direct naar inhoud van 6.4 Planregels
Plan: Binnenstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80096-0301

6.4 Planregels

De planregels zijn ondergebracht in Hoofdstuk 1 Inleidende regels, Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels, Hoofdstuk 3 Algemene Regels en in Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels.

De Inleidende regels bestaan uit begripsbepalingen en de wijze van meten, teneinde te voorkomen dat discussie ontstaat over de interpretatie van de regels.

In de  Begrippen (artikel 1 wordt een omschrijving gegeven van de in de regels gehanteerde begrippen. Als gebruikte begrippen niet in deze lijst voorkomen, dan geldt de uitleg/interpretatie conform het dagelijks taalgebruik.

In het artikel over de Wijze van meten (artikel 2) worden de te gebruiken meetmethodes vastgelegd.

De regels bij de bestemmingen worden hierna afzonderlijk toegelicht.

Bestemming Centrum - 1 (artikel 3)

Deze bestemming is gelegd op de gronden die het winkelgebied c.q. voetgangersgebied van het citykerngebied van Eindhoven vormen, gelegen binnen en aan de binnenring alsmede de gronden aan de Dommelstraat en het Stationsplein dat is gerelateerd aan het citykerngebied. De toegelaten functies binnen deze bestemming zijn overeenkomstig de bestaande situatie. Binnen deze bestemming is een verscheidenheid aan commerciële en andere functies toegelaten alsmede een bedrijf gericht op exploitatie van een parkeergarage. Er gelden slechts beperkingen bij de detailhandelsfunctie ten aanzien van perifere detailhandel en detailhandel in brandbare/explosieve stoffen, bij de bestemming cultuur en ontspanning voor wat betreft seksinrichtingen, bij de horecafunctie voor wat betreft de categorieën zoals opgenomen in de Lijst van horecaactiviteiten op diverse locaties. Slechts op enkele locaties binnen deze bestemming zijn de woonfunctie en andere geluidgevoelige functies niet toegelaten vanwege het geluidsaspect. Deze betreffen de locaties die op de verbeelding zijn aangeduid met de aanduiding geluidzone - weg waar in de regels is bepaald dat geluidgevoelige objecten niet zijn toegelaten. Behoudens de voorgeschreven beperkingen zijn gebruikswijzigingen toegelaten. De bouwregels die zijn gerelateerd aan de aanduidingen op de verbeelding zijn zodanig geredigeerd dat uitbreiding van het bebouwd oppervlak van een hoofdgebouw per bouwperceel niet mogelijk is. Uitgangspunt ten aanzien van gebouwen is de bestaande situatie, i.c. de bestaande maten en massa. In planregels zijn bepalingen opgenomen waarbij buiten het bouwvlak overige bebouwing bij het hoofdgebouw zijn toegelaten. Beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) hebben binnen deze centrumbestemming de aanduiding 'karakteristiek'. In de regels is voor deze bouwwerken een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten.

Bestemming Centrum - 2 (artikel 4)

Deze bestemming is gelegd op de gronden die eveneens het winkelgebied c.q. voetgangersgebied van het citykerngebied van Eindhoven vormen. Deze locaties - Piazza, Bijenkorf, Blob, Bubble - zijn specifiek gebouwd voor commerciële functies en zullen gedurende de planperiode deze functie behouden. De woonfunctie is hier geheel uitgesloten. Voor de detailhandels- en horecafunctie gelden dezelfde beperkingen als bij de bestemming Centrum - 1. Uitgangspunt ten aanzien van gebouwen is de bestaande situatie, i.c. de bestaande maten en massa. genieten speciale bescherming bij eventuele bouwkundige ingrepen. De bescherming van gebouwen met een monumentenstatus is niet gebaseerd op het bestemmingsplan doch op de monumentenregelgeving. Voor de beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) binnen deze bestemming met de aanduiding 'karakteristiek' is een sloopvergunningstelsel als hiervoor genoemd van kracht. Een onbelemmerende doorsteek voor het (langzaam) verkeer via de spoortunnel naar Woensel is middels de aanduiding 'verblijfsgebied' gegarandeerd. Over de locatie Bijenkorf en Piazza is de aanduiding 'Veiligheidszone - plasbrandgebied' gelegd. In het kader van de externe veiligheid worden aan bepaalde functies binnen dit gebied bijzondere eisen gesteld.

Bestemming Centrum - 3 (artikel 5)

Deze bestemming is gelegd op de gronden ter plaatse van een aantal aaneengesloten gebouwen aan de Raiffeissenstraat op de hoek Vestdijk waar kleinschalige kantoren, praktijkruimten en dienstverlenende functies zijn gevestigd. Omdat op deze locatie sprake is van bijzondere functies die afwijken van de overige centrumbestemmingen is hier gekozen voor een aparte centrumbestemming. Deze functies zijn in de nieuwe bestemming bestendigd. Ondanks dat deze voormalige woongebouwen hun woonfunctie al geruime tijd hebben verloren, is binnen deze centrumbestemming de woonfunctie toegelaten. Om deze locatie ook in het citykerngebied te betrekken is op deze gronden de centrumbestemming gelegd. Teneinde deze locatie een centrum-stedelijke uitstraling te bieden is hier de horecafunctie in de categorie maaltijdverstrekkend mogelijk gemaakt. Ter plaatse van de aanduiding geluidzone - weg is de woonfunctie uitgesloten. Voor wat betreft de bouwregels is hier uitgegaan van de bestaande bebouwing. Omdat de bebouwing op deze locatie een monumentenstatus heeft, is via de monumentenregelgeving gewaarborgd dat bouwkundige ingrepen zijn onderworpen aan een nadere afweging.

Bestemming Centrum - 4 (artikel 6)

Het 'Van Der Meulen Ansums'-terrein is een ontwikkelingslocatie waar de kaders voor de ontwikkeling al zijn vastgesteld. Desondanks zijn deze kaders niet vertaald in een specifieke bestemming voor de beoogde ontwikkeling op deze locatie. Vooralsnog is aan de beoogde ontwikkeling geen prioriteit gegeven. Omdat een ontwikkeling binnen de planperiode niet voorzienbaar is, is hier niet voor een ontwikkelingsgerichte bestemming gekozen. De centrumbestemming is specifiek gericht op deze locatie. Daarin is de bestaande situatie zowel qua functie als qua bebouwing vastgelegd. Beeldbepalende gebouwen hebben binnen deze centrumbestemming de aanduiding 'karakteristiek' . In de regels is een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten. Bij een eventuele ontwikkeling binnen de planperiode kan dan de toepassing van de mogelijkheden voor een planologische afwijking die de wet biedt worden overwogen.

Bestemming Centrum - 5 (artikel 7)

Deze bestemming is gelegd ter plaatse van de Catharinakerk aan het Catharinaplein hoek Kerkstraat. De kerk heeft niet meer uitsluitend een religieuze functie. De kerk is een multifunctionele gebouw geworden. De nieuwe centrumbestemming is daarop gericht. Naast religie zijn ook andere maatschappelijke functies en functies behorende tot de bestemming cultuur en ontspanning, met uitzondering prostitutie e.d., toegelaten. Ter plaatse van de pastorie (dienstwoning) is conform het huidige gebruik een woonfunctie vastgelegd. Qua bebouwing is bij deze bestemming de bestaande situatie vastgelegd. Omdat de kerk een rijksmonument betreft, is op grond van de monumentenregelgeving gewaarborgd dat bouwkundige ingrepen aan een nadere afweging zijn onderworpen.

Bestemming Cultuur en ontspanning (artikel 8)

Ter plaatse van de bestaande solitair in het plangebied gelegen culturele instellingen De Effenaar, Philipsmuseum, Van Abbemuseum en Dynamo is deze bestemming vastgelegd. Afhankelijk van de type culturele instelling is ter plaatse de aanduiding museum of cultureel centrum of muziektheater aangegeven. Conform de bestaande situatie is op de locatie van het muziektheater ter plaatse van de aanduiding 'gemengd' zowel de woonfunctie als de museumfunctie toegelaten. Ter ondersteuning en/of ten dienste van de primaire functies is horeca e/o detailhandel toegelaten. De bebouwing is overeenkomstig de bestaande situatie vastgelegd. Voor zover de bebouwing op deze locaties een monumentenstatus heeft, is via de monumentenregelgeving gewaarborgd dat bouwkundige ingrepen zijn onderworpen aan een nadere afweging. Beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'karakteristiek' . In de regels is voor deze bebouwing een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten.

Bestemming Gemengd - 1 (artikel 9)

Deze bestemming voorziet net als bij de centrumbestemmingen in een veelheid aan functies, die onderling uitwisselbaar zijn. Omdat deze locatie niet direct deel uitmaken van het citykerngebied is hier een gemengde bestemming gelegd. Het betreft bij deze bestemming panden/clusters van panden waarbij een diversiteit aan functies is toegelaten. Daarbij is de woonfunctie geheel toegelaten en is de begane grond overwegend het domein van de zakelijke functies. Ten aanzien van de horecafunctie geldt de beperking dat deze uitsluitend is toegelaten voor zover ter plaatse sprake is van bestaande horecavestigingen. Bij de detailhandelsfunctie zijn uitgesloten perifere detailhandel, detailhandel in brandbare/explosieve stoffen en supermarkten behoudens bestaande supermarkten (op de verbeelding aangeduid met de aanduiding 'supermarkt'). De bouwregels zijn geënt op het bestaande hoofdgebouw. Voorts zijn in de bouwregels ook bepalingen opgenomen voor overige bebouwing.

Bestemming Gemengd - 2 (artikel 10 )

Deze bestemming voorziet eveneens in een veelheid van functies. De horeca- en detailhandelsfuncties zijn hier geheel uitgesloten. De toegelaten functies zijn in overeenstemming met de woon- en zakelijke functies in de bestaande situatie. De bouwregels voor hoofdgebouwen zijn afgestemd op de bestaande situatie. Voorts bevatten de bouwregels bepalingen voor het bouwen van overige bebouwing. Voor zover het monumentale gebouwen betreft, geniet de bebouwing op grond van de monumentenregelgeving extra bescherming bij bouwkundige ingrepen.

Bestemming Gemengd - 3 (artikel11 )

Deze gemengde bestemming is speciaal gelegd op de gronden van het complex Mariënhage (Paterskerk, klooster, Augustinianum, kapel en tuin). Voor dit gebied zijn de kaders gebiedsontwikkeling opgesteld die zijn gericht op herbestemming van de religieuze functie van de gebouwen en de openstelling van het gebied voor publiek. De bestemming is daarop gericht. Naast de religieuze functie worden ook andere maatschappelijke functies, culturele functies en commerciële functies zoals kantoor (gemaximeerd), bedrijvigheid van vrije beroepen en dienstverlening toegelaten. Detailhandel en horeca als nevenfunctie ten dienste of ter ondersteuning van de hiervoor genoemde functies. Conform de vastgestelde kaders is een verruiming van de horecafunctie en het creëren van een nieuwe woonfunctie binnen dit complex niet uitgesloten. Met een wijzigingsbevoegdheid wordt deze ontwikkeling voor de toekomst mogelijkheid gemaakt. De bestaande bebouwing heeft een monumentenstatus. Bij bouwkundige ingrepen en ingrepen in de bodem is op grond van de monumentenregelgeving gewaarborgd, dat deze worden onderworpen aan een nadere afweging. Het behoud van het groene karakter van het gebied is in de bestemmingsregels gewaarborgd.

Bestemming Gemengd - 4 (artikel 12)

Op de gronden aan het Stadhuisplein met de dienstverlenende functies, kantoorfuncties en specifieke maatschappelijke functies is de bestemming Gemengd - 4 gelegd. Er is hier gekozen voor een aparte gemengde bestemming dat specifiek gericht is op deze locatie. Teneinde deze locatie aantrekkelijker en levendiger te maken is op begane grondniveau horeca in de categorie maaltijdverstrekkend toegelaten. Ook is horeca behorende tot de categorie 5 zomdert beperkinfeb toegelaten Detailhandel is slechts toegelaten waar dat is aangeduid op de verbeelding echter met dien verstande dat perifere detailhandel, detailhandel in brandbare/explosieve stoffen en supermarkten zijn uitgesloten. De bouwregels zijn toegespitst op de bestaande bebouwing. Voor uitbreiding van het bebouwd oppervlak met overige bebouwing kan hier worden volstaan met de mogelijkheden die de Wabo jo. het Bor biedt voor vergunningvrije bouwactiviteiten en eventueel middels vergunning voor afwijken bij het bouwen. Beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'karakteristiek' . In de regels is voor deze bebouwing een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten.

Bestemming Gemengd - 5 (artikel 13)

Deze bestemming, waar eveneens in een veelheid van functies is voorzien, is gelegd op de gronden aan de Smalle Haven en de Ten Hagestraat. De bestemming is gericht op de bestaande functies, t.w. maatschappelijke functie in de vorm van openbare dienstverlening en praktijkruimte voor vrije beroepen, dienstverleningsfunctie en kantoorfunctie. Binnen de bestemming is middels een aanduiding op een gedeelte van de gronden aan de Ten Hagestraat de woonfunctie toegelaten. Omdat laatstelijk ter plaatse nog bewoning plaats vond is de woonfunctie bestendigd.De bouwregels zijn afgestemd op de bestaande bebouwing. Bij de bestaande bebouwing met een monumentenstatus is op grond van de monumentenregelgeving gewaarborgd dat bouwkundige ingrepen worden onderworpen aan een nadere afweging. Beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'karakteristiek' . In de regels is een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten.

Bestemming Gemengd - 6 (artikel14 )

Deze bestemming, waar eveneens in een veelheid van functies is voorzien, is gelegd op de gronden aan de Bilderdijklaan. Binnen deze kleine strook bebouwing zijn de functies die in het geldend bestemmingsplan zijn toegelaten in deze bestemming overgenomen. De horecafunctie is hier niet toegelaten en detailhandelsfunctie is uitsluitend toegelaten ter plaatse waar dat is aangeduid op de verbeelding. De bouwregels zijn afgestemd op de bestaande bebouwing. Bij de bestaande bebouwing met een monumentenstatus is op grond van de monumentenregelgeving gewaarborgd dat bouwkundige ingrepen worden onderworpen aan een nadere afweging.

Bestemming Gemengd - 7 (artikel 15)

Deze bestemming is gelegd op de gronden waar het bedrijf Schellens was gevestigd aan de Vestdijk op de hoek Bleekweg. Voor deze locatie is in een nieuwe ontwikkeling voorzien echter daarvoor zijn nog geen kaders vastgelegd. Voor de bestemming is het bestaande gebruik alsmede de functies die op grond van het geldend bestemmingsplan Eindhoven binnen de Ring als uitgangspunt genomen. De horeca- en detailhandelsfuncties, voor zover deze niet ondergeschikt aan en ten dienste van de andere functies zijn, en de woonfunctie zijn uitgesloten. De bouwregels zijn afgestemd op de bestaande bebouwing. Bij de bestaande bebouwing met een monumentenstatus is op grond van de monumentenregelgeving gewaarborgd dat bouwkundige ingrepen zijn onderworpen aan een nadere afweging. Beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'karakteristiek'. In de regels is voor deze bebouwing een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten.

Bestemming Gemengd - 8 (artikel 16)

Deze gemengde bestemming waar eveneens in een veelheid van functies is voorzien is gelegd op de gronden aan de Stratumsedijk, Bleekweg, Onderdoor en de Geldropseweg. De functies die hier zijn toegelaten komen nagenoeg overeen met de functies binnen de bestemming Centrum - 1. Omdat deze locatie geen deel uit maakt van het citykerngebied is hier de bestemming gemengd gelegd specifiek voor deze locatie. Deze bestemming kent eenzelfde beperking ten aanzien van de detailhandels- en horecafunctie net als genoemde centrumbestemming. Behoudens de woonfunctie zijn de commerciële functies uitsluitend op begane grondniveau toegelaten. De bouwregels bevatten een regeling voor hoofdgebouwen en voor overige bebouwing per bouwperceel. Beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'karakteristiek' . In de regels is voor deze bebouwing een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten.

Bestemming Groen (artikel 17)

Het groen dat in de uitwerking van het gemeentelijke Groenbeleidsplan is aangemerkt als “structureel groen op stedelijk niveau” en “structureel groen op wijk- en buurtniveau” is in het voorliggende plan expliciet voorzien van de bestemming Groen. Deze bestemming omvat naast speelvoorzieningen ook kleinere waterpartijen. Het groen behorende tot de oevers van de Dommels heeft ook een waterfunctie in verband met de meandering van De Dommel. Ook zijn op deze oevers vanwege de ecologische verbindingszone tevens de dubbelbestemming Waarde - Ecologie gelegd. Verhardingen die passen binnen een groenvoorziening zoals paden zijn toegelaten. Het groen dat betrokken is in de Dommelzone heeft tevens de functie van extensieve recreatie. Gebouwen zijn binnen deze bestemming niet toegelaten. Bouwwerken, geen gebouw zijnde passende in bestemming, kunstwerken en bruggen zijn binnen de bestemming toegelaten.

Bestemming Horeca (artikel 18)

Deze bestemming is gelegd op de bestaande solitair gelegen horecavestigingen in het plangebied. De beide horecavestigingen die als zodanig zijn bestemd, betreffen hotels behorende tot de categorie 5 van de Lijst van horecaactiviteiten. Binnen deze hotelfunctie zijn andere horeca-activiteiten ook toegelaten als nevenfunctie. De bouwregels zijn afgestemd op de bestaande bebouwing. De cultuurhistorisch waardevolle bebouwing (Wederopbouw-icoon) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'cultuurhistorische waarde'. In de regels is een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten ter plaatse van de bebouwing met deze aanduiding.

Bestemming Kantoor (artikel 19)

Deze bestemming is gelegd op specifieke kantoorvestigingen waarbij sprake is van meer dan beroepsuitoefening aan huis. Deze bestemming betreft dus de bestaande kantoorvestigingen in het plangebied. Daar waar een parkeergarage wordt geëxploiteerd voor openbaar betaald parkeren is deze functie in de regels opgenomen. Dit is eveneens het geval bij de bestaande nutsvoorziening binnen de bestemming. De bouwregels zijn afgestemd op de bestaande bebouwing. Beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'karakteristiek'. In de regels is voor deze bebouwing een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten.

Bestemming Maatschappelijk (artikel 20)

Deze bestemming is specifiek gelegd op de locaties waar sprake is van een solitaire maatschappelijke functie met name de functie openbare dienstverlening. Deze locaties betreffen het stadhuis en het regionaal archief. Gelet op deze specifieke maatschappelijke functies is een kantoorfunctie op deze locaties ook toegelaten. De bouwregels zijn afgestemd op de bestaande bebouwing. Voor uitbreiding van het bebouwd oppervlak met overige bebouwing kan hier worden volstaan met de mogelijkheden die de Wabo jo. het Bor biedt voor vergunningvrije bouwactiviteiten en eventueel middels vergunning voor afwijken bij het bouwen. De cultuurhistorisch waardevolle bebouwing (Wederopbouw-icoon) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'cultuurhistorische waarde'. In de regels is een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten ter plaatse van de bebouwing met deze aanduiding..

Bestemming Verkeer (artikel 21)

Deze bestemming is geprojecteerd op de wegen die primair gericht zijn op de afwikkeling van het doorgaande verkeer. Dit betreft de volgende wegen: de Bleekstraat, Vestdijktunnel, Vestdijk, Hertogstraat, P.C. Hooftlaan, Bilderdijklaan, Wal, Keizersgracht, Emmasingel en de Boschdijktunnel. Het is niet onwaarschijnlijk dat in de toekomst een reconstructie van de binnenring zal plaatsvinden. Het aantal rijbanen dient daarbij te verminderen of gelijk te blijven. Uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde passende binnen de bestemming zijn toegelaten.

Bestemming Verkeer - Verblijfsgebied (artikel 22)

Het gaat bij deze bestemming om de wegen die primair dienen c.q. zullen dienen voor de ontsluiting van de aangrenzende of nabijgelegen gronden, zoals winkelerven, pleinen, woonstraten, woonerven en paden. Ook is binnen deze bestemming opgenomen de in het plangebied buiten de overige bestemmingen gelegen bestaande parkeergarages en parkeerterreinen. De commercieel gexploiteerde parkeergarages/parkeerterreinen vallen onder de functie bedrijf.
Het openbare wegengroen maakt onderdeel uit van de straatinrichting. In de bouwregels zijn bepalingen opgenomen over bouwwerken geen gebouw zijnde en de volgende bepalingen over gebouwen. Binnen deze bestemming is aan de Kerkstraat middels de aanduiding 'specifieke vorm van horeca-1' de bouw van een kiosk bestaande uit een horecavoorziening en en toiletvoorziening toegelaten. Voorts zijn ter plaatse van de aanduiding 'parkeergarage' en de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer-1' de bestaande gebouwen zoals ondergrondse parkeergarages en fietsenstalling met bijbehorende entreegebouwen boven peil toegelaten. Bouwwerken zoals de bestaande overkapping op het 18Septemberplein bij de Piazza en de vergunde overkapping in Nieuwe Emmasingel bij het gebouw De Admirant zijn op de verbeelding aangeduid. Ook overdekte terrassen behorende bij de aangrenzende horecavestiging zijn toegelaten ter plaatse van de aanduiding 'terras'. De bouwregels bevatten ook bepalingen over de bestaande gebouwen voor nutsvoorzieningen ter plaatse van de aanduiding 'nutsvoorziening'. Binnen de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied is ook de aanduiding 'plein' aangeduid. Deze aanduiding ter plaatse van de pleinen binnen het plangebied is opgenomen op basis van het locatiebeleid dat is opgesteld ter uitvoering van het evenementenbeleid. Op deze locaties zijn grootschalige evenementen toegelaten en daarmee dus ook de activiteiten en de tijdelijke functies en bouwwerken die zijn gerelateerd aan het evenement. Middels de aanduiding 'brug' zijn de locaties waar de weg het water (De Dommel) kruist aangeduid.

Bestemming Water (artikel 23)

Binnen deze bestemming vallen de grotere oppervlaktewateren c.q. die oppervlaktewateren die een functie hebben in het watersysteem. In het plangebied betreft dit rivier De Dommel. Om eventuele inbreuken op de functie van De Dommel op het watersysteem te voorkomen zijn bepaalde werken en werkzaamheden aan een aanlegvergunningstelsel onderworpen. Voor de meandering van de Dommel zijn op de oevers ook de waterfunctie gelegd. Daar waar de bestemming Water door de bestemming Verkeer of Verkeer - Verblijfsgebied doorkruist is dit aangeduid met de aanduiding 'brug'. In de regels zijn bepalingen opgenomen die de bouw van bruggen voor het langzame verkeer mogelijk maken. Over de bestemming water is vanwege de ecologische verbindingszone tevens de dubbelbestemming Waarde - Ecologie gelegd.

Bestemming Wonen - 1 (artikel  24)

Deze bestemming is gelegd op de in het plangebied gelegen gronden met grondgebonden woningen en de bijbehorende voor- en achtererven. Bij deze bestemming is tevens de mogelijkheid van ondergeschikte beroeps- of bedrijfsuitoefening aan huis opgenomen. Dit overwegende woongebied is in het noordoostelijke gedeelte van het plangebied gesitueerd. Voor een belangrijke deel betreft de woonfunctie woningen in de sociale sector van woningcorporatie (Stichting Woonbedrijf). De overige woningen binnen deze bestemming zijn particuliere woningen (woningen Tramstraat).
In de regels is onderscheid gemaakt tussen hoofdgebouwen en bijgebouwen, aanbouwen en uitbouwen. Het gebouw dat door zijn constructie of afmetingen als belangrijkste bouwwerk valt aan te merken, wordt beschouwd als het hoofdgebouw. Bijgebouwen, aanbouwen en uitbouwen zijn in architectonisch opzicht te onderscheiden van, en ondergeschikt aan, het hoofdgebouw.

Hoofdgebouwen moeten binnen de bouwvlakken worden gebouwd waarbij de bouwvlakken volledig mogen worden bebouwd. Bij deze grondgebonden woningen is in beginsel uitgegaan van een diepte van het bouwvlak van 12 m, gemeten vanaf de voorgevel(rooilijn). Daarbij dient de resterende achtertuin een diepte van minimaal 10 m te hebben. Indien deze minimale diepte in de gegeven situatie niet mogelijk is, is voor het bouwvlak een diepte van 10 m aangehouden. Indien ook dan een ontoereikende diepte van de achtertuin resteert, is een diepte van het bouwvlak overeenkomstig de bestaande situatie aangegeven.

Voor de aan- uitbouwen en bijgebouwen bij de hoofdgebouwen vormt de standaardregeling die in de eindhovense bestemmingsplanpraktijk wordt toegepast het kader.

Bij vrijstaande woningen op relatief ruime kavels is als diepte van het bouwvlak in beginsel een maat van 15 m aangehouden. Voor minimaal resterende diepte van de achtertuinen bestaan dezelfde uitgangspunten als bovenstaand zijn verwoord.
Bij meergezinswoningen is voor de bepaling van het bouwvlak de bestaande situatie aangehouden.

Het bestemmingsplan maakt geen uitbreidingen mogelijk aan de voorgevel.
De voorzijde van woningen bepaalt namelijk in hoge mate het straatbeeld, evenals de onderlinge samenhang van de gevels. Een rommelig gevelbeeld doet afbreuk aan de belevingswaarde van het straatbeeld. Daarom wordt bij een goed stedenbouwkundig plan uitgegaan van een helder en evenwichtig gevelbeeld waarbij de gevels van de afzonderlijke woningen een aantrekkelijk ensemble opleveren. Daarbij dient ook samenhang te ontstaan tussen de afmetingen van het profiel van de openbare ruimte en de gevelhoogten en gevelbreedten.
Uitbreidingen aan de voorzijde zijn enkel mogelijk indien dit o.a. vanuit stedenbouwkundig en verkeerskundig geen bezwaren oplevert. Omdat dit nagenoeg altijd “maatwerk “is, is hiervoor gekozen voor de buitenplanse afwijkingsmogelijkheden. Voor de toepassing van de afwijkingsbevoegdheid zijn beleidsregels opgesteld die voornamelijk zijn gericht op uitbreidingsmogelijkheden voor aan-, uit- en bijgebouwen. Ook zijn in deze beleidsregels mogelijkheden opgenomen voor het realiseren van mantelzorgwoningen.

Bouwhoogte

Daar waar op de verbeelding geen bouwhoogte is aangeduid is de maximale (goot)bouwhoogte in beginsel bepaald op “als bestaand” (ten tijde van de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan). Dit betreft de bestaande (maximale) hoogte per hoofdgebouw (in casu per woning c.q. woongebouw). Er kan dus binnen een bouwvlak sprake zijn van verschillende maximale bouwhoogten. In de regels zijn bepalingen om met vergunning af te wijken van de voorgeschreven hoogte van aan-, uitbouwen en bijgebouwen.

Nevenfunctie bij de woonfunctie

Het gebruik van ruimten voor aan huis verbonden beroepen is binnen de woonbestemming conform de bestemmingsplanpraktijk toegelaten (tot maximaal 50 m2). Onder bepaalde voorwaarden kan de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep tot een maximaal vloeroppervlak van 75 m² worden toegelaten. Tevens is onder bepaalde voorwaarden mogelijk om maximaal 30 m2 te benutten voor kleinschalige bedrijvigheid. Met het oog op verminderde regeldruk is hier niet gekozen voor een vergunningstelsel voor deze afwijkingen. Indien sprake is van toegelaten beroeps- c.q. bedrijfsuitoefening aan huis dan is deze meegenomen in de bestemming `Wonen´.

De woningen die beeldbepalend (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) zijn, zijn aangeduid met de aanduiding 'karakteristiek'. Sloopactiviteiten zijn op grond hiervan onderworpen aan een vergunningstelsel.

Bestemming Wonen - 2 (artikel 25)

Deze bestemming is gelegd op de bestaande gestapelde woongebouwen/appartementen- complexen die niet zijn opgenomen in de centrum of gemengde bestemmingen. De locaties van de wooncomplexen waar deze bestemming op is gelegd zijn: de Vestedatoren aan de Vestdijk, Oude Stadsgracht/Stratumseind, Medinacomplex aan de Vestdijk en Mignot en de Blokplein. Conform de bestaande situatie zijn zakelijke functies op de begane grond en eventueel op de daarboven aansluitende bouwlagen toegelaten ter plaatse waar dat is aangeduid. Daarnaast zijn nutsvoorzieningen binnen deze bestemming ter plaatse van de aanduiding 'nutsvoorzieningen' toegelaten. Binnen de woonfunctie is een ondergeschikte nevenfunctie in de vorm van een aan-huis-verbonden-beroep tot een maximale beroepsvloeroppervlakte van 50 m² toegelaten. Onder voorwaarden is een beroepsvloeroppervlakte tot 75 m² toegelaten. Uit het oogpunt van verminderde regeldruk is hier afgezien van een vergunningstelsel. Bij de bouwregels is uitgegaan van de bestaande situatie. Binnen het bouwvlak is het hoofdgebouw gesitueerd. Uitsluitend voor zover het bestaande gebouwen betreft is overige bebouwing buiten het bouwvlak toegelaten. Voor uitbreiding van het bebouwd oppervlak met overige bebouwing kan hier worden volstaan met de mogelijkheden die de Wabo jo. het Bor biedt voor vergunningvrije bouwactiviteiten en eventueel middels vergunning voor afwijken bij het bouwen. Beeldbepalende gebouwen (zie Cultuurhistorisch onderzoek Eindhoven Binnenstad & Tramstraatkwartier) hebben binnen deze bestemming de aanduiding 'karakteristiek' . In de regels is voor deze bebouwing een vergunningstelsel opgenomen voor sloopactiviteiten. Indien de maximale bouwhoogte niet op de verbeelding is aangeduid dan geldt de bestaande hoogte als maximale hoogte. Voorts zijn uniforme eisen opgenomen ten aanzien van bestaande op de verbeelding aangeduide onderdoorgangen en ondergrondse parkeergarages.

Waarde - Archeologie (artikel 26)

Deze bestemming is een dubbelbestemming over de onderliggende basisbestemmingen, dat gericht is op bescherming van de in de grond/bodem aanwezige waarden, i.c. archeologische waarden. Binnen het plangebied is een tweetal categorieën van archeologische waarde te onderscheiden 'Gebied met archeologische waarde' (categorie 2) en gebied met de status 'Archeologisch gemeentelijk monument'(categorie 1). De archeologische monumenten zijn gesitueerd binnen het gebied dat is aangewezen als 'gebied met archeologische waarde' wat betekent dat ze dus ook zijn gesitueerd in het gebied dat is bestemd als Waarde - Archeologie. In de regels bij deze dubbelbestemming is bepaald dat deze regels niet van toepassing zijn op de locaties die de status van archeologisch monument hebben. Deze monumenten zijn immers onderworpen aan de monumentenregelgeving in het bijzonder de erfgoedverordening. De regels van de dubbelbestemming zijn eveneens niet van toepassing op locaties die verstoord zijn. Deze locaties zijn aangegeven op de kaart Archeologie Verstoorde gebieden die als bijlage bij de regels is gevoegd. Ter bescherming van archeologische waarden zijn regels opgenomen die bij het bouwen in acht dienen te worden genomen. Daarnaast geldt er een verbod voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden behoudens vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden aan de grond)

Waarde - Cultuurhistorie (artikel 27)

Deze bestemming is een dubbelbestemming over de onderliggende basisbestemming, dat gericht is op bescherming van de aanwezige waarden, i.c. de cultuurhistorische waarden. Deze cultuurhistorische waarden betreffen de wederopbouw iconen aan de Demer, Hermanus Boexstraat en gedeelte van de bebouwing aan de Vestdijk. Bij deze cultuurhistorisch waardevolle objecten worden in dit verband ten aanzien van het bouwen beperkingen c.q. voorwaarden/eisen gesteld. Verder geldt er voor deze objecten een sloopverbod behoudens vergunning van burgemeester en wethouders. Mede voor de bescherming van de cultuurhistorische waarden is een gebruiksregel opgenomen.

Bestemming Waarde - Ecologie (artikel 28

Deze bestemming is een dubbelbestemming over de onderliggende basisbestemmingen dat gericht is op bescherming van de aanwezige waarden, i.c. de ecologische waarden van rivier De Dommel en de oevers van de rivier. In dit verband wordt ten aanzien van het bouwen beperkingen gesteld. Daarnaast geldt er een verbod voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden behoudens vergunning van burgemeester en wethouders (vergunning voor het uitvoeren van werken geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden).

Onder de Hoofdstuk 3 Algemene regels zijn opgenomen de Anti-dubbeltelregel, de Algemene aanduidingsregels die betrekking hebben op de zones in het kader van de externe veiligheid en geluid, de Algemene afwijkingsregels, de Overige regels bevattende de regels over de Parkeereis en Afwijken van de parkeereis en de regels omtrent Uitsluiting aanvullende werking Bouwverordening.

In de Overgangs- en slotregels zijn het Overgangsrecht en de Slotregel opgenomen.

Bij de regels zijn de volgende bijlagen op grond van de onderscheidenlijke regels van toepassing:

Bijlage 1 Lijst van horecaactiviteiten voor de beoordeling van de toegelaten horecacategorie;

Bijlage 2 Parkeernormen voor de beoordeling van de parkeereis bij nieuwe ontwikkelingen;

Bijlage 3 Lijst van bedrijfsactiviteiten - functiemenging voor de beoordeling van toegelaten bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten vanuit het oogpunt van milieu;

Bijlage 4 Archeologie Verstoorde gebieden om te kunnen beoordelen of een locatie is uitgezonderd van de toepassing van de regels van de dubbelbestemming Waarde - Archeologie