direct naar inhoud van 5.4 Toelichting op de regels
Plan: Scheveningen Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0186DSchevenDrp-50VA

5.4 Toelichting op de regels

Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding (plankaart), regels en een toelichting. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de plankaart en de regels. De plankaart is, gelet op de aard en omvang van het plangebied, getekend op een topografische ondergrond met een schaal van 1:2.000.


De regels zijn als volgt ingedeeld:

  • Inleidende regels. De inleidende regels (artikel 1 en 2) lichten de begrippen toe die in de regels voorkomen en ook de wijze van meten (hoogte, diepte et cetera) die moet worden gehanteerd.
  • Bestemmingsregels. De bestemmingsregels (artikel 3 tot en met 27) bevatten voor elke bestemming een omschrijving van de doeleinden en bouwregels. Als specifiek voor een bestemming een afwijkingsbevoegdheid geldt, is deze in de betreffende bestemmingsbepaling opgenomen.
  • Algemene regels. De algemene regels (artikel 28 tot en met 34) bevatten algemene - voor alle bestemmingen geldende - bepalingen zoals algemene bepalingen ten aanzien van het bouwen, ten aanzien van het gebruik van gronden en bouwwerken en algemene afwijkingsbepalingen.
  • Overgangs- en slotregels. De laatste twee bepalingen (artikel 35 en 36) betreffen achtereenvolgens het overgangsrecht en de slotregel.

Als bijlage bij de regels is opgenomen:

  • Bijlage 1: Parkeernormen ;
  • Bijlage 2: Staat van Bedrijfsactiviteiten bij functiemening VNG;
  • Bijlage 3: Staat van Horecainrichtingen;
  • Bijlage 4: Lijst van horecavestigingen Scheveningen Dorp;
  • Bijlage 5: Rijksbeschermd Stadsgezicht Van Stolkpark / Scheveningsebosjes;
  • Bijlage 6: Gemeentelijk beschermd stadsgezicht Scheveningen-Dorp.

Inleidende regels

In artikel 1 worden belangrijke begrippen die in het plan voorkomen, nader gedefinieerd. In artikel 2 is aangegeven hoe afstanden en maten die in de regels worden voorgeschreven, moeten worden gemeten. Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid. Een belangrijk onderdeel van de begripsbepalingen zijn de definities van inrichtingen die voorheen in de Leefmilieuverordening Recreatie-inrichtingen c.a. (de LMV-inrichtingen) werden geregeld. Dit plan vervangt voor wat betreft het plangebied het beleid in deze verordening.

Bestemmingsregels

In deze paragraaf worden de verschillende bestemmingsregels kort toegelicht.

Artikel 3 Bedrijf

Binnen de bestemming zijn bedrijven in categorie A en B van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging als opgenomen in Bijlage 1 - Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging van de regels, toegestaan. De brandweerkazerne is specifiek aangeduid. De bouwvlakken zijn op een dusdanige manier opgenomen, dat er beperkte uitbreidingsmogelijkheden bestaan. De bouwhoogte van de bebouwing is op de plankaart aangegeven. In de regels wordt verwezen naar de hoogteaanduidingen op de plankaart.

Artikel 4 Cultuur en Ontspanning

Deze bestemming is toegekend aan de kinderboerderij in het groengebied Badhuiskade / Havenkade. De hoogte van het hoofdgebouw mag niet meer bedragen dan op de plankaart is aangegeven. Het artikel bevat een regeling voor de realisatie van bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Het bebouwingspercentage is beperkt vanwege de aan het omliggende groengebied toekomende waarde.

Artikel 5 Gemengd - 1

Binnen de bestemming Gemengd - 1 zijn culturele voorzieningen, detailhandel, dienstverlening, horeca, hotels, welzijnvoorzieningen en woningen toegestaan. Deze bestemming is toegekend aan de als kernwinkelgebied aangewezen Keizerstraat en Badhuisstraat. Woningen zijn uitsluitend op de verdieping mogelijk, tenzij op de plankaart een functieaanduiding voor wonen is opgenomen. Horeca is mogelijk in de categorie licht, met dien verstande dat:

    • 1. in de Keizerstraat maximaal 31 vestigingen zijn toegestaan;
    • 2. in de Badhuisstraat maximaal 19 vestigingen zijn toegestaan;

Deze aantallen betreffen een vertaling van de in de toelichting genoemde 70/30 regeling (zie paragraaf 3.3.4). Bestaande horecavestigingen die afwijken van deze regeling zijn middels een functieaanduiding op de plankaart opgenomen. In de regels wordt daarbij verwezen naar de Bijlage 4 Lijst van horecavestigingen Scheveningen Dorp.

De van de bestemming afwijkende functies zijn gereguleerd middels op de plankaart en in de bestemmingsomschrijving opgenomen functieaanduidingen.

Gebouwen mogen worden gebouwd binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken. De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan op de plankaart staat aangegeven. Het bebouwingspercentage van de bouwpercelen bedraagt 100 (buiten het bouwvlak in maximaal één bouwlaag).

Artikel 6 Gemengd - 2

De bestemming Gemengd - 2 is toegekend aan een deel van de Wassenaarsestraat (nabij kruising Jurriaan Kokstraat / Gevers Deynootweg). Binnen deze bestemming zijn culturele voorzieningen, dienstverlening, welzijnsvoorzieningen en wonen toegestaan. Ook hier is wonen uitsluitend op de verdiepingen mogelijk. Binnen deze bestemming is eveneens een aanduiding voor horeca opgenomen conform de hierboven beschreven regeling.

Gebouwen mogen worden gebouwd binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken. De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan op de plankaart staat aangegeven.

Artikel 7 Gemengd - 3

Binnen de bestemming Gemengd - 3 zijn culturele voorzieningen en welzijnsvoorzieningen toegestaan. Daarmee wordt het bestaande gebruik van de panden aan de Duinstraat door theatergroep 'De Appel' in het bestemmingsplan vastgelegd. Tevens worden vergelijkbare, binnen de definities passende functies, mogelijk gemaakt. Gebouwen mogen worden gebouwd binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken. De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan op de plankaart staat aangegeven.

Artikel 8 Gemengd - 4

De bestemming Gemengd - 4 is toegekend aan enkele panden op de Symonszstraat. Binnen deze bestemming zijn de functies wonen (uitsluitend op de verdiepingen), culturele voorzieningen, garages (uitsluitend op de begane grond), welzijnsvoorzieningen en dienstverlening mogelijk. De bestemming maakt de uitwerking van een bouwinitiatief mogelijk (zie ook paragraaf 5.2.5). Gebouwen mogen worden gebouwd binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken. De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan op de plankaart staat aangegeven.

Artikel 9 Gemengd - 5

De bestemming Gemengd - 5 is toegekend aan het stadsdeelkantoor Scheveningen. De bestaande functies bibliotheek, culturele voorzieningen, dienstverlening, kantoor, welzijnsvoorzieningen en wonen (uitsluitend op de verdiepingen) zijn in de regeling vastgelegd. Gebouwen mogen worden gebouwd binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken. De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan op de plankaart staat aangegeven.

Artikel 10 Groen - 1

Deze bestemming is toegekend aan het groengebied Badhuiskade/Havenkade en de groengebieden langs de Haringkade. Deze gronden zijn in het Masterplan Scheveningen-kust aageduid als 'Groene loper'. De bestemming bevat een hierbij passende regeling. Naast de groenvoorzieningen en bijbehorende voorzieningen zijn de bestaande functies (speelvoorzieningen en school- en kindertuinen) in de regeling opgenomen. De in deze bestemming opgenomen bouwregeling dient ter bescherming van de 'Groene loper' en maakt de verdere ontwikkeling daarvan mogelijk.

Artikel 11 Groen - 2

In het plangebied zijn grote en kleine groenvoorzieningen aanwezig die op wijkniveau, buurtniveau en straatniveau van belang zijn. Deze groenvoorzieningen zijn bestemd als Groen - 2. Kleine groenvoorzieningen maken deel uit van het straatprofiel en zijn daarom onderdeel van de verschillende verkeersbestemmingen (artikel 19 tot en met 23). Binnen de groenbestemming zijn geen gebouwen toegestaan. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde (zoals bijvoorbeeld afscheidingen en speeltoestellen) zijn binnen deze bestemming mogelijk.

Artikel 12 Groen - 3

De bestemming Groen - 3 is toegekend aan de keerlus van tramijn 11. Het groen binnen de keerlus van lijn 11 heeft momenteel de bestemming duingebied. Het is de bedoeling, dat hier een skate-park wordt gerealiseerd, waarmee aangesloten wordt bij het beleidsuitgangspunt dat Scheveningen het Mekka van de strand- en zeesporten gaat worden. Het gebied heeft een daarbij passende bestemmingsregeling gekregen.

Artikel 13 Horeca

Aan de bestaande kiosken aan de Scheveningseweg is de bestemming Horeca toegekend. Binnen deze bestemming zijn de bestaande kiosken en bijbehorende bouwwerken toegestaan.

Artikel 14 Kantoor

De op de plankaart voor Kantoor aangewezen gronden zijn bestemd voor kantoren en parkeervoorzieningen met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Artikel 15 Maatschappelijk

De op de plankaart voor Maatschappelijk aangegeven gronden zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen, waaronder sport, onderwijs, peuterspeelzaalwerk, kinderopvang, naschoolse opvang en een verpleeg- en verzorgingshuis met bijbehorende woningen, zowel ondergronds als op maaiveld gerealiseerde parkeervoorzieningen, groen- en speelvoorzieningen, water, ontsluitingswegen en –paden, met daarbij behorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde, aanbouwen, bijgebouwen, tuinen en erven.

Artikel 17 Sport

De bestemming Sport is toegekend aan zwembad 'De Blinkerd' en de sportvoorzieningen in de groenstrook langs de Haringkade. Ter plaatse van de aanduiding is de bestaande ondergrondse waterberging in het bestemmingsplan opgenomen. Het artikel bevat een regeling voor hoofdgebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Artikel 18 Tuin

De bestemming Tuin is toegekend aan de bestaande hofjes en bijbehorende toegangspaden binnen het plangebied. Met deze regeling wordt recht gedaan aan het bijzondere karakter van deze delen van Scheveningen Dorp. De bestemming is eveneens toegekend aan de tuin rondom de kerk aan de Keizerstraat. Binnen deze bestemming zijn slechts heel beperkt bouwwerken toegestaan (uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals erf- en terreinafscheidingen).

Artikel 19 Verkeer - Hoofdverkeersweg

De op de plankaart als Verkeer-Hoofdverkeersweg aangewezen gronden zijn bestemd voor hoofdverkeerswegen. Deze worden gedefinieerd als rijbanen voor het gemotoriseerde verkeer op doorgaande hoofdroutes in hoofdzaak ten behoeve van de algemene ontsluiting van wijken en grote delen van de stad en de verbinding met rijks-en andere wegen. Naast rijbanen voor gemotoriseerd verkeer zijn bus- en trambanen en voet- en fietspaden, gescheiden van het gemotoriseerd verkeer, toegestaan. Tevens zijn bij de bestemming behorende bebouwing, groen en overige voorzieningen toegestaan.

Artikel 20 Verkeer - Openbaar vervoer

Deze bestemming is toegekend aan de trambanen binnen het plangebied. Tevens zijn bij de bestemming behorende bebouwing, groen en overige voorzieningen toegestaan. Deze functie is ook mogelijk binnen de bestemming Verkeer - Hoofdverkeersweg.

Artikel 21 Verkeer - Straat

Onder deze bestemming vallen de straten met doorgaande rijbanen. Het gaat om doorgaande rijbanen voor verkeer, in hoofdzaak ten behoeve van de ontsluiting van wijken en buurten: de buurtontsluitingswegen. Ten aanzien van de inrichting zijn dezelfde voorzieningen als bij hoofdverkeerswegen toegestaan.

Artikel 22 Verkeer - Verblijfsgebied

De op de plankaart voor Verkeer - Verblijfsgebied aangewezen gronden zijn bestemd voor voet- en fietspaden, wegen ten behoeve van de bevoorrading van de aan bestemming grenzende bebouwing, parkeerplaatsen, luifels, wind- en terrasschermen, kunstobjecten en speelvoorzieningen.

Artikel 23 Verkeer - Verblijfsstraat

De op de plankaart als Verkeer-Verblijfstraat aangewezen gronden zijn bestemd voor verblijfsstraten. Het gaat grotendeels om openbare ruimte die niet voor doorgaand verkeer is aangewezen. Deze straten bestaan uit rijbanen voor het lokale gebiedsgebonden verkeer, ten behoeve van de ontsluiting van buurten en direct aangelegen bestemmingen.

Artikel 24 Wonen

De op de plankaart voor Wonen aangewezen gronden zijn bestemd voor woningen met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, tuinen en erven. Onder voorwaarden is de vestiging van een aan huis verbonden beroep of bedrijf toegestaan.
Op de plankaart zijn de bebouwingsvlakken met daarbij de maximaal toegestane bebouwingshoogte opgenomen. Buiten de bebouwingsgrenzen is onder voorwaarden éénlaagse bebouwing in de vorm van aan-, uit-, en bijgebouwen mogelijk. De bestemming bevat een regeling voor de realisatie van dakopbouwen.

Middels functieaanduidingen wordt van de woonbestemming afwijkend gebruik geregeld.

Artikel 25 Waarde - Archeologie

In het plan is het archeologisch waardevol gebied beschermd door middel van een dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Daarnaast zijn er bouwregels gesteld, die in het kader van het bouwen van bouwwerken met grondroering van toepassing zijn. Ten slotte is er een vergunningsstelsel opgenomen voor het verrichten van bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden in dit gebied.

Artikel 26 Waarde - Cultuurhistorie

Het plangebied bevat een deel van het als Rijkbeschermd Stadsgezicht aangewezen gebied 'Van Stolkpark / Scheveningse Bosjes. Op de plankaart is dit gebied aangeduid met de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie. In dit gebied mag slechts worden gebouwd als de cultuurhistorische waarden en de uitwendige architectonische vormgeving zoals beschreven in de toelichting bij het aanwijzingsbesluit, niet worden aangetast. Bij strijdigheid met andere bouwregels hebben deze bepalingen voorrang.

De juridisch-planologische bescherming van de in de toelichting bij het aanwijzingsbesluit tot rijksbeschermd stadsgezicht aangeduide te beschermen waarden, vindt plaats langs twee wegen. In de eerste plaats worden, indien dat vereist is, de goot- en nokhoogte bij de karakteristieke bebouwing zo nauwgezet mogelijk per pand aangegeven, om de verscheidenheid in goot- en nokhoogte te waarborgen. Indien tussen aangrenzende panden een hoogteverschil kleiner dan 1 m bestaat, is voor het maximum gekozen; bij grotere hoogteverschillen zijn de goot- en nokhoogte per pand aangeduid.

In de tweede plaats is het beschermd stadsgezichten zelf op de plankaart aangeduid. Op de gronden die als zodanig zijn aangeduid is de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie van toepassing. Centraal staat de regel dat slechts mag worden gebouwd met inachtneming van de cultuurhistorische waarden. Deze waarden worden beschreven in bijlagen bij de regels: de toelichting op de aanwijzing van een deel van het plangebied tot rijksbeschermd stadsgezicht en de daarbij behorende toelichting. Als de algemene bouwregels of bouwregels in andere bestemmingen een bebouwing toestaan die in strijd is met de cultuurhistorische waarden die de aanwijzing beschrijft, moeten de cultuurhistorische waarden in acht worden genomen en geven deze de doorslag. Leidend bij de beoordeling ervan is de beschrijving van het bebouwingsbeeld, de typering en de waardering van het stadsgezicht in toelichting op het aanwijzingsbesluit in samenhang met het gemeentelijk beleid in de notitie Bouwen en behouden in beschermde stadsgezichten. Alleen indien de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden onevenredig worden beperkt én indien in zo'n geval de welstands- en monumentencommissie is geraadpleegd, kan daarop een uitzondering worden gemaakt.

Artikel 27 Waterstaat - Waterkering

De dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering is toegekend aan de zeewering die zich van de rijksstrandpalenlijn 300 meter landinwaarts uitstrekt. De zeewering wordt eveneens beschermd door de regelgeving van het Hoogheemraadschap van Delfland. Geen enkel werk is zonder, of in afwijking, van een vergunning op grond van de keur toegestaan. In de aan de dubbelbestemming toegekende regeling is rekening gehouden met de in de Beleidslijn Kust aangekondigde wijziging van 'nee, tenzij' naar 'ja, mits'. De dubbelbestemming bevat een stelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden (voorheen: aanlegvergunningenstelsel). Deze regeling dient ter bescherming van de zeewering. Daarnaast is een specifieke bouwregeling aan deze bestemming gekoppeld. Uitsluitend bouwwerken waarbij grondroering is vereist vallen onder deze regeling.

Door middel van de in artikel 33.2 opgenomen wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk het vlak met de dubbelbestemming te verkleinen. Hiermee kan worden ingespeeld op de consequenties van de versterking van de zeeweringals gevolg van de vernieuwing van de boulevard. Deze bevoegdheid kan worden toegepast als een leggerwijziging van het Hoogheemraadschap van Delfland hier aanleiding voor geeft.

Algemene Regels

De artikelen 28 tot en met 34 bevatten de algemene regels van het bestemmingsplan. Zo zijn in deze artikelen de algemene bouw- en gebruiksmogelijkheden opgenomen. Deze regels gelden voor het hele plangebied.

In artikel 31 is een algemene aanduidingsregel opgenomen. Dit artikel bevat een wijzigingsbevoegdheid om de realisatie van de parkeergarage onder het groengebied Badhuiskade / Havenkade mogelijk te maken. Hier is vastgelegd dat de parkeergarage uit maximaal één bouwlaag beneden peil bestaat. De bovenzijde van de parkeergarage heeft een minimale bouwdiepte van 1,5 meter beneden het hoogstgelegen peil van de Badhuiskade. Hiermee wordt een bepaalde diepteligging ten opzichte van de aangrenzende woningen gewaarborgd. De in- en uitrit van de parkeergarage wordt gerealiseerd aan de zijde van de Badhuiskade.

Artikel 32 zijn enkele wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Deze bepalingen maken de wijziging van bedrijfswoningen in reguliere woningen mogelijk, de eerder genoemde wijziging van de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering en de wijziging van de dubbelbestemming Waarde - Archeologie.

Overgangs- en slotregels

Artikel 35 Overgangsrecht

De overgangsregels hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden – dat wil zeggen waarvoor omgevingsvergunning is verleend of nog te verlenen is – en die afwijken van de bouwregels in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.

Artikel 36 Slotregel

Dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Regels van het bestemmingsplan Scheveningen Dorp'