direct naar inhoud van 4.9 Milieuhinder
Plan: Kern Borssele 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0654.BPBS2012-vo02

4.9 Milieuhinder

In deze paragraaf wordt ingegaan op de milieuaspecten van de in het plangebied aanwezige bedrijven. Onderscheid wordt gemaakt in:

  • bedrijven;
  • horeca;
  • agrarische en overige bedrijvigheid.

Het dorp Borssele ligt op korte afstand van het Zeehaven- en industrieterrein Vlissingen-Oost en de Total-steiger. Het betreft hier grootschalige bedrijven, zoals petrochemische industrie, op- en overslag, metaalbewerking, energiecentrales en dergelijke.

Het gaat om bestaande bedrijven met zware milieucategorieën. In het vigerende bestemmingsplan Zeehaven- en industrieterrein Vlissingen-Oost en in het afzonderlijke bestemmingsplan voor de Totalsteiger is een milieuzonering opgenomen, die is afgestemd op het omliggende gebied.

Voor het zeehaven- en industrieterrein is een geluidszone vastgesteld (zie paragraaf 4.2.2). Overige aspecten, zoals geur en stof, worden gereguleerd via het spoor van de Wet milieubeheer.

Voorliggend bestemmingsplan betreft een actualisering van de kern. Het bestemmingsplan voor het zeehaven- en industrieterrein wordt op korte termijn ook geactualiseerd.

Bedrijven

4.9.1 Bedrijven in de kern

Onderzoek

Aanbod en situering

In paragraaf 3.3 is reeds aangegeven dat zich in het plangebied verschillende bedrijven en voorzieningen te midden van of op korte afstand van woonbebouwing bevinden.

Staat van Bedrijfsactiviteiten

Voor de milieuzonering en bestemmingsregeling van bedrijfslocaties hanteert de gemeente de Staat van Bedrijfsactiviteiten.

Borssele is voornamelijk een woonkern met op enkele plaatsen enige vorm van kleinschalige of ambachtelijke bedrijvigheid. Gelet op dit karakter is gekozen voor de Staat van Bedrijfsactiviteiten “functiemenging”. Deze staat is gekoppeld aan de regels van het bestemmingsplan en is een eerste globaal toetsingskader voor de toelaatbaarheid van bedrijven. In een concrete situatie is milieuwetgeving bepalend.

Inschaling van bedrijven

De in Borssele gevestigde bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de desbetreffende milieucategorieën van de staat. Uit de inschaling (zie 4.1) blijkt dat de bedrijven in categorie B1 vallen.

Tabel 4.1. Bedrijven Borssele

Adres   Naam + aard bedrijf   S.B.I.-code   Cat. S.v.B.   Algemene toelaatbaarheid   Bestemmings-
regeling  
Oostsingel 25   Klussenbedrijf   453   B1   B1   B  
Westsingel 32
 
Handelsonderneming in machine-onderdelen   5162   B1   B1   GD-3  

Het bedrijf aan de Oostsingel is op basis van het huidige gebruik specifiek bestemd als bedrijf. Het bedrijf aan de Westsingel is voorzien van een gemengde bestemming. Hiervoor is gekozen, omdat ter plaatse ook wordt gewoond. Een gemengde bestemming sluit beter op dat gebruik aan.

Milieuzonering

Om milieuhygiënische redenen zijn in het plangebied niet alle denkbare bedrijfsactiviteiten toegelaten. In verband hiermee is een milieuzonering opgesteld. Daarbij wordt aangegeven welke categorieën van bedrijfsactiviteiten uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten vanuit milieuoogpunt waar toelaatbaar zijn.

Op de bedrijfspercelen in het plangebied worden (in verband met de ligging te midden van woonbebouwing) bedrijven tot en met categorie B toelaatbaar geacht.

  • Categorie A- bedrijven voeren activiteiten uit die direct naast of beneden woningen zijn toegestaan, desgewenst in daarvoor omschreven zones binnen rustige woongebieden. De eisen uit het bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.
  • Categorie B1-bedrijven voeren activiteiten uit die direct naast of beneden woningen in een daarvoor omschreven gebied met functiemenging zijn toegestaan. De eisen uit het bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.

Voor de toelaatbaarheid van deze activiteiten gelden de volgende randvoorwaarden:

  • 1. het gaat om kleinschalige, meest ambachtelijke bedrijvigheid;
  • 2. productie en/of laad en loswerkzaamheden vinden alleen in de dagperiode plaats;
  • 3. de activiteiten vinden hoofdzakelijk inpandig plaats.

Conclusie

Het voorgaande leidt tot het volgende:

  • regulier zijn in de modelregels van de gemeente maximaal bedrijven uit categorie B toegestaan. In het bestemmingsplan is gelet op de situering en inschaling voor de aanwezige bedrijven opgenomen dat bedrijven tot en met categorie B zijn toegestaan;
  • de huidige bedrijven zijn reeds lange tijd in het plangebied gevestigd. Nieuwvestiging van bedrijven is buiten de opgenomen bedrijfsbestemmingen in het plangebied niet mogelijk of voorzien;
  • aangezien de aanwezige bedrijven binnen de toegelaten milieucategorieën vallen, zijn geen maatwerkbestemmingen nodig.

4.9.2 Horeca

Toetsingskader

Bij de uitwerking van ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten worden drie stappen onderscheiden:

  • indelen van activiteiten in ruimtelijk relevante hindercategorieën;
  • onderscheiden van gebiedstypen met een verschillende hindergevoeligheid;
  • uitwerken van een beleid in hoofdlijnen: in welke gebieden zijn welke categorieën in het algemeen toelaatbaar.

Mede op grond van bovengenoemde criteria worden in dit bestemmingsplan de volgende horeca-activiteiten onderscheiden:

  • "lichte horeca" (categorie 1). Horecabedrijven, die gelet op de aard en omvang ervan zowel vanuit functionele als uit milieuoverwegingen (vooral verstrekking van etenswaren en maaltijden) niet of nauwelijks storend kunnen werken op de bestaande en/of toekomstige functies van de omgeving van deze horecabedrijven;
  • "middelzware horeca" (categorie 2). Horecabedrijven, die gelet op de aard en omvang ervan zowel vanuit functionele als uit milieuoverwegingen aanzienlijk storend kunnen werken op de bestaande en/of toekomstige functies van de omgeving van deze horecabedrijven;
  • "zware horeca" (categorie 3). Horecabedrijven, die gelet op de aard en omvang ervan zowel vanuit functionele als uit milieuoverwegingen in min of meer ernstige mate storend kunnen werken op de bestaande en/of toekomstige functies van de omgeving van deze horecabedrijven.

Conclusie

Het gevestigde horecabedrijf in de kern, Cafetaria Pension De Bounty (Plein 28/Ooststraat 2) is overeenkomstig de regels ingeschaald in categorie 1b. Het horecabedrijf is overeenkomstig het huidige gebruik bestemd. Nieuwe horeca-activiteiten worden in dit plan niet mogelijk gemaakt.

4.9.3 Agrarische en overige bedrijvigheid

In het plangebied is aan de Westsingel 2 een agrarisch bedrijf gevestigd. Ook bevinden zich binnen het plangebied diverse (maatschappelijke) voorzieningen. Voorliggend plan voorziet niet in ontwikkelingen ten behoeve van deze bedrijvigheid.