direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Laakwijk-Schipperskwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0157FLaakwijk-50VA

6.3 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijf

Deze bestemming is toegekend aan de zelfstandige bedrijfslocaties in het plangebied:

  • a. twee garagebedrijven, aan de Laakweg en aan de Slachthuislaan. Het garagebedrijf aan de Laakweg beschikt over een parkeerdek waarop het bestaande aantal parkeerplaatsen niet mag worden verminderd.
  • b. een benzine- en servicestation;
  • c. twee nutsbedrijven: de waterzuiveringsinstallatie aan de Neherkade en de nutsvoorziening aan de Bragastraat, de enige twee meer omvangrijke voorzieningen van openbaar nut in het plangebied. Als ze niet bouwvergunningvrij zijn toegestaan, zijn meer kleinschalige voorzieningen van openbaar nut (na een binnenplanse ontheffing) algemeen toegestaan. De regeling hiervoor is vervat in de algemene ontheffingsregels.

Als een bestemmingsvlak voor Bedrijf niet nader is aangeduid zijn er bedrijfsactiviteiten toegestaan in de categorieën A, B en C van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging. Het gaat om activiteiten die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met 1) een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden en 2) een relatief grote verkeersaantrekkende werking, zodat ze op een ontsluiting op de hoofdinfrastructuur zijn aangewezen (zie paragraaf 3.7.4). De bedrijven is in de bestemming Bedrijfvoldoen aan beide criteria.

Artikel 4 Cultuur en ontspanning

Deze bestemming is toegekend aan het buurtpark dat in de jaren '80 in het kader van de stadsvernieuwing in deelgebied Laakkwartier-Noord werd aangelegd. Omdat in dit buurtpark een dierenweide en volkstuinen liggen, is deze groenstructuur specifiek als Cultuur en ontspanning bestemd. De kinderboerderij zelf is als Gemengd-2 bestemd, omdat erboven woningen zijn gelegen.

Artikel 5 Detailhandel

De supermarkt aan de Neherkade is positief bestemd. In paragraaf 5.6 is het stedenbouwkundig plan beschreven dat voor deze locatie en het naastgelegen bedrijfsperceel in ontwikkeling is. Het gebied is vooruitlopend op deze ontwikkeling aangeduid als 'wro-zone wijzigingsgebied'. Aan deze wijzigingsbevoegdheid zijn stedenbouwkundige en programmatische uitgangspunten gehecht.

Artikel 6 Gemengd-1

Naast de enkele grotere bedrijfslocaties langs de Neherkade (zie artikel 3) komt in het plangebied vooral kleinschalige, verspreide bedrijvigheid in woongebied voor. Deze is of 1) in een bestemming voor gemengde doeleinden opgenomen waarna deze functie sowieso mag worden voortgezet of 2) op de plankaart met een aanduiding aangegeven: de Algemene gebruiksregels regelen dit bestaand afwijkend gebruik.

In gebouwen met de bestemming Gemengd-1 is in de eerste plaats (op de verdiepingen) wonen toegestaan al dan niet in combinatie met een bedrijf of een beroep aan huis. In de tweede plaats mogen op de begane grond bedrijven en dienstverlening worden gevestigd. Vaak is de bedrijfsruimte in gebruik als garagebedrijf. In dat geval is het adres waarop het garagebedrijf is gevestigd opgenomen op de Lijst van LMV-inrichtingen in de bijlagen bij de regels. Dienstverlening onderscheidt zich van kantoren omdat het direct op de consument is gericht, bijvoorbeeld zorgkantoren, kopieerservicebedrijven, kapsalons et cetera (maar niet: belwinkels, kamerverhuurbedrijven, seksinrichtingen en garagebedrijven).

De bedrijfsruimte is bouwkundig afgescheiden van de woningen ontworpen en gebouwd. Hierom zijn er bedrijfsactiviteiten toegestaan in de categorieën A en B van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging. Dit, in tegenstelling tot de bestemming Gemengd-4 en de bedrijven die in de Algemene gebruiksregels als afwijkend gebruik zijn toegestaan. Het gaat om activiteiten die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden (zie paragraaf 3.7.4).

Artikel 7 Gemengd-2

Ook in gebouwen met de bestemming Gemengd-2 is (op de verdieping) wonen toegestaan al dan niet in combinatie met een bedrijf of een beroep aan huis. Deze bestemming is echter toegekend aan een aantal woongebouwen waarin op de begane grond (en in een enkel geval op de eerste verdieping) welzijnsvoorzieningen en onderwijsvoorzieningen (inclusief buitenschoolse opvang) voorkomen, zoals een school of een bibliotheek. In tegenstelling tot maatschappelijke voorzieningen in een afzonderlijk gebouw, zijn de maatschappelijke voorzieningen die (planmatig) in de plint van woongebouwen zijn gevestigd, beperkt tot welzijnsvoorzieningen en onderwijsvoorzieningen. Niet toegestaan zijn voorzieningen die de bovengelegen woonfunctie teveel belasten, bijvoorbeeld kerken en ziekenhuizen.

Artikel 8 Gemengd-3

De bestemming Gemengd-3 heeft betrekking op woningen waarin op de begane grond detailhandel (in volumineuze goederen) of dienstverlening (geen overheid) is gevestigd: aan het Lorentzplein met een uitloop aan de Jan van der Heijdenstraat, aan het Goeverneurplein en aan (het zuidelijk deel van) de Rijswijkseweg. Op de begane grond is wonen niet toegestaan, met uitzondering van entrees, bergruimtes, trappen et cetera. Soms is op de begane grond wel horeca of een bedrijf toegestaan maar alleen daar waar dit op de plankaart specifiek is aangeduid. De regeling van dit bestaand gebruik dat afwijkt van de bestemming is vervat in de algemene gebruiksregels.

Artikel 9 Gemengd-4

De bestemming Gemengd-4 heeft betrekking op woningen waarin op de begane grond ambachtelijke bedrijven of dienstverlening zijn gevestigd: (de oneven nummers van) Rijswijkseweg, het Jonckbloetplein, delen van de Goeverneurlaan en een deel van het Pasteurplein. In deze bestemming is, anders dan bij Gemengd-1 en Gemengd-2, wonen op de begane grond wel toegestaan. Als op de begane grond een winkel, café of restaurant is gevestigd, dan is dat als bestaand afwijkend gebruik (detailhandel respectievelijk horeca) op de plankaart aangeduid. De regeling van dit bestaand gebruik dat afwijkt van de bestemming is vervat in de algemene gebruiksregels.

Er zijn uitsluitend bedrijfsactiviteiten toegestaan in de categorie A van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging: (zie paragraaf 3.7.4): activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgevoerd; de eisen uit het bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.

Artikel 10 Groen

De belangrijkste groengebieden in het plangebied zijn bestemd als Groen. Het gaat om de waardevolle groenstructuren en groenassen die voor het deelgebied Laakkwartier-Centraal in jaren '20 in het stratenplan werden opgenomen, de groenstructuren rond watergangen als de Laak en de Broeksloot en het buurtpark dat in de jaren '80 in het kader van de stadsvernieuwing in Laakkwartier-Centraal langs de Deimanstraat werd aangelegd. Het beleid is gericht op handhaving en waar mogelijk verbetering van de oorspronkelijke groenstructuur. De bestemming Groen is niet van toepassing op buurt- en blokgroen zoals kleine perkjes in woonerven en bomen in de straat. Deze groenvoorzieningen vallen onder de verschillende bestemmingen voor verkeersdoeleinden. Belangrijk is tenslotte de bestaande (doorgaande) fietsroute langs de Laak ter waarborging van de verkeersveiligheid en sociale veiligheid; het behoud ervan is in deze bestemming en in de bestemming Verkeer - 2 vastgelegd.

Artikel 11 Kantoor

Deze bestemming is toegekend aan het kantoorverzamelgebouw De Laakpoort aan de Rijswijkseweg nabij het NS-station Den Haag Hollands Spoor, een kantoorgebouw aan de Neherkade, een relatief klein monumentaal kantoor op de hoek van de Goudriaankade en Bontekoekade en een kantoorgebouw nabij de Trekvlietbrug. De parkeergarage aan het spoor bij de Rijswijkseweg maakt deel uit van het bestemmingsvlak van De Laakpoort.

Artikel 12 Maatschappelijk

De bestemming Maatschappelijk is breed opgezet zodat alle soorten maatschappelijke voorzieningen zich kunnen vestigen in de gebouwen die hiervoor zijn bestemd: buurt- en wijkcentra en andere welzijnsvoorzieningen, overheidsvoorzieningen als een stadsdeelkantoor en een politiebureau, kerken en moskeeën, scholen, peuterspeelzalen en kinderopvang. Ook de historische molen aan de Laak en het verpleeg- en verzorgingshuis Wenckebach met de aanleunwoningen die daarbij horen zijn als Maatschappelijk bestemd. De ene maatschappelijke voorziening is uitwisselbaar met een andere maatschappelijke voorziening. Zo kan een school gebruikmaken van de ruimte die een buurtcentrum achterlaat. Anders dan bij Gemengd-2 ziet deze bestemming op maatschappelijke voorzieningen die zelfstandig, zonder bovengelegen woningen, zijn gevestigd.

Artikel 13 Sport

Sport ziet op alle gebouwde en ongebouwde sportvoorzieningen in het plangebied. Het gaat in de eerste plaats om de sportvelden, in de tweede plaats om een sporthal, de kleedruimte, clubruimte aangrenzend aan de sportvelden. Anders dan in andere bestemmingen mogen de lichtmasten als bouwwerken, geen gebouwen zijnde 15 m hoog zijn en zijn keerconstructies voor speelballen tot een hoogte van 7 m toegestaan. De bestemmingsregeling staat toe dat de gebouwen, met uitzondering van de sporthal aan de Paets van Troostwijkstraat, na een ontheffing buiten het bouwvlak worden vergroot met dien verstande dat de grondoppervlakte van de uitbreiding hooguit een verdubbeling van de bestaande, aansluitende bouwvlakken mag bedragen.

In het licht van de afspraken tussen de gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland zijn de sportvelden mede bestemd voor waterberging.

Artikel 14 Tuin

De gronden die als Tuin zijn bestemd, liggen veelal aan de voorzijde van de woningen en (bij hoekwoningen) aan de zijkant. Dit erf grenst aan de openbare weg. Gelet op de waardevolle stedenbouwkundige structuren (gemeentelijk beschermd stadsgezicht) dan wel de bestaande bebouwingsdichtheid mogen hier geen aanbouwen en bijgebouwen worden gebouwd.

Artikel 15 Verkeer - 1

Deze bestemming is toegekend aan de hoofdverkeerswegen in het plangebied: de Neherkade, De Genestetlaan en de Rijswijkseweg (de doorgaande wegen in het plangebied) en ook de Goeverneurlaan, de Van Musschenbroekstraat, de Jan van der Heijdenstraat en de Oudemansstraat. Een hoofdverkeersweg bestaat uit rijbanen voor het gemotoriseerde verkeer op doorgaande hoofdroutes, in hoofdzaak ten behoeve van de algemene ontsluiting van wijken en grote delen van de stad en de verbinding met rijks- en andere invalswegen, uit bus- en trambanen en voet- en fietspaden. De twee grote verkeersbruggen in het plangebied (de Laakbrug en de Trekvlietbrug) maken delen uit van hoofdverkeerswegen en zijn als brug aangeduid. Onder de brug is het bepaalde in artikel 18 van toepassing.

Artikel 16 Verkeer - 2

Alle wegen die niet als hoofdverkeersweg zijn bestemd, zijn straten en zijn als zodanig bestemd. Een straat heeft doorgaande rijbanen voor verkeer in hoofdzaak ten behoeve van de ontsluiting van wijken en buurten. Deze bestemming staat aan de Wenckebachstraat, ter plaatse van een bouwvlak met de aanduiding 'horeca', een horecavestiging toe (tot en met categorie III van de Staat van horeca-inrichtingen). Verder staat de bestemming aan de Slachthuislaan, aan het Jonckbloetplein en het Lorentzplein, ter plaatse van de aanduiding 'speciale vorm van horeca - kiosk', een kiosk toe. Na een ontheffing kunnen bestaande kiosken worden verplaatst of uitgebreid of kunnen burgemeester en wethouders nieuwe kiosken toestaan. Aan de Goudriaankade en de Bontekoekade liggen woonboten. De ligplaatsen van de woonboten worden geregeld in de bestemming Water, de bijgebouwenregeling is onderdeel van de bestemming Verkeer - 2: over dat deel van de kade waarlang een woonboot ligt en tot 3 m vanaf de waterkant mag ten behoeve van die woonboot een gebouwtje van niet meer dan 6 m² groot en 2,5 m hoog worden gebouwd; op de grens van dat kadedeel is een erfafscheiding van niet meer dan 1 m toegestaan.

Artikel 17 Verkeer - 3

Deze bestemming is toegekend aan de openbare en semi-openbare verblijfsruimten in het plangebied. Openbaar verblijfsgebied is bijvoorbeeld de Schoeplaan en het gebied rondom het sportveld tussen de Ketelstraat en de Broekpolderkade. Semi-openbaar verblijfsgebied zijn de binnenterreinen van de hoogbouw in het deelgebied Laakoever zoals het Slachthuisplein, de Thijssestraat en de Stieltjesstraat maar ook de binnenplaatsen van woongebouwen aan de Noordpolderkade. Een verblijfsgebied is in principe niet voor autoverkeer toegankelijk met uitzondering van die gebieden die als parkeervoorziening (parkeren op maaiveld, parkeergarage of parkeerdek) fungeren. Vooral aan de Laakoever zijn bestemmingsvlakken voor 'parkeren' aangeduid: hier mag het aantal parkeerplaatsen niet verminderen.

Aan de Thijssestraat is een deel van het bestemmingsvlak aangeduid voor een 'overkapping'. Het gaat om een historische overkapping - een overblijfsel aan het oude slachthuis - die in stand moet worden gehouden.

Artikel 18 Water

Alle oppervlaktewater in het plangebied is als Water bestemd. Het gaat onder meer de Trekvliet en het deel van de Laakhaven voor de Laakbrug, het riviertje de Laak, de Broeksloot en de watergangen die de Broeksloot aansluiten op de Laak. Centraal staat het behoud van de huidige structuur en de handhaving en verbetering van de waterhuishouding. Aan de Goudriaankade en de Bontekoekade zijn woonboten toegestaan.

Artikel 19 Wonen

De bestemming Wonen (W) ziet op zowel eengezinswoningen als meergezinswoningen. Centraal in de bestemmingsregeling staat het bouwvlak dat gelijk is aan de oorspronkelijke plattegrond van de woning, dat wil zeggen zonder aanbouwen die later zijn gebouwd. Een hoofdgebouw is uitsluitend binnen dat bouwvlak toegestaan. Buiten dat bouwvlak zijn aanbouwen en bijgebouwen toegestaan, met uitzondering van dat deel van het erf dat voor Tuin is bestemd. Het gaat om tuinen die sterk bepalend zijn voor de stedenbouwkundige karakteristiek van het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Laakkwartier en die daarom niet mogen worden bebouwd en zoveel mogelijk groen moeten blijven, hoewel dit laatste rechtens niet afdwingbaar is. Verder worden nog delen van erven onderscheiden die tot 100% mogen worden bebouwd: het gaat om hoekpercelen op de koppen van bouwblokken (zie paragraaf 6.1.1).

Enkele binnenterreinen van appartementengebouwen zijn als onbebouwbaar erf aangewezen door middel van de aanduiding 'bijgebouwen uigesloten': er mogen hier niet alleen geen bijgebouwen worden gebouwd maar ook geen aanbouwen. Vanwege van leefbaarheid voor de omwonenden is het gewenst een binnenterrein zo open mogelijk te houden. Ook is een aantal erven bij meergezinswoningen bestemd als Verkeer - 3. Deze bestemming benadrukt het semi-openbaar karakter van deze gebieden. Binnen deze bestemming zijn de bebouwingsmogelijkheden beperkt en gericht op het behoud van de openheid van deze gebieden.

Artikel 20 Leiding - Hoogspanning

In het plangebied bevinden zich gedeelten van ondergrondse 150 kV-verbindingen die bij Tennet in beheer zijn. Het gaat om de kabelgedeelten ten noorden van en parallel aan de Laak tussen de Trekvliet en het Hildebrandplein. De dubbelstemming Leiding - Hoogspanning beschermt deze hoogspanningsverbindingen, binnen een strook van 3 m aan weerszijden van de leidingen, door een bebouwingsregeling en een aanlegvergunningstelsel. Er zijn binnen de strook in beginsel alleen gebouwen ten behoeve van de hoogspanningsverbinding toegestaan (transformatorhuisjes et cetera) maar na ontheffing zijn voor onderliggende bestemmingen andere gebouwen toegestaan, zolang deze de werking van de hoogspanningsverbinding niet belemmeren. Binnen de strook mogen sommige werken en werkzaamheden niet worden verricht zonder (aanleg)vergunning van burgemeester en wethouders: het aanbrengen van oppervlakteverharding, het wijzigen van maaiveldniveau door ontgronding of ophoging, het verrichten van graafwerkzaamheden, het aanbrengen van diepwortelende beplantingen, het indrijven van voorwerpen in de grond.

Artikel 21 Leiding-Riool

De dubbelstemming Leiding-Riool heeft betrekking op een strook van 5 m aan weerszijden van de rioolwaterpersleiding in beheer bij het Hoogheemraadschap van Delfland. De leiding loopt vanaf de kruising Neherkade/Slachthuislaan onder de Stieltjesstraat opnieuw richting de Neherkade. De bebouwingsregeling en het aanlegvergunningstelsel is dezelfde als voor de bestemming Leiding - Hoogspanning.

Artikel 22 Waarde - Archeologie

Op de plankaart zijn de grenzen van het archeologisch waardevol gebied aangeduid (zie paragraaf 3.4). Gronden die tegelijkertijd zijn aangewezen voor, bijvoorbeeld, Wonen en Waarde - Archeologie, zijn bestemd voor wonen én het behoud van archeologische waarden. Als men binnen dit gebied in de grond wil roeren en men daarbij mogelijk het terrein verstoort, bijvoorbeeld door de aanleg van een fundering, is een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders nodig: een aanlegvergunning. Deze dubbelbestemming stelt voorwaarden aan de verlening ervan.

Artikel 23 Waarde - Cultuurhistorie

In het gebied met de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie mag slechts worden gebouwd als de cultuurhistorische waarden van het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Laakkwartier niet worden aangetast (zie paragraaf 3.3.1). Bij strijdigheid met andere bouwregels hebben deze regels voorrang. Leidend bij de beoordeling ervan is de beschrijving van het bebouwingsbeeld, de typering en de waardering van het stadsgezicht in de toelichting op het aanwijzingsbesluit. Deze beschrijving is als bijlage 6 Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Laakkwartier bij de regels van dit plan opgenomen.

Het pleisteren, verven of op soortgelijke wijze behandelen van de buitenkant van gevels en muren die vanaf de openbare weg zichtbaar is aanlegvergunning-verplichting. Deze werken en/of werkzaamheden zijn alleen toegestaan als ze (de cultuurhistorische waarden en de uitwendige architectonische vormgeving van) het gemeentelijk beschermd stadsgezicht niet in onevenredige mate aantasten.

Artikel 24 Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden die door het Hoogheemraadschap van Delfland voor waterkering zijn aangewezen. Het belang van de waterkering gaat op deze gronden voor op de andere bestemmingen die aan dezelfde gronden zijn toegekend: Groen, Verkeer - 1 en Verkeer - 2. Ander gebruik en andere bebouwing binnen de zone, anders dan ten behoeve van de waterkering, zijn slechts mogelijk als de belangen van de waterkering zich er niet tegen verzetten en als vooraf schriftelijk advies is ingewonnen bij het Hoogheemraadschap van Delfland of als zij hiervoor een keurvergunning heeft verleend.