Plan: | Wateringse Veld - Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0172BWateringZd-50VA |
Het deel van het bedrijventerrein Wateringse Veld dat in het plangebied ligt, is bestemd voor Bedrijf-1. De bouw- en gebruiksregels leiden tot een representatieve bebouwing langs de Laan van Wateringse Veld. Zo moet de voorgevel van de gebouwen gericht zijn op deze hoofdverkeersweg en moet ze voor tenminste de helft in de bebouwingsgrens worden gebouwd.
De bestemming staat bedrijven toe in de categorieën 1 tot en met 3.2 van de staat van de bedrijfsactiviteiten en ze sluit geluidzoneringsplichtige en risicovolle inrichtingen uit. Deze staat van bedrijfsactiviteiten, die geldt voor gebieden waarin geen sprake is van functiemenging, is als Staat van inrichtingen bedrijven onderdeel van de regels. Burgemeester en wethouders kunnen wel ontheffing verlenen voor bedrijven die in deze staat van bedrijfsactiviteiten in een hogere categorie zijn ingedeeld maar die in de praktijk vergelijkbaar zijn met een bedrijf in de categorieën 1 of 3.2.
Naast bedrijven en showrooms is op het bedrijventerrein een wellnesscenter toegestaan: een welzijnsvoorziening waarin medische zorg en fitness worden aangeboden.
De gronden binnen de bestemming Bedrijf-2 zijn bestemd voor nutsbedrijven. Er zijn vijf transformatorhuisjes en gemalen in het plangebied: aan de Middenweg ten oosten van de Laan van Wateringse Veld, ten zuidwesten van het bestemmingsvlak Bedrijf-1, in de ecologische zone aan de zuidzijde van de Middenweg en twee bestemmings- c.q. bouwvlakken aan de Praagsingel. Tevens is het opstijgpunt van Tennet ten zuiden van de stadsboerderij bestemd als Bedrijf-2. De transformatorhuisjes die een brutovloeroppervlakte groter dan 20 m2 hebben, zijn bestemd als Bedrijf-2. Kleine nutsvoorzieningen zoals transformatorhuisjes en elektriciteitsvoorzieningen, met een maximale bouwhoogte van 3 m en een maximale brutovloeroppervlakte van 20 m² kunnen worden gebouwd op grond van de algemene bouwregel als opgenomen in 26 onder e.
Aan het Parijsplein ligt het wijkcentrum van Wateringse Veld-Zuid dat is bestemd voor wonen, detailhandel, horeca, consumentgebonden dienstverlening, welzijnsvoorzieningen en verblijfsgebied. Detailhandel, horeca, consumentgebonden dienstverlening, welzijnsvoorzieningen en een sportschool zijn uitsluitend toegestaan op de begane grond. De bedrijfsvloeroppervlakte voor detailhandel en consumentgebonden dienstverlening mag niet meer dan 6.300 m² bedragen: beide functies zijn onderling uitwisselbaar. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen voor de vestiging van consumentgebonden dienstverlening en welzijnsvoorzieningen op de tweede bouwlaag voor de uitbreiding van een reeds aanwezig bedrijf of welzijnsvoorziening, zolang sprake is van een aaneengesloten ruimte en een inpandige ontsluiting. Binnen de bestemming Centrum mogen maximaal 4 horeca-inrichtingen worden gevestigd met een gezamenlijke bedrijfsvloeroppervlakte van maximaal 500 m².
De gronden binnen de bestemming Gemengd zijn bestemd voor een glasverwerkingsbedrijf en wonen. De maximale bouwhoogte is op de plankaart aangegeven.
Het groen op de Bovendijk, het groen langs de waterloop parallel aan de Athenesingel grenzend aan het bedrijventerrein en de relatief grootschalige groenstructuren op buurt- en blokniveau zijn als Groen-1bestemd. Groen-1 is niet alleen bestemd voor grasvelden, gazons, beplanting, bomen en parken maar ook voor verharde speelvelden, speeltoestellen, kindertuinen, werken van beeldende kunst, paden en wegen. Verder laat de bestemming trambanen en -haltes toe. Deze trambanen lopen aan weerszijden van het Lage Plein.
De stadsboerderij die in het verlengde van de Bovendijk ligt en de noordzijde van de ecologische zone markeert, is als Groen-2 bestemd. De bestemming voorziet naast de stadsboerderij en de dierenweide in een gebruik als educatief centrum, gericht op de natuurlijke en landschappelijke waarden in de ecologische zone. Verder is een regeling opgenomen voor de vestiging van een horeca-inrichting. Omdat horeca alleen is toegestaan op het erf aan de noordzijde van de boerderij, is dat deel van het bestemmingsvlak nader aangeduid met de aanduiding horeca (h).
Onder de bestemming Maatschappelijk vallen kinderdagverblijven, scholen, welzijnsvoorzieningen en voorzieningen ten behoeve van de eredienst.
Er is een wijzigingsbevoegdheid van toepassing op het bestemmingsvlak aan de Laan van Wateringse Veld en de Madridsingel in de buurt Lage Veld. Deze wijzigingsbevoegdheid behelst een bestemmingswijziging van deze locatie van Maatschappelijk in Centrum. Na wijziging is op de gronden de bestemmingsregeling in artikel 5 overeenkomstig van toepassing.
Een tweede wijzigingsbevoegdheid is van toepassing op het bestemmingsvlak aan het Luchtenburgplein in Parkbuurt Oosteinde. Er staan nu schoolwoningen die gebruikt worden door basisschool De Gantel. Deze wijzigingsbevoegdheid behelst een bestemmingswijziging van deze locatie van Maatschappelijk in Wonen-1. Na wijziging is op de gronden de bestemmingsregeling in artikel 17 overeenkomstig van toepassing.
Het Natuurtheater en een groenstrook tussen de woningen aan de Vogelenzanglaan en de Rijnerwatering in het oosten van het plangebied zijn ingericht als ecologische zone en als Natuurbestemd. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor waterberging en de bevordering, ontwikkeling, behoud en/of herstel van natuurlijke en landschappelijke waarden. Er is geen bebouwing toegestaan, tenzij deze noodzakelijk is voor de dubbelbestemmingen die op delen van de ecologische zone van toepassing zijn. Er mag – ter bescherming van de natuurlijke en landschappelijke waarden – in de ecologische zone slechts worden begonnen met werkzaamheden zoals het aanleggen van paden en afgraven of ophogen van het reliëf van de gronden nadat burgemeester en wethouders een aanlegvergunning hebben verleend.
De bestemming Sport is van toepassing op de sportvelden in de zuidwesthoek van de buurt Zonne Veld. Dit gebied is bestemd voor sportvelden en sportvoorzieningen, zoals club- en kleedruimte en een tribune.
De gronden die als Tuin zijn bestemd, liggen veelal aan de voorzijde van de woningen en (bij hoekwoningen aan de zijkant). Deze gronden grenzen aan de openbare weg. Gelet op de waardevolle stedenbouwkundige structuren dan wel de bestaande bebouwingsdichtheid mogen hier geen aan- en bijgebouwen worden gebouwd.
Verkeer - openbaarvervoersbaan (Verkeer-3).
Artikel 13 Verkeer - hoofdverkeersweg (Verkeer-1)
Onder de bestemming Verkeer - hoofdverkeersweg (Verkeer-1) vallen het Oosteinde en de Laan van Wateringse Veld, de hoofdverkeersweg die Wateringse Veld ontsluit maar die ook op stedelijk niveau een belangrijke rol speelt. Daarnaast is de Laan van Wateringse Veld met de komst van tramlijn 16 gedeeltelijk een openbaar vervoerbaan geworden.
Artikel 14 Verkeer - verblijfsstraat (Verkeer-2)
De bestemming Verkeer - verblijfsstraat (Verkeer-2) voorziet in verblijfs- en woonstraten, voet- en fietspaden en parkeerplaatsen. Met uitzondering van de Laan van Wateringse Veld, het Oosteinde en het trambaan over de Middenweg is deze bestemming van toepassing op alle straten, paden en pleinen in het plangebied.
Artikel 15 Verkeer - openbaarvervoersbaan (Verkeer-3)
De trambaan en de bijbehorende tramhaltes over en op de Middenweg zijn bestemd als Verkeer - openbaarvervoersbaan (Verkeer-3)
Alle watergangen en -partijen in het plangebied zijn bestemd als Water. Deze watergangen en -partijen zijn bestemd voor de waterberging, waterhuishouding en waterlopen in Wateringse Veld maar ook voor recreatie. Verder mogen – daar waar dit op de plankaart is aangeduid – op en over het water steigers, bruggen en duikers worden gebouwd. Ten aanzien van de bouw van steigers in de buurt Eilanden doen zich verschillende situaties voor, afhankelijk van de stedenbouwkundige opzet van een eiland en de ruimte die het water laat:
De Rijnerwatering is als hoofdwatergang – conform de Algemene Keur van het Hoogheemraadschap van Delfland – eveneens bestemd als Water. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn hier uitsluitend toegestaan voor zover de belangen van de hoofdwatergang daardoor niet wezenlijk worden geschaad.
De vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen in het plangebied zijn als Wonen-1 bestemd. Behalve wonen, paden, tuinen en erven staat de bestemming het uitoefenen van een aan huis verbonden bedrijf en/of beroep toe.
In elk bouwvlak is de maximumhoogte van de bebouwing aangegeven, in sommige gevallen ook de maximumgoothoogte. Als geen maximumhoogte is aangeduid, mag deze niet meer bedragen dan 3 meter. Binnen deze bestemming is alleen boven op de woningen aan het Kalmoesplantsoen conform de regeling voor extra bouwlagen (paragraaf 6.1) nog ruimte voor het realiseren van een extra bouwlaag; dit is op de plankaart aangeduid met de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - dakopbouw'. Op andere woningen binnen deze bestemmingen is omwille van stedenbouwkundige opzet geen extra bouwlaag gewenst of is deze al in de oorspronkelijke architectuur gerealiseerd.
Op het erf (het bouwperceel minus het bouwvlak) zijn aanbouwen en bijgebouwen toegestaan. De omvang ervan is beperkt door het stellen van een maximum aan het bebouwingspercentage van een bouwperceel. Onverminderd het bepaalde in het Besluit bouwvergunningvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken (Bblb) mag binnen deze bestemming maximaal 40% van de oppervlakte van het bouwperceel worden bebouwd.
De geschakelde woningen in het plangebied zijn als Wonen-2 bestemd. Behalve wonen, paden, tuinen, erven en het uitoefenen van een aan huis verbonden bedrijf en/of beroep staat de bestemming ook consumentgebonden dienstverlening toe (een rijschool, een bank, een apotheek et cetera), alleen daar waar dat op de plankaart is aangeduid, dat wil zeggen op de hoeken van het kruispunt van de Laan van Wateringse Veld met het Oosteinde. De kantoren mogen er maximaal 300 m² bvo groot zijn.
Ook in deze bestemming is conform de regeling voor extra bouwlagen (paragraaf 6.1) bovenop de maximumhoogte soms nog ruimte voor het realiseren van een extra bouwlaag, mits dit op de plankaart is aangeduid. Als een extra bouwlaag niet is toegestaan, dan is dit omwille van de stedenbouwkundige opzet of omdat deze al in de oorspronkelijke architectuur is gerealiseerd. Daarnaast staat het plan langs de Laan van Wateringse Veld een maximumhoogte toe van 15 meter toe, dat wil zeggen vijf lagen: de Laan van Wateringse Veld is een hoofdverkeersweg waarlangs volgens de Structuurvisie Den Haag 2020 in principe wordt uitgegaan van een bouwhoogte van minimaal vijf lagen (zie paragraaf 3.2.4).
Op het erf (het bouwperceel minus het bouwvlak) zijn aanbouwen en bijgebouwen toegestaan. Het bebouwingspercentage van een bouwperceel is, onverminderd het bepaalde in het Besluit bouwvergunningvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken (Bblb), maximaal 60% van de oppervlakte van het bouwperceel.
De gestapelde woningen in het plangebied zijn als Wonen-3 bestemd. Behalve wonen, paden, tuinen, erven, parkeervoorzieningen staat ook deze bestemming dienstverlening toe, alleen daar waar dat op de plankaart is aangeduid: aan het Lage Plein ter grootte van 150 m², elders ter grootte van 300 m² bedrijfsvloeroppervlakte.
Op een zestal plaatsen aan de Laan van Wateringse Veld zijn binnen de bestemmingsvlakken onderdoorgangen in de bebouwing aangeduid. Deze onderdoorgangen liggen in het verlengde van de 6 hoven in Lage Veld.
Aan de noordzijde van de Middenweg bevindt zich een tweetal gasleidingen en is de dubbelbestemming Leiding-gas van toepassing. De bescherming van deze dubbelbestemming bestrijkt een strook van 42 meter in de breedte: 21 meter aan weerszijden van de centrale as van de gastransportleiding.
Artikel 21 Leiding-hoogspanning
Op een strook in het oostelijk deel van het plangebied dat zich parallel aan de Rijnerwatering uitstrekt over de ecologische zone loopt een bovengrondse 150 kV hoogspanningsverbinding. De strook waarop de bestemming Leiding-hoogspanning die deze leiding beschermt van toepassing is, meet 55 meter in de breedte: 27,50 meter aan weerszijden van de centrale as van de hoogspanningsverbinding. De ondergrondse hoogspanningsverbinding is gelegen onder het Oosteinde, de Treslonglaan, de Vogelenzanglaan en de Bovendijk. Binnen een bepaalde afstand van deze ondergrondse hoogspanningsverbinding is bebouwing eveneens niet toegestaan zonder goedkeuring van leidingbeheerder Tennet. Deze bepaling is van toepassing op een strook van 3 meter aan weerzijden van de centrale as van de ondergrondse hoogspanningsverbinding: een strook met een totale breedte van 6 meter.
Vanaf het gemaal in de ecologische zone, via de Middenweg en daarna de Laan van Wateringse Veld loopt een ondergrondse rioolwaterpersleiding. De bestemming Leiding-riool heeft tot doel om deze rioolwaterpersleiding te beschermen. De strook waarop deze dubbelbestemming van toepassing is, meet 10 meter in de breedte: 5 meter aan weerszijden van de centrale as van de rioolwaterpersleiding.
In het plan is het archeologisch waardevol gebied beschermd door middel van een dubbelbestemming Waarde. Als men bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden in dit gebied wil verrichten moet men een aanlegvergunning aanvragen. Voor verlening ervan wordt getoetst of deze werken en/of werkzaamheden de archeologisch waarden niet onevenredig schaden.
De Bovendijk en heel de boezemkade van de Rijnerwatering zijn bestemd voor Waterstaat. Deze dubbelbestemming regelt de bescherming van de waterkering.