Plan: | Bestemmingsplan Elden 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.679-0301 |
Plaatsgebonden risicocontour (10-6 PR contour)
Het PR (Plaatsgebonden Risico) is het risico op een bepaalde plaats. Het PR is de kans dat een persoon, die zich permanent en onbeschermd op die plaats zou bevinden, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met (gevaarlijke) stoffen. De norm voor het PR is de 10-6/jr PR contour.
LPG-tankstation (Klapstraat 30/32)
Dit tankstation verkoopt nog / verkocht ook lpg. De aanwezigheid van een verkooppunt voor lpg binnen een woonomgeving is vanuit externe veiligheid niet wenselijk en daarnaast ligt het tankstation in de directe omgeving van de nieuwbouwlocatie Tuin van Elden. Om te kunnen voldoen aan de normen die zijn gesteld ten aanzien van het plaatsgebonden risico en groepsrisico zijn initiatiefnemer, de gemeente Arnhem en de eigenaar van het tankstation overeengekomen het LPG gedeelte van het tankstation te saneren. Dat betekent dat het tankstation alleen nog benzine en diesel verkoopt. Dit betekent dat er geen 10-6 PR contour is. Het LPG gedeelte van het tankstation is in dit bestemmingsplan dan ook niet bestemd.
Aangezien de afspraken juridisch zijn vastgelegd in een overeenkomst, kan afdoende aannemelijk gemaakt worden dat de LPG verkoop ten tijde van het van kracht worden van onderhavig bestemmingsplan is beëindigd.
LPG-tankstation (Eldenseweg 2)
Het LPG-tankstation op het perceel Eldenseweg 2 ligt niet binnen het plangebied. Op dit moment loopt de 10-6 PR contour (110 meter) over het plangebied. Binnen deze afstand bevinden zich geen kwetsbare/beperkt kwetsbare objecten. De bestemming is groen. Op termijn zal na aanpassing van wet-en regelgeving de 10-6 PR contour niet meer over het plangebied lopen.
Transport van gevaarlijke stoffen via de Nijmeegseweg A 325
Het plangebied ligt tegen de Nijmeegseweg A325 waarover transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Het aantal transporten met gevaarlijke stoffen is dusdanig hoog dat er een 10-6 PR contour is. Deze ligt op 12 meter vanuit het midden van de weg en valt net buiten het plangebied en/of binnen de bestemming groen. Met ingang van 2012 wordt de route voor gevaarlijke stoffen aangepast. De Nijmeegseweg A325 maakt dan geen onderdeel meer uit van de route waardoor er nagenoeg geen transport van gevaarlijke stoffen via de Nijmeegseweg plaatsvindt. De 10-6 PR contour wordt niet op de plankaart opgenomen.
Consumentenvuurwerk (Het Kerkpad 10)
Op de locatie Kerkpad 10 is opslag van maximaal 8.000 kg consumentenvuurwerk. Binnen 8 meter van de vuurwerkopslagplaats bevinden zich geen kwetsbare/beperkt kwetsbare objecten. Verkooppunten voor consumentenvuurwerk hebben geen 10-6 PR contour.
Ondergrondse aardgasleiding
Binnen het plangebied ligt een ondergrondse aardgasleiding met een maximale druk van 40 bar en een diameter van 12 inch. Deze ondergrondse aardgasleiding heeft geen 10-6 PR contour. Wel moet er rekening worden gehouden met een zakelijke rechtstrook van 4 meter vanuit het hart van de leiding. Deze zakelijke rechtstrook staat op de plankaart aangegeven.
GOS (Gasontvangstation) Molenweg 2c/d
Binnen het plangebied ligt een GOS. Dit is een type C GOS (Activiteitenbesluit) met een capaciteit van meer dan 40.000 m3/uur. Dit betekent dat er ten opzichte van kwetsbare objecten rekening moet worden gehouden met een afstand van 25 meter en ten opzichte van beperkt kwetsbare objecten 4 meter. Een GOS heeft geen 10-6 PR contour.
Op ongeveer 12 meter van het GOS staat een bedrijfswoning (Molenweg 28). In verband met de bouw van de woning is destijds (in 1999) door de Gasunie de aanwezige afblaasleiding op het dak van het GOS aangepast. Hierdoor kan er van de veiligheidsafstand van 25 meter worden afgeweken. Het GOS vormt nu geen potentieel risico meer voor de omgeving en geen belemmering voor het bestemmingsplan.
Verantwoording groepsrisico
Het bestemmingsplan is uitsluitend gericht op het actualiseren van een verouderd bestemmingsplan, waarbij wordt uitgegaan van de bestaande situatie en de aanwezige rechten zoveel mogelijk worden gerespecteerd.
Voor LPG tankstations, transportroutes waaronder ondergrondse aardgasleidingen moet er bij een ontwikkeling binnen het invloedsgebied van het groepsrisico een verantwoording van het groepsrisico plaatsvinden.
Binnen het invloedsgebied voor het groepsrisico van het LPG-tankstation aan de Eldenseweg is de bestemming groen. In het kader van de verantwoording van het groepsrisico is deze bestemming niet relevant. De Nijmeegseweg maakt geen onderdeel meer uit van de route voor het transport van gevaarlijke stoffen. In het kader van externe veiligheid is de Nijmeegseweg niet meer relevant.
Het LPG-tankstation (Eldenseweg) en de Nijmeegseweg worden in het kader van de verantwoording groepsrisico niet meer meegenomen.
Voor de ondergrondse aardgasleiding zijn groepsrisicoberekeningen uitgevoerd (Save, Externe veiligheid buisleidingen MRA, november/december 2011). Uit deze berekeningen volgt dat de oriënterende waarde voor het groepsrisico niet wordt overschreden. Het groepsrisico is zelfs kleiner dan 0,1 maal de oriënterende waarde.
Conclusie
Het gaat hier om het actualiseren van een bestaand bestemmingsplan. Binnen de invloedsgebieden is in het geactualiseerde bestemmingplan geen nieuwe situatie voorzien. Dit betekent dat op basis van het nieuwe bestemmingsplan het aantal aanwezige mensen binnen het invloedsgebied niet zal wijzigen. Het groepsrisico ten opzichte van de oriënterende waarde voor het groepsrisico zal in dit geactualiseerde bestemmingplan niet wijzigen ten opzichte van het huidige bestemmingsplan.