Plan: | Bestemmingsplan Elden 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.679-0301 |
In deze paragraaf worden de bestemmingen die in dit bestemmingsplan voorkomen toegelicht. Er wordt voornamelijk aangegeven welke functies binnen de bestemming zijn toegestaan, welke bebouwingsregels er gelden en (eventueel) welke afwijkingsmogelijkheden er zijn. Er wordt ook kort aangegeven voor welke gebieden deze bestemmingen gelden.
In dit bestemmingsplan komen twee bestemmingen 'Agrarisch' voor: Agrarisch - 1 en Agrarisch - 2. In dit geval moet bij de naam 'agrarisch' niet gedacht worden aan intensieve agrarische bedrijvigheid. Het gaat hier om delen van de beeldbepalende groengebieden die als zodanig zijn aangegeven op de kaart in de Structuurvisie Elden (zie paragraaf 6.2). Deze gronden zijn in gebruik als weide waarop paarden en schapen grazen, kleinschalige boomgaarden, tuinen etc. De agrarische bestemming doet het meeste recht aan het huidige en toekomstig wenselijke gebruik. Hieronder worden beide bestemmingen kort toegelicht.
Een aantal van de gebieden die zijn gelegen buiten de grenzen van het dorp en binnen het beeldbepalende groen (park- en randzone) zijn als zodanig bestemd. Het gaat dan onder andere om het gebied rondom het Hoefijzer. Binnen deze bestemming zijn niet grondgebonden agrarische bedrijven, groengebieden en water. De op deze gronden voorkomende dan wel daaraan eigen natuur- cultuurhistorisch- en landschappelijke waarden worden beschermd door een omgevingsvergunningstelsel. Dat betekent dat een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden zoals het aanleggen van een watergang of het kappen van een boom. Bebouwing is binnen deze bestemming uitsluitend toegestaan met een binnenplanse afwijking.
Een groot deel van de gebieden binnen de grenzen van het dorp kennen in de Structuurvisie Elden de functie 'beeldbepalend groen - binnen historische dorpstructuur. Deze gebieden kenmerken zich door wisselend gebruik en zijn essentieel voor de uitstraling van Elden als dorp. Deze gebieden zijn bestemd als 'Agrarisch - 2' en hierbinnen zijn groenvoorzieningen, (moes)tuinen, weiden, boomgaarden en watergangen toegestaan. Het gaat onder andere om het gebied rondom de Bonifatiuskerk aan de Huissensedijk en de gronden ten westen van de Rijksweg-Oost.
Bebouwing die past binnen de bestemming is onder voorwaarden (maximum oppervlak en maxmimum goot- en bouwhoogte) toegestaan. Het is mogelijk om met een binnenplanse afwijking af te wijken van deze voorwaarden. Voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden is binnen deze bestemming geen omgevingsvergunning nodig.
Aan de Rijksweg-West 70 en de Klapstraat 50 staat bij de boomgaard een schuur die wordt gebruikt voor de verkoop van fruit. Deze schuur is voorzien van de functieaanduiding 'fruitteelt toegestaan'. Daarnaast is de parkeerplaats aan de Klapstraat (ten hoogte van huisnummer 72b) voorzien van een functieaanduiding 'parkeerterrein'.
Binnen de bestemming 'Bedrijf' (Artikel 5) zijn bedrijven toegestaan zoals genoemd in de bedrijvenlijst die als bijlage bij de regels is opgenomen. De bedrijvenlijst is gebaseerd op de categorale bedrijfsindeling uit de herziene uitgave van de publicatie 'bedrijven en milieuzonering (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, editie 2009)'. Het betreft een selectie uit de volledige opsomming van bedrijven, die gebaseerd is op de SBI (Standaardbedrijfsindeling) van het centraal Bureau voor de Statistiek. Om tot de SBI te komen is elk bedrijfstype beoordeeld op basis van een aantal milieucriteria, die betrekking hebben op onder meer de aspecten geur, stof, geluid, gevaar en verkeer. Daarbij is per bedrijfstype voor elk milieucriterium een afstand bepaald, deze afstand is zodanig groot dat wanneer op die afstand van een gemiddeld modern bedrijf van dat type (in een rustige woonwijk) wordt gewoond, geen aanmerkelijke hinder meer wordt ondervonden van het betrokken soort milieubelasting.
Bedrijven op deze lijst zijn ingedeeld in categorieën op basis van de hinder die zij kunnen veroorzaken. Bedrijven die niet op de lijst voorkomen maar kunnen aantonen dat zij een vergelijkbare hinder (of minder) veroorzaken kunnen eveneens via een afwijking worden toegestaan. Binnen de bestemming zijn detailhandel, horeca-activiteiten, agrarische bedrijven, recreatiebedrijven, kantoren en seksinrichtingen niet toegestaan. Bedrijfs- / dienstwoningen zijn wel toegestaan mits de huisvesting daar gelet op de bestemming van het gebouw of terrein noodzakelijk is.
Deze bestemming geldt onder andere voor de bedrijven die zijn gelegen aan de achterzijde van de woningen aan de Klapstraat en voor de bedrijven aan de Molenweg. Voor twee percelen geldt een bedrijfbestemming met een functieaanduiding en dat zijn:
De bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorziening' (Artikel 6) is bedoeld voor nutsbedrijven of soortgelijke instellingen waaronder een gasontvangststation. Dit zijn bedrijven, gericht op de levering van elektriciteit, gas, water en warmte, de verzorging van telecommunicatie of de afvoer en verwerking van afvalstoffen. In het plangebied zijn de nutsvoorzieningen aan de Molenweg als zodanig bestemd.
Er is voor gekozen om deze voorzieningen/bedrijven specifiek als nutsvoorziening te bestemmen. Een algemene bedrijfsbestemming maakt naast nutsvoorzieningen op deze locatie ook andere bestemmingen mogelijk zoals een autobedrijf en dat is hier niet wenselijk.
Naast de nutsvoorzieningen/-bedrijven die expliciet zijn bestemd, zijn er nutsvoorzieningen van geringe omvang zoals transformatorstations en schakelhuisjes, die niet apart bestemd zijn. Voor dergelijke voorzieningen kunnen burgemeester en wethouders afwijking verlenen tot maximaal 75m3 binnen elke bestemming.
Aan de Klapstraat ligt een tankstation. Dit tankstation is bestemd als 'Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg' (Artikel 7). Aan de voorzijde van het tankstation is een luifel toegestaan. Het tankstation verkoopt ook lpg maar dat is onlangs c.q. wordt binnenkort beëindigd (zie ook paragraaf 4.5).
De bebouwing rond De Brink is bestemd als 'Centrum' (Artikel 8). Dit is een verzamelingbestemming waarin stedelijke functies zoals detailhandel, horeca (met uitzondering van nachtclubs, discotheken en coffeeshops), kantoren maar ook de functies wonen en maatschappelijk zijn toegestaan. Dit betekent dat deze functies onderling uitwisselbaar zijn. Dit zorgt voor flexibiliteit bij de invulling van het centrum van het dorp. Zo kan een bakkerij worden vervangen door een kapper etc. De boven de begane gronden gelegen bouwlagen zijn uitsluitend bestemd voor wonen (behalve voor de gronden waarbij met een functieaanduiding 'horeca' boven de grond is toegestaan).
Binnen de bestemming 'Gemengd' (Artikel 9) zijn zowel woningen als maatschappelijke functies toegestaan. Deze bestemming geldt onder andere voor Huize Oosterveld aan de Rijksweg-West.
Binnen de woonfunctie passen verscheidene woonvormen zoals gezinsbewoning, bejaardenhuizen, kamerbewoning (tot maximaal 4 personen zonder vergunning), serviceflats, etc. Bijzondere woonvormen, zonder therapeutische behandeling, passen ook binnen deze bestemming evenals beroepsmatige activiteiten. Om hinder voor de directe omgeving te voorkomen is hieraan wel een aantal voorwaarden verbonden, zie hiervoor paragraaf 6.4.15.
Onder maatschappelijke functies worden verstaan onderwijs, gezondheids- en welzijnszorg, voor levensbeschouwelijke functies en voor politieke-, belangen- en ideële organisaties/verenigingen en hobbyclubs en openbare dienstverlening. Voorbeelden hiervan zijn scholen, ziekenhuizen en kerken. Ten behoeve van deze functie is tevens ondergeschikte horeca, zoals bijvoorbeeld een kantine, toegestaan.
Op de verbeelding zijn binnen de bestemming 'Gemengd' bouwvlakken weergegeven waarbinnen de hoofdbebouwing met, daar waar mogelijk en gewenst, uitbreidingsmogelijkheden opgericht kunnen worden. Het hele bouwvlak mag worden bebouwd in de aangegeven bouw- en goothoogte tenzij er een bebouwingspercentage is aangegeven. Verder is ook het aantal toegestane woningen/wooneenheden opgenomen. Buiten het bouwvlak kunnen andere bouwwerken worden opgericht met een maximale bouwhoogte van 1 meter.
In dit bestemmingsplan komen twee groenbestemmingen voor:
De bestemming 'Groen' is voornamelijk bedoeld voor het (openbaar) groen dat is gelegen binnen het dorp en dat waarde heeft voor de direct omwonenden. Binnen deze bestemming is het toegestaan om groen in de breedste zin (grasvelden, struiken, speelvelden) aan te leggen en in stand te houden. Daarnaast zijn de belangrijkste waterlopen en waterpartijen opgenomen in deze bestemming. Het aanleggen van voetpaden, fietspaden en voorzieningen voor bestemmingsverkeer is eveneens toegestaan. Wegen voor doorgaand autoverkeer en parkeren zijn niet toegestaan. Bij snippergroen wordt afhankelijk van de locatie gekozen voor de groenbestemming of de bestemming Verkeer-verblijfsgebied. Dit hangt af van de grootte van de groenzone en de ligging.
Bebouwing binnen de groenbestemming is uitsluitend toegestaan indien dit binnen de bestemming past zoals speeltoestellen en verlichting met een maximumbouwhoogte van 4 meter.
Voor de gronden tussen de Dr. H.J. Jagerstraat (tussen huisnummer 48 en 50) en de Westerveldsestraat (tussen huisnummer 4 en 6) gelden twee functieaanduidingen (zie ook de toelichting in bijlage 1, bij deelgebied 15):
De bestemming 'Groen - Landschap en park' is gelegd op gronden die structuurbepalend zijn op wijkniveau. Dit is een zwaardere bestemming dan 'Groen' omdat hier een vergunningstelsel aan is gekoppeld. Dat betekent dat binnen de bestemming een omgevingsvergunning noodzakelijk is om bepaalde werken en werkzaamheden uit te voeren zoals het aanleggen van verharding en het kappen van bomen.
Binnen de bestemming 'Groen - Landschap en park' is geen bebouwing toegestaan. Er is wel een bevoegdheid voor het college opgenomen om af te wijken van het bestemmingsplan indien de bebouwing geen afbreuk doet aan de bestemming en de daarin voorkomende waarden. Het gaat dan om bebouwing die past binnen de bestemming waarbij een maximumbouwhoogte geldt van 4 meter.
Deze bestemming geldt voor een groot deel van de 'groene ring' om Elden zoals Park Westerveld, de dijken aan de noordkant van Elden, de groenstrook langs de Batavierenweg, het park tussen Eldenstaete en Elden en de Rijksweg-Oost.
De Drielsedijk en de Huissensedijk zijn ook bestemd als 'Groen - Landschap en park'. Op deze wegen is echter naast langzaamverkeer ook gemotoriseerd verkeer toegestaan. Met een Verkeersbesluit is geregeld dat deze dijken uitsluitend gebruikt mogen worden voor bestemmingsverkeer. Het autoverkeer is op de dijken mogelijk gemaakt met een functieaanduiding 'verkeer'.
De bestemming 'Kantoor' (Artikel 12) is bedoeld voor bedrijven die uitsluitend dienstverlenende- en geen productiewerkzaamheden verrichten. In het plangebied gaat het om de kantoren in de Gelderse Poort en het hoofdkantoor van de OHRA.
Op de plankaart is voor de kantoren een maximumbouwhoogte en een bebouwingspercentage opgenomen. Verder biedt het bestemmingsplan met een binnenplanse afwijking de volgende mogelijkheden:
De bestemming 'Maatschappelijk' (Artikel 13) is bedoeld voor functies ten behoeve van onderwijs, gezondheids- en welzijnszorg, levensbeschouwelijke organisaties en politieke-, belangen- en ideële. Voorbeelden hiervan zijn scholen, ziekenhuizen en kerken. Dienstwoningen die horen bij de bestemming, zoals bijvoorbeeld een conciërgewoning of pastorie, zijn toegestaan. Aan de hoofdfunctie is ondergeschikte horeca (kantine) eveneens toegestaan.
Binnen het plangebied liggen twee basisscholen, kerken en andere maatschappelijke functies die als zodanig zijn bestemd.
Bij de beide kerken is het kerkhof met een functieaanduiding toegestaan. De uitbreiding van het kerkhof bij de Bonifatiuskerk is meegenomen. Deze uitbreiding is met een vrijstelling van het bestemmingsplan in 2008 al mogelijk gemaakt.
De volkstuinen langs het Perenlaantje en op het achterterrein in het bouwblok Rijksweg-West - Meester Merkxstraat - Hennepstraat zijn bestemd als 'Recreatie' (Artikel 14). Binnen deze bestemming is kleinschalige bebouwing toegestaan. Hierbij is aansluiting gezocht bij de bebouwing die in de huurovereenkomst tussen de gemeente en de volkstuinvereniging is opgenomen. Nachtverblijf wordt in deze bestemming expliciet uitgesloten.
De sportvoorzieningen aan de westkant van Elden ten oosten van de Batavierenweg zijn bestemd als 'Sport' (Artikel 15). Bebouwing mag alleen binnen het aangegeven bouwvlak. Bebouwing buiten het bouwvlak is alleen mogelijk met afwijking van het bestemmingsplan. Het betreft dan bebouwing passend binnen de bestemming zoals een fietsenstalling en hekwerken met een maximumbouwhoogte van 3 meter. Voor de bouw van tribunes kunnen burgemeester en wethouders een hogere maximumbouwhoogte vaststellen. Dit mag echter geen nadelige gevolgen hebben voor het woon- en leefklimaat in de omgeving.
Lichtmasten zijn buiten het bouwvlak als uitzondering wel toegestaan. Er zijn wel nadere eisen opgenomen waaraan deze lichtmasten moeten voldoen om mogelijke overlast voor aan- en omwonenden te voorkomen. Deze nadere eisen zijn gebaseerd op vastgestelde beleidsregels (zie paragraaf 3.8).
In de Structuurvisie Elden zijn de historische linten zoals de Rijksweg - West, de Klapstraat, de Brinksestraat en de Molenweg aangeduid als zone met historische bebouwing / inrichting waarbij de openbare ruimte tevens is aangemerkt als karakteristiek. Om uitvoering te geven aan deze waardering hebben de voor- en zijerven van de woningen aan deze linten de bestemming 'Tuin' gekregen (zie ook paragraaf 6.2). Door deze bestemming wordt het groene dorpse karakter met grote voortuinen nog eens benadrukt. Dit is met name van belang omdat groene voortuinen een belangrijke bijdrage leveren aan de beleving van het openbaar gebied. Binnen de tuinbestemming zijn in principe geen bebouwing of bouwwerken toegestaan die het groene karakter kunnen aantasten.
De tuinbestemming reikt bij vrijstaande en halfvrijstaande woningen tot 5 meter achter de naar de weg toegekeerde gevel. Dit zorgt ervoor dat de open ruimte tussen woningen gevrijwaard blijft van bebouwing.
De bestemming verkeer is opgedeeld in een tweetal 'sub-bestemmingen' te weten:
Hieronder wordt ingegaan op deze twee sub-bestemmingen:
De bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' geldt voor woonerven, woonstraten, parkeerplaatsen, voet- en fietspaden, speelplaatsen en buurtgroen. Dit zijn dus voornamelijk wijken (30 km/uur zones) waar de verblijfsfunctie belangrijker is dan de verkeersfunctie. De inrichting van de wegen is hierop afgestemd.
Bij de nieuwbouwwoningen aan de Zagerij is een geluidscherm gepland. Dit geluidscherm met een maximumbouwhoogte van 4 meter is mogelijk gemaakt met een functieaanduiding 'geluidscherm'.
De bestemming 'Verkeer - Wegverkeer' is bedoeld voor wegen die een doorgaand karakter hebben. Vaak zijn dit wegen waar maximaal 50 km/uur gereden mag worden. Onder andere wegen, voet- en fietspaden, parkeerplaatsen, bushaltes met wachtruimten, trottoirs en groenaanleg zijn mogelijk in deze bestemming.
De bestemming 'Water' (Artikel 19) is gelegd op de waterpartijen (sloten, vijvers, kolken en wielen) voorzover deze in het beheer zijn bij het waterschap of die met een landschappelijke of cultuurhistorische waarde.
Functie
Alle woningen in het plangebied zijn bestemd als 'Wonen' (artikel 20). Binnen deze bestemming passen verscheidene woonvormen zoals gezinsbewoning, bejaardenhuizen, kamerbewoning (tot maximaal 4 personen), serviceflats, etc. Er is geen onderscheid gemaakt tussen vrijstaande-, halfvrijstaande-, aaneengesloten- en gestapelde woningen. Bijzondere woonvormen, niet specifiek gericht op therapeutische behandeling, passen ook binnen deze bestemming.
Binnen de bestemming 'Wonen' zijn in principe beroepsmatige activiteiten toegestaan. Om hinder voor de directe omgeving te voorkomen is hieraan wel een aantal voorwaarden verbonden. In de eerste plaats mag slechts een gedeelte van de woning, inclusief de bijgebouwen (maximaal 1/3 van de totale vloeroppervlakte van de woning) worden gebruikt als praktijkruimte door de bewoner. Is er meer dan 1/3 van de woning in gebruik voor het uitoefenen van een beroep, dan is er geen sprake meer van een 'beroep aan huis' en derhalve strijd met het bestemmingsplan. Voorts mag door dit gebruik geen onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat (bijvoorbeeld beperkte reclamemogelijkheden) noch een onevenredige parkeerdruk ontstaan. Tot slot zijn er vormen van beroepsuitoefening expliciet uitgezonderd, omdat ze te veel overlast voor de omgeving veroorzaken (detailhandel, prostitutie, horeca-activiteiten en beroepen die milieuoverlast veroorzaken).
Garageboxen zijn op de plankaart aangeduid met "garage" binnen de bestemming wonen. Naast het stallen van auto's is een beperkte opslag toegestaan, mits gerelateerd aan de woonfunctie. Wonen in garageboxen is niet toegestaan evenmin als bijvoorbeeld detailhandel, prostitutie en bedrijfsmatige activiteiten.
In de bestemming "Wonen" zijn woonwagens, woonschepen en bijvoorbeeld gevangenissen en asielzoekerscentra niet inbegrepen. Deze vormen van wonen zijn, indien van toepassing, in een specifieke vorm van de woonbestemming opgenomen.
Bebouwingsmogelijkheden
Binnen de bestemming 'wonen' zijn twee zones te onderscheiden: de bouwzone en de onbebouwbare zone.
De bouwzone omvat het eigenlijke woongebouw met, daar waar mogelijk en gewenst, uitbreidingsmogelijkheden. Als geen bebouwingspercentage is vermeld, mag deze gehele zone worden bebouwd in de aangegeven bouwhoogte, mits aan andere vereisten (bijvoorbeeld welstand) is voldaan.
Voor een deel van de bouwzone geldt een bouwaanduiding 'bijgebouwen'. De gronden met deze aanduiding zijn bedoeld voor garages, schuren en beperkte uitbreidingen aan het woonhuis, zoals serres. De maximale bouwhoogte van de bijgebouwen is 3 meter, exclusief kap. De maximale bouwhoogte voor uitbreidingen aan het woonhuis is gelijk aan de hoogte van de begane-grondbouwlaag.
De onbebouwbare zone is bedoeld voor tuinen, buurtgroen, speelplekken, woonstraten, trottoirs en parkeerplaatsen ten behoeve van de woonfunctie.
Bij de woningen aan de Tappisstraat en de I.W.J. Vos de Waelstraat mag in de onbebouwbare zone, ter plaatse van de 'specifieke bouwaanduiding - 1', in de voortuin een bijgebouw en op de oprit naar de bestaande garage een carport worden gerealiseerd.
Functieaanduidingen
Een functieaanduiding wordt gebruikt om de gebruiksmogelijkheden binnen een bestemming of een gedeelte daarvan nader te specificeren. Het kan hierbij gaan om een nadere specificatie van de gebruiksmogelijkheden, een expliciete verruiming daarvan of juist een beperking. In Elden zijn in de woonomgeving op verschillende plaatsen bedrijven gevestigd in of bij woningen. Dit zijn vooral historisch gegroeide ontwikkelingen. In dit bestemmingsplan worden deze functies deels met een functieaanduiding mogelijk gemaakt. Dat betekent dat naast de woonbestemming ook een andere functie is toegestaan. Binnen de woonbestemming zijn de volgende functies ter plaatse van de specifieke functieaanduidingen tevens toegestaan (zie ook de toelichting in paragraaf 6.5.5):
De SVBP 2008 geeft ook de mogelijkheid dubbelbestemmingen op te nemen. Dubbelbestemmingen zijn bestemmingen die liggen over meerdere enkelbestemmingen en daar iets over zeggen. In dit bestemmingsplan zijn zeven dubbelbestemmingen opgenomen:
Hieronder worden deze kort toegelicht:
De aardgasleiding ligt in het zuiden van het plangebied. De leiding komt vanuit De Laar Oost het plangebied in, ligt langs de OHRA, achter de bedrijven aan de Molenweg en komt uit in een Nutsgebouw aan de Molenweg. De gasleiding is primair bestemd als gasleiding. De onderliggende bestemmingen zijn hieraan ondergeschikt. Voor de zone van deze leiding, waarvan de maat in dit artikel is opgenomen, zijn beperkingen van de bouwmogelijkheden opgenomen. Bouwen ten behoeve van de secundaire bestemmingen is bij recht allen mogelijk als het vervanging of vernieuwing betreft. Verder is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen.
Daarnaast is een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen, ten aanzien van werken en werkzaamheden in en aan de grond.
Door het plangebied stromen een aantal sloten/watergangen. Deze sloten zijn voor het grootste deel opgenomen in de bestemming 'Water'. Er ligt ook een belangrijke waterverbinding in een leiding onder de grond. Deze leiding verbindt een sloot aan de rand het GelreDome-terrein met de watergang die aan de noordzijde van de Tuin van Elden ligt. Om deze ondergrondse watergang te bestemmen, is de bestemming 'Leiding - Water' opgenomen. Deze bestemming bestemd de grond waar de ondergronds watergang is gelegen primair voor watergang. De onderliggende bestemmingen zijn hieraan ondergeschikt. Voor de zone boven en om de watergang zijn beperkingen voor de bouwmogelijkheden opgenomen om de leiding niet aan te tasten. Tevens is er een omgevingsvergunningsplicht opgenomen, ten aanzien van de werken en werkzaamheden in en aan de grond.
Waarde - Archeologie
Deze dubbelbestemmingen gelden voor de gebieden waarvoor een verschillende archeologische verwachtingskans geldt. Dit artikel bevat een aantal naast de andere bestemmingsbepalingen geldende beschermende bouwregels en nadere eisen. De zone waarbinnen sprake is van een archeologisch waardevol gebied, hoge archeologische verwachting, middelhoge verwachting en lage archeologische verwachting zijn op de plankaart nader aangeduid. Daarnaast is in de regels geregeld dat ter plaatse van de op de plankaart aangegeven zone een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden alleen mag worden afgegeven wanneer blijkt dat hierbij geen archeologische waarden worden geroerd. Daartoe geldt een onderzoeksplicht. De uitkomst van dit onderzoek is dat, voordat een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden wordt afgegeven, het inzichtelijk moet zijn dat hierbij geen archeologische waarden worden geroerd.
In de vigerende bestemmingsplannen was deze bestemming niet opgenomen en zijn de archeologische waarden ook niet op een andere wijze beschermd.
Waarde - Landschap ( Artikel 27 )
De maatschappelijke- en sportbestemmingen die in de waardevolle groengebieden van dit plangebied liggen, zijn extra bestemd met de dubbelbestemming 'Waarde - Landschap'. Dit geldt voor de sportterreinen aan de oostkant van Elden en voor het kerkhof bij de Bonifatiuskerk aan de Huissensedijk.
Door deze dubbelbestemming is een omgevingsvergunningstelsel van kracht voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. Dat betekent dat binnen de bestemming een omgevingsvergunning noodzakelijk is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren zoals het aanleggen van verharding en het kappen van bomen. Aantasting van het gebied wordt op deze wijze zoveel mogelijk tegen gegaan.
Waterstaat - Waterkering (Artikel 28)
De Bandijk aan de noordzijde van de Batavierenweg (buiten het plangebied) heeft een beschermingszone. Deze beschermingszone valt binnen dit bestemmingsplan en begint bij de kruising Eldenseweg-Batavierenweg en volgt de Batavierenweg tot aan de afslag naar Driel. Voor de beschermingszone is de Keur van het waterschap van toepassing. De waterkering wordt in dit artikel primair bestemd, als 'Waterstaat - Waterkering'. Dit om de bescherming van de waterkering te garanderen.