direct naar inhoud van 5.2 Keuze van bestemmingen
Plan: Wateringse Veld - Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0172BWateringZd-50VA

5.2 Keuze van bestemmingen

oals al werd aangegeven heeft het bestemmingsplan als eerste doel om de bestaande ruimtelijke structuur juridisch-planologisch zodanig te regelen, dat deze wat betreft functie, bouwvorm, ligging, afmetingen in een goede ruimtelijke ordening worden ondergebracht.

Aan de hand van de in hoofdstuk 2 beschreven bestaande situatie worden de bestemmingen afgewogen. Daarin worden de in hoofdstuk 1 beschreven doelen van het bestemmingsplan en uit hoofdstuk 4voortvloeiende milieukwaliteitseisen als leidraad of als toetsingskader gehanteerd.

Beleidskader   Vertaling in het bestemmingsplan  
Ruimtelijk beleid  
De Structuurvisie Den Haag 2020 bepaalt dat langs doorgaande wegen en groen bij herstructurering in principe wordt uitgegaan van een bouwhoogte van minimaal vijf lagen.   De Laan van Wateringse Veld komt, op basis van de Structuurvisie, in aanmerking voor bouwvolumes in vijf lagen. Langs deze weg mag de bebouwing tot vijf lagen worden verhoogd, voor zover deze nog niet zo hoog is. Dit is op de plankaart aangeduid met een maximale bouwhoogte die tenminste 15 m bedraagt.  
Op de plankaart van het streekplan Zuid-Holland West valt Wateringse Veld - Zuid in de aanduiding 'Stads- en dorpsgebied'. Het gaat bij een stads- of dorpsgebied om een aaneengesloten bebouwd gebied met als hoofdfunctie wonen, waarin ook gebiedsdelen voorkomen met (soms grootschalige)
kantoorconcentraties, winkelvoorzieningen, horeca en andere stedelijke voorzieningen.  
De functie wonen is vertaald in de bestemmingen Wonen-1, Wonen-2 en Wonen-3. Horeca, winkelvoorzieningen (detailhandel) en dienstverlening zijn toegestaan binnen de bestemming Centrum.  
Het bedrijventerrein Wateringse Veld is aangegeven als 'bedrijventerrein' met als hoofdfunctie bedrijvigheid waaronder begrepen transport en distributie, productie, veilingen, kenniscentra en nutsvoorzieningen   Binnen de bestemming Bedrijf-1 zijn bedrijven in de categorieën 1 tot en met 3.2 in de Staat van inrichtingen bedrijven, als opgenomen in Staat van inrichtingen bedrijven van de regels, met uitzondering van inrichtingen als bedoeld in artikel 40 van de Wet geluidhinder en inrichtingen als bedoeld in artikel 4, vijfde lid, van het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen, mogelijk gemaakt. Daarnaast zijn showrooms terreinen en laad- en losplaatsen toegestaan.  
Wateringse Veld - Zuid is op de plankaart van het Regionaal Structuurplan Haaglanden bijna in zijn geheel aangeduid als 'nieuw stads- en dorpsgebied'. Het Oosteinde is op deze plankaart aangeduid als 'regionale weg'. Ten noorden van de Middenweg is een lijn aangegeven als 'water'. Ook de Rijnerwatering draagt deze aanduiding. Het bedrijventerrein Wateringse Veld is aangegeven als 'nieuw bedrijventerrein'. In het wensbeeld van de detailhandelstructuur binnen de agglomeratie Den Haag is in het RSP het aantal vierkante meters verkoopvloeroppervlak voor geheel
Wateringse Veld gesteld op circa 6.000 m² voor de buurt in combinatie met sociaalmaatschappelijke buurtvoorzieningen. Op de plankaart van het RSP zijn de reeds bestaande en nog te realiseren tracés
voor de tramlijnen aangegeven als '(tram)rail'.  
Het Oosteinde is bestemd als Verkeer - verblijfsstraat (Verkeer-2). De lijn ten noorden van de Middenweg en Rijnerwatering is bestemd als Water. Het bedrijventerrein Wateringse Veld is bestemd als Bedrijf-1. De gewenste detailhandelsstructuur in combinatie met sociaalmaatschappelijke buurtvoorzieningen is mogelijk gemaakt in de bestemmingen Centrum en Maatschappelijk. In het wijkcentrum aan het Parijsplein mag maximaal 6.300 m² bedrijfsvloeroppervlakte voor detailhandel en consumentgebonden dienstverlening gebouwd worden. Binnen de bestemmingen Verkeer - openbaarvervoersbaan (Verkeer-3) en Verkeer - hoofdverkeersweg (Verkeer-1) zijn bus en trambanen toegestaan.  
Archeologie  
De Wet op de Archeologische Monumentenzorg legt de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging van bestaande bestemmingsplannen met de archeologische waarden rekening te houden (zie paragraaf 3.9). Bestemmingsplannen moeten een juridische regeling bevatten die voldoende bescherming biedt tegen werkzaamheden die tot een verstoring van het bodemarchief zouden kunnen leiden.   De archeologische waarden worden in dit bestemmingsplan beschermd: de dubbelbestemming Waarde is gericht op behoud en bescherming van deze waarden. Voor bouwwerkzaamheden die de grond roeren zijn aanvullende bouwregels gesteld; voor werkzaamheden, geen bouwwerken zijnde, die de grond roeren is een aanlegvergunning verplicht gesteld.  
Kantoren, bedrijven, beroep- en bedrijf aan huis, detailhandel en horeca  
In het gemeentelijk beleid ten aanzien van functiemenging wordt aangegeven dat praktijk- en bedrijfsruimte kleiner dan 100 m2 bruto vloeroppervlak (bvo) langs de woonstraten in de wijk en kantoorruimte tot aan 500 m2 bvo langs de doorgaande wegen een plaats kunnen krijgen. In bestemmingsplannen dient hieraan de ruimte gegeven te worden.   Langs de Laan van Wateringse Veld wordt op diverse plaatsen ruimte geboden voor functiemenging. Binnen de bestemming Centrum zijn onder andere wonen, dienstverlening en detailhandel toegestaan. Daarnaast is binnen de bestemming Wonen-3 middels aanduidingen dienstverlening mogelijk gemaakt.  
In de detailhandelsnota is als uitgangspunt gesteld dat detailhandel op bestaande locaties geconcentreerd moet blijven, er worden geen nieuwe stadsdeelcentra en nieuwe concentraties van grootschalige solitaire detailhandel toegevoegd.   In Wateringse Veld - Zuid is alle detailhandel geconcentreerd in het winkelcentrum aan het Parijsplein. Daarbuiten voorziet het plan noch in detailhandelsvestigingen, noch maakt het detailhandel aan huis mogelijk. Daarbij zijn belwinkels, coffeeshops, detailhandel in volumineuze goederen, internetcafés, paddoshops, het verkopen en/of leveren van goederen voor het gebruik ter plaatse en de verkoop en opslag van vuurwerk niet toegestaan.  
De Horeca Structuurvisie heeft als doel de horeca meer ruimte te geven voor nieuwe initiatieven en nieuwe formules. Centrale doelstelling is concentratie en optimalisatie van horeca. Het plangebied kent geen concentratiegebieden.
 
In Wateringse Veld - Zuid zijn drie horecalocaties: in het wijkcentrum, bij de stadsboerderij en op de kop van het Lage Plein. De horeca in het wijkcentrum is opgenomen als doeleind in de bestemming Centrum. Horeca in de categorieën I tot en met III van de staat van horeca-inrichtingen is toegestaan. Bij de stadsboerderij is horeca in categorie I of II mogelijk. Hier is horeca als aanduiding op de plankaart binnen de bestemming Groen-2 opgenomen.  
Omdat de Laan van Wateringse Veld gezien vanaf de rijksweg A4 een belangrijke entree van Den Haag is, functioneert het kleinschalig bedrijventerrein Wateringse Veld als een zichtlocatie.   De locatie is ingericht voor groothandelsbedrijven, hoogwaardige productiebedrijven en detailhandel in volumineuze goederen: bedrijven die hun showrooms en representatieve ruimtes op de Laan van Wateringse Veld kunnen richten. Deze bedrijven zijn bestemd binnen de bestemming Bedrijf-1.  
Wonen  
Wateringse Veld - Zuid wordt getypeerd als bestaand stads- en dorpsgebied. Het behoort daarmee niet tot de ontwikkelingsgebieden binnen Haaglanden. In het plangebied is 'beheer en behoud van woongebieden' het uitgangspunt.   In het belang van het woonklimaat zijn de woningen in de woonwijk in de bestemmingen Wonen-1, Wonen-2 en Wonen-3 ondergebracht. De hoofdgebouwen in de bestemming zijn in bouwvlakken ondergebracht. In de bestemmingen Wonen-1 en Wonen-2 is de mogelijkheid opgenomen om met betrekking tot daarvoor aangewezen bouwblokken c.q. percelen een extra bouwlaag aan te brengen. Op de plankaart is in het bestemmingsvlak van de woningen die hiervoor in aanmerking komen de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding – dakopbouw' opgenomen.

Op de plankaart is bij de bestemmingen Wonen-1, Wonen-2 en Wonen-3 veelal ook een Tuinbestemming opgenomen. Deze bestemming is meestal op de gronden voor de woning gelegd. Bij een hoek- of kopwoning die grenst aan de openbare ruimte, wordt over het algemeen de grens van de bestemming Tuin gevormd door de lijn die van de zijgevel recht naar de achterlijn van de kavel loopt. Uitzondering hierop is de 'bestemming Tuin in Parkbuurt Oosteinde bij woningen die al voor de ontwikkeling van Wateringse Veld waren gebouwd. De hoekwoningen aan de zuidzijde van de Treslonglaan hebben in de meeste gevallen een Tuinbestemming gekregen waarbij de grens direct vanuit de hoek van de woning en evenwijdig aan de dwarsstraat naar achteren is getrokken of waarbij de grens is aangepast aan bestaande parkeervoorzieningen. Vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen – Wonen-1 – hebben een bestemming Tuin die past bij het losse karakter.
De hoogte van erf- en terreinafscheidingen zoals schuttingen en hagen mag maximaal twee meter zijn. Erf- en terreinafscheidingen voor de voorgevel van woningen of grenzend aan de openbare weg mogen echter niet hoger zijn dan één meter. Op deze manier wordt voorkomen dat afbreuk wordt gedaan aan het openbare karakter van de directe omgeving van de woning.  
Het belang van de leefbaarheid maakt het noodzakelijk om in het bestemmingsplan de uitsluiting van, hennepkwekerijen en drugsdealpanden op te nemen. Dit was tot nu toe in een leefmilieuverordening geregeld.I   De Opiumwet verbiedt de vestiging van hennepkwekerijen en drugsdealpanden, zodat in het plan van de uitsluiting daarvan is afgezien.  
Het belang van de leefbaarheid maakt het noodzakelijk om in het bestemmingsplan de opslag en verkoop van vuurwerk te reguleren. Dit was tot nu toe in de Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk. Door de digitalisering in het kader van de Wro is het niet langer mogelijk in bestemmingsplannen die na 1 juli 2009 als ontwerp ter inzage worden gelegd, te verwijzen naar de Parapluherziening.   Vooruitlopend hierop is in dit bestemmingsplan al een regeling voor de verkoop en opslag van vuurwerk opgenomen. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen voor de vestiging van een opslag- of verkooppunt van vuurwerk. Hierbij dient te worden voldaan aan een aantal regels. Zo mag het aantal vestigingen in Den Haag niet meer bedragen dan 68 en in het stadsdeel Escamp niet meer dan 12. Deze regeling is opgenomen in artikel 28.2.  
Verkeer  
Het Verkeersplan (zie paragraaf 3.8) hanteert een rangorde in haar wegenstructuur. Naast de hoofdwegen voor het doorgaande verkeer zijn er de wegen van een lagere orde die het verkeer tussen wijken en het buurtgebonden verkeer moeten afwikkelen: buurtontsluitingswegen (straten) en erfontsluitingswegen (verblijfs- en woonstraten). Verblijfsgebied tenslotte is openbare ruimte waar geen autoverkeer is toegestaan en waar de verkeersfunctie ondergeschikt is aan de verblijfsfunctie   De rangorde die in het beleid is verwoord is bij de aanwijzing van de bestemmingen gehanteerd. De Laan van Wateringse Veld en Oosteinde zijn angewezen als 'Verkeer - hoofdverkeersweg (Verkeer-1) en de overige straten als Verkeer - verblijfsstraat (Verkeer-2).  
Het beleid streeft naar stelsel van verbindende en ontsluitende openbaar vervoerlijnen.   Het in de bestemmingen Verkeer - openbaarvervoersbaan (Verkeer-3)en Verkeer - hoofdverkeersweg (Verkeer-1) opgenomen bestaande wegennet biedt de gelegenheid om verbindende en ontsluitende openbaar vervoerlijnen te leggen. Daarnaast is in de bestemmingen de mogelijkheid voor een tramverbinding open gelaten. Een verlenging van tramlijn 16 naar Delft over de Laan van Wateringse Veld is in de bestemming Verkeer - hoofdverkeersweg (Verkeer-1) mogelijk gemaakt.  
Het beleid streeft naar een hoofdroutenetwerk voor de fiets   In het plangebied fungeert het Oosteinde als onderdeel van het regionaal fietsverkeer. De Bovendijk en de Laan van Wateringseveld maken deel uit van het hoofdroutenetwerk voor de fiets. Recreatieve routes lopen via de kade van de Rijnerwatering, het fietspad parallel aan de trambaan over de Middenweg. Binnen de verkeersbestemmingen zijn fietspaden als doeleind opgenomen.  
Onderwijs, cultuur, welzijn, sport en maatschappelijke voorzieningen  
Ten aanzien van het plangebied is de inzet gericht op handhaving van bestaande welzijnsvoorzieningen en, waar dat inpasbaar is, potenties te bieden voor nieuwe voorzieningen.   De wijk Wateringse Veld kent een aantal welzijnsvoorzieningen zoals peuterspeelzalen, buurthuizen en levensbeschouwelijke ontmoetingscentra. Daar waar deze voorzieningen zich bevinden, zijn zij positief bestemd. Uitwisseling met andere maatschappelijke voorzieningen is mogelijk door de brede doeleindeomschrijving binnen de bestemming Maatschappelijk.  
De gemeente streeft ernaar voldoende goede sportaccommodaties te realiseren die betaalbaar, toegankelijk, bereikbaar en voor sportdoeleinden geschikt zijn.   Het voetbal- en softbalcomplex van SV Wateringse Veld is bestemd met de bestemmign Sport. Op de plankaart zijn de gebouwen in bouwvlakken opgenomen en is een maximale hoogte opgenomen.  
In Integrale Huisvestingsplannen
Onderwijs worden voor elk stadsdeel
huisvestingswensen, plannen en ontwikkelingen vertaald in een concrete behoefte aan en spreiding van
gebouwen voor onderwijshuisvesting  
In Wateringse Veld werkt de GOA-basisschool De Vijver samen met peuterspeelzaal Repelsteeltje van MOOI Escamp. Deze onderwijsvoorzieningen zijn bestemd in de bestemming Maatschappelijk.  
Een deel van de religieuze organisaties heeft te maken met huisvestingproblematiek. Voor de periode van 5 tot 10 jaar bestaat een behoefte van uitbreiding van de huisvesting voor religieuze organisaties met circa 20.000 m2.   In Wateringse Veld-Zuid is niet expliciet
ruimte voor levensovertuiging bestemd maar de huisvesting van religieuze organisatie is mogelijk in de bestemming Maatschappelijk.  
Groenvoorzieningen  
Beleidsplan “Groen kleurt de stad”   De boombeplanting aan de Laan van Wateringse Veld maakt deel uit van de Stedelijke Groene
Hoofdstructuur. Ter versterking van de groenstructuur geldt deze bomenstructuur als een belangrijke verbindingsschakel en moet ze duurzaam in stand worden gehouden.  
Flora- en Faunawet   Aangezien het hier een conserverend bestemmingsplan betreft, gericht op het beschermen van bestaande kwaliteiten en kenmerken, wordt verwacht dat de voorschriften uit de Flora- en Faunawet niet worden overtreden. Er is dan ook geen aanleiding voor nader onderzoek. Indien toch ruimtelijke ontwikkelingen gepland worden, dient onderzoek plaats te vinden naar de effecten op beschermde soorten en dient zonodig ontheffing aangevraagd te worden.  
In de Ontwikkelingsvisie Stedelijke Ecologische Verbindingszones (1999) is de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur (SEHS) van Den Haag aangegeven. De SHES bestaat uit kerngebieden (de grote groengebieden) met daartussen de ecologische verbindingszones. De verbindingszones bestaan uit zo veel mogelijk aaneensluitend wijk- en buurtgroen. Er zijn drie op elkaar aansluitende
zones in Wateringse Veld die de directe verbinding vormen tussen de Erasmuszone en de Zwethzone: de groene slinger in het Erasmusveld, de groene schakels langs de Tomatenlaan en – in het plangebied – de ecologische zone langs de Rijnerwatering. Samen met de boezemkades van de Strijp wordt hiermee de ecologische en recreatieve verbinding tussen Den Haag Zuidwest en de Zwethstrook versterkt. Deze ecologische verbinding in het oosten van Wateringse Veld is van stedelijk en regionaal belang.  
De ecologische en recreatieve verbinding in Wateringse Veld - Zuid is bestemd als Natuur. Binnen deze bestemming zijn bevordering, ontwikkeling, behoud en/of herstel van de aldaar voorkomende natuurlijke en landschappelijke waarden en waterberging mogelijk. Paden ter bevordering van recreatie zijn eveneens mogelijk.