Plan: | Laakwijk-Schipperskwartier |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0157FLaakwijk-50VA |
Artikel 25 Anti-dubbeltelregel
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Artikel 26 Algemene bouwregels
De algemene bouwregels zijn bouwregels die gelden voor alle bestemmingen. In de eerste plaats wordt hierin nu ook algemeen gesteld dat bouwwerken niet buiten bestemmings- en bebouwingsgrenzen mogen worden gebouwd. Kleine overschrijdingen van deze grenzen voor stoepen, kozijnen en dergelijke zijn tot 0,2 m wel toegestaan. Grote overschrijdingen van deze grenzen voor overstekende daken en soortgelijke delen van gebouwen zijn tot 1,2 m ook toegestaan, met uitzondering van naar de weg toegekeerde bebouwingsgrenzen in het gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Verder is algemeen voorgeschreven dat bouwwerken beneden peil uitsluitend zijn toegestaan binnen een bouwvlak, dat deze ondergrondse bebouwing uit niet meer dan één bouwlaag mag bestaan en is de bouw van installaties voor mobiele telecommunicatie in principe toegestaan op alle gebouwen met uitzondering van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of gebouwen in een rijksbeschermd stadsgezicht. Ontheffingen van deze algemeen bouwregels worden geregeld in de algemeen ontheffingsregels, in artikel 28.
Artikel 27 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is een algemeen gebruiksverbod opgenomen: het is verboden de in het plan begrepen gronden en de zich daarop bevindende opstallen te gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de bestemming of met de regels van het plan. Er is expliciet aangegeven dat onder zulk gebruik ook wordt begrepen het gebruik als opslagplaats voor voorwerpen, stoffen en materialen die niet meer bruikbaar zijn of niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld en het gebruik als seksinrichting, kamerverhuurbedrijf of garagebedrijf: functies die voorheen in de Leefmilieuverordening werden verboden of althans gereguleerd.
In verschillende bestemmingen, in het bijzonder Gemengd-1, Gemengd-3, Gemengd-4 en Wonen, komt gebruik voor dat bestond op het tijdstip van terinzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan en dat strijdig is met de doeleinden die de desbetreffende bestemming toestaat. Het gaat in de eerste plaats om regulier afwijkend gebruik: gebruik dat vaak ook als bestemming in het plangebied voorkomt (detailhandel, ambachtelijke bedrijven et cetera). Als een ambachtelijk bedrijf is aangeduid, zijn uitsluitend bedrijfsactiviteiten toegestaan in de categorie A van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging (zie paragraaf 3.7.4); als horeca is aangeduid is uitsluitend horeca tot en met categorie II van de Staat van horeca-inrichtingen toegestaan. In de tweede plaats gaat het om gebruik door bedrijven die voorheen in de Leefmilieuverordening van de gemeente Den Haag werden gereguleerd: kamerverhuurbedrijven, seksinrichtingen en garagebedrijven. Ten slotte betreft het detailhandel in vuurwerk: gebruik dat voorheen in de Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk werd geregeld (zie paragraaf 1.3.2).
Het algemeen gebruiksverbod is niet van toepassing op dit bestaand afwijkend gebruik als dit voor wat betreft de eerste groep op de plankaart als zodanig is aangeduid, voor wat betreft de tweede groep op de Lijst van LMV-inrichtingen (bijlage 3) is opgenomen en voor wat betreft de derde groep op de Lijst van detailhandel in vuurwerk (bijlage 4) is opgenomen. De lijst van LMV-inrichtingen bestaat uit kamerverhuurbedrijven, garagebedrijven en seksinrichtingen. Andere LMV-inrichtingen (paddoshops, drugsdealpanden, hennepkwekerijen, coffeeshops en bel- en sekswinkels) zijn bij het Wetboek van Strafrecht verboden danwel worden door middel van beleidsregels geregeld.
Vervolgens is bepaald wat ten aanzien van dit bestaand afwijkend gebruik is toegestaan, onder meer dat de omvang van dit gebruik niet mag niet worden vergroot, dat het mag worden veranderd in een gebruik overeenkomstig de bestemming maar dat het afwijkend gebruik voor detailhandel, horeca, kantoor of maatschappelijke voorziening binnen de bestemming Wonen mag worden veranderd in een gebruik overeenkomstig de bestemming of in een gebruik voor ambachtelijk bedrijf of dienstverlening;
Als in de bestemmingsregels wonen is toegestaan, is expliciet ook onzelfstandige kamerbewoning door maximaal twee personen en het uitoefenen van een aan huis gebonden bedrijf en/of beroep toegestaan. In de algemene gebruiksregels is ook een regeling vervat voor dit gebruik:
Ontheffingen van deze algemene gebruiksregels, ook de ontheffing voor het meest doelmatige gebruik, worden geregeld in lid 28.2 van de algemeen ontheffingsregels.
Artikel 28 Algemene ontheffingsregels
De algemene ontheffingsregels hebben in de eerste plaats betrekking op ontheffing van de algemene bouwregels: het bouwen van beneden peil gelegen ruimtes in één bouwlaag, voor zover gelegen buiten het bouwvlak en het plaatsen van installaties voor mobiele telecommunicatie op andere gebouwen. Verder is ontheffing mogelijk voor geringe afwijkingen van maten en bestemmings- en bebouwingsgrenzen en kleine bouwwerken voor nutsvoorzieningen.
In de tweede plaats hebben de algemene ontheffingsregels betrekking op ontheffing van de algemene gebruiksregels. Burgemeester en wethouders verlenen ontheffing wanneer strikte toepassing van het algemeen gebruiksverbod leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd. Als daarvoor ontheffing wordt verleend, moet het andere gebruik wel aansluiten bij het gebruik conform de bestemming en mag toepassing van de ontheffing niet leiden tot een bestemmingswijziging.
Verder kunnen burgemeester en wethouders onder voorwaarden van het algemeen gebruiksverbod ontheffing verlenen:
voor een horeca-inrichting waarbij uit een nadere toetsing aan de in de Staat van horeca-inrichtingenopgenomen criteria blijkt dat de betreffende inrichting qua puntentoebedeling afwijkt van de in die staat aangenomen score.
Artikel 29 Algemene wijzigingsregels
Er kan worden onderscheiden in wijzigingsbevoegdheden die voor heel het plangebied gelden en wijzigingsbevoegdheden voor een bepaald deelgebied. De volgende wijzigingsregels zijn van toepassing op heel het plangebied
In het plangebied zijn drie deelgebieden aangewezen waarvoor burgemeester en wethouders een wijzigingsplan kunnen opstellen en die op de plankaart zijn aangeduid als 'wro-zone wijzigingsgebied':
Artikel 30 Algemene procedureregels
De algemene procedureregels regelen de procedure die burgemeester en wethouders moeten volgen als zij ontheffing willen verlenen (lid 30.1) of als zij een wijzigingsplan willen vaststellen (lid 30.2).