direct naar inhoud van 5.2 Toelichting op de bestemmingen
Plan: Kern Borssele 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0654.BPBS2012-vo02

5.2 Toelichting op de bestemmingen

De regels zijn opgebouwd uit vier hoofdstukken:

  • 1. inleidende regels (zie paragraaf 5.2.1 );
  • 2. bestemmingsregels (zie paragraaf 5.2.2 );
  • 3. algemene regels (zie paragraaf 5.2.3 );
  • 4. overgangs- en slotregels (zie paragraaf 5.2.4 ).

5.2.1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel worden begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende woorden toegekende betekenis.

Artikel 2 Wijze van meten

In dit artikel wordt aangegeven hoe de hoogte en andere maten, die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.

5.2.2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Agrarisch

De karakteristieke binnengebieden van de kwadranten zijn voorzien van de bestemming Agrarisch. Hier is geen bouwvlak voorzien. Het bestaande agrarische bedrijf aan de Westsingel is voorzien van een bouwvlak. Er zijn aanduidingen opgenomen, waarmee is vastgelegd:

  • de nokrichting (evenwijdig aan of loodrecht op de voorgevel);
  • de bouwhoogte;
  • de huidige bedrijfswoning.

Binnen de bestemming zijn alleen grondgebonden agrarische bedrijven toegestaan. Ten behoeve van het behoud van de leefkwaliteit is in de gebruiksregels de inplant van nieuwe boomgaarden binnen 50 meter van woningen niet toegestaan. De aanwezige boomgaarden kunnen worden voortgezet. Ook is onderhoud hier mogelijk.

Artikel 4 Bedrijf

In het plangebied zijn slechts twee bedrijven aanwezig (zie 3.3 en 4.9). Deze bedrijven zijn positief bestemd. Er is gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' (zie 4.9). In de regels zijn bedrijven uit categorie A en B toegestaan.

Er is voorzien in de volgende aanduidingen:

  • de nutsvoorziening is voorzien van een aanduiding 'nutsvoorziening';
  • de nokrichting is voor zover nodig vastgelegd;
  • de bouwhoogte is vastgelegd op de verbeelding.

Ten aanzien van de situering van hoofdgebouwen en voor verschillende maatvoeringen zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen.

In de gebruiksregels is bepaald dat detailhandel, anders dan nevenactiviteit niet is toegestaan. In verband met de veiligheid zijn risicovolle inrichtingen niet toegestaan. Ook de opslag van vuurwerk is niet toegestaan.

Artikel 5 Cultuur en Ontspanning

De muziektent is overeenkomstig het gemeentelijk handboek voorzien van de bestemming Cultuur en Ontspanning. Binnen de bestemming zijn voorzieningen, gericht op het ontspannen en het vermaken van mensen toegelaten.

Artikel 6 Gemengd - 1 , Artikel 7 Gemengd - 2, Artikel 8 Gemengd - 3 en Artikel 9 Gemengd - 4

De bestemmingen Gemengd - 1, Gemengd - 2, Gemengd - 3 en Gemengd - 4 zijn opgenomen voor incidentele panden.

Bestemming   Functies  
Gemengd-1   detailhandel;
galerie (met aanduiding specifieke vorm van - gemengd - galerie)
wonen  
Gemengd-2   horeca tot en met horecacategorie 2b
wonen  
Gemengd-3   wonen
bedrijven in categorie A en B van de bij deze regels behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten Functiemenging  
Gemengd-4   wonen
detailhandelsbedrijven
kantoren
educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele, levensbeschouwelijke voorzieningen, alsmede voor voorzieningen ten behoeve van de openbare dienstverlening;

bedrijven in categorie A en B van de bij deze regels behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten Functiemenging  

Per artikel zijn de genoemde functies zelfstandig en in combinatie met elkaar toegestaan. Hierdoor is, al naar gelang het aantal toegestane functies per artikel, een zekere mate van flexibiliteit in het bestemmingsplan aanwezig. In geval van beëindiging van een van de toegelaten functies, behoeft geen procedure te worden doorlopen om een verandering naar een andere toegelaten functie mogelijk te maken.

Voor functies met een specifiek aanduiding geldt dat naast de toegelaten functies op de locatie van de specifieke aanduiding ook de aangeduide functie is toegestaan.

Voor de hoofdgebouwen, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en bouwwerken geen gebouw zijnde zijn met betrekking tot de situering op het perceel, de oppervlakte en de goothoogte- en totale bouwhoogte nadere maatvoeringen opgenomen. De plaats van de voorgevel, en in voorkomende gevallen van de zijgevel, van het hoofdgebouw wordt bepaald door het opnemen van een gevellijn op de verbeelding waarin deze gevel geplaatst dient te worden. Ten aanzien van de situering van hoofdgebouwen en voor verschillende maatvoeringen zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen.

Met een specifieke bouwaanduiding is de nokrichting vastgelegd, voor zover gelegen binnen het dorpsgezicht Kern Borssele.

Artikel 10 Groen

De bestemming Groen is opgenomen voor de structurele groen elementen in de kern.

Binnen de bestemming zijn diverse vormen van openbare ruimte met bijbehorende gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. De bouwregels zijn met name gericht op de maximaal toegestane hoogtematen. De oppervlakte van gebouwen mag maximaal 15 m2 bedragen. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een gebouw van maximaal 15 m2 toe te staan ten behoeve van speelvoorzieningen.

Artikel 11 Kantoor

De bestemming Kantoor is opgenomen voor het kantoor aan het Plein. Voor de hoofdgebouwen, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en bouwwerken geen gebouw zijnde zijn met betrekking tot de situering op het perceel, de oppervlakte en de goothoogte- en totale bouwhoogte nadere maatvoeringen opgenomen. De plaats van de voorgevel, en in voorkomende gevallen van de zijgevel, van het hoofdgebouw wordt bepaald door het opnemen van een gevellijn op de verbeelding waarin deze gevel geplaatst dient te worden. Ten aanzien van de situering van hoofdgebouwen en voor verschillende maatvoeringen zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen. Met een specifieke bouwaanduiding is de nokrichting vastgelegd.

Artikel 12 Maatschappelijk

De verschillende maatschappelijke voorzieningen in de kern zijn bestemd tot “Maatschappelijk”.

Voor zover nodig zijn aanduidingen opgenomen:

  • ter plaatse van het verenigingsgebouw is nog een aanduiding “feestzaal” opgenomen waarbij verwezen wordt naar de Staat van Horeca-activiteiten behorende bij dit plan. Door deze aanduiding toe te voegen is het mogelijk om horeca-activiteiten welke voorkomen in categorie 2a, waaronder: bar, biljartcentrum, zalenverhuur, plaats te laten vinden;
  • ter plaatse van de begraafplaats is een aanduiding "begraafplaats" opgenomen. Hier is uitsluitend een begraafplaats toegestaan.

De bebouwing moet opgericht worden in het op de kaart aangegeven bebouwingsvlak. Op deze wijze wordt de situering van de bebouwing nader geregeld. Daarnaast zijn regels opgenomen ten behoeve van de toegestane goot- en bouwhoogte, de afstand tussen vrijstaande gebouwen en de bouwhoogte van bouwwerken geen gebouw zijnde.

Ten aanzien van de situering van hoofdgebouwen en voor verschillende maatvoeringen zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen. Met een specifieke bouwaanduiding is de nokrichting vastgelegd, voor zover gesitueerd binnen het Beschermd Dorpsgezicht Borssele.

Artikel 13 Natuur

Dit artikel is opgenomen voor de in het plangebied aanwezige EHS. Het betreft de berg van Troje (zie ook paragraaf 4.5).

Artikel 14 Overig - Schuur

Op diverse plaatsen zijn bergplaatsen gesitueerd. Deze zijn voorzien van de bestemming Overig - Schuur. Zonodig is de nokrichting vastgelegd met een specifieke bouwaanduiding. Voorts is de bouwhoogte bepaald. Verder is in de specifieke gebruiksregels bepaald dat detailhandel, bedrijfsmatige activiteiten en risicovolle inrichtingen, alsmede de opslag van vuurwerk niet is toegestaan.

Artikel 15 Recreatie

In het plangebied zijn, naast de begraafplaats, volkstuinen aanwezig. Deze volkstuinen zijn voorzien van de bestemming Recreatie en de aanduiding 'volkstuinen'. Ter plaatse zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen toegestaan.

Artikel 16 Sport

Het sportcomplex is bevestigd met de bestemming Sport. De geldende regeling is gecontinueerd. Er is een bebouwingspercentage van 3% opgenomen. De maximale bouwhoogte bedraagt 4 meter. In de bestemmingsomschrijving is opgenomen dat tevens ondergeschikte detailhandels- en horeca-activiteiten zijn toegestaan. Hiermee is de sportkantine bevestigd. Er zijn beperkte afwijkingsbevoegdheden opgenomen.

Artikel 17 Tuin

De bestemming Tuin is opgenomen voor enkele binnenterreinen en voor de achterste delen van diepe percelen. De voor Tuin aangewezen gronden zijn bestemd voor sier- en moestuinen. Incidenteel is bebouwing toelaatbaar. Waar dat is toegestaan is de bouwaanduiding 'bijgebouw' opgenomen. Er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het toestaan van een hogere bouwhoogte voor antennes.

Artikel 18 Verkeer

De beoogde straten, voet- en fietspaden, rabatten, parkeerterreinen, speelvoorzieningen, straatmeubilair, afvalverzamelvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen, groenvoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van het openbare nut en de garageboxen ter plaatse van de aanduiding garage zijn bestemd als “Verkeer”.

De bouwregels zijn met name gericht op de maximaal toegestane hoogtematen. De oppervlakte van gebouwen mag maximaal 15 m2 bedragen en de bouwhoogte 3,5 meter.

Artikel 19 Water

Primaire watergangen en beeldbepalende waterelementen zijn bestemd tot “Water”. Afwateringssloten en bermsloten zijn niet expliciet van een waterbestemming voorzien. Binnen de bestemming “Water” zijn alleen bouwwerken geen gebouw zijnde toegestaan.

Artikel 20 Wonen

Het overgrote deel van de gronden in Borssele is bestemd voor het “Wonen”. De voor Wonen aangewezen gronden zijn bestemd voor het huisvesten van personen en ter plaatse van de aanduidingen 'specifieke vorm van detailhandel' voor een fietsenmaker en 'specifieke vorm van wonen - zorgafhankelijk wonen' voor zorgafhankelijk wonen.

Binnen deze bestemming wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende gebouwen:

  • hoofdgebouwen (woningen);
  • aan- en uitbouwen en bijgebouwen;
  • bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Er wordt, door middel van (specifieke) bouwaanduidingen onderscheid gemaakt in verschillende bebouwingstypen:

  • aaneengebouwd;
  • gestapeld en gestapeld -1;
  • twee-aaneen;
  • vrijstaand;
  • lint-1 en lint-2.

De hoofdgebouwen dienen met hun voorgevel in de op de kaart aangegeven gevellijn te worden gebouwd, daar waar op de kaart een dergelijke lijn is aangegeven. Ten aanzien van de hoofdgebouwen zijn onder meer regels opgenomen betreffende de situering, de minimale breedte, de afstand tot de zijdelingse bouwperceelsgrens, de goot- en de bouwhoogte, de dakhelling en de diepte van de woning.

De hoofdregel voor de afstand tussen de voorgevel en achtergevel van de woning (diepte) is dat deze maximaal 12 meter bedraagt. Daarnaast zijn er enkele specifieke bouwaanduidingen opgenomen. De specifieke bouwaanduiding ‘bouwdiepte-1’ en ‘bouwdiepte-2’ geven een afwijkende regeling voor de bouwdiepte van de woning. Er is verder voorzien in specifieke bouwaanduidingen voor het vastleggen van de nokrichting (specifieke bouwaanduiding nokrichting -1 en - 2) en plat dak binnen het beschermd dorpsgezicht en vanwege het karakter van het Molenpad ook voor deze straat.

Ten aanzien van de aan- en uitbouwen en de bijgebouwen zijn onder meer regels opgenomen betreffende de toegestane oppervlakte op het achtererf, de goot- en de totale bouwhoogte, de dakhelling, de afstand tot de zijdelingse bouwperceelsgrens en de afstand tot (het verlengde van) de voorgevellijn. Voor bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn bouwregels opgenomen betreffende de toegestane bouwhoogte, waarbij een specifieke regel is opgenomen voor tuin- of erfafscheidingen.

Uit oogpunt van flexibiliteit zijn enkele afwijkingsbevoegdheden opgenomen. Afwijkingsbevoegdheden zijn opgenomen:

  • om de voorgevel van de woning gedeeltelijk achter de gevellijn op te kunnen richten;
  • voor een kortere afstand tot zijdelingse perceelsgrenzen;
  • voor een grotere bouwhoogte voor bouwwerken geen gebouwen zijnde.

Uit oogpunt van leefbaarheid van de kern zijn in zijn algemeenheid detailhandels-, beroeps-en bedrijfsmatige activiteiten aan huis toelaatbaar. Om dit juridisch-planologisch mogelijk te maken, is ook een afwijkingsbevoegdheid voor het college van burgemeester en wethouders opgenomen, die dergelijke activiteiten aan huis onder voorwaarden mogelijk laat zijn.

Tot slot is ook een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het gebruik van een woning en/of bij de woning behorende bijgebouwen voor logies met ontbijt.

Artikel 21 Waarde - Archeologie - 1, Artikel 22 Waarde - Archeologie - 2

In het bestemmingsplan is overeenkomstig het archeologiebeleid al naar gelang de verwachtingswaarden een dubbelbestemming Waarde – Archeologie – 1 of 2 toegekend. Hiermee wordt het archeologisch belang veilig gesteld.

  • Voor de kern geldt een Waarde - Archeologie – 1. Bij een bodemverstoring van meer dan 50 m2 en dieper dan 40 cm geldt een onderzoeksplicht.
  • Voor de zone met een hoge archeologische verwachting geldt een Waarde – Archeologie – 2. In dit gebied is bij een bodemverstoring van meer dan 250 m2 en 40 cm een onderzoeksplicht van toepassing.

Uitgangspunt van deze regeling is dat voor projecten groter dan de vrijgestelde oppervlaktematen en verstoringsdiepte een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden nodig is.

Artikel 23 Waarde - Archeologie - 3 en Artikel 24 Waarde - Archeologie - 4

Deze artikelen zijn opgenomen omdat naar aanleiding van archeologisch onderzoek planwijziging mogelijk is naar deze archeologische dubbelbestemmingen.

  • Ter plaatse van Waarde - Archeologie - 3 is een verstoring tot 500 m² en een diepte van 40 cm van archeologisch onderzoek vrijgesteld.
  • Ter plaatse van Waarde - Archeologie - 4 bedraagt het van archeologisch onderzoek vrijgestelde oppervlak 2.500 m² met een bijbehorende diepte van 40 cm.

Artikel 25 Waarde - Cultuurhistorie

Het beschermd dorpsgezicht is met de dubbelbestemming Waarde- Cultuurhistorie bevestigd. Ter plaatse is expliciet het behoud en de versterking van het beschermd dorpsgezicht voorgestaan. In de bouwregels is geregeld dat geveldoorbrekingen aan bepaalde voorwaarden dienen te voldoen. Door middel van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden wordt behoud van de waarden voorgestaan.

Artikel 26 Waarde - Landschap

De vliedberg en omgeving (Troyeberg) is met de dubbelbestemming “Waarde-Landschap” positief bestemd. Ter plaatse is ter behoud en versterking van de aanwezige waarden een omgevingsvergunningstelsel opgenomen waarin bepaalde werken en/of werkzaamheden aan een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden gebonden zijn.

5.2.3 Algemene regels

Artikel 27 Anti-dubbeltelregel

Om misbruik van de bouwregels te voorkomen, is in artikel 27 Anti-dubbeltelregel bepaald dat gronden, die al eens als berekeningsgrondslag voor een bouwvergunning hebben gediend, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen.

Artikel 28 Algemene bouwregels

In artikel 28 Algemene bouwregels is geregeld dat het college van burgemeester en wethouders nadere eisen kan stellen aan plaatsing van gebouwen, de dakhelling van hellende dakvlakken en de plaatsing en vormgeving van bouwwerken geen gebouw zijnde.

Artikel 29 Algemene gebruiksregels

In artikel 29 Algemene gebruiksregels is het verboden gebruik van de gronden geregeld. Hiervan kan bij omgevingsvergunning worden afgeweken indien strikte toepassing daarvan zou leiden tot een beperking van het meest doelmatige gebruik dat niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd.

Artikel 30 Algemene aanduidingsregels

De kern Borssele is nagenoeg geheel gesitueerd binnen de geluidzone van het aangrenzende Zeehaven- en industrieterrein Vlissingen-Oost. Deze zone is in dit actualiseringsplan opnieuw bevestigd in artikel 30 Algemene aanduidingsregels.

Artikel 31 Algemene afwijkingsregels

In artikel 31 Algemene afwijkingsregels is een aantal algemene afwijkingsregels opgenomen. Deze afwijkingen bij omgevingsvergunning betreffen het bouwen van gebouwtjes van openbaar nut, het overschrijden van bebouwingsgrenzen, beperkte afwijkingen in verband met het ruimtelijk of technisch beter plaatsen van bouwwerken én het oprichten van masten en antennes tot een bepaalde bouwhoogte. Deze afwijkingsmogelijkheden hebben tot doel flexibiliteit in het plan in te bouwen. Het afwijken kan in veel gevallen plaatsvinden zonder dat hierdoor het belang van een goede ruimtelijke ordening wordt geschaad.

Artikel 32 Algemene wijzigingsregels

In artikel 32 Algemene wijzigingsregels zijn algemene wijzigingsbevoegdheden opgenomen voor het college van burgemeester en wethouders om het bouwen van gebouwtjes van openbaar nut, het overschrijden van bebouwingsgrenzen en beperkte verschuivingen van de bestemmingsgrenzen (tot 3 meter) mogelijk te maken. Het verschuiven van bestemmingsgrenzen kan in veel gevallen plaatsvinden zonder dat hierdoor het belang van een goede ruimtelijke ordening wordt geschaad. Voor dit soort gevallen is derhalve in het plan een wijzigingsbevoegdheid voor burgemeester en wethouders opgenomen.

In dit artikel is in lid 32.2 Wro-zone-wijzigingsgebied - 1 bepaald dat onder voorwaarden de realisering van vier woningen binnen de bestaande bebouwing mogelijk wordt geacht. De bestemming wordt dan gewijzigd van Maatschappelijk naar Wonen.

Voorafgaand aan de planwijziging voor wijzigingsgebied 1 dient inzicht te worden gegeven in:

  • a. de archeologische waarde;
  • b. de bodemhygiëne;
  • c. de risico's ten aanzien van het transport van gevaarlijke stoffen;
  • d. de Wet geluidhinder;
  • e. de luchtkwaliteit;
  • f. ecologische waarden;
  • g. de kwaliteit van de leefomgeving.

5.2.4 Overgangs- en Slotregels

Artikel 33 Overgangsrecht

De overgangsregels hebben tot doel de rechtstoestand te begeleiden van bouwwerken die gebouwd zijn of kunnen worden gebouwd en die afwijken van de bebouwingsbepalingen van het plan. Tevens is bepaald dat het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken in het plan, voor zover dit gebruik op het tijdstip van het rechtskracht verkrijgen van het plan (rechtens) afwijkt van de in het onderhavige plan gegeven bestemming, kan worden voortgezet.

Deze regels zijn opgenomen in het Bro en zijn op voorgeschreven wijze overgenomen.

Artikel 34 Slotregel

Dit artikel ten slotte geeft aan de naam waaronder de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald:

bestemmingsplan "Kern Borssele 2012".