direct naar inhoud van 5.4 Toelichting op de regels
Plan: Bezuidenhout
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0204GBezuidenht-51VA

5.4 Toelichting op de regels

Het bestemmingsplan bestaat uit een digitale plankaart, regels en een toelichting. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de kaart en de regels. De analoge plankaart is, gelet op de aard en omvang van het plangebied, afgedrukt op een topografische ondergrond met een schaal van 1:2500. De regels zijn als volgt ingedeeld:

5.4.1 Inleidende regels

De inleidende regels ( Artikel 1 Begrippen en Artikel 2 Wijze van meten) lichten de begrippen toe die in de regels voorkomen en ook de wijze van meten (hoogte, diepte et cetera) die moet worden gehanteerd.

5.4.2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijf

De bestemming 'Bedrijf' is toegekend aan een benzinestation (zonder LPG) aan de Laan van Nieuw Oost Indië, een benzinestation (met LPG) aan de Prinses Beatrixlaan, garagebedrijven aan de Jan van Hoornstraat, Carpentierstraat, en Carolina van Nassaustraat en een nutsbedrijf aan de Koningin Sophiestraat. Het nutsbedrijf binnen de 'Bedrijfs-bestemming heeft de aanduiding 'nb' gekregen op de plankaart. Andere bedrijven zijn opgenomen binnen de bestemming Gemengd - 2 en Gemengd - 4 of zijn als aanduiding binnen de bestemmingen Wonen - 1 en Wonen - 2 opgenomen.

Artikel 4 Gemengd - 1

De bestemming 'Gemengd - 1' is toegekend aan een groot deel van de winkelstraat de Theresiastraat, voor zover in het plangebied gelegen en een aansluitend deel aan de Laan van Nieuw Oost-Indië. Binnen de bestemming Gemengd-1 zijn op de begane grond de functies detailhandel, dienstverlening toegestaan en lichte horeca onder voorwaarden. Conform de feitelijke situatie zijn andere functies middels een aanduiding voor wat betreft de functies kantoor, maatschappelijk, sport en wonen toegestaan.

Artikel 5 Gemengd - 2

De bestemming 'Gemengd - 2' is toegekend aan een deel van de Juliana van Stolberglaan, Stuijvesantplein en het eind van de Theresiastraat. Anders dan binnen de bestemming Gemengd-1, die grotendeels is toegekend aan de Theresiastraat, zijn binnen deze bestemming op de begane grond naast de functies detailhandel, dienstverlening ook bedrijven en wonen als bestaande situatie toegestaan. Op de verdiepingen is alleen wonen toegestaan. Ten noorden van het Stuyvesantplein is Horeca in de categorie licht (1) toegestaan in 30 % van het aantal vestigingen. Op de plankaart is op een aantal plaatsen een aanduiding voor een afwijkende functie als een garage, horeca in categorie 1, 2 en 3 opgenomen.

Artikel 6 Gemengd - 3

De bestemming 'Gemengd - 3' is in de eerste plaats toegekend het Prinsenhofcomplex waar tevens een hotel is gevestigd. Het betreft een multifunctioneel gebouw met diverse functies op verschillende verdiepingen. Parkeren is alleen toegestaan ter plaatse van de aanduiding parkeerterrein.

Artikel 7 Gemengd - 4

De bestemming 'Gemengd - 4' is toegekend aan panden langs de Laan van Nieuw Oost-Indië. Deze panden, gelegen aan een doorgaande route, lenen zich voor een gemengde bestemming, zeker omdat de meeste van deze panden in de praktijk al een gemengde functie hebben. De gronden zijn bestemd voor cultuur en ontspanning (waaronder wordt begrepen atelier, creativiteitscentrum, muziekschool en muziektheater), dienstverlening, kantoor, maatschappelijk (waaronder wordt begrepen gezondheidszorg) en wonen met de daarbij behorende gebouwen, bouwwerken geen gebouw zijnde, wegen, groen, water en overige voorzieningen. Op de plankaart is binnen de bestemming op een aantal plaatsen een aanduiding voor een afwijkende functie als detailhandel een garage, horeca in een bepaalde categorie opgenomen.
Artikel 8 Groen

De gronden met de bestemming ' Groen' zijn bestemd voor: groen(voorziening), park en plantsoen met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, wegen, groen, water en overige voorzieningen. Ter plaatse van de aanduiding 'p' is tevens een parkeerterrein toegestaan en ter plaatse van de aanduiding 'pg' tevens een ondergrondse parkeergarage. Het ondergrondse bergbezinkbassin binnen de bestemming heeft de aanduiding waterberging 'wb' gekregen. Ter plaatse van het water de Schenk zijn de gronden tevens bestemd voor de instandhouding van de (stedelijke) ecologische verbindingszones.

Artikel 9 Horeca

Binnen deze bestemming is horeca maximaal in de categorie zwaar toegelaten. Tevens is een Hotel toegestaan ter plekke van de Laan van Nieuw oost Indië 279.. Andere horeca gelegenheden in het plangebied zijn mogelijk door middel van de bestemming gemengd 4 of door middel van een aanduiding op de plankaart.

Artikel 10 Kantoor - 1

De meeste kantoren binnen het plangebied hebben de bestemming 'Kantoor - 1' gekregen. Binnen deze bestemming zijn kantoren toegestaan met de daarbij behorende gebouwen, bouwwerken geen gebouw zijnde, wegen, groen, water, (gebouwde) parkeervoorzieningen en overige voorzieningen. De meeste van deze kantoren zijn gelegen in het Beatrixkwartier, aan de Beatrixlaan tussen de Utrechtsebaan en de spoorlijn naar Leiden/Amsterdam gelegen. Het beleid van de gemeente is erop gericht de kantoren binnen het plangebied zoveel mogelijk binnen dit gebied te concentreren.

Artikel 11 Kantoor - 2

Een aantal kantoorpanden in het plangebied heeft de bestemming 'Kantoor - 2' gekregen. Deze bestemming is nagenoeg gelijk aan de bestemming 'Kantoor - 1' met als belangrijkste verschil dat binnen de regels van de bestemming 'Kantoor - 2' een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen waarmee de bestemming gewijzigd kan worden in de bestemming 'Gemengd - 4' zodat (een deel van) de kantoorruimte bij leegstand onder andere omgezet kan worden in woningen. Uit een uitgevoerde quickscan in het kader van het geluidsonderzoek is gebleken dat bij omzetting naar woningen voldaan kan worden aan de wettelijke normen uit de Wet Geluidshinder. Indien een hogere grenswaarde benodigd is, zal die aangevraagd worden in het kader van een te voeren wijzigingsprocedure.

Artikel 12 Maatschappelijk

De bestemming 'Maatschappelijk' is toegekend aan alle maatschappelijk functies die zich binnen het plangebied bevinden. Hieronder vallen een aantal scholen, de bibliotheek, een kerkgebouw, de synagoge en een BSO. De gronden zijn bestemd voor: bibliotheek, gezondheidszorg, jeugd-/kinder-/buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen, onderwijs, openbare dienstverlening, religie, verenigingsleven en zorg en welzijnsinstelling met de daarbij behorende gebouwen, bouwwerken geen gebouw zijnde, wegen, (gebouwde) parkeervoorzieningen, groen, water en overige voorzieningen.

Artikel 13 Recreatie - Volkstuin

De gronden van deze bestemming zijn, met uitzondering van de in het plangebied gelegen molen, waarvoor een bouwvlak is opgenomen, bestemd voor volkstuinen school-, kinder- en hobbytuinen en groenvoorzieningen met de daarbij behorende toegangswegen. Op deze gronden mogen uitsluitend niet voor bewoning bestemde gebouwen worden gerealiseerd. Voor de maximale hoogte en oppervlakte van bebouwing zijn regels opgenomen. Ter plaatse van het water de Schenk zijn de gronden tevens bestemd voor de instandhouding van de (stedelijke) ecologische verbindingszones.

Artikel 15 Verkeer - Hoofdverkeersweg

De bestemming 'Verkeer - Hoofdverkeersweg' is toegewezen aan de doorgaande wegen binnen het plangebied. Het betreft de Utrechtsebaan, Laan van Nieuw Oost-Indië, Juliana van Stolberglaan (gedeeltelijk), de Prinses Beatrixlaan, Bezuidenhoutseweg, Prins Clauslaan en de Schenkkade. De gronden zijn bestemd voor: wegen met een ontsluitingsfunctie voor de wijk en stad, openbaar vervoerstroken, parkeerplaatsen, toegangsportalen, ontluchtingsmiddelen en daarmee vergelijkbare bouwwerken, voet- en fietspaden, één en ander met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, groen, water en overige voorzieningen.

Artikel 16 Verkeer - Railverkeer

Binnen deze bestemming zijn onder meer spoorwegvoorzieningen ten behoeve van treinverkeer en Randstadrailverkeer (Lightrail) toegelaten. Binnen deze bestemming is ook het trein en RandstadRail station Laan v NOI (Laan van Nieuw Oost-Indië) opgenomen en tevens de, bij dit station behorende voorzieningen zoals de parkeergelegenheid.

Artikel 17 Verkeer - Straat

De gronden met de bestemming 'Verkeer - Straat' zijn bestemd voor: straten met doorgaande rijbanen, toegangsportalen, ontluchtingsmiddelen en daarmee vergelijkbare bouwwerken, parkeerplaatsen en voet- en fietspaden met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, groen, water en overige voorzieningen. Wegen met deze bestemming dienen vooral voor de ontsluiting van wijken en buurten en het inter-wijkverkeer. Het aandeel doorgaand verkeer is lager dan bij hoofdverkeerswegen, net als de intensiteiten.

Artikel 18 Verkeer - Verblijfsgebied

Binnen deze bestemming zijn voet- en fietspaden, ongebouwde parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, voorzieningen ten behoeve van het openbaar bestuur en speelvoorzieningen toegestaan.

Artikel 19 Verkeer - Verblijfsstraat

Wegen met deze bestemming zijn bestemd voor de afwikkeling van lokaal, gebiedsgebonden verkeer en dienen voor de ontsluiting van buurten en de direct aangelegen bestemmingen. Deze wegen zijn niet bedoeld voor het doorgaande verkeer over grotere afstanden. De gronden met de bestemming 'Verkeer - Verblijfsstraat' 'zijn bestemd voor: voet- en fietspaden, wegen en parkeerplaatsen met de daarbij behorende gebouwen, bouwwerken geen gebouw zijnde, groen, water en overige voorzieningen.

Artikel 20 Water

De bestemming 'Water' is toegekend aan al het water binnen het plangebied. Deze gronden zijn bestemd voor water, waterberging en oever met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, voet- en fietspaden en overige voorzieningen.

Op of in deze gronden mogen bouwwerken geen gebouw zijnde worden gebouwd, zoals kademuren, kunstwerken en bruggen voor fietsers en voetgangers.

Artikel 21 Wonen - 1

De bestemming 'Wonen - 1' is voornamelijk toegekend aan rijtjeswoningen en herenhuizen (met voortuinen). Deze bestemming kent een regeling voor aan- en bijgebouwen. Deze bestemming kent een regeling voor aan- en bijgebouwen.
Binnen deze bestemming zijn woningen met de daarbij behorende hoofdgebouwen, aan- en bijgebouwen, bouwwerken geen gebouw zijnde, wegen, parkeervoorzieningen, groen, water en overige voorzieningen toegestaan. Op de plankaart is op een aantal plaatsen een aanduiding voor een afwijkende functie als bedrijven, detailhandel en horeca opgenomen.

Artikel 22 Wonen - 2

De bestemming 'Wonen - 2' is toegekend aan portiek- en appartementswoningen. Deze bestemming kent tevens een regeling voor aan- en bijgebouwen.
In een aantal straten is de 'specifieke bouwaanduiding-dakopbouw' opgenomen. Op panden met deze aanduiding mag een dakopbouw van maximaal 3,5 meter hoog gerealiseerd worden. Het betreft allemaal bebouwing in twee en drie lagen met een plat dak, waarop middels een dakopbouw een derde laag mogelijk wordt gemaakt. Op de plankaart is op een aantal plaatsen een aanduiding voor een afwijkende functie als bedrijven, detailhandel en horeca opgenomen.

Artikel 23 Wonen - 3

De bestemming ' Wonen - 3' is toegekend aan alle appartementencomplexen met gemeenschappelijk erf. Aangezien daar geen sprake is van privé-tuinen is geen aan- en bijgebouwen regeling opgenomen.

Parkeren is toegestaan ter plekke van de aanduiding parkeerterrein en/of parkeergarage binnen de bestemming. Parkeren is toegestaan in overdekte vorm en/of in een half verdiepte of geheel ondergrondse parkeervoorziening binnen het bouwvlak.

Artikel 24 Leiding - Gas

Langs de rand van het plangebied loopt een aardgastransportleiding met een diameter van 16 inch en een werkdruk van 40 bar. Deze gronden hebben de dubbelbestemming Leiding - Gas gekregen.

Artikel 25 Leiding - Riool

Door het plangebied loopt een afvalwaterpersleiding van het hoogheemraadschap. Deze gronden hebben de dubbelbestemming Leiding - Riool gekregen.

Artikel 26 Waarde - Cultuurhistorie

De voor Waarde - Cultuurhistorie aangewezen gronden zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de cultuurhistorische waarden van het rijksbeschermd stadsgezicht Haagse Bos.

Artikel 27 Waterstaat - Waterkering

De met deze dubbelbestemming aangewezen gronden zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor waterhuiskundige en/of waterstaatkundige functies en voor het behoud, herstel en verbetering van de waterhuishouding.

5.4.3 Algemene Regels

Artikel 28 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 29 Algemene bouwregels

De algemene bouwregels gelden voor alle bestemmingen. In de eerste plaats wordt hierin nu ook algemeen gesteld dat bouwwerken niet buiten bestemmings- en bebouwingsgrenzen mogen worden gebouwd. Kleine overschrijdingen van deze grenzen voor stoepen, kozijnen en dergelijke zijn wel toegestaan. Grote overschrijdingen van deze grenzen voor overstekende daken en soortgelijke delen van gebouwen zijn tot een bepaalde omvang ook toegestaan. Verder is algemeen voorgeschreven dat bouwwerken beneden peil uitsluitend zijn toegestaan binnen een bouwvlak, dat deze ondergrondse bebouwing uit niet meer dan één bouwlaag mag bestaan en is de bouw van installaties voor mobiele telecommunicatie in principe toegestaan op alle gebouwen met uitzondering van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of gebouwen in een rijksbeschermd stadsgezicht. Afwijken van deze algemene bouwregels wordt geregeld in artikel 32.1 Afwijken algemene bouwregels.

Artikel 30 Algemene gebruiksregels

In Algemene gebruiksregels is een algemeen gebruiksverbod opgenomen: het is verboden de in het plan begrepen gronden en de zich daarop bevindende opstallen te gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de bestemming of met de regels van het plan. Er is expliciet aangegeven dat onder zulk gebruik ook wordt begrepen het gebruik als opslagplaats voor voorwerpen, stoffen en materialen die niet meer bruikbaar zijn of niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld en het gebruik als sekswinkel, seksinrichting, paddoshop, belwinkel of garagebedrijf: functies die voorheen in de Leefmilieuverordening werden verboden of althans gereguleerd. Als in de bestemmingsregels wonen is toegestaan, is expliciet ook het uitoefenen van een aan huis gebonden bedrijf en/of beroep toegestaan, zoals ook in de definities, artikel 1 aangegeven. Afwijken van de algemene gebruiksregels, ook het afwijken voor het meest doelmatige gebruik, wordt geregeld in artikel 32.2 Afwijken algemene gebruiksregels.

Artikel 31 Algemene aanduidingsregels

In dit artikel staan regels in de vorm van opgenomen die voor alle bestemmingen gelden binnen de op de plankaart opgenomen gebiedsaanduidingen 'milieuzone - geurzone', de 'vrijwaringszones molenbiotoop en straalpad' en de 'waterstaat - beschermingszone' (zie hieronder).

31.1 Milieuzone - geurzone

De milieuzone-geurzone is opgenomen voor een poldergemaal gelegen nabij de Carel Reinierszkade.

31.4 Vrijwaringszone - straalpad

Ter plaatse van de aanduiding 'vrijwaringszone - straalpad' zijn de gronden, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede aangewezen voor instandhouding van een straalverbinding. Straalpaden dienen ter bescherming van telecommunicatieverbindingen. Binnen deze gebieden gelden beperkingen wat betreft bouwhoogten

31.3 Vrijwaringszone - molenbiotoop

Een gedeelte van het plangebied ligt in de vrijwaringzone -molenbiotoop behorende bij de Nieuwe Veenmolen' (IJsclubweg 111). De molenbiotoop of molenbeschermingszone is de zone rond de molen waarin beperkende bepalingen ten aanzien van de hoogte gelden vanwege mogelijke windhinder. Er is een mogelijkheid om hiervan af te wijken.

Het bestemmingsplan is conserverend van aard. Het legt de huidige situatie vast en houdt rekening met bebouwingsmogelijkheden op basis van het hiervoor geldende Bestemmingsplan Bezuidenhout-Oost. Binnen de molenbiotoop is op basis van het dakopbouwbeleid een extra laag op de 2 of 3 laagse bebouwing met vrijstelling van het bevoegde gezag als een bestaand recht mogelijk indien hierdoor vrije windopvang niet extra gehinderd wordt vanwege b.v. reeds aanwezig bebouwing.
Binnen de vrijwaringzone staan vrij hoge bomen. Het bestemmingsplan kan alleen regels stellen omtrent bouwen en niet omtrent de hoogte van beplanting. De woningen binnen de molenbiotoop komen hier voor in aanmerking.

31.5 Waterstaat - beschermingszone

In deze gebiedsaanduiding wordt de beschermingszone van de waterkering opgenomen. Verwezen wordt dat nadere regels hierover staan opgenomen in het Keur van het Hoogheemraadschap van Delfland

Artikel 32 Algemene afwijkingsregels

het bevoegd gezag kan in geringe mate afwijken van de maatvoering die in de bouwregels is bepaald en ook voor geringe afwijkingen in de begrenzing van bestemmings- en/of bebouwingsgrenzen. Verder is afwijken mogelijk voor de bouw van kleine nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en containers voor huishoudelijk afval. Ten slotte is afwijken mogelijk voor het bouwen beneden peil, buiten het bouwvlak.

Een belangrijk element van dit artikel is de afwijking van het algemene gebruiksverbod: het bevoegd gezag kan afwijken van het algemeen gebruiksverbod, indien strikte toepassing van het algemene gebruiksverbod leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd. Wel moet dit andere gebruik aansluiten bij het gebruik conform de bestemming en mag toepassing van de afwijking niet leiden tot een bestemmingswijziging.

Artikel 33 Algemene wijzigingsregels

Op de plankaart staan drie Wro-zone-wijzigingsgebieden aangegeven waaruit volgt dat na wijziging een gemende bestemming is toegelaten. Het eerste wijzigingsgebied betreft de KPN-locatie aan de Louise Henriettestraat / Prinses Marijkestraat / Prinses Beatrixlaan. Het tweede wijzigingsgebied betreft de KPN-locatie aan de Carolina van Nassaustraat / Koningin Sophiestraat. Voor beiden gebied is wonen onder voorwaarden mogelijk. Het derde wijzigingsgebied betreft de locatie op de hoek van de Prinses Beatrixlaan en de Juliana van Stolberglaan waar het Koninklijk Conservatorium is gevestigd. Middels de wijzigingsbevoegdheid kan de huidige maatschappelijke bestemming gewijzigd worden in een kantoorbestemming gecombineerd met maatschappelijke functies

Artikel 34 Algemene procedureregels

De algemene procedureregels regelen de procedure die het bevoegd gezag moet volgen als zij gebruik wil maken van de wijzigingsmogelijkheden die in de regels zijn opgenomen.

Overgangs- en slotregels

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Het overgangsrecht, Artikel 35 heeft als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden - dat wil zeggen waarvoor bouwvergunning is verleend of nog te verlenen is - en die afwijken van de bouwregels in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.

Artikel 36 Slotregel

Dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Regels bestemmingsplan Bezuidenhout'