direct naar inhoud van 5.4 Toelichting op de regels
Plan: Houtwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0234AHoutwijk-50VA

5.4 Toelichting op de regels

Het bestemmingsplan bestaat uit een digitale plankaart, regels en een toelichting. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de kaart en de regels.

5.4.1 Plankaart

De plankaart (ook verbeelding genoemd) is opgesteld conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Dit uit zich met name in de structuur van de regels en de plankaart. De plankaart is opgebouwd en gecodeerd volgens IMRO 2008 en de Praktijkrichtlijn bestemmingsplannen 2008. Hiermee wordt aangesloten bij de landelijke richtlijn voor het benoemen van de bestemmingen, het bijbehorende kleurgebruik, het gebruik en de vorm van aanduidingen etc.

5.4.2 Regels

De regels zijn als volgt ingedeeld:

Inleidende regels, Hoofdstuk 1: Artikel 1 Begrippen en Artikel 2 Wijze van meten. Hierin worden de begrippen toegelicht die in de regels voorkomen en wordt aangegeven welke wijze van meten (hoogte, diepte et cetera) moet worden gehanteerd.

Bestemmingsregels, Hoofdstuk 2: Artikel 3 tot en met Artikel 20. Deze artikelen bevatten voor elke bestemming een omschrijving van de bestemming en bouwregels. Als specifiek voor een bestemming de mogelijkheid is opgenomen om met een omgevingsvergunning hiervan af te kunnen wijken, is deze in het betreffende artikel opgenomen.

Algemene regels, Hoofdstuk 3: Artikel 22 tot en met Artikel 27. Deze artikelen bevatten voor alle bestemmingen geldende bepalingen: algemene bouwregels, algemene gebruiksregels, algemene regels om met een omgevingsvergunning af te kunnen wijken en algemene procedureregels.

Overgangs- en slotregels, Hoofdstuk 4: Artikel 28 en Artikel 29 Het overgangsrecht is hierin opgenomen en de citeertitel in de slotregel.

5.4.3 Inleidende regels

In Artikel 1 Begrippen worden belangrijke begrippen die in het plan veel voorkomen, nader gedefinieerd. In Artikel 2 Wijze van meten is aangegeven hoe afstanden en maten die in de regels worden voorgeschreven, moeten worden gemeten. Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid. Een belangrijk onderdeel van de begrippen zijn de definities van inrichtingen die voorheen in de Leefmilieuverordening Recreatie-inrichtingen c.a. werden geregeld: dit plan vervangt voor wat betreft het plangebied het beleid in deze verordening. De regeling voor bestaand gebruik dat afwijkt van de bestemming is onderdeel van de algemene gebruiksregels.

5.4.4 Bestemmingsregels

Algemeen

Gebouwen mogen worden gebouwd binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken. De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan op de plankaart staat aangegeven

Artikel 3 Bedrijf - 1

Deze bestemming staat bedrijven toe in de categorieën A en B van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging die als Bijlage 2 Staat van bedrijven bij functiemenging onderdeel van de regels is. Op het bedrijventerrein ter hoogte van de Oude Haagweg/ Burgemeester Hovylaan is tevens perifere detailhandel toegestaan. Ter plaatse van specifieke aanduidingen zijn ook andere functies zoals maatschappelijk en detailhandel in vuurwerk toegestaan. Het bouwen van aan- en bijgebouwen is niet toegestaan. De tankstations aan de Leyweg en de Houtwijklaan zijn positief bestemd middels een functieaanduiding op de kaart, waarmee tegelijkertijd de verkoop van lpg wordt uitgesloten.

Artikel 5 Centrum

Binnen de bestemming Centrum zijn detailhandel, dienstverlening, welzijnsvoorzieningen en horeca in de categorie licht op de begane grond voor een aantal vestigingen toegestaan. Ze is toegekend aan de kern van het winkelcentrum Houtwijk aan de Hildo Kroplaan. Een afwijkende functie is middels een aanduiding op de plankaart toegestaan voor Horeca in de categorie Middelzwaar.

Artikel 6 Cultuur en Ontspanning

Het Haags Popcentrum, de muziekschool en - studio zijn bestemd als Cultuur en Ontspanning.

Artikel 7 Gemengd - 1

Het gebied aansluitend aan het winkelcentrum Houtwijk is bestemd als Gemengd - 1. Binnen deze bestemming is wonen zowel op de verdiepingen als op de begane grond toegestaan. Verder zijn detailhandel en dienstverlening, welzijns- en culturele voorzieningen op de begane grond toegestaan. In tegenstelling tot de bestemming Centrum is horeca in de categorie licht niet toegestaan. Als afwijkende functie is middels een aanduiding op de plankaart horeca toegestaan in de categorie Middelzwaar.

Artikel 8 Gemengd - 2

De locatie hoek Volendamlaan/Oude Haagweg en hoek Burgemeester Hovylaan / Van Driesstraat, is bestemd als Gemengd - 2. Binnen de bestemming is perifere detailhandel, bedrijven in de categorieën A en B en welzijns- en culturele voorzieningen op de begane grond toegestaan. Wonen is alleen op de verdiepingen toegestaan. Bij de bedrijven gaat het om activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn dat deze aanpandig aan woningen al dan niet met kleine aanpassingen kunnen worden uitgevoerd.

Artikel 9 Groen

De binnen het plangebied opgenomen bestemming Groen heeft voornamelijk betrekking op Wijkpark Bokkefort en buurtpark 't Kleine Hout. Tevens gaat het om groen in de vorm van oevers en ook water in de vorm van waterlopen en waterpartijen. Daar waar dat als aanduiding op de plankaart staat opgenomen, zijn volkstuinen toegestaan. De bestemming maakt ook de in het buurt- en wijkpark gelegen fiets- en wandelpaden mogelijk.

Artikel 10 Kantoor

De locatie op de Oude Haagweg 128, voormalig kantoor van Vredestein en Azivo heeft de bestemming Kantoor. In deze bestemming is een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen waarmee de bestemming gewijzigd kan worden in de bestemming Gemengd - 2. Zodoende kan (een deel van) de kantoorruimte in verband met leegstand omgezet kan worden in woningen of andere functies.

Artikel 11 Maatschappelijk 

De bestemming Maatschappelijk betreft een breed scala van maatschappelijke voorzieningen. Een brede bestemming maakt uitwisseling van verschillende maatschappelijke voorzieningen mogelijk: in een wijkgebouw kan nu zonder juridisch-planologische maatregel een onderwijsinstelling worden gehuisvest. In de bestemmingsomschrijving zijn welzijnsvoorzieningen en levensbeschouwelijke voorzieningen mogelijk. Eerstgenoemde betreft onderwijsvoorzieningen, gezondheidscentra, kinderdagverblijven en andere jeugd- en kinderopvang, verenigingsgebouwen en wijkgebouwen en overheidsvoorzieningen. Levensbeschouwelijke voorzieningen heeft betrekking op bijvoorbeeld een kerk, synagoge of moskee. Voor verschillende bestemmingen, waaronder Gemengd 1 en bedrijf zijn als doeleinde welzijnsvoorzieningen mogelijk. Daarbij wordt vooral gedacht aan kinderopvang.
De gymzalen in het plangebied zijn als onderwijsvoorziening onderdeel van de bestemming Maatschappelijk. Op grond van de bestemmingsomschrijving, is het verenigingen, waaronder sportverenigingen toegestaan hiervan gebruik te maken.

Artikel 12 Sport

De sportvoorzieningen in het plangebied zijn ondergebracht in de bestemming Sport. Voorzieningen die passen binnen en nodig zijn voor het uitoefenen van sporten zijn toegestaan. Te denken valt aan ballenvangers, dug-outs, lichtmasten en tribunes. Deze zijn toegestaan in lid 12.2.2.

Artikel 13 Verkeer - Hoofdverkeersweg

Hoofdverkeerswegen bestaan uit rijbanen voor het gemotoriseerde verkeer op doorgaande hoofdroutes in hoofdzaak ten behoeve van de algemene ontsluiting van wijken en grote delen van de stad en de verbinding met rijks- en andere invalswegen. De bestemming Verkeer - Hoofdverkeersweg staat naast hoofdverkeerswegen ook openbaarvervoerstroken, waaronder trambanen, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en alle daarbij behorende bouwwerken, groen, water en overige voorzieningen toe.

Onder deze bestemming vallen de straten met doorgaande rijbanen. Het gaat om doorgaande rijbanen voor verkeer, in hoofdzaak ten behoeve van de ontsluiting van wijken en buurten: de buurtontsluitingswegen. Ten aanzien van de inrichting zijn dezelfde voorzieningen als bij hoofdverkeerswegen toegestaan.

Artikel 14 Verkeer - Straat

Onder deze bestemming vallen de straten met doorgaande rijbanen. Het gaat om doorgaande rijbanen voor verkeer, in hoofdzaak ten behoeve van de ontsluiting van wijken en buurten: de buurtontsluitingswegen. Ten aanzien van de inrichting zijn dezelfde voorzieningen als bij hoofdverkeerswegen toegestaan.

Artikel 15 Verkeer - Verblijfsgebied

De op de plankaart voor Verkeer - Verblijfsgebied aangewezen gronden zijn bestemd voor groenvoorzieningen, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en speelvoorzieningen.

Artikel 16 Verkeer - Verblijfsstraat

Onder deze bestemming vallen de verblijfs- en woonstraten in het plangebied: rijbanen voor alle verkeer ten behoeve van de ontsluiting van buurten en direct aangelegen bestemmingen. Ook speelvoorzieningen zijn binnen deze bestemming toegestaan.

Artikel 17 Water

De bestemming Water is toegekend aan al het water binnen het plangebied. Deze gronden zijn bestemd voor water, waterberging en oever met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, voet- en fietspaden en overige voorzieningen.

Op of in deze gronden mogen bouwwerken geen gebouw zijnde worden gebouwd, zoals kademuren, kunstwerken en bruggen voor fietsers en voetgangers.

Artikel 18 Wonen

Woningen mogen worden gebouwd binnen het op de plankaart aangegeven bouwvlak tot de maximum hoogte die op de plankaart is opgenomen. Voor aan- en bijgebouwen geldt dat het gezamenlijke brutovloeroppervlak van aanbouwen en/of bijgebouwen buiten het bouwvlak niet meer mag bedragen dan 50% van de oppervlakte van het erf met een maximum van 30 m². In deze bestemming maar ook in de bestemming Gemengd - 1 en Gemengd - 2, is een aan-huis-gebonden bedrijf en/of beroep toegestaan. De regels hiervoor zijn in de begripsbepaling (Artikel 1 Begrippen) opgenomen.

In deze bestemming worden dakopbouwen mogelijk gemaakt. Dit wordt nader toegelicht in paragraaf 5.2 Ontwikkelingen. Voor aan- en bijgebouwen geldt dat het gezamenlijke brutovloeroppervlak van aanbouwen en/of bijgebouwen buiten het bouwvlak niet meer mag bedragen dan 50% van de oppervlakte van het erf met een maximum van 40 m².

Artikel 19 Leiding - Riool

De rioolwaterpersleiding van het Hoogheemraadschap langs de Eskamplaan heeft de dubbelbestemming Leiding - Riool.

Artikel 20 Waarde - Archeologie

In het plan is het archeologisch waardevol gebied beschermd middels de dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Daarnaast zijn er bouwregels gesteld, die in het kader van het bouwen van bouwwerken met grondroering van toepassing zijn.

Artikel 21 Waterstaat - Waterkering

Deze bestemming geldt als dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering naast de daar voorkomende bestemmingen. Ter bescherming van de waterkering gelden beschermende maatregelen.

5.4.5 Algemene Regels

Artikel 22 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 23 Algemene bouwregels

De algemene bouwregels gelden voor alle bestemmingen. In de eerste plaats wordt hierin nu ook algemeen gesteld dat bouwwerken niet buiten bestemmings- en bebouwingsgrenzen mogen worden gebouwd. Kleine overschrijdingen van deze grenzen voor stoepen, kozijnen en dergelijke zijn tot 0,2 m wel toegestaan. Grote overschrijdingen van deze grenzen voor overstekende daken en soortgelijke delen van gebouwen zijn tot 1,2 m ook toegestaan. Verder is algemeen voorgeschreven dat bouwwerken beneden peil uitsluitend zijn toegestaan binnen een bouwvlak, dat deze ondergrondse bebouwing uit niet meer dan één bouwlaag mag bestaan en is de bouw van installaties voor mobiele telecommunicatie in principe toegestaan op alle gebouwen met uitzondering van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of gebouwen in een rijksbeschermd stadsgezicht. Ontheffingen van deze algemeen bouwregels worden geregeld in de algemene afwijkingsregels, in artikel 26.

Artikel 24 Algemene gebruiksregels

In dit artikel is een algemeen gebruiksverbod opgenomen: het is verboden de in het plan begrepen gronden en de zich daarop bevindende opstallen te gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de bestemming of met de regels van het plan. Er is expliciet aangegeven dat onder zulk gebruik ook wordt begrepen het gebruik als opslagplaats voor voorwerpen, stoffen en materialen die niet meer bruikbaar zijn of niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld en het gebruik als sekswinkel, seksinrichting, kamerverhuurbedrijf, paddoshop, belwinkel of garagebedrijf: functies die voorheen in de Leefmilieuverordening werden verboden of althans gereguleerd.

Als in de bestemmingsregels wonen is toegestaan, is expliciet ook het uitoefenen van een aan huis gebonden bedrijf en/of beroep toegestaan.

Artikel 25 Algemene aanduidingsregels

In dit artikel staan regels opgenomen die voor alle bestemmingen gelden binnen de op de plankaart opgenomen gebiedsaanduidingen.


 25.1 Milieuzone - geurzone

Het gaat om een gebied binnen de milieuzone-geurzone ten behoeve van een electisch (poldergemaal). Verder gaat het om vrijwaringszone ten behoeve van de molenbiotoop.

25.2 Waterstaat - beschermingszone

In deze gebiedsaanduiding wordt de beschermingszone van de waterkering opgenomen. Verwezen wordt dat nadere regels hierover staan opgenomen in het Keur van het Hoogheemraadschap van Delfland.

25.3 vrijwaringszone - molenbiotoop

Een gedeelte van het plangebied ligt in de vrijwaringzone behorende bij de Korenmolen de "Korenaer' (Margaretha van Henneberg 4) gelegen in het aangrenzende bestemmingsplan Centrum Loosduinen. Vanwege minimale eisen ten behoeve van windopvang gelden gelden er op basis van de Provinciale Verordening ruimte er beschermende regels. De regels zijn gericht op de maximale bouwhoogte binnen de zone. Op basis van artikel 26.1. is het mogelijk hiervan af te wijken. Het bestemmingsplan is conserverend van aard en legt voornamelijk de huidige situatie vast. Van invloed op de vrijwaringzone is het dakopbouwbeleid waar bij een 2 of 3 laagse bebouwing een extra bouwlaag wordt mogelijk gemaakt en langs doorgaande wegen minimaal 5 lagen is toegestaan. Binnen de molenbiotoop gaat het om de bebouwing langs de doorgaande wegen Margaretha van Hennebergweg en Lippe Biesterveld weg. Vanuit de regels voor de molenbiotoop wordt op de 4 laagse bebouwing aan de M. van Hennebergweg geen extra laag toegestaan. Een extra laag op de bebouwing aan de Lippe Biesterveldweg binnen de molenbiotoop wordt wel mogelijk gemaakt voor zover vrije windopvang niet extra gehinderd wordt vanwege b.v. reeds aanwezig bebouwing. Ook twee laagse bebouwing wordt toegestaan wanneer dit geen nadelige invloed heeft op de windopvang van de molen.

Binnen de vrijwaringzone staan vrij hoge bomen. Het bestemmingsplan kan alleen regels stellen omtrent bouwen en niet omtrent de hoogte van beplanting.

Artikel 26 Algemene afwijkingsregels.

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor geringe afwijkingen in de maatvoering die in de bouwregels is bepaald en ook voor geringe afwijkingen in de begrenzing van bestemmings- en/of bebouwingsgrenzen. Verder is het verlenen van een omgevingsvergunning mogelijk voor de bouw van kleine nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en containers voor afval, glas et cetera. Een omgevingsvergunning kan ook verleend worden voor ondergrondse parkeergarages in één laag.

Een belangrijk element van dit artikel is het afwijken met een omgevingsvergunning van het algemeen gebruiksverbod: het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het algemeen gebruiksverbod, indien strikte toepassing van het algemeen gebruiksverbod leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd. Wel moet dit andere gebruik aansluiten bij het gebruik conform de bestemming en mag het verlenen van de omgevingsvergunning niet leiden tot een bestemmingswijziging.

Verder staan voorwaarden opgenomen op grond waarvan een afwijking van de regels mogelijk is voor horeca, detailhandel in vuurwerk, seksinrichtingen en bel- en internetwinkels.

Artikel 27 Algemene procedureregels

De algemene procedureregels regelen de procedure di burgemeeter en wethouders moeten volgen wanneer zij de betemming willen wijzigen.

Overgangs- en slotregels

Artikel 28 Overgangsrecht

De overgangsregels hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de terinzage legging van het ontwerp van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden – dat wil zeggen waarvoor bouwvergunning is verleend of nog te verlenen is – en die afwijken van de bouwregels in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voorzover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.

Artikel 29 Slotregel

Dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Regels bestemmingsplan Houtwijk'