Plan: | Wateringse Veld - Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0172BWateringZd-50VA |
Artikel 25 Anti-dubbeltelregel
Dit artikel bepaalt dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing blijft.
Artikel 26 Algemene bouwregels
De Algemene bouwregels zijn bouwvoorschriften die gelden voor alle bestemmingen. In de eerste plaats wordt hierin nu ook algemeen gesteld dat bouwwerken niet buiten bestemmings- en bebouwingsgrenzen mogen worden gebouwd. Kleine overschrijdingen van deze grenzen voor stoepen, kozijnen en dergelijke zijn tot 0,2 m wel toegestaan. Grote overschrijdingen van deze grenzen voor overstekende daken en soortgelijke delen van gebouwen zijn tot 1,2 m ook toegestaan. Verder is algemeen voorgeschreven dat bouwwerken beneden peil uitsluitend zijn toegestaan binnen een bouwvlak, dat deze ondergrondse bebouwing uit niet meer dan één bouwlaag mag bestaan en is de bouw van installaties voor mobiele telecommunicatie in principe toegestaan op alle gebouwen.
Ontheffingen van deze algemeen bouwregels worden geregeld in de algemene ontheffingsregels, in artikel 28.
Artikel 27 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is een algemeen gebruiksverbod opgenomen: het is verboden de in het plan begrepen gronden en de zich daarop bevindende opstallen te gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de bestemming of met de voorschriften van het plan. Er is expliciet aangegeven dat onder zulk gebruik ook wordt begrepen het gebruik als opslagplaats voor voorwerpen, stoffen en materialen die niet meer bruikbaar zijn of niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld en het gebruik als sekswinkel, seksinrichting, paddoshop, belwinkel of garagebedrijf: functies die voorheen in de Leefmilieuverordening werden verboden of althans gereguleerd.
Als in de bestemmingsregels wonen is toegestaan, is expliciet ook het uitoefenen van een aan huis verbonden bedrijf en/of beroep toegestaan.
Daar waar in het plan een horeca-inrichting is toegestaan – bij de stadsboerderij en in het winkelcentrum aan het Parijsplein – is de staat van horeca-inrichtingen van toepassing. De staat van horeca-inrichtingen is als Staat van horeca-inrichtingen bij de regels opgenomen en maakt er deel van uit. Hierin is uitgebreid beschreven hoe men een horeca-inrichting tot een bepaalde categorie moet rekenen.
Ontheffingen van deze algemeen gebruiksregels, ook de ontheffing voor het meest doelmatige gebruik, worden geregeld in de algemeen ontheffingsregels, in artikel 28.
Artikel 28 Algemene ontheffingsregels
De Algemene ontheffingsregels hebben in de eerste plaats betrekking op ontheffing van de algemene bouwregels: het bouwen van beneden peil gelegen ruimtes in één bouwlaag, voor zover gelegen buiten het bouwvlak. Verder is ontheffing mogelijk voor geringe afwijkingen van maten en bestemmings- en bebouwingsgrenzen.
In de tweede plaats hebben de Algemene ontheffingsregels betrekking op ontheffing van de Algemene gebruiksregels. Burgemeester en wethouders verlenen ontheffing wanneer strikte toepassing van het algemeen gebruiksverbod leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd. Als daarvoor ontheffing wordt verleend, moet het andere gebruik wel aansluiten bij het gebruik conform de bestemming en mag toepassing van de ontheffing niet leiden tot een bestemmingswijziging. Verder kunnen burgemeester en wethouders onder voorwaarden van het algemeen gebruiksverbod ontheffing verlenen voor een horeca-inrichting (bij de stadsboerderij of in het winkelcentrum aan het Parijsplein) waarbij uit een nadere toetsing aan de in de staat van horeca-inrichtingen opgenomen criteria blijkt dat de betreffende inrichting qua puntentoebedeling afwijkt van de in die staat aangenomen score.
Tenslotte kunnen burgemeester en wethouders ontheffing verlenen van het verbod op het gebruik van gronden voor de verkoop en opslag van vuurwerk binnen bestemmingen waarin 'detailhandel' in de doeleindenomschrijving is opgenomen. Voorwaarden daarbij zijn wel dat het totaal aantal vestigingen waar vuurwerk verkocht en opgeslagen wordt niet meer bedraagt dan 12 vestigingen in het stadsdeel Escamp en niet meer dan 68 vestigingen in de gemeente Den Haag. Detailhandel mag alleen gevestigd zijn op de begane grond.
Artikel 29 Algemene procedureregels
De Algemene procedureregels regelen: