direct naar inhoud van 5.3 Verantwoording van bestemmingen
Plan: Scheveningen Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0186DSchevenDrp-50VA

5.3 Verantwoording van bestemmingen

Zoals al werd aangegeven heeft het bestemmingsplan als eerste doel om de bestaande ruimtelijke structuur juridisch-planologisch zodanig te regelen, dat deze wat betreft functie, bouwvorm, ligging, afmetingen in een goede ruimtelijke ordening worden ondergebracht.

In eerste instantie worden aan de hand van de bestaande situatie de bestemmingen afgewogen. Als leidraad of als toetsingskader dienen het beleidskader en de milieukwaliteitseisen.

Beleidskader   Vertaling in het bestemmingsplan  
Ruimtelijk beleid  
De Structuurvisie Den Haag 2020 bepaalt dat langs doorgaande wegen en groen bij herstructurering in principe wordt uitgegaan van een bouwhoogte van minimaal vijf lagen   Zoals in paragraaf 5.2.1 is aangegeven is het in dit geval ongewenst om langs de betreffende doorgaande wegen bij recht vijf bouwlagen mogelijk te maken.  
Masterplan Scheveningen Kust   Het bestemmingsplan vormt de gedeeltelijke uitwerking van het op 14 januari 2010 door de gemeenteraad vastgestelde Masterplan Scheveningen Kust. Dorp is en blijft de authentieke kern van het gebied met de Keizerstraat als centrale as. De bestaande stedenbouwkundige structuur wordt volledig gehandhaafd. Dit bestemmingsplan heeft dan ook vooral een conserverend karakter.  
Horeca  
De Horecastructuurvisie heeft als doel de horeca meer ruimte te geven voor nieuwe initiatieven en nieuwe formules. Centrale doelstelling is concentratie en optimalisatie van horeca.   Zoals in hoofdstuk 3 is aangegeven is de 70/30%-regel overgenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Hierdoor wordt ruimte geboden aan de ontwikkeling van de horecafunctie. Horeca is mogelijk binnen de bestemming 'Gemengd-1'.  
Wonen  
In het Regionaal Structuurplan wordt Scheveningen Dorp getypeerd als bestaand stads- en dorpsgebied. Het behoort daarmee niet tot de ontwikkelingsgebieden binnen Haaglanden. In het plangebied is 'beheer en behoud van woongebieden' het uitgangspunt.   In het belang van het woonklimaat zijn de woningen in het plangebied in de bestemming 'Wonen' en de verschillende bestemmingen 'Gemengd' ondergebracht. De hoofdgebouwen in de bestemmingen zijn in bouwvlakken ondergebracht. Op de plankaart is de maximale bouwhoogte opgenomen  
In de Woonvisie wordt het plangebied gezien als kansrijk gebied voor alleenstaande internationals en welgestelde empty-nesters. Het plangebied wordt in de Woonvisie getypeerd als grondstedelijke woonmilieu met een statige en klassieke woonsfeer.   Onderhavig bestemmingsplan is een conserverend bestemmingsplan. De woningen die op het moment van de terinzagelegging van het bestemmingsplan ontwikkeld worden, zijn juridisch bestaande situaties. Nieuwe ontwikkelingen zijn in dit plan niet mogelijk gemaakt.  
Verkeer  
Het Verkeersplan (zie paragraaf 3.3.2 hanteert een rangorde in haar wegenstructuur. Naast de hoofdwegen voor het doorgaande verkeer zijn er de wegen van een lagere orde die het verkeer tussen wijken en het buurtgebonden verkeer moeten afwikkelen: buurtontsluitingswegen (straten) en erfontsluitingswegen (verblijfs- en woonstraten). Verblijfsgebied ten slotte is openbare ruimte waar geen autoverkeer is toegestaan en waar de verkeersfunctie ondergeschikt is aan de verblijfsfunctie   De bestemming Verkeer-Hoofdverkeersweg is gericht op de Jurriaan Kokstraat, de Prins Willemstraat en de Scheveningseweg. De bestemming Verkeer-Straat ziet op verschillende straten in het plangebied. Alle straten in het plangebied die niet als hoofdverkeersweg of straat kunnen worden geclassificeerd, vallen onder de bestemming Verkeer-Verblijfsstraat. Ook Verblijfsgebieden zijn apart bestemd.  
Sport-, recreatie- en maatschappelijke voorzieningen  
OCW   Dit bestemmingsplan geeft voldoende ruimte aan de ontwikkeling van maatschappelijke voorzieningen. Dit vindt onder andere plaats door de ruime bestemmingsomschrijving bij de bestemming Maatschappelijk, mogelijkheden binnen de verschillende bestemmingen 'Gemengd' en een ruime definitie van maatschappelijke voorzieningen.  
Sport   De bestaande sportvoorzieningen zijn in het bestemmingsplan opgenomen.
Het groen binnen de keerlus van lijn 11 heeft momenteel de bestemming duingebied. Het is de bedoeling, dat hier een skate-park wordt gerealiseerd, waarmee aangesloten wordt bij het beleidsuitgangspunt dat Scheveningen het Mekka van de strand- en zeesporten gaat worden. Het gebied heeft een daarbij passende bestemmingsregeling gekregen.  
Archeologie  
De Wet op de Archeologische Monumentenzorg legt de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging van bestaande bestemmingsplannen met de archeologische waarden rekening te houden (zie paragraaf 4.10). Bestemmingsplannen moeten een juridische regeling bevatten die voldoende bescherming biedt tegen werkzaamheden die tot een verstoring van het bodemarchief zouden kunnen leiden.   De archeologisch waardevolle gebieden zoals die zijn opgenomen in het onlangs door de gemeenteraad vastgestelde paraplubestemmingsplan Archeologie zijn door middel van dubbelbestemmingen in het bestemmingsplan opgenomen. De dubbelbestemming Waarde - Archeologie is gericht op behoud en bescherming van de archeologische waarden. Voor bouwwerkzaamheden die de grond roeren zijn aanvullende bouwregels gesteld; voor werkzaamheden, geen bouwwerken zijnde, die de grond roeren, is een omgevingsvergunning (voorheen: aanlegvergunning) verplicht gesteld.  
Milieuzonering  
Milieuzonering zorgt ervoor dat nieuwe bedrijven een passende locatie in de nabijheid van woningen krijgen en dat nieuwe woningen op een verantwoorde afstand van bedrijven worden gesitueerd.   Solitaire bedrijfsvestigingen zijn onder de bestemming Bedrijf (B) geschaard. Hier zijn bedrijfsactiviteiten in de categorieën A en B toegestaan, zowel activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgevoerd als activiteiten met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies moeten plaatsvinden.
Bedrijfsvestigingen in de bestemming Gemengd (GD) en – met een aanduiding – in de bestemming Wonen (W) zijn alleen in categorie A toegestaan.  
Bezonning  
Binnen de gemeente Den Haag zijn bezonningsnormen vastgesteld. De effecten van het toelaten van dakopbouwen op de bezonning binnen het plangebied zijn onderzocht. Daarbij is getoetst aan de bezonningsnormen.   De vertaling van het bezonningsonderzoek naar het bestemmingsplan is beschreven in paragraaf 5.2.2.  

In onderstaande tabel is aangegeven op welke wijze de aanwijzing tot beschermd stadsgezicht is verwerkt in het bestemmingsplan. Daarbij is uitgegaan van de typeringen in het aanwijzingsbesluit zoals die voor de verschillende onderdelen van de deelgebieden is geformuleerd. Per onderdeel wordt aangegeven op welke wijze dit is vertaald in het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan.

Typering in de aanwijzing   Vertaling in het bestemmingsplan  
1. Keizerstraat en omgeving    
Het dorpse karakter met overwegend lage bebouwing en veelal kronkelig stratenpatroon.   De bestaande goot- en nokhoogten zijn in het bestemmingsplan vastgelegd. De bestaande wegen zijn wat betreft tracés en ligging in de bestemmingen voor de verkeersdoeleinden opgenomen.  
De Keizerstraat als de oude kern van Scheveningen waarlangs het dorp door de eeuwen heen gestaag groeide.   De aaneengesloten lintbebouwing is in bouwvlakken ondergebracht.  
Het unieke complex visserswoningen in de Zeilstraat en Ankerstraat.   De bestaande goot- en nokhoogten zijn in het bestemmingsplan vastgelegd. Hiermee wordt het behoud van de kenmerkende lage visserswoningen door het bestemmingsplan geborgd. Aan de hofjes is de bestemming Tuin toegekend, waarmee het het behoud van het unieke karakter van deze gebieden in het bestemmingsplan wordt geborgd.  
Het kenmerkende stedenbouwkundige concept uit de jaren twintig van de twintigste eeuw van de Jurriaan Kokstraat.   De drielaagse portiekbouw in kenmerkend lange stroken is in bouwvlakken ondergebracht. Qua bouwhoogte is rekening gehouden met de accenten op de hoek.  
Het Dr. De Visserplein en omgeving, het hart van het saneringsgebied uit het Interbellum met sobere maar goed verzorgde sociale woningbouw voor de vissersbevolking.   De bestaande bebouwing is door middel van bouwvlakken en goot- en nokhoogten in het bestemmingsplan opgenomen. Het regelmatige stratenpatroon is opgenomen in de bestemming verkeersdoeleinden.  
2. Badhuisstraat en omgeving    
Het bebouwingsbeeld, tezamen met het kronkelige straatverloop van het hele gebied rondom de Badhuisstraat dat een goed beeld geeft van het intieme wonen in het dorp.   Het behoud van het scala aan architectuurstijlen kan worden gereguleerd door middel van welstandscriteria. Het gebied is in de Welstandsnota van Den Haag opgenomen als beschermd stadsgezicht en historisch centrum.  
De historische betekenis van de Badhuisstraat zelf als een, de Keizerstraat ontlastende, verbinding vanuit Den Haag naar de Badplaats.   De huidige bouwhoogte en rooilijnen zijn in het bestemmingsplan vastgelegd.  
De doorgaans hoge architectonische kwaliteit van de bebouwing langs de Havenkade en aan de kop van de Badhuiskade (helaas is de binnenhaven gedempt waardoor de straatwanden van Havenkade en Badhuiskade/Badhuisstraat er wat verloren bij staan).   Het behoud van de hoge architectonische kwaliteit kan worden gereguleerd door middel van welstandscriteria. Het gebied is in de Welstandsnota van Den Haag opgenomen als beschermd stadsgezicht en historisch centrum.  
De in het bebouwingsbeeld duidelijk zichtbare overgang van het oude vissersdorp (lagere en eenvoudige bebouwing) naar de stedelijke uitbreidingen (rijkere herenhuizen) van Den Haag richting zee.   De bestaande bouwhoogten zijn in het bestemmingsplan opgenomen.  
De hoge architectonische kwaliteit van de bebouwing aan de Rusthoekstraat, Cornelis Jolstraat en Duinweg/Haringkade.   Het behoud van de hoge architectonische kwaliteit kan worden gereguleerd door middel van welstandscriteria. Het gebied is in de Welstandsnota van Den Haag opgenomen als beschermd stadsgezicht en historisch centrum.  
3. De Kuststrook    
De bewaard gebleven stedenbouwkundige opzet van de oude badplaats tussen de Keizerstraat en Jongeneelstraat alsmede de hier nog aanwezige bebouwing van rond 1900 waardoor in tegenstelling tot de rest van de kuststrook in dit gebied nog goed de sfeer van de oude badplaats is te proeven.   Het bestemmingsplan zet in op het behouden van de karakteristieken van het gebied.  
De heldere opzet en het verzorgde architectuurbeeld uit de jaren twintig van de vorige eeuw rondom het op het duin gesitueerde Paviljoen von Wied met de hierin opgenomen zichtas van het paviljoen naar de Gevers Deynootweg.   Het Paviljoen von Wied en de genoemde zichtas liggen buiten het plangebied.  
4. Het Renbaankwartier en omgeving   Dit deelgebied valt buiten het bestemmingsplan.