direct naar inhoud van 5.3 Keuze en verantwoording van bestemmingen
Plan: Bomenbuurt 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0207CBomenbuurt-50VA

5.3 Keuze en verantwoording van bestemmingen

Het bestemmingsplan bestaat uit een digitale verbeelding (plankaart), regels en een toelichting. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de kaart en de regels. De analoge plankaart is, gelet op de aard en omvang van het plangebied, afgedrukt op een topografische ondergrond met een schaal van 1:2000.

Een belangrijk onderdeel van Wet ruimtelijke ordening (Wro) vormt de digitaliseringsverplichting. De Wro bepaalt dat een bestemmingsplan digitaal raadpleegbaar en uitwisselbaar moet zijn. Dit heeft onder meer geleid tot de introductie van twee nieuwe begrippen: 'analoge verbeelding' en 'digitale verbeelding'.

Onder analoge verbeelding wordt verstaan: alle te verbeelden informatie van een ruimtelijk plan op papier. De term analoge verbeelding is dus een synoniem voor de tot nu toe altijd gebruikte term plankaart.

De 'digitale verbeelding' is een interactieve raadpleegomgeving via het internet (www.ruimtelijkeplannen.nl) die de gehele inhoud van het bestemmingsplan ontsluit overeenkomstig de Standaard voor Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2008). Door een muisklik op een bepaalde plek verschijnen de bijbehorende regels voor die plek in beeld. Onder de term digitale verbeelding wordt dan ook niet alleen het ruimtelijk beeld, maar ook de daarbij behorende juridische informatie (regels) verstaan. Indien de digitale en de analoge verbeelding tot interpretatieverschillen leiden is de digitale verbeelding beslissend.

Op de bij het onderhavige bestemmingsplan behorende verbeelding zijn alle noodzakelijke en op grond van het Besluit ruimtelijke ordening vereiste gegevens ingetekend. Er is daarbij onderscheid gemaakt in bestemmingen en aanduidingen op de verbeelding. De bestemmingen zijn de belangrijkste elementen. Elk stuk grond van het plangebied heeft een bestemming. Deze wordt zichtbaar gemaakt door middel van een kleur, op de analoge verbeelding al dan niet in combinatie met een letter, ter aanduiding van de bestemming en een getal dat de maximale toegestane (goot- en nok)hoogte en/of bebouwingspercentage aangeeft. Daardoor is het mogelijk om te zien welke bestemmingen zijn gegeven aan de gronden en opstallen binnen het plangebied. Elke op de verbeelding ingetekende bestemming is gekoppeld aan een bestemmingsartikel in de regels. De regels laten vervolgens bij elke bestemming zien op welke wijze gronden binnen de desbetreffende bestemming gebruikt mogen worden. Daarbij wordt onder meer verwezen naar aanduidingen op de plankaart. Aanduidingen geven dientengevolge, in samenhang met de regels, duidelijkheid over wat binnen een bestemmingsvlak al dan niet is toegestaan.

Op de digitale en analoge verbeelding van de plankaart zijn bouwhoogten aangegeven. Gekoppeld aan bouwvlakken is een maatvoering voor (goot- en nok)hoogte, afgerond in meters en conform SVBP 2008, bijlage 9, opgenomen. De waarde op de plankaart geeft de maximaal toegelaten (goot- en nok)hoogte van een gebouw aan. Daarnaast wordt ook in de bouwregels van het bestemmingsplan een en ander bepaald over bouwhoogten.

Bij het bepalen van de daadwerkelijke hoogte van gebouwen is gebruik gemaakt van stereokartering met behulp van luchtfoto's. De maximaal toegelaten bouwhoogte kan afwijken van de daadwerkelijke hoogte van een gebouw: aan het vaststellen van een maximale bouwhoogte liggen stedenbouwkundige overwegingen ten grondslag.

Voorts wordt de opzet van het bestemmingsplan ingegeven door de relevante beleidskaders en omgevingsfactoren. In onderstaande tabellen (beslissingstabel) is aangegeven op welke onderdelen de in dit bestemmingsplan beschreven beleidskaders en omgevingsfactoren hun vertaling hebben gevonden in het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Deze paragraaf vormt dan ook als het ware de schakel tussen de toelichting van het bestemmingsplan en de daarbij behorende regels en plankaart.

Beleidskader   Vertaling in het bestemmingsplan  
Ruimtelijk beleid  
Structuurvisie Den Haag 2020
De structuurvisie Den Haag 2020 bepaalt dat langs doorgaande wegen (inclusief wegen die onderdeel zijn van het netwerk van 'lange lijnen') en groen bij herstructurering in principe wordt uitgegaan van een bouwhoogte van minimaal vijf lagen.  
Naast het feit dat bij bepaalde wegen reeds bebouwing in (meer dan) vijf lagen aanwezig is, is in paragraaf 5.2.1 is aangegeven dat het in dit geval ongewenst om langs de overige doorgaande wegen bij recht vijf bouwlagen mogelijk te maken.  
Agenda voor de Haagse Verdichting   De Bomenbuurt valt deels binnen de Internationale Kustzone waarbinnen verdichting mogelijk is met respect voor bestaande kwaliteiten en een zorgvuldige inpassing. De bestaande stedenbouwkundige structuur wordt volledig gehandhaafd. Het bestemmingsplan heeft dan ook vooral een conserverend karakter.  
Cultuurhistorie  
Rijks- en gemeentelijke monumenten
Voor wijzigingen, waaronder verbouwingen en onderhoud aan zowel rijks- als gemeentelijke monumenten is een vergunning ingevolge artikel 11 van de Monumentenwet 1988 of artikel 9 van de Monumentenverordening Den Haag vereist. In het plangebied is een aantal (Rijks-) monumenten gelegen.  
De in het gebied aanwezige monumenten zijn benoemd in paragraaf 2.3.1.4  
Rijks Beschermd Stadsgezicht
De wijk Duinoord is bij besluit van 29 juli 1996 met bijbehorende waarderingskaart aangewezen tot beschermd stadsgezicht als bedoeld in artikel 1, onder g van de Monumentenwet 1988. Ook een deel van het plangebied (omg. Groot Hertoginnelaan) valt binnen het Rijks Beschermde Stadgezicht Duinoord.
De te beschermen waarden binnen het plangebied die voortvloeien uit dit Rijks Beschermde Stadsgezicht zijn:
- het monumentale gekromde beloop van de Groot Hertoginnelaan;
- het water met groenaanleg van het Afvoerkanaal;
- het laat 19e-eeuwse ensemble van sluizen, gemaal en beplanting van het Afvoerkanaal met bijbehorende woningen aan de Houtrustweg;
- het goed bewaard gebleven laat 19e-eeuwse architectuurbeeld en de ensemblewaarde van hele straatwanden, waarin de neo-renaissance stijl domineert.  
Het bestemmingsplan zet in op het behouden van de karakteristieken van het gebied dat is aangewezen tot Rijksbescherms stadsgezicht. Op het betreffende gebied ligt de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie.
De bestaande hoogten zijn in het bestemmingsplan vastgelegd. De bestaande wegen zijn wat betreft tracés en ligging in de bestemmingen voor de verkeersdoeleinden opgenomen.Het Afvoerkanaal met zijn groene randen heeft een gepaste bestemming gekregen. .
 
Gemeentelijk Beschermd Stadsgezicht
Het noordwestelijke deel van het plangebied maakt onderdeel uit van Gemeentelijke Beschermde Stadsgezicht 'Sportlaan-Segbroeklaan e.o.' De te beschermen waarden binnen het plangebied die voortvloeien uit dit gemeentelijke beschermde stadgezicht zijn:
- een stadsdeel van voorname allure met veel park, plantsoenaanleg en enige waterpartijen;
- als stedenbouwkundige eenheid ontworpen opzet van een parkway bestaande uit weg, water, bebouwing en beplanting;
- de hoge kwaliteit van de wederopbouwarchitectuur;
- de bewaard gebleven groeninrichting van het Stadhoudersplantsoen in combinatie met de haaks hierop geplaatste woningbouw.  
Ook hier zet het bestemmingsplan in op het behouden van de karakteristieken van het gebied. Bebouwing is conserverend bestemd.
 
Verkeer en infrastructuur
 
Het Verkeersplan (zie paragraaf 3.3.3) hanteert een rangorde in haar wegenstructuur. Naast de hoofdwegen voor het doorgaande verkeer zijn er de wegen van een lagere orde die het verkeer tussen wijken en het buurtgebonden verkeer moeten afwikkelen: buurtontsluitingswegen (straten) en erfontsluitingswegen (verblijfs- en woonstraten). Verblijfsgebied tenslotte is openbare ruimte waar geen autoverkeer is toegestaan en waar de verkeersfunctie ondergeschikt is aan de verblijfsfunctie.   De huidige verkeersstructuur blijft gehandhaafd en de verschillende straten worden in overeenstemming met hun verkeersfunctie bestemd. De bestemming Verkeer-Hoofdverkeersweg is gericht op de Sebroeklaan, Groot Hertoginnelaan en Laan van Meerdervoort. De bestemming Verkeer-Straat ziet op verschillende straten in het plangebied. Alle straten in het plangebied die niet als hoofdverkeersweg of straat kunnen worden geclassificeerd, vallen onder de bestemming Verkeer-Verblijfsstraat. Ook Verblijfsgebieden zijn apart bestemd.  
Wonen  
De Bomenbuurt behoort volgens de Woonvisie (2009) tot het woonmilieu: 'stedelijk wonen in de luwte'. Deze woonsfeer komt veel voor in de vooroorlogse wijken ten westen van de binnenstad. In deze woonsfeer is wonen de belangrijkste functie; de voorzieningen zijn veelal gelegen langs de doorgaande assen. In de zijstraten is meestal een rustig woonklimaat te vinden.   In het belang van het woonklimaat zijn de woningen in het plangebied in de verschillende bestemmingen 'Wonen' en de verschillende bestemmingen 'Gemengd' ondergebracht. De hoofdgebouwen in de bestemmingen zijn in bouwvlakken ondergebracht. Op de plankaart is de maximale bouwhoogte opgenomen.
Onderhavig bestemmingsplan is een conserverend bestemmingsplan. Nieuwe ontwikkelingen zijn in dit plan niet mogelijk gemaakt, met uitzondering van de mogelijkheid van dakopbouwen en juridisch bestaande situaties.
 
Functies die de leefbaarheid kunnen bedreigen als; horeca, sexinrichtingen en detailhandel in vuurwerk dienen te worden gereguleerd.   Deze functies zijn gereguleerd door middel van de bestemmingsregels en aanduidingen op de plankaart.  
Het belang van de leefbaarheid maakt het noodzakelijk om in het bestemmingsplan de uitsluiting van hennepkwekerijen en drugsdealpanden op te nemen. Dit was tot nu toe in een leefmilieuverordening geregeld.   De Opiumwet verbiedt de vestiging van hennepkwekerijen en drugsdealpanden, zodat in het plan van de uitsluiting daarvan is afgezien.
   
Economie  
Functiemenging
In het gemeentelijke beleid ten aanzien van functiemenging wordt aangegeven dat praktijk- en bedrijfsruimten kleiner dan 100 m2 bruto vloeroppervlak (bvo) langs de woonstraten in de wijk- en kantoorruimte tot aan 500 m2 bvo langs de doorgaande wegen een plaats kunnen krijgen. In bestemmingsplannen dient hieraan de ruimte gegeven te worden.  
Het plangebied Bomenbuurt 2012 is overwegend een woongebied, maar omvat wel een aantal winkelstraten (kernwinkelgebied rond de Fahrenheitstraat), een enkel kantoor, maatschappelijke voorzieningen (met name scholen) en bedrijven (vooral ambachtelijke en autobedrijfjes en gemalen) die verspreid door de wijk voorkomen.
De in de woonstraten gelegen bedrijven en andere afwijkende functies zijn conform de bestaande situatie bestemd.
Op de locatie tussen de Beeklaan en het Afvoerkanaal zijn ook verschillende functies aanwezig, waaronder een woonflat, gemaal, kerk, school en verzorgingshuis. Ook deze locatie is conserverend bestemd. De reeds in het voorgaande bestemmingsplan bestaande mate van flexibiliteit ten aanzien van de situering van de bebouwing is overgenomen.  
Bedrijven
In de herziene handreiking "Bedrijven en milieuzonering" van de VNG is meer aandacht gekomen voor functiemenging.  
De Staat van bedrijven bij functiemenging is opgenomen in bijlage 2 van de regels en van toepassing voor de in het plangebied aanwezige bedrijven.

 
Detailhandel
In de detailhandelsnota is als uitgangspunt gesteld dat detailhandel op bestaande locaties geconcentreerd moet blijven. Voorts wordt er in het gemeentelijk beleid naar gestreefd om detailhandel alleen op de begane grond van een pand toe te laten. Hiermee wordt tevens bevorderd dat boven de winkel wordt gewoond.  
De Fahrenheitstraat, Thomsonlaan en een deel van de Laan van Meerdervoort maken deel uit van de hoofdwinkelstructuur van Den Haag. Dit komt specifiek tot uitdrukking in de bestemming: Gemengd-1, waarbij geregeld is dat wonen slechts op de verdiepingen mag.  
Horeca
Het plangebied maakt geen onderdeel uit van een horecaconcentratiegebied, maar wel van de hoofdwinkelstructuur van Den Haag (zie 'Detailhandel'). In de Toekomstvisie Horeca 2010-2015 is aangegeven dat binnen de hoofdwinkelstructuur horeca ook is toegestaan. Het moet dan wel gaan om
ondersteunende (dus: lichte) horeca.
Binnen het plangebied is de meeste horeca geconcentreerd in de hoofdwinkelstructuren en de uitlopers daarvan. Het gaat hierbij echter niet alleen om lichte horeca, maar ook om (middel)zware horecagelegenheden. Ook buiten de winkelstraten zijn enkele horecavoorzieningen gelegen.  
In het nieuwe bestemmingsplan is de uitgegaan van de 70/30%-regel, welke regel is vertaald in aantallen vestigingen. Het maximum is hier niet aanwezig, waardoor nog ruimte geboden aan de ontwikkeling van de lichte ondersteunende horeca. Lichte horeca is mogelijk binnen de bestemming Gemengd-1 en Gemengd-2. Waar elders in de wijk al horeca aanwezig was, is hier een maatbestemming opgelegd door middel van een functieaanduiding op de kaart. Het betreft 3 bestaande horecavestigingen, cafés, welke een aanduiding "horeca tot en met horecacategorie3" hebben gekregen. Voor het overige kan de in het gebied aanwezige horeca worden aangemerkt als lichte horeca. Zodra dat zwaardere gebruik wordt veranderd in een gebruik overeenkomstig de bestemming, mag het zwaardere horecagebruik niet opnieuw aanvangen.  
Vuurwerk
De verkoop van vuurwerk was geregeld via het Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk. Dit bestemmingsplan vervangt voor onderhavig plangebied dit paraplubestemmingsplan.  
In het plangebied is op 2 locaties (Thomsonlaan en Fahrenheitstraat) de mogelijkheid om vuurwerk te verkopen. Deze verkooppunten zijn bestemd met de functieaanduiding "detailhandel in brand en explosiegevaarlijke goederen" binnen de bestemming Gemengd-1. De regeling zoals deze was opgenomen in het Paraplubestemmingsplan is overgenomen. De opslag mag niet meer bedragen dan 1000 kilogram.  
Onderwijs, Welzijn en Maatschappelijke Zorg  
Onderwijs
 
De scholen in het plangebied zijn ondergebracht in de bestemming Maatschappelijk. De handhaving van de bestaande schoollocaties in het plangebied is het uitgangspunt. Binnen de regels en de op de plankaart aangeduide bouwvlakken is vervangende nieuwbouw en beperkte uitbreiding mogelijk.

 
Kinderopvang   Sinds de invoering van de Wet Kinderopvang in juni 2005 zijn de sturingsmogelijkheden van de gemeente ten aanzien van de spreiding en huisvesting van de kinderopvang beperkt. Door welzijnsvoorzieningen, waaronder ook kinderopvang valt, in de bestemming Maatschappelijk uitdrukkelijk mogelijk te maken, ondersteunt de gemeente de realisatiemogelijkheden van kinderopvang. Binnen beide gemengde bestemmingen bestond deze mogelijk al.  
Sport   De bestaande sport- en speelvoorzieningen zijn in het bestemmingsplan positief bestemd. Speelvoorzieningen zijn mogelijk binnen diverse bestemmingen, waaronder binnen de bestemming Groen. Behalve wat particuliere sportscholen zijn in het plangebied geen sportvoorzieningen in de vorm van sportvelden aanwezig.  
Levensbeschouwelijke voorzieningen   Binnen het plangebied worden voorzieningen voor verschillende religies en levensovertuigingen met inbegrip van daarbij horende culturele en maatschappelijke activiteiten bestemd in de bestemming Maatschappelijk.  
Externe veiligheid  
Buis- en persleidingen
 
Het plangebied ligt buiten de geldende inventarisatieafstand van de meest nabijgelegen aardgastransportleiding. Het groepsrisico behoeft niet te worden berekend en verantwoord.  
Vervoer gevaarlijke stoffen over de weg
Het plangebied ligt niet wel/niet binnen 200 m van een snelweg of andere delen van de Route gevaarlijke stoffen zoals deze bij besluit van 25 maart 2004 door de gemeenteraad is vastgesteld.  
Er geen ontwikkelingen binnen het invloedsgebied van de route gevaarlijke stoffen zijn voorzien waardoor de populatiedichtheid wijzigt  
Bevi-inrichtingen
Het plangebied ligt niet binnen de veiligheidscontour van een LPG tankstation, propaantank of andere Bevi-inrichting.  
Een nader onderzoek naar het groepsrisico als gevolg van stationaire risicobronnen is niet vereist.  
Groen  
Nota 'Groen kleurt de stad'
 
De bomenrijen aan de Laan van Meerdervoort, Segbroeklaan, Conradkade en Ieplaan zijn onderdeel van de stedelijke groenstructuur van de stad. In het bestemmingsplan zijn de betreffende gebieden grotendeels onder de bestemming Groen opgenomen. Voorzover dit niet het geval is, is dit binnen de verkeersbestemmingen gereguleerd.
 
Haagse Beekzone   De binnen het plangebied gelegen Haagse Beek maakt deel uit van een stedelijke ecologische verbindingszone 'Haagse Beek'. Aan die gronden is de dubbelbestemming 'Waarde-Ecologie' toegekend, waarmee de instandhouding van de Ecologische Hoofdstructuur en/of Stedelijke Groene Hoofdstructuur wordt bevorderd terwijl tegelijkertijd ook de bouwregels van de onderliggende bestemmingen blijven gelden.  
Water  
Waterkwantiteit
 
Het plangebied bevindt zich zowel in een boezemgebied als in de polder. Voor beide gebieden is geen wateropgave aanwezig. In het plangebied bevindt zich een waterkering (polderkade) om de polder Haagse Beek, welke als zodanig is bestemd.
Langs de westrand van het plangebied is een afvalwatertransportleiding aanwezig, welke als zodanig is bestemd.  
Archeologie    
De Wet op de Archeologische Monumentenzorg legt de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging van bestaande bestemmingsplannen met de archeologische waarden rekening te houden. Het bestemmingsplan moet een juridische regeling bevatten die voldoende bescherming biedt tegen werkzaamheden die tot een verstoring van het bodemarchief zouden kunnen leiden.
 
De archeologisch waardevolle gebieden zoals die zijn opgenomen in het onlangs door de gemeenteraad vastgestelde paraplubestemmingsplan Archeologie zijn door middel van dubbelbestemmingen in het bestemmingsplan opgenomen. De dubbelbestemming Waarde - Archeologie is gericht op behoud en bescherming van de archeologische waarden. Voor bouwwerkzaamheden die de grond roeren zijn aanvullende bouwregels gesteld; voor werkzaamheden, geen bouwwerken zijnde, die de grond roeren, is een omgevingsvergunning (voorheen: aanlegvergunning) verplicht gesteld.
De archeologische waardevolle gebieden zijn geïnventariseerd. Met uitzondering van het deel van het plangebied dat de voormalige tankgracht betreft, heeft het hele plangebied een hoge archeologische verwachting.