direct naar inhoud van 6.1 Regels
Plan: Moordrecht Buiten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoordrechtBuiten-Va01

6.1 Regels

De beschrijving en uitwerking van de regels is afgestemd op de Wro. Dit betekent dat enkele regels anders geformuleerd zijn dan tot op heden gebruikelijk was dan wel achterwege blijven omdat hierin op andere wijze wordt voorzien. Zo wordt bijvoorbeeld niet meer gesproken over vrijstellingen of ontheffingen, maar over afwijkingen bij omgevingsvergunning.

De opbouw van het bestemmingsplan is conform de SVBP2008 (standaard voor vergelijkbare bestemmingsplannen). Gesproken wordt in de Wro en het Bro over bestemmingen en regels. De regels in het bestemmingsplan staan in vier hoofdstukken, waarin achtereenvolgens de inleidende regels, de bestemmingsregels, de algemene regels en de overgang- en slotregels aan de orde komen.

6.1.1 Inleidende regels

In de begripsbepalingen worden omschrijvingen gegeven van de in het bestemmingsplan gebruikte begrippen. Deze zijn opgenomen om interpretatieverschillen te voorkomen. Alleen die begripsbepalingen zijn opgenomen die gebruikt worden in de regels en die tot verwarring of voor meerdere uitleg vatbaar zijn.

Om op een eenduidige manier afstanden en oppervlakten te bepalen wordt in de wijze van meten uitleg gegeven wat onder de diverse begrippen wordt verstaan. Ten aanzien van de wijze van meten op de verbeelding geldt steeds dat het hart van een lijn moet worden aangehouden.

6.1.2 Bestemmingsregels

Agrarisch

Gebruik

De nog resterende weidegronden tussen de Ringvaart en het Oosteinde hebben de bestemming 'Agrarisch' gekregen. Binnen deze zone is nog één glastuinbouwbedrijf aanwezig, dat specifiek is aangeduid als kwekerij. Hier mogen de gronden gebruikt worden ten behoeve van een volwaardige kwekerij, tuinbouwbedrijf en sierteeltbedrijf voor alle typen glastuinbouwteelt en ondergeschikte productiegebonden detailhandel. De aanwezige bedrijfswoning is specifiek aangeduid. Daarnaast mogen de gronden gebruikt worden ten behoeve van waterhuishoudkundige voorzieningen, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, tuin, water en kunstwerken.

Bouwen

Alle gebouwen dienen binnen het opgenomen bouwvlak geplaatst te worden. Het bouwvlak mag volledig bebouwd worden tot een maximale goot- en bouwhoogte zoals weergegeven op de verbeelding. Ook voor de bedrijfswoning met aan-, uit- en aangebouwde bijgebouwen zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Het plan voorziet in een afwijkingbevoegdheid, waarmee onder voorwaarden een vergroting van het oppervlak aan vrijstaande bijgebouwen ten behoeve van mantelzorg is toegestaan.

Agrarisch met waarden - Natuur- en landschapswaarden

Gebruik

De ecologische verbindingszone heeft de bestemming 'Agrarisch met waarden - Natuur- en landschapswaarden' gekregen. Binnen deze bestemming is het beweiden voor dieren, al dan niet in het kader van de agrarische bedrijfsvoering, mogelijk. Daarnaast is het beleid gericht op behoud, herstel en versterking van de aanwezige natuur- en landschapswaarden, zoals de aanwezigheid van weidevogels, waarbij het open veenweidegebied met het karakteristieke slotenpatroon en waardevolle doorzichten behouden dient te worden. Ondergeschikt extensief recreatief medegebruik is toegestaan.

Bouwen

Binnen deze bestemming is uitsluitend het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan, tot een maximale bouwhoogte van 2 meter.

Bedrijf

Gebruik

Bedrijventerrein 't Ambacht en de bedrijven langs de Oostpolderweg hebben de bestemming 'Bedrijf' gekregen. Daarbij is een milieuzonering aangebracht, welke recht doet aan de gebruiksrechten uit de nu geldende bestemmingsplannen en het milieukundig onderzoek (hoofdstuk 5). Aan de westzijde van het bedrijventerrein 't Ambacht en nabij het Oosteinde zijn, door de aanwezigheid van woningen, bedrijven met een maximale milieucategorie 2 toegestaan. Meer naar het oosten worden bedrijven mogelijk gemaakt tot ten hoogste milieucategorie 3.2. Ter plaatse van de aanduiding 'bedrijf tot en met categorie 2', 'bedrijf tot en met categorie 3.1' en 'bedrijf tot en met categorie 3.2' zijn bedrijven toegestaan, welke vermeld staan in de categorieën 1 tot en met 2, respectievelijk 1 tot en met 3.1, respectievelijk 1 tot en met 3.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Daarnaast zijn een aantal aanwezige bedrijven welke in een hogere categorie vallen dan ter plaatse toegestaan op grond van de zonering, specifiek aangeduid. Hier mag ter plaatse uitsluitend het bestaande of een gelijksoortig bedrijf worden gevestigd, of een bedrijf als passend binnen de zonering.

Tevens zijn een aantal specifieke functies binnen het bedrijventerrein aangeduid, te weten de tandartspraktijk aan het Oosteinde, twee kantoorgebouwen aan de Oostpolderweg, een ondergeschikte horecagelegenheid en het lpg-tankstation op bedrijventerrein 't Ambacht. Bedrijfswoningen zijn uitsluitend ter plaatse van de aanduiding toegestaan. Nieuwe bedrijfswoningen worden niet mogelijk gemaakt. Het plan voorziet in een drietal afwijkingbevoegdheden, waarmee onder voorwaarden afgeweken kan worden van de Staat van Bedrijfsactiviteiten en waarmee onder voorwaarden webshops en perifere detailhandel mogelijk gemaakt worden. Daarnaast mogen de gronden gebruikt worden ten behoeve van tuinen, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, water, kunstwerken en waterhuishoudkundige voorzieningen.

Bouwen

Gebouwen mogen uitsluitend binnen de bouwvlakken opgericht worden. Op de verbeelding is het maximale bebouwingspercentage opgenomen. Daarbij is aangesloten bij de bestaande rechten. Voor het overgrote deel van het bedrijventerrein betekent dit dat maximaal 70% van het perceel bebouwd mag worden. Op de verbeelding is tevens de maximaal toegestane bouwhoogte opgenomen. Op het oudere gedeelte van bedrijventerrein 't Ambacht en op het bedrijfsterrein aan de Oostpolderweg mag de bebouwing maximaal 8,5 meter hoog zijn. Voor het nieuwere deel van bedrijventerrein 't Ambacht geldt een maximale bouwhoogte van 10 meter, met op enkele plekken hoogteaccenten tot 12 meter. Deze hoogteaccenten dragen bij aan het representatieve karakter van het terrein. Voor de bedrijfswoningen met aan-, uit- en (vrijstaande) bijgebouwen zijn specifieke bouwregels opgenomen.

Gemengd

Gebruik

Voor het perceel Oosteinde 19 is de bestemming 'Gemengd' opgenomen. Conform geldende rechten zijn hier bedrijven tot een maximale milieucategorie 2 uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan, alsmede de uitoefening van agrarische bedrijfsdoeleinden. Wonen is slechts toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'wonen'. Daarnaast mogen de gronden gebruikt worden ten behoeve van tuinen, waterhuishoudkundige voorzieningen, water, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, ondergeschikte opslag en kunstwerken.

Bouwen

Gebouwen en overkappingen mogen binnen deze bestemming uitsluitend binnen het bouwvlak worden opgericht. Op de verbeelding is de maximale goot- en bouwhoogte weergegeven. In de regels zijn daarnaast maatvoeringsbepalingen voor de woning en de bijbehorende aan-, uit- en bijgebouwen opgenomen.

Groen

Gebruik

De gronden met de bestemming 'Groen' zijn bestemd voor groenvoorzieningen. Daarnaast mogen de gronden gebruikt worden ten behoeve van (ondergrondse) afvalinzamelpunten, fiets- en voetpaden, voorzieningen van openbaar nut, parkeervoorzieningen, waterlopen, waterpartijen en waterhuishoudkundige voorzieningen, objecten van beeldende kunst, speelvoorzieningen en kunstwerken. De zendmast op bedrijventerrein 't Ambacht is specifiek aangeduid binnen deze bestemming.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen ten behoeve van voorzieningen van openbaar nut en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. Daarnaast zijn kleinschalige bijgebouwen toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bijgebouwen', behorende bij de woonschepen in de Ringvaart. De gezamenlijke oppervlakte van deze bijgebouwen mag per woonschip niet meer bedragen dan 12 m2.

Horeca

Gebruik

Voor eetcafé East End, bij recreatiepark Klein Moordrecht, is de bestemming 'Horeca' opgenomen. Naast de horecavoorziening zijn deze gronden bestemd voor onder meer tuinen en niet-overdekte terrassen.

Bouwen

Binnen deze bestemming mogen gebouwen uitsluitend binnen het bouwvlak gesitueerd worden. De bestaande bebouwing is vastgelegd middels maatvoeringsaanduidingen op de verbeelding.

Maatschappelijk

Gebruik

De Rooms-Katholieke kerk en het naastgelegen activiteitencentrum De Schakel hebben de bestemming 'Maatschappelijk' gekregen. Binnen deze bestemming is maatschappelijke dienstverlening, waaronder religieuze en sociale dienstverlening mogelijk, alsmede ondergeschikte horeca toegestaan. De begraafplaats bij de kerk is van een specifieke aanduiding voorzien.Daarnaast mogen de gronden gebruikt worden voor tuinen, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, speelvoorzieningen, water, waterhuishoudkundige voorzieningen en kunstwerken.

Bouwen

Binnen deze bestemming mogen gebouwen en overkappingen uitsluitend binnen het bouwvlak gesitueerd worden, met inachtneming van de maatvoeringsbepalingen zoals opgenomen op de verbeelding en in de regels. Buiten het bouwvlak mag tot 50 m2 aan gebouwen en overkappingen worden gerealiseerd, met voor gebouwen een goot- en bouwhoogte van 3 meter respectievelijk 5 meter en voor overkappingen een bouwhoogte van 3 meter. Er is daarnaast een afwijkingbevoegdheid opgenomen voor het bouwen van gebouwen en overkappingen buiten het bouwvlak, mits ten hoogste 5% van de gronden buiten het bouwvlak wordt bebouwd.

Recreatie

Gebruik

De recreatieparken IJsseldreef, De Poldertuin, Klein Moordrecht en 't Vissertje hebben de bestemming 'Recreatie' gekregen. Binnen deze bestemming is verblijfsrecreatie in recreatiewoningen en kampeermiddelen mogelijk, waarbij het maximum aantal recreatiewoningen en jaarstandplaatsen voor kampeermiddelen per beheerseenheid (park) op de verbeelding is aangegeven middels de aanduiding 'maximum aantal recreatiewoonverblijven' respectievelijk 'maximum aantal jaarstandplaatsen'. Tevens zijn binnen de bestemming detailhandel in dagelijkse ge- en verbruiksvoorwerpen ten behoeve van de recreanten en hun bezoekers toegestaan, kantoor en opslag ten behoeve van de recreatieve functie alsmede een ondergeschikte horecavoorziening ter plaatse van de aanduiding 'horeca'. Permanente bewoning van recreatiewoningen en kampeermiddelen is niet toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - appartementen' zijn maximaal 9 appartementen toegestaan. Bedrijfswoningen zijn uitsluitend ter plaatse van de aanduiding toegestaan. Parkeren ten dienste van de bestemming dient binnen het bestemmingsvlak 'Recreatie' te worden gerealiseerd. Daarnaast mogen de gronden gebruikt worden voor terrassen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, water, groenvoorzieningen, parkeerterrein, speelvoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen, tuinen, erfafscheidingen, brandgangen, in- en uitritten.

Bouwen

Recreatiewoningen mogen een maximum oppervlakte hebben van 65 m2 inclusief aan- en uitbouwen, tenzij de bestaande recreatiewoning reeds groter is. Recreatiewoningen dienen op een onderlinge afstand van ten minste 5 meter gebouwd te worden. Voor kampeermiddelen en voor appartementen geldt dat deze een oppervlakte mogen hebben van ten hoogste 35 m2. Bij de recreatiewoningen en kampeermiddelen mogen vrijstaande bijgebouwen met een maximum oppervlakte van 9 m2 worden gerealiseerd. Een kampeermiddel kan worden vervangen door een recreatiewoning, mits hierdoor het totaal aan recreatiewoningen en kampeermiddelen per beheerseenheid niet wordt vergroot.

Sport – Golfbaan

Gebruik

Het Moordrechtse deel van het golfterrein IJsselweide is bestemd tot 'Sport - Golfbaan'. Binnen deze bestemming is naast gebruik als golfterrein het behoud van de aan het gebied eigen landschappelijke elementen waaronder beplanting, sloten en de kavelstructuur van belang. Tevens zijn fiets- en voetpaden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en kunstwerken toegestaan.

Bouwen

Op of in de tot 'Sport – Golfbaan' bestemde gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen of overkappingen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming.

Tuin

Gebruik

De gronden voor de voorgevels van de woningen hebben de bestemming 'Tuin' gekregen. Deze gronden mogen gebruikt worden als tuin, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, toegangspaden en in- en uitritten en parkeervoorzieningen.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. Voor wat betreft bebouwing zijn erkers toegestaan over een breedte van maximaal 50% van de voorgevel en/of de zijgevel. De bouwhoogte van deze erker bedraagt de hoogte van de eerste volledige bouwlaag vermeerderd met 0,25 meter, met een maximum van 4 m. De diepte van een aan- en/of uitbouw bedraagt maximaal 25% van de diepte van de gronden met de bestemming 'Tuin', met een maximum van 1 meter.

Verkeer

Gebruik

Alle wegen en straten binnen het plangebied hebben de bestemming 'Verkeer'. Ook het gebruik ten behoeve van fiets- en voetpaden, groenvoorzieningen, ongebouwde parkeervoorzieningen, voorzieningen van openbaar nut, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, straatmeubilair en kunstwerken is toegestaan. Het vrachtwagenparkeerterrein op bedrijventerrein 't Ambacht is binnen deze bestemming specifiek aangeduid, evenals de ernaast gelegen jongerenontmoetingsplek.

Bouwen

Binnen deze bestemming mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. In de regels zijn hiervoor diverse maatvoeringen opgenomen. De maximale bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is per type bouwwerk gespecificeerd in de regels.

Water

Gebruik

Alle waterlopen en -partijen, waaronder de Hollandsche IJssel en de Ringvaart, hebben de bestemming 'Water' gekregen. Binnen deze bestemming zijn watergangen met natuurlijke oevers of oeverbeschoeiingen en waterpartijen toegestaan, alsmede voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, waterafvoer en waterberging, bermen en groenvoorzieningen, extensief recreatief medegebruik en kunstwerken, waaronder bruggen. De ligplaatsen voor woonschepen in de Ringvaart zijn specifiek aangeduid. Woonschepen mogen een maximale bouwhoogte hebben van 3,5 meter, waarbij deze maximale hoogte over ten hoogste eenderde van de lengte van een woonschip 6,5 meter mag bedragen.

Bouwen

Binnen deze bestemming mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. De maximale bouwhoogte van deze bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is per type bouwwerk gespecificeerd in de regels.

Wonen

Gebruik

De zelfstandige woningen langs het Oosteinde hebben in het bestemmingsplan de bestemming 'Wonen' gekregen. Naast wonen mogen deze gronden ook gebruikt worden voor aan-huis-verbonden beroepen, tuinen, aan-, uit- en (vrijstaande) bijgebouwen, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, speelvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Het plan voorziet in afwijkingsbevoegdheden om onder voorwaarden ook aan-huis-verbonden bedrijven, mantelzorg en webwinkels toe te staan.

Bouwen

Binnen deze bestemming dienen de hoofdgebouwen binnen de aangegeven bouwvlakken gerealiseerd te worden. Aan-, uit- en bijgebouwen mogen ook buiten de bouwvlakken opgericht worden, mits ze voldoen aan de opgenomen regeling qua oppervlakte, hoogtes en afstand tot de voorgevelrooilijn. Het plan voorziet in een afwijkingsbevoegdheid om ten behoeve van mantelzorg onder voorwaarden extra vrijstaande bijgebouwen mogelijk te maken.

Leiding – Brandstof

De 12” brandstofleiding van het depot in Pernis naar Klaphek (bij Nieuwegein), die het plangebied doorkruist even ten zuidwesten van de recreatieparken, heeft de dubbelbestemming 'Leiding - Brandstof' gekregen. Deze dubbelbestemming is gelegd op een zone van 5 meter aan weerszijden van de leiding. Binnen deze zone is een beschermingsregime van toepassing. Er mag in beginsel geen bebouwing worden opgericht, anders dan bouwwerken, geen gebouw zijnde welke noodzakelijk zijn voor het beheer en onderhoud van de leidingen met een maximale hoogte van 3 meter. Daarnaast is er voor grondwerkzaamheden een omgevingsvergunning (aanlegvergunning) vereist, waarbij de leidingbeheerder een adviserende rol heeft.

Leiding - Water

Het plangebied wordt doorkruisd door een drinkwatertransportleiding met een doorsnede van 400 mm, welke de dubbelbestemming 'Leiding - Water' heeft gekregen. Deze dubbelbestemming is gelegd op een zone van 2,5 meter aan weerszijden van de leiding. Binnen deze zone is een beschermingsregime van toepassing. Er mag in beginsel geen bebouwing worden opgericht, anders dan bouwwerken, geen gebouw zijnde welke noodzakelijk zijn voor het beheer en onderhoud van de leidingen met een maximale hoogte van 3 meter. Daarnaast is er voor grondwerkzaamheden een omgevingsvergunning (aanlegvergunning) vereist, waarbij de leidingbeheerder een adviserende rol heeft.

Waarde – Archeologie

Uit de gemeentelijke archeologische beleidsadvieskaart blijkt dat delen van het plangebied een hoge of een zeer hoge archeologische verwachtingswaarde hebben. Bouwactiviteiten kunnen die waarden verstoren, zodat deze activiteiten niet zonder meer zijn toegestaan in deze gebieden. Bescherming van deze mogelijk aanwezige waarden vindt plaats door middel van de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie - 1' (lage verwachtingswaarde), 'Waarde - Archeologie - 2' (middelhoge verwachtingswaarde) en 'Waarde - Archeologie - 3' (zeer hoge verwachtingswaarde).

In de gebieden waar de archeologische waarde wordt verwacht, is een beschermingsregime van toepassing. Indien bebouwing wordt gerealiseerd waarbij de diepte van het regime en de oppervlakte van het regime niet worden overschreden, kan de bebouwing zonder voorwaarden plaatsvinden. Indien er sprake is van overschrijding van de in het regime vastgelegde maximale diepte en maximale oppervlakte, zal er een omgevingsvergunning (aanlegvergunning) verkregen moeten zijn. Aan deze vergunning kunnen voorwaarden gesteld worden, zoals het treffen van technische maatregelen, het verplichten tot het doen van opgravingen of het instellen van begeleiding door een deskundige.

Waarde – Landschap

De dubbelbestemming 'Waarde - Landschap' is bedoeld ter bescherming en behoud van de aan de Hollandsche IJssel gebonden landschapswaarden. Deze bestemming ligt over de bestemmingen 'Tuin', 'Groen' en 'Verkeer' en voorkomt dat hier enige bebouwing is toegestaan, al kan hiervan in bepaalde situaties en na verkregen advies worden afgeweken.

Waterstaat - Waterkering

De dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' is bedoeld ter bescherming van de waterkerende functie van de dijk. De bestemming bepaalt dat alvorens een omgevingsvergunning voor bouwen kan worden verleend, door burgemeester en wethouders een schriftelijk advies moet zijn ingewonnen bij de beheerder van de waterloop en de waterkering omtrent de aanvaardbaarheid van de werken en/of werkzaamheden.

Waterstaat - Waterlopen

De dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterlopen' is bedoeld voor de bescherming, het beheer en het onderhoud van de in het gebied gelegen hoofdwatergangen met de daarbij behorende oevers. De bestemming bepaalt dat alvorens een omgevingsvergunning voor bouwen kan worden verleend, door burgemeester en wethouders een schriftelijk advies moet zijn ingewonnen bij de beheerder van de waterloop en de waterkering omtrent de aanvaardbaarheid van de werken en/of werkzaamheden.

6.1.3 Algemene regels

Antidubbeltelregel

Deze bepaling is opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meegeteld mag worden bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

Algemene bouwregels

In de algemene bouwregels zijn algemene bepalingen opgenomen ten aanzien van (beperkte) overschrijdingen van bouwgrenzen en toegelaten bouwwerken met afwijkende maten. Daarnaast is de Bouwverordening deels buiten toepassing verklaard.

Algemene gebruiksregels

In dit artikel is een verbodsbepaling opgenomen voor strijdig gebruik.

Algemene aanduidingsregels

In dit artikel zijn regels opgenomen ten aanzien van de gebieden gelegen binnen de aanduidingen 'geluidszone – industrie' en 'veiligheidszone – lpg'. Binnen de geluidszone, ten gevolge van bedrijventerrein Middelblok, zijn geen nieuwe geluidsgevoelige functies toegestaan. Binnen de veiligheidszone van de lpg inrichting op bedrijventerrein 't Ambacht mogen geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten worden gebouwd, waaronder ook kantoren groter dan 1500 m2 worden gerekend.

Algemene afwijkingsregels

In dit artikel wordt aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid gegeven om bij omgevingsvergunning af te wijken van de regels ten behoeve van maximum toegestane maten, percentages en oppervlaktes. De criteria voor toepassing van deze afwijking zijn hierin tevens opgenomen.

Algemene wijzigingsregels

In dit artikel is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor beperkte overschrijdingen of verschuivingen van bestemmingsgrenzen ten behoeve van (technisch) betere realisatie van projecten of correctie van afwijkingen.

Overige regels

In dit artikel zijn bepalingen opgenomen ten aanzien van ondergronds bouwen en het uitvoeren van ondergrondse werken.

6.1.4 Overgangs- en slotregels

Overgangsregels

In dit artikel wordt inhoud gegeven aan het overgangsrecht betreffende bouwwerken en het gebruik, met de inwerkingtreding van het bestemmingsplan.

Slotregel

Als laatste is de slotregel opgenomen, welke de titel van het plan bevat.