Plan: | Kom Vlierden, 1e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0762.BP201010-C001 |
De indeling van de planregels is als volgt.
Hoofdstuk 1 INLEIDENDE REGELS
Hoofdstuk 2 BESTEMMINGSREGELS
Hoofdstuk 3 ALGEMENE REGELS
Hoofdstuk 4 OVERGANGS- EN SLOTREGELS
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Begrippen (artikel 1)
In dit artikel zijn de begrippen gedefinieerd, die in de planregels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
Wijze van meten (artikel 2)
In dit artikel is aangegeven hoe de hoogte en andere maten, die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
De bestemmingsregels zijn conform de SVBP2008 als volgt opgebouwd:
Per bestemming kunnen onderdelen, voor zover niet relevant, ontbreken.
In de bestemmingsomschrijving wordt omschreven voor welke doelen/functies de gronden mogen worden gebruikt. In voorliggend bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen.
Deze bestemming is toebedeeld aan de gronden aan de randen van de kern, die een agrarische functie hebben. Binnen deze bestemming hebben de bestaande agrarische bedrijven een bouwvlak. Deze gronden hebben deels een - reeds aangetoonde - hoge archeologische waarde, waarvoor de medebestemming Waarde - Archeologie geldt. Een ander deel heeft een hoge archeologische verwachtingswaarde. Deze gronden hebben de aanduiding 'archeologische waarden', omdat de waarden nog onderzocht moeten worden. In beide gevallen geldt een verbod op het uitvoeren van werken en werkzaamheden zonder een omgevingsvergunning.
In deze bestemming is het tuinbouwloonbedrijf aan de Belgerenseweg 7A vervat, alsmede het bedrijf voor opslag aan de Waagweg.
De gronden van dit opslagbedrijf liggen in een gebied met archeologische verwachtingswaarden, en hebben daarom de aanduiding 'archeologische waarden'. Ook hier geldt een verbod op het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden zonder een omgevingsvergunning. Indien uit onderzoek blijkt dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn, dan wel dat deze wel aanwezig maar voldoende beschermd zijn, kan deze aanduiding middels een wijzigingsbevoegdheid verwijderd worden.
In deze bestemming is het centrum van Vlierden vervat. Naast wonen zijn detailhandel, horeca en maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Er is geen bestaande dienstverlening (kantoren), maar de functie is wel toegestaan. In de specifieke gebruiksregels is aangegeven welke functieveranderingen zijn toegestaan, rechtstreeks of met een omgevingsvergunning, en welke niet zijn toegestaan.
Ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' is de bouw van het aangeduide aantal nieuwe woningen toegestaan.
N.B.
De aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' is uitsluitend bedoeld om de
analoge kaart beter leesbaar te maken, en heeft geen aparte juridische
betekenis.
Binnen deze bestemming zijn de verspreid liggende percelen vervat met bestaande bedrijven, al of niet met een woning. De bestaande bedrijfsactiviteiten zijn positief bestemd. In de specifieke gebruiksregels is aangegeven welke functieveranderingen zijn toegestaan, rechtstreeks of met een omgevingsvergunning, en welke niet zijn toegestaan.
Ter plaatse van de aanduiding ''maximum aantal wooneenheden' is onder voorwaarden de bouw van het aangeduide aantal nieuwe woningen toegestaan.
In deze bestemming is het sportpark vervat. De inrichting is vrij, met uitzondering van de situering van de tennisbanen, waarvoor een aanduiding is opgenomen. De gezamenlijke oppervlakte van de bebouwing is aan een maximum gebonden.
In deze bestemming zijn de hoofdstraten van Vlierden opgenomen.
Deze bestemming is gelegd op de bestaande leggerwaterloop. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, met uitzondering van bruggen, duikers en vergelijkbare bouwwerken.
Wonen - Buitenlint (artikel 10)
Deze bestemming is van toepassing voor de woonpercelen in de zogenaamde buitenlinten, zoals op kaart 2 Ontwikkelingsschets aangegeven. Het wonen in de buitenlinten wordt geconsolideerd. Aan-huis-verbonden beroepen zijn toegestaan, en met een omgevingsvergunning eventueel een aan-huis-verbonden bedrijf.
De kavels aan de Waagweg hebben de aanduiding 'archeologische waarden'. Hier geldt een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden. Indien uit onderzoek blijkt dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn, dan wel dat deze wel aanwezig maar voldoende beschermd zijn, kan deze aanduiding middels een wijzigingsbevoegdheid verwijderd worden.
Wonen - VAB (artikel 11)
Deze bestemming is gelegd op het perceel aan de Eikhofweg waar voorheen paarden werden behandeld met fysiotherapeutische technieken. Na ampele overwegingen is geconcludeerd dat deze bestemming het beste aansluit op de bestaande situatie en de door de huidige eigenaar gewenste gebruiksmogelijkheden. De regeling is gebaseerd op de gelijknamige regeling in het bestemmingsplan 'Buitengebied' voor vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen (VAB).
Woongebied (artikel 12)
Deze bestemming betreft de woonbuurten buiten het centrum en de linten. In deze gebieden overweegt het wonen. Aan-huis-verbonden beroepen zijn toegestaan. Voor een aan-huis-verbonden bedrijf is een omgevingsvergunning vereist.
Ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' is de bouw van het aangeduide aantal nieuwe woningen toegestaan.
Een deel van de gronden in de oksel van de Vlierdenseweg en de Torenweg heeft de aanduiding 'archeologische waarden'. Ter bescherming van deze waarden is voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning verplicht. Indien uit onderzoek blijkt dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn, dan wel dat deze wel aanwezig maar voldoende beschermd zijn, kan deze aanduiding middels een wijzigingsbevoegdheid verwijderd worden.
N.B.
De aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' is uitsluitend bedoeld om de
analoge kaart beter leesbaar te maken, en heeft aparte geen juridische
betekenis.
Waarde - Archeologie (artikel 13)
Deze dubbelbestemming geldt voor het gebied ten zuiden en oosten van de Vlierdenseweg, over delen van de bestemmingen Agrarisch, Gemengd, Wonen - Buitenlint en Wonen - VAB. De kapel heeft naast deze dubbelbestemming ook de aanduiding 'cultuurhistorische waarden'.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Anti-dubbeltelregel(artikel 14)
Dit betreft een - wettelijk voorgeschreven - standaardbepaling. Om misbruik van de bouwregels te voorkomen, is hierin bepaald dat gronden, die al eens in aanmerking zijn genomen bij het toestaan van een bouwplan, dat is uitgevoerd of alsnog kan worden uitgevoerd, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen.
Algemene bouwregels (artikel 15)
Hierin zijn de gebruikelijke regels opgenomen inzake uitzondering ondergeschikte bouwonderdelen en bestaande afstanden en maten.
Daarnaast is voor wat betreft parkeervoorzieningen vastgelegd dat een omgevingsvergunning voor het bouwen pas kan worden verleend als is gebleken dat er voldoende parkeervoorzieningen zijn of worden aangelegd conform de normen neergelegd in de gemeentelijke Nota parkeernormen 2009.
Tot slot is als algemene bouwregel het totaal aantal toegestane nieuwe woningen vastgelegd dat ter plaatse van de aanduidingen ‘maximaal aantal woningen toegestaan' mag worden gebouwd.
Algemene gebruiksregels (artikel 16)
Naast enkele vormen van strijdig gebruik zijn in dit artikel twee mogelijkheden opgenomen waarin afgeweken kan worden van de gebruiksregels met de criteria waaraan voldaan moet worden. Dat betreft het toestaan van afhankelijke woonruimte bij een woning, en het toestaan van bed & breakfastvoorzieningen als nevenactiviteit bij een agrarisch bedrijf of als een verruimde gebruiksmogelijkheid van een woning.
Algemene aanduidingsregels (artikel 17)
In het plangebied komen een drietal gebiedsaanduidingen voor die over meerdere bestemmingen vallen. Deze zijn daarom als algemene aanduidingsregels in de regels opgenomen. Het betreft de volgende zones.
17.1 Milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied
Ter plaatse van de aanduiding Milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied geldt als aanvullende regel de bescherming van de kwaliteit van het grondwater ten behoeve van de openbare drinkwatervoorziening.
De gronden direct rond het vulpunt lpg zijn aangewezen als veiligheidszone. Binnen deze zone zijn geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten toegestaan.
17.3 Vrijwaringszone - molenbiotoop
Binnen de molenbiotoop van de molen Johanna-Elisabeth gelden beperkingen ten aanzien van de bouwhoogten. De regeling is conform de molenbiotoop in het vigerende bestemmingsplan Buitengebied.
N.B.
Voor de in onderhavig plan opgenomen nieuwe ontwikkelingen betekenen de berekende hoogten geen beperking, vanwege de bestaande situatie. Op andere locaties kan de molenbiotoop wel van invloed zijn.
Algemene afwijkingsregels (artikel 18)
In dit artikel is een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden opgenomen van de bouwregels. Deze betreffen onder meer het overschrijden van de maximaal toegestane maten, afmetingen en percentages.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
Overgangsrecht (artikel 19)
Voor volgens de regels afwijkende bestaande bebouwing is voor de omvang, het onderhoud en de herbouw een overgangsregel opgenomen.
Het gebruik van de bebouwing daarentegen wordt indien mogelijk positief bestemd of indien noodzakelijk door handhaving aan de gebruiksregels van de betreffende bestemming aangepast.
Hier wordt vermeld onder welke naam de regels van dit bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.