Plan: | Paleiskwartier-Willemspoort-Station |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002185-1401 |
De bestemming Bedrijf heeft betrekking op het tankstation aan de Vlijmenseweg. De bestemming staat er de verkoop van motorbrandstoffen toe, inclusief de verkoop van lpg. Ter bescherming van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten in de omgeving van dit tankstation zijn veiligheidszones rond het lpg-vulpunt, de afleverzuil en de lpg-opslagtank aangeduid (zie onder artikel 30). Bij de bestemming hoort een bedrijfswoning. Op deze bedrijfswoning is de erfbebouwingregeling van de bestemming Wonen-2 van toepassing.
Artikel 4 Bedrijf - Nutsvoorziening
De bestemming Bedrijf - Nutsvoorziening heeft betrekking op het nutsgebouwtje tussen de studentenwoningen aan de Onderwijsboulevard en het Duhamelcollege.
De gebouwen direct aan de westzijde en direct aan de centrumzijde van het station zijn bestemd als Centrum. Hierin zijn kantoren toegestaan en op de begane grond horeca tot en met categorie 3, detailhandel, dienstverlening en ambachtelijke bedrijvigheid. In het woongebouw op de hoek van het Stationsplein zijn geen kantoren toegestaan, in de rest van het gebouw geen woningen. In het hele gebouw aan de centrumzijde van het station is ook horeca in categorie 1 toegestaan: hotels en bedrijven gericht op het bieden van logies. In het gebouw aan de westzijde van het station zijn ook woningen en maatschappelijke, recreatieve en culturele voorzieningen toegestaan en voorzieningen voor het houden van congressen, vergaderingen en opleidingen.
Het sheddakengebouw bij de aanlanding van Ponte Palazzo is bestemd voor recreatieve, culturele en maatschappelijke voorzieningen, horeca tot en met categorie 3, kantoor en dienstverlening en ambachtelijke bedrijvigheid. Er is een afwijkingsbevoegdheid voor detailhandel in versgoed en streekproducten, in samenhang met horecagebruik en tot 1.500 m2 bvo, alsook een afwijkingsbevoegdheid voor detailhandel in (overige) dagelijke goederen tot 600 m2 (zie paragraaf 2.1.2 en 4.2).
De bestemmingsvlakken die de eerstelijns bebouwing ten opzichte van de spoorlijn vormen (deelplannen O en I+J) zijn rechtstreeks bestemd voor een breed scala aan functies, conform het programma van het ruimtelijk plan 'Paleiskwartier-Zuid' (zie paragraaf 4.2). Het programma is gecorrigeerd voor de functies die inmiddels zijn of worden gerealiseerd: circa 20.000 m2 bvo kantoren (Belvédère) en circa 10.000 m2 bvo wonen (Jheronimustoren). De gebruiksregels gaan in op het toegestane programma dat in beginsel, gelet op de voorgestane flexibiliteit, in elk bestemmingsvlak kan landen. De maximale bouwhoogte in een bestemmingsvlak is op de verbeelding aangeduid. Langs de Magistratenlaan zijn in een deel van de bouwblokken geen woningen toegestaan, vergelijkbaar met de vijf bouwblokken verderop aan de Magistratenlaan. Dit is, vanwege de hoge geluidbelasting door het spoor- en wegverkeer aldaar.
Relatief grote groenvoorzieningen (grote perken en plantsoenen, parken) zijn bestemd als Groen, kleinere groenvoorzieningen (bermen, kleine perken en plantsoenen) zijn onderdeel van de bestemming Verkeer. Omdat de grens tussen water en groen soms diffuus is, zijn binnen deze bestemming naast groen en groenvoorzieningen ook water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. Ook fiets- en wandelpaden en sport- en speelvoorzieningen waaronder wijkspeelplaatsen maken deel uit van de bestemming. In de groenstrook ten zuiden van het Koning Willem I College is een geluidscherm toegestaan. Een deel van de groenstrook aangrenzend aan het Drongelens Kanaal is aangeduid als ecologische verbindingszone. Binnen de bestemming Groen zijn kleine gebouwtjes toegestaan van maximaal 30 m2 en 3 meter hoog, ten behoeve van groenvoorzieningen maar ook daaraan ondergeschikte functies zoals nutsvoorzieningen.
De kantoren rond het Stationsplein en die in het Paleiskwartier zijn bestemd als Kantoor. In de plint langs de Leeghwaterlaan zijn op de begane grond centrumfuncties toegestaan: horeca tot en met categorie 3, detailhandel en dienstverlening. In de plint van de kantoren rond het Stationsplein is dienstverlening toegestaan. In geval van dienstverlening wordt het publiek rechtstreeks (al dan niet via een balie) te woord wordt gestaan en geholpen (zie lid 1.26), in geval van kantoor wordt het publiek niet of slechts in ondergeschikte mate rechtstreeks te woord gestaan en geholpen (zie lid 1.34). Het Paleis van Justitie is aangeduid als 'maatschappelijk' en daarmee mede bestemd voor maatschappelijke voorzieningen.
De gronden binnen deze bestemming zijn bedoeld voor de scholen aan de Onderwijsboulevard (het Duhamelcollege, de technische opleidingen van het Koning Willem I College, het Stedelijk Gymnasium, Avans Hogeschool, HAS Den Bosch en Helicon) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de Vlijmenseweg en de gemeentewerf aan de Deutersestraat. Op de werf is ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' een bedrijfswoning toegestaan. Binnen dit aanduidingsvlak is de erfbebouwingregeling van de bestemming Wonen-2 van toepassing.
De bestemmingsvlakken hebben een bebouwingspercentage en een doorgaans ruim bouwvlak: zo is de stedenbouwkundige structuur beschermd maar is er ook voldoende flexibiliteit gelaten. Als de stedenbouwkundige structuur daartoe aanleiding geeft, is binnen een bouwvlak nader gedifferentieerd in de toegestane bouw- en/of goothoogte. De bouwvlakken en de toegestane bouw- en/of goothoogtes van de scholen aan de Onderwijsboulevard zijn overgenomen uit het ontwerpbestemmingsplan Concordia-Wolfsdonken, de overige zijn ontleend aan de bestaande situatie.
Onderdeel van de bestemming Maatschappelijk is ook het volkstuinencomplex nabij de gemeentewerf. Hier mag per individuele tuin slechts één gebouwtje worden gebouwd van maximaal 10 m2 en 2,5 meter hoog, bijvoorbeeld een tuinhuisje of een tuinkas.
Het gebied ten zuiden van Willemspoort is onderdeel van het natuurgebied De Moerputten. In de Verordening Ruimte (zie paragraaf 3.2.2) is dit gebied onderdeel van de ecologische hoofdstructuur en een regionaal waterbergingsgebied. De bestemming Natuur regelt de bescherming van de ecologische hoofdstructuur, de dubbelstemming Waterstaat - Waterbergingsgebied die van de regionaal waterberging. De betreffende gronden zijn bestemd voor behoud, herstel en/of ontwikkeling van de natuurwaarden, landschappelijke en cultuurhistorische waarden, houtteelt en -productie en ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van natuur - hydrologisch waardevol gebied' tevens behoud, herstel en/of ontwikkeling van hydrologische waarden. Ook extensief recreatief medegebruik is toegestaan: een vorm van recreatief medegebruik die nauwelijks of geen invloed heeft op de andere in de bestemmingsomschrijving gegeven doeleinden (zie lid 1.28 en lid 1.44). Gebouwen zijn niet toegestaan en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, alleen voor bos- en natuurbeheer en voor eenvoudige voorzieningen voor extensief recreatief medegebruik. Ter bescherming van de natuurwaarden, landschappelijke en cultuurhistorische waarden en hydrologische waarden zijn bepaalde werken en werkzaamheden gebonden aan een omgevingsvergunning.
Het plan gaat uit van een beschermingszone rond een natte natuurparel van 500 meter. De gronden met de bestemming Natuur maken deel uit van (de beschermingszone rond) een natte natuurparel. Ter bescherming van de natte natuurparel zijn de gronden met de bestemming Natuur daarom ook aangeduid als 'beschermingszone natte natuurparel'. Er mogen in de natte natuurparel of in de omgeving ervan geen activiteiten plaatsvinden die een (hydrologische) situatie in de natte natuurparel verslechteren. Er wordt gestreefd naar een 'hydrologisch standstill'.
De binnenhoven van de woon- en/of kantoorgebouwen in het Paleiskwartier zijn bestemd voor tuinen ten behoeve van de aangrenzende woningen en/of kantoren. Binnenhoven met een openbaar karakter daarentegen hebben dezelfde bestemming als het aangrenzende woon- of kantoorgebouw.
De gronden met de bestemming Verkeer zijn bestemd voor verkeer en verblijf. In beginsel zijn op deze wegen zowel doorgaand verkeer als bestemmingsverkeer toegestaan en zowel gemotoriseerd verkeer, langzaam verkeer als verblijf. Maatwerk vindt plaats door middel van verkeersbesluiten. Er zijn kleine gebouwen (maximaal 30 m2 en 3 meter hoog) toegestaan. Daarnaast zijn bouwvlakken aangeduid, met daarin een maximale bouwhoogte en soms een maximale goothoogte, voor andere, grotere gebouwen: Ponte Palazzo, het entreegebouw annex uitkijktoren aan de vijver en het gebouw op het transferium. Ook het transferium maakt deel uit van de bestemming Verkeer.
In het stationsgebied, in Paleiskwartier en aan de Onderwijsboulevard lopen parkeergarages door veel verschillende bestemmingsvlakken. Daarom zijn ondergrondse en halfverdiepte parkeervoorzieningen niet alleen in de bestemmingen Verkeer en Verkeer - Railverkeer toegestaan maar ook in de bestemmings- en bouwvlakken van relevante andere bestemmingen: Centrum, Gemengd-1, Gemengd-2, Kantoor, Maatschappelijk, Tuin, Water, Wonen-1 en Gemengd - Uit te werken. Dit, tot een bouwhoogte van 2 meter.
Artikel 14 Verkeer - Railverkeer
Het stationsgebouw en de passerelle over het spoor zijn bestemd voor railverkeer, stationsgebouw en bijbehorende voorzieningen (perrons, overkappingen, wachtruimtes et cetera). In het stationsgebouw en in de passerelle zijn daarnaast fietsenstallingen, detailhandel, dienstverlening en ambachtelijke bedrijvigheid toegestaan. De bebouwingsregeling is conform de bestemmingsplannen 'Westzijde station, La Gare e.o.' en 'Station centrumzijde'.
Alle water in het plangebied, zoals de vijverpartij in het Paleiskwartier, het water in het Westerpark en de watergangen in de omgeving van de Deutersestraat, is bestemd als 'Water' of als hoofdfunctie in andere bestemmingen. Omdat de grens tussen water en groen soms diffuus is, zijn binnen deze bestemming naast water en waterhuishoudkundige voorzieningen ook groen en groenvoorzieningen toegestaan. In de bestemming zijn ook bruggen voor fiets- en wandelpaden toegestaan. Gebouwen mogen uitsluitend worden gebouwd voor parkeervoorzieningen: onder de vijverpartij in het Paleiskwartier is een parkeergarage gebouwd.
De bestemming Wonen-1 heeft betrekking op alle gestapelde woningen in het plangebied. Een woning is in lid 1.55 van de begrippenlijst gedefinieerd als 'een complex van ruimten, geschikt en bestemd voor de huisvesting van niet meer dan één huishouden'. De hoofdgebouwen van de woningen moeten gestapeld worden gebouwd: gestapelde woningen zijn geheel of gedeeltelijk boven/onder een andere woning gelegen. Daarnaast zijn bijzondere woonvoorzieningen toegestaan. Een bijzondere woonvoorziening is in lid 1.15 van de begrippenlijst gedefinieerd als 'een (gedeelte van een) gebouw dat dient om te voorzien in een aangepaste woonbehoefte bijvoorbeeld ten behoeve van personen voor wie de normale woonvoorzieningen niet passend of toereikend zijn, zoals gehandicapten, of anderszins verzorgingsbehoevenden.' Het gaat in zulke gevallen om een voorziening waarin wonen de belangrijkste functie is. Voorzieningen waarin zorg de belangrijkste functie is, worden als Maatschappelijk bestemd. In de plint langs de Leeghwaterlaan en de Onderwijsboulevard zijn op de begane grond centrumfuncties toegestaan (horeca tot en met categorie 3, detailhandel en dienstverlening), in het woongebouw op de hoek van de Leeghwaterlaan en de Onderwijsboulevard ook op de eerste verdieping.
De bestemmingsomschrijving staat ook de uitoefening van een aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit in een woning toe (zie lid 1.3 van de begrippenlijst), mits deze ondergeschikt blijft aan de woonfunctie. Aan de uitoefening zijn in de specifieke gebruiksregels dan ook nadere voorwaarden verbonden. Hooguit 35% van de vloeroppervlakte, tot ten hoogste 50 m², mag worden gebruikt voor de aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit. Detailhandel en activiteiten die ingevolge de Wet milieubeheer vergunningplichtig of meldingplichtig zijn, zijn niet toegestaan. Tot slot moet degene die de beroeps- of bedrijfsactiviteit uitvoert tevens de bewoner van de woning te zijn. Van deze regels kan worden afgeweken voor een publieksaantrekkende beroeps- en bedrijfsactiviteit aan huis (zie lid 1.43 van de begrippenlijst), waaronder beperkte verkoop als ondergeschikte activiteit en in verband met de activiteit. De voorwaarden voor afwijking zijn voor een groot deel dezelfde als die voor een reguliere aan huis verbonden bedrijfs- of beroepsactiviteit. Daarnaast moet echter ook worden getoetst of het gebruik niet zal leiden tot een onevenredige aantasting van de verkeersontsluitings- en parkeersituatie ter plaatse en of de activiteit qua aard, omvang en uitstraling in een woonomgeving past.
Woongebouwen met een erf dat niet als Tuin is bestemd, hebben vaak wel een erf waarop wel gebouwen mogelijk zijn (de Armada's, Carrefour, het woongebouw aan de Simon Stevinweg). De omvang van die erfbebouwing is er beperkt door een maximaal bebouwingspercentage.
De woningen in het rijksbeschermd stadsgezicht van 't Zand zijn bestemd als Wonen-2. Hier zijn ook kantoren en dienstverlening toegestaan. De voor Wonen-2 aangewezen gronden zijn ook bestemd voor bescherming en behoud van de historische ruimtelijke structuur en waarden van het beschermd stadsgezicht. De erfbebouwingsregeling is afgestemd op het aansluitende bestemmingsplan 't Zand, vastgesteld op 13 juli 2004 door de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch.
De woning Deutersestraat 4 en de 12 woningen in de plandelen I en J van het projectbesluit 'Nieuwbouw Deuteren 2e fase' zijn de enige grondgebonden woningen in het plangebied die niet in een beschermd stadsgezicht liggen. Deze woningen zijn onderdeel van de bestemming Wonen-3. De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor wonen in vrijstaande of halfvrijstaande woningen en voor bijzondere woonvoorzieningen (zie boven). Ook in deze bestemming staat de omschrijving de uitoefening van een aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit in een woning toe (zie boven).
In deze woonbestemming is de binnen de gemeente gebruikelijke erfbebouwingsregeling opgenomen ten behoeve van bijgebouwen: aanbouwen, uitbouwen en vrijstaande bijgebouwen. De belangrijkste kenmerken van de erfbebouwingsregeling zijn:
Op een aantal punten kan onder voorwaarden van de erfbebouwingsregeling worden afgeweken. Zo is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor het bouwen van bouwwerken in het voorerfgebied. Daarbij zijn ook regels opgenomen voor het bouwen van bijgebouwen voor de zijgevellijn van een hoofdgebouw op een hoekperceel (zie lid 1.31 van de begrippenlijst), omdat:
Een van de regels heeft betrekking op de begrenzing van dit gebied voor de zijgevellijn van een hoofdgebouw op een hoekperceel: het bijgebouw dient te worden opgericht achter de denkbeeldige (verlengde) lijn die onder een hoek van 45° door het snijpunt van voorgevellijn en zijgevellijn van het hoofdgebouw gaat.
Afbeelding 11: Begrenzing van het gebied voor de zijgevellijn van een hoofdgebouw op een hoekperceel
Artikel 19 Wonen - Woonwagenstandplaats
De bestemming 'Wonen' laat geen woonwagens toe. Daarom zijn de woonwagenstandplaatsen aan de Deutersestraat bestemd in de bestemming Wonen - Woonwagenstandplaats. De bebouwings- en gebruiksregeling is overgenomen uit het geldende bestemmingsplan 'Sublocatie woonwagens Deutersestraat'. In totaal zijn 12 woonwagenstandplaatsen toegestaan, elk voor één woonwagen, verdeeld over vier vlakken.
Artikel 20 Gemengd - Uit te werken
Voor de bestemmingsvlakken met betrekking tot de bouwblokken F, G en H (zie afbeelding 4) geldt hetzelfde programma maar hiervoor is een uit te werken bestemming opgenomen. De uitwerkingsregels komen overeen met de bouw- en gebruiksregels van de bestemming Gemengd-2. Ook voor deze bestemmingsvlakken is op de verbeelding een maximale bouwhoogte aangeduid. Als (een deel van) de bestemming wordt uitgewerkt, is daarop afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.
Artikel 22 Waarde-Archeologie-1, Artikel 23 Waarde-Archeologie-2 en Artikel 24 Waarde-Archeologie-3
Ten behoeve van de bescherming en veiligstelling van archeologische of te verwachten archeologische waarden is aan een deel van de gronden in bestemmingsplan Paleiskwartier-Willemspoort-Station een aantal dubbelbestemmingen Waarde-Archeologie toegekend. In deze dubbelbestemmingen is een verbod opgenomen om - tot een bepaalde diepte en over een bepaalde oppervlakte - zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning werken, geen bouwwerken zijnde, en/of werkzaamheden te verrichten. Het gaat om alle bodemverstorende werken, geen bouwwerken zijnde, en/of werkzaamheden die de (te verwachten) archeologische waarden in het terrein kunnen aantasten en die niet worden gerekend tot het normale gebruik van het terrein. In hoofdstuk 7 is uiteengezet tot welke diepte en over welke oppervlakte voor zulke werken, geen bouwwerken zijnde, en/of werkzaamheden een omgevingsvergunning verplicht is.
De aanvrager van de omgevingsvergunning moet een rapport overleggen waarin de archeologische waarde van het terrein dat blijkens de aanvraag zal worden verstoord naar het oordeel van het bevoegd gezag in voldoende mate is vastgesteld. Zo'n rapport is niet noodzakelijk als naar het oordeel van het bevoegd gezag de archeologische waarde van het terrein in andere beschikbare informatie al afdoende is vastgesteld. Vervolgens verleent het bevoegd gezag alleen een omgevingsvergunning als geen onevenredige aantasting van de (te verwachten) archeologische waarden plaatsvindt. Als blijkt dat de archeologische waarden zullen worden verstoord, kan zij voorwaarden verbinden aan de omgevingsvergunning: het treffen van technische maatregelen ter behoud van de archeologische waarden, het doen van afgravingen of het laten begeleiden van de werken en/of werkzaamheden door een erkend archeoloog.
Artikel 25 Waterstaat - Waterbergingsgebied
Deze gronden zijn primair bestemd voor tijdelijke opvang van water. Er is een voorrangsregeling opgenomen die aangeeft dat de regels van deze dubbelbestemming boven de regels van andere dubbelbestemmingen gelden.
Artikel 26 Waterstaat - Waterkering
Deze gronden zijn primair bestemd voor de waterkering langs het Drongelens Kanaal. Er is een voorrangsregeling opgenomen die aangeeft dat de regels van deze dubbelbestemming boven de regels van andere dubbelbestemmingen gelden.