Plan: | Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0626.2010Centrum-BP40 |
Hoofdstuk 1 (artikelen 1 en 2) van de regels bevat inleidende regels. In de inleidende regels worden de in de regels van het bestemmingsplan voorkomende begrippen beschreven en wordt de wijze van meten uitgelegd. Met deze artikelen wordt de interpretatievrijheid van de regels beperkt, hetgeen de rechtszekerheid ten goede komt
In hoofdstuk 2 (artikelen 3 tot en met 18) zijn de voorkomende enkelbestemmingen uit het bestemmingsplan beschreven.
Artikel3 Bedrijf
De in het plangebied voorkomende bedrijven zijn bestemd als Bedrijf. In deze bestemming zijn in beginsel alleen bedrijven toegestaan die zijn vermeld in de bijlage Staat van Bedrijfsactiviteiten, die deel uitmaakt van de regels. Dit is tot maximaal bedrijfscategorie A. In het geval op een bepaalde plaats een bestaand bedrijf is gevestigd dat qua soort of type in een andere, hogere categorie valt dan is toegestaan, dan is dat bedrijf specifiek bestemd. Bedrijven die in milieucategorie B vallen zijn specifiek bestemd als 'bedrijf van categorie B (b=B)'. Zwaardere bedrijven zijn branchespecifiek bestemd. Dit geldt voor de gemeentewerf aan de Koninklijke Marinelaan. Dit bedrijf is door middel van de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - sbi code 9002.1' (sb-sbi9002.1)' op de verbeelding opgenomen. Daar waar sprake is van opslag is dit specifiek op de planverbeelding aangeduid. In het bestemmingsplan worden geen nieuwe bedrijfswoningen toegestaan. Daar waar op dit moment een bedrijfswoning aanwezig is (Treubstraat 15, bakker Verhoog) is deze specifiek, door middel van een functieaanduiding 'bedrijfswoning' (bw), op de verbeelding bestemd.
Artikel 4 Bedrijf - Nutsvoorziening
De grotere nutsvoorzieningen behoren tot de hoofdgroep Bedrijf. Omdat ter plaatse geen reguliere bedrijven gewenst zijn, is gekozen om deze nutsvoorzieningen specifiek te bestemmen als Bedrijf - Nutsvoorziening. Deze bestemming komt tweemaal voor in het plangebied. Binnen deze bestemming is een functieaanduiding 'zend-/ontvangstinstallatie' (zo) voor een zend-/ ontvangstinstallatie opgenomen.
Artikel 5 Centrum
De bestemming Centrum komt voor aan de Schoolstraat, het Treubplein en het Ambachtspad. Binnen deze bestemming is detailhandel en dienstverlening direct toegestaan. Tevens is het toegestaan om op de verdiepingen van de panden te wonen. Daar waar op de verdieping een afwijkende functie aanwezig is, is dit aangeduid door middel van een functieaanduiding.
De supermarkt aan de Raadhuislaan is specifiek aangeduid als 'supermarkt'. Het is niet gewenst dat deze supermarkt in de toekomst vergroot wordt. Binnen deze bestemming is de functieaanduiding 'pg' opgenomen, hier is een parkeergarage toegestaan dit betreft de parkeergarage aan de Raadhuislaan en Koningin Julianalaan.
Het is niet gewenst dat er panden groter dan 250 m2 gaan ontstaan. Dit om de variëteit aan kleinere winkels in het plangebied te behouden. Daar waar op dit moment panden groter dan 250 m2 aanwezig zijn mogen deze uiteraard blijven bestaan. Maar het vergroten van panden, bijvoorbeeld door samenvoeging van panden, tot een grotere oppervlakte dan 250 m2 is niet toegestaan. Er is een binnenplanse afwijking opgenomen om vergroting van het oppervlak eventueel wel mogelijk te maken.
Artikel 6 Cultuur en ontspanning
Het Historisch Museum Voorschoten heeft de bestemming Cultuur en ontspanning. Hierbinnen is bijbehorende detailhandel (museumwinkel) en bij het museum horende horeca ook toegestaan.
Artikel 7 Detailhandel
Deze bestemming is opgenomen voor de detailhandelsvestiging aan de Koningin Julianalaan 44-48. Hier is op dit moment een keukenwinkel gevestigd. Deze keukenwinkel wordt specifiek aangeduid waarmee voorkomen wordt dat er in de toekomst een functie gevestigd wordt die een grotere verkeersaantrekkende werking heeft. Dit is op deze locatie aan de doorgaande weg ongewenst.
Artikel 8 Dienstverlening
Voor dienstverlenende bedrijven buiten het kernwinkelgebied is de bestemming Dienstverlening opgenomen. Binnen deze bestemming is het niet mogelijk om te wonen. Er zijn verschillende functieaanduidingen binnen deze bestemming opgenomen. Zoals de aaduiding 'maatschappelijk' ten behoeve van een kinderdagverblijf en een aanduiding 'kantoor' ten behoeve van een kantoor. In deze bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Met toepassing van deze wijzigingsbevoegdheid kan de bestemming 'Dienstverlening' omgezet worden naar de bestemming 'Horeca'. In deze wijzigingsbevoegdheid zijn regels opgenomen waaraan bij wijziging aan moet worden voldaan.
Artikel 9 Groen
De groenvoorzieningen die een structurerende functie hebben voor de groenstructuur in het plangebied zijn als Groen bestemd. Binnen deze bestemming zijn ook speelvoorzieningen, paden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan.
Voor bomenrijen die in de verharde openbare ruimte staan, bijvoorbeeld in de Voorstraat, is een bestemming Groen niet geschikt, omdat het groen hier niet de primaire functie is. In die situaties is dat veelal de verkeersfunctie. In het bestemmingsplan worden deze bomenrijen niet nader juridisch beschermd. Voor het behoud van (de kwaliteit van) de bomenrijen vormt de APV het aangewezen kader. Daarnaast is een beleidsplan in voorbereiding waarin een lijst is opgenomen met waardevolle bomen.
Artikel 10 Horeca
Daar waar sprake is van een zelfstandige horecabedrijf is het perceel bestemd als Horeca. Voor de bestemming Horeca is een categorisering, van lichte tot zware horeca, opgenomen. Op de planverbeelding is opgenomen welke horecacategorie op het betreffende perceel is toegestaan. Het verzwaren van de horecaactiviteit, dat wil zeggen het toestaan van een hogere horecacategorie dan aangeduid op de planverbeelding is niet toegestaan. Het bevoegd gezag kan onder bepaalde voorwaarden toestemming verlenen om hiervan af te wijken, ten behoeve hiervan is een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen.
Artikel 11 Kantoor
Deze bestemming is opgenomen voor het pand aan de Koninklijke Marinalaan 1a. Het betreft een kantoor zonder baliefunctie. Een baliefunctie is niet gewenst
Artikel 13 Maatschappelijk - Religie
In het plangebied zijn een tweetal kerken gelegen. Deze kerken zijn bestemd als Maatschappelijk - Religie. De bij de kerk behorende gebouwen hebben ook deze bestemming gekregen. De bestaande situatie voor deze kerken is vastgelegd, er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden opgenomen.
Artikel 12 Maatschappelijk - Begraafplaats
Voor de begraafplaats naast de Dorpskerk is de bestemming Maatschappelijk - Begraafplaats gekozen. Binnen deze bestemming is bestaande bebouwing toegestaan.
Artikel 14 Tuin
In het plangebied komen relatief weinig voortuinen voor, de meeste woningen grenzen met de voorgevel direct aan de openbare ruimte. Daar waar wel sprake is van voortuinen bij woningen zijn deze bestemd als Tuin. Tevens heeft de tuin bij het wooncomplex aan de Raadhuislaan de bestemming Tuin gekregen. Met deze bestemming wil de gemeente de groene inrichting bevorderen en een zekere mate van openheid waarborgen. Er wordt een beperkte uitbreiding van woningen in de bestemming Tuin toegestaan, dit in de vorm van erkers, portalen en fietsenbergingen. Deze uitbreidingen zijn dan wel aan specifieke regels onderhevig.
Artikel 15 Verkeer
De in het plangebied aanwezige doorgaande wegen zijn bestemd als Verkeer. Voor dit plan is de Koningin Julianalaan en een gedeelte van de Koninklijke Marinelaan bestemd als Verkeer. Binnen deze bestemming zijn behalve de wegen ook bermen, trottoirs, fiets- en voetpaden, parkeerplaatsen en hieraan ondergeschikte groenvoorzieningen opgenomen.
Artikel16 Verkeer - Verblijf
Het grootste gedeelte van de openbare ruimte in het plangebied heeft de bestemming Verkeer – Verblijf. Dit met uitzondering van de doorgaande wegen in het plangebied. Binnen deze bestemming zijn enkele aanduidingen opgenomen. Onder andere de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - weekmarkt' (sv-wm), 'specifieke vorm van verkeer - garageboxen' (sv-gb) en 'specifieke vorm van verkeer - standplaats ambulante handel' (sv-sah). Tevens is de aanduiding 'parkeergarage' (pg) ten behoeve van de parkeergarages aan de Raadhuislaan en Koningin Julianalaan hier opgenomen.
Artikel 17 Water
De primaire en secundaire watergangen die een rol vervullen in de waterhuishouding en waterberging, alsmede structurerende waterpartijen zijn, met inbegrip van bijbehorende taluds bestemd als Water.
Artikel 18 Wonen
Ten behoeve van de woonfunctie is in onderhavig bestemmingsplan de bestemming Wonen opgenomen. Het betreft hier zowel vrijstaande woningen als aaneengebouwde woningen. Gestapelde woningbouw wordt door middel van een bouwaanduiding 'gestapeld' (gs) aangeduid. Ter plaatse van een onderdoorgang is de bouwaanduiding 'onderdoorgang' (ond) opgenomen. Ter bescherming van de karakteristiek van bestaande en toekomstige bebouwingspatronen dient hier op de eerste plaats aandacht te worden besteed aan de bepalingen voor het beschermde stads- en dorpsgezicht. De woonfunctie zal daarnaast worden geregeld door bouwvlakken die de maat en contour van de maximaal toelaatbare bebouwing bepalen. Daar waar in de Voorstraat van 'Wonen' afwijkende functies zijn gevestigd is een functieaanduiding opgenomen, het betreft de aanduidingen 'detailhandel' en 'dienstverlening'.
Dubbelbestemmingen zijn beschreven in de bestemmingen 19 tot en met 22.
Artikel 19 Waarde - Archeologie 3 en artikel 20 Waarde - Archeologie 5
De dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie, bestaande uit meerdere artikelen, omvatten samen het totale plangebied. De verdeling in meerdere archeologische gebieden sluit aan bij de beleidsnota "Het bodemarchief ontrafeld". De nummering van de bestemmingen is niet opeenvolgend, maar refereert aan het archeologische gebiedstypenummer zoals dat is aangegeven in de genoemde beleidsnota. Met de dubbelbestemming wordt beoogd de (mogelijk) aanwezige archeologische waarden te beschermen. Hiertoe geldt voor het gehele plangebied een vergunningplicht voor de uitvoering van bepaalde bodemverstorende werken. Daarbij geldt voor elk van de onderscheiden archeologisch waardevolle gebieden een daarop toegespitst vergunningstelsel.
Artikel 21 Waarde - Beschermd stads- en dorpsgezicht
De dubbelbestemming Waarde - Beschermd stads- en dorpsgezicht is toegekend aan het beschermd dorpsgezicht van het centrum van Voorschoten. Met de toekenning van deze dubbelbestemming wordt beoogd de bestaande cultuurhistorische waarden te behouden en te beschermen. In dat kader zijn de bij recht toegelaten bebouwingsmogelijkheden beperkt.
Artikel 22 Waterstaat - Waterkering
In het plangebied is een regionale waterkering gelegen. Deze regionale waterkering en de bijbehorende kern- en beschermingszones zijn op de planverbeelding als dubbelbestemming opgenomen. Bij werken en werkzaamheden in de kern- en beschermingszones van waterkeringen moet vooraf contact worden opgenomen met de waterbeheerder. Dit vanuit het oogpunt van veiligheid, stabiliteit, dagelijkse zorg, maar ook in verband met toekomstige versterkingen zijn er namelijk beperkingen aan bouwwerken, kabels en leidingen, verhardingen en beplanting.
Hoofdstuk 3 (artikelen 23 tot en met 27 Overige regels) bevat de overige regels, zoals de antidubbeltelregel, de algemene bouwregels, de algemene gebruiksregels, de algemene ontheffingsregels, de algemene wijzigingsregels en de algemene procedure regels.