in de bestemming tuin (max. 1,5 m diep, max. 6m2, 1 bouwlaag).
Verkeer
Alle wegen met een doorgaande (stroom-) functie en woonstraten krijgen de bestemming 'Verkeer'. Aanwezige garageboxen hebben een aparte aanduiding binnen de bestemming gekregen.
Water
Alle waterlopen en waterpartijen hebben de bestemming 'Water' gekregen.
Wonen
Alle woningen hebben de bestemming 'Wonen' gekregen met een aanduiding voor het type woning (vrijstaand [vrij], twee-aaneen [tae] en aaneengesloten [aeg]).
Bouwvlakken zijn weergegeven als bouwstroken. Deze bouwstroken hebben standaarddiepten, behalve in situaties waar de woning groter is, bij sterke afwijkingen en waar het vigerend bestemmingsplan afwijkt. De standaarddiepte is 10 m bij rijwoningen en 2/1 kapwoningen en 12 m bij geschakelde en vrijstaande woningen. Bij vrijstaande woningen op grote percelen is maatwerk toegepast op basis van het vigerende bestemmingsplan.
Aan- en uitbouwen die binnen de 10 en 12 m vallen, vallen in het bouwvlak. In de regels is aangegeven hoeveel aan uit- en aanbouwen en bijgebouwen zijn toegestaan buiten het bouwvlak. Voor alle gevallen die niet onder deze regeling kunnen worden gebracht is een vangnetbepaling opgenomen.
Per bouwstrook of bouwvlak is de maximale bouw- en goothoogte weergegeven.
Hoofdbebouwing met platte daken heeft de bouwaanduiding 'platdak' gekregen. Hetgeen ook geldt voor een aantal specifieke aspecten ten aanzien van locatie waar afwijkende maatvoeringen worden gehanteerd of zelf gelet op openheid géén bebouwing mag worden opgericht.
In artikel 18 is bepaald dat nieuwe woningen uitsluitend mogen worden opgericht ter plaatse van de aanduiding specifieke bouwaanduiding - nieuwbouw met inachtnemening van het toegestane wooneenheden ter plaatse van de aanduiding maximum aantal wooneenheden, met dien verstande dat nieuwbouw ter plaatse van de aanduiding specifieke bouwaanduiding . nieuwbouw uitsluitend is toegestaan indien het aantal in overeenstemming is met de woningaantallen volgens de gemeentelijke Woonvisie
Wonen - gestapeld
Gestapelde woningen zijn bestemd als 'Wonen - Gestapeld'. Het bouwvlak is bepaald op basis van de vigerende plannen. De maximale bouw- en goothoogte is op de verbeelding weergegeven.
Wonen - woonwagenstandplaats
De woonwagenstandplaatsen hebben de bestemming'Wonen - Woonwagenstandplaats' gekregen. Er is één bouwvlak opgenomen met daarin het maximum aantal woonwagenstandplaatsen in dit bouwvlak.
Wonen - uit te werken
De locaties waarvoor reeds in de vigerende bestemmingsplannen een uitwerkingsbevoegdheid was opgenomen zijn in het onderhavige bestemmingsplan bestemd als 'Wonen - Uit te werken'.
Dubbelbestemmingen
de Gasunie heeft laten weten dat een tweetal Gastranportleidingen in de kern Herkenbosch zijn gelegen. Door middel van een hartlijn wordt aangeven wat voor type leiding het betreft. Deze dubbelbestemming geeft de beschermingszone aan.
de ligging van deze leidingen wordt overgenomen uit de vigerende plannen. Door middel van een hartlijn wordt aangeven wat voor type leiding het betreft. Deze dubbelbestemming geeft de beschermingszone aan.
Leiding - Hoogspanningsverbinding
de aanwezige hoogspanningsverbinding is opgenomen als een separate bestemming. De ligging van deze verbinding is overgenomen uit de vigerende plannen.
Waarde - Archeologie 2 en Waarde - Archeologie 4 t/m Waarde - Archeologie 6
gemeentelijke beleidsadvieskaart wordt op de verbeelding vertaald in dubbelbestemmingen. In paragraaf 3.4 Cultuurhistorie, monumenten en archeologie is opgenomen hoe dit beleid is vertaald.
deze dubbelbestemming ziet toe op de aanwezige rijks- en gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden.
middels deze dubbelbestemming wordt de ecologische hoofdstructuur ter plaatse gewaarborgd.
Waterstaat - Beschermingszone water
de beschermingszones behorende tot de aanwezige waterlopen worden aangeduid door middel van een dubbelbestemming.
de meanderzones en inundatiegebieden zijn opgenomen middels de onderhavige dubbelbestemming.
deze bepaling zorgt ervoor dat oprichting van bouwwerken niet mogelijk is indien daardoor een ander bouwwerk of complex van bouwwerken met het bijbehorende perceel niet meer zal voldoen c.q. in grotere mate zal gaan afwijken van het bestemmingsplan.
in deze regels worden aanvullende bepalingen gesteld ten aanzien van zowel bestaande maatvoering als maatvoering die afwijkt.
algemene gebruiksregels met betrekking tot het gebruik van gronden en bouwwerken; bepalingen omtrent strijdig gebruik.
Algemene aanduidingsregels
algemene aanduidingsregels. Regels met betrekking tot de onderstaande specifieke aanduidingen:
deze geluidzone heeft betrekking op zaal Housmans, die niet in de bedrijfsvoering mag worden beperkt als gevolg van het garanderen van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
ter plaatse van deze geluidzone mogen in verband met de aanwezige bedrijvigheid geen geluidgevoelige functies worden opgericht.
de geluidszones van de bedrijventerreinen Akzo Nobel, Roerstreek-Noord en Middenweg en de bedrijven Vekoma en het garagebedrijf gelegen aan 't Sittert 12-14 te Sint odiliënberg zijn opgenomen op de verbeelding.
Binnen deze zones is de bouw van een woning of een ander geluidsgevoelig gebouw slechts onder voorwaarden toegestaan.
deze aanduiding ziet toe op de bescherming van het woon-, leef- en verblijfsklimaat in verband met een (nabij) aanwezige Bevi-inrichting.
ook deze veiligheidszone ziet toe op de bescherming van het woon-, leef- en verblijfsklimaat, in dit geval in verband met aanwezige LPG-installaties.
in verband met bescherming van grondwaterwinning verbiedt deze regeling het oprichten of in exploitatie nemen van boorputten dieper dan 30 meter beneden het maaiveld.
in verband met bescherming van grondwaterwinning verbiedt deze regeling het oprichten of in exploitatie nemen van boorputten dieper dan 80 meter beneden het maaiveld.
deze zone is opgenomen ter bescherming van de aanwezige telecommunicatieverbindingen. Binnen deze gebieden gelden beperkingen wat betreft bouwhoogten.
vrijwaringszone - molenbiotoop
ook de in het plangebied gelegen molen kent belangen die in stand moeten worden gehouden. Hetgeen vastgelegd is in deze vrijwaringszone door op te nemen dat geen nieuwe bebouwing is toegestaan met een hoogte van meer dan 1 bouwlaag en bestaande bebouwing niet mag worden verhoogd.
algemene afwijkingsregels voor Burgemeester en Wethouders om afwijkingen te verlenen ten aanzien van:
algemene wijzigingsregels voor Burgemeester en Wethouders om de bestemmingsgrenzen te wijzigen. Naast een algemene wijzigingsbevoegdheid om de bestemmingsgrenzen 5 meter te verschuiven bevat dit artikel tevens een afwegingskader voor de in plan opgenomen wijzigingsgebieden en een specifieke regeling voor de huisvesting van seizoenarbeiders en arbeidsmigranten.
Dit artikel omvat het overgangsrecht ten aanzien van bouwwerken en het gebruik van de gronden.
Ter verduidelijking van dit artikel wordt onderstaand kort ingegaan op wat onder "gedeeltelijk vervangen of vernieuwen" moet worden begrepen. Hiervan is in onderhavige gevallen sprake:
slotregel; dit artikel geeft de titel van de regels aan.
Aansluitend bevat de juridische regeling ook nog de volgende bijlagen: