direct naar inhoud van 6.2 Bestemmingen
Plan: Leusden-Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0327.107-0401

6.2 Bestemmingen

6.2.1 Bedrijf

In het plangebied komt één bedrijf voor en wel het autogaragebedrijf aan de Zwarteweg. Dit bedrijf valt binnen categorie 2 van de Staat van bedrijfsactiviteiten en is daarmee binnen de bestemming "Bedrijf" toegestaan. Binnen de bestemming is, conform de vigerende situatie, één bedrijfswoning toegestaan.

Middels een afwijking is het voor het College van Burgemeester en Wethouders mogelijk een bedrijf toe te staan dat niet is genoemd in de Staat van bedrijfsactiviteiten, maar wel is te vergelijken met een bedrijf daarin genoemd behorende tot de categorieën 1 en 2.

6.2.2 Cultuur en ontspanning

De bestemming "Cultuur en ontspanning" is opgenomen ten behove van het Kunstgebouw Leusden aan de Eikenlaan. In het gebouw kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht voor muziek- en musicallessen, zang-, dans- en theaterworkshops en beeldende cursussen, zoals het kinderatelier. Daarnaast wordt een uitgebreid programma voor het basisonderwijs in Leusden (binnen- en buitenschools) gegeven. Deze veelheid van activiteiten zijn opgenomen binnen de bestemming 'Cultuur en ontspanning'.

6.2.3 Gemengd - 1

Aan de Zwarteweg zijn, ten noorden van het buiten het plangebied gelegen winkelcentrum De Biezenkamp, enkele (detailhandels)bedrijven en horeca gelegen. Langs deze historische weg en de in het verlengde ervan gelegen Hamersveldseweg is altijd al sprake geweest van een zekere menging van functies. Dat past bij de inrichting en sfeer van de weg. Ook in de toekomst past een menging aan functies langs deze weg. Om flexibel om te kunnen gaan met toekomstige ontwikkelingen, krijgen daarom de detailhandel- en horecavestigingen langs de Zwarteweg de bestemming "Gemengd - 1". Binnen deze bestemming zijn meerdere activiteiten mogelijk, zoals dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en bedrijvigheid (categorie 1 uit de Staat van bedrijfsactiviteiten). Verder zijn detailhandel en horeca mogelijk daar waar aangeduid.

6.2.4 Gemengd - 2

De bestemming "Gemengd - 2" is neergelegd op het gebouw aan de Lepelaar waarin meerdere medische en sportactiviteiten zijn gebundeld. Voor dit gebouw is gekozen voor een meer flexibele bestemming waarbinnen meerdere van deze maatschappelijke en sportvoorzieningen (zoals een sportschool) een plek kunnen krijgen.

6.2.5 Groen

In het belang van de instandhouding van het aanwezige wijkoverschrijdend groen zijn de aanwezige groenvoorzieningen specifiek bestemd tot "Groen". Kleinere groene gebieden, zoals de bermen langs wegen en het zogenaamde snippergroen, worden betrokken binnen de verkeersbestemmingen. Binnen de bestemming "Groen" zijn ook voetpaden, speelvoorzieningen en nutsvoorzieningen toegestaan evenals waterpartijen. Gebouwen zijn binnen de groenbestemming uitgesloten.

6.2.6 Horeca

In de wijk Alandsbeek komen een pannenkoekenrestaurant en een snackbar voor. Deze twee bedrijven hebben de bestemming "Horeca" gekregen. Binnen deze bestemming zijn horeca-activiteiten toegestaan die passen binnen de in de Staat van horeca-activiteiten genoemde categorieën I en II. Bij het pannenkoekenrestaurant is tevens een bedrijfswoning toegestaan.

6.2.7 Maatschappelijk

In het plangebied komen verschillende maatschappelijke voorzieningen voor. Het betreft hier met name schoolgebouwen en verzorgingscentra. Deze maatschappelijke voorzieningen hebben de bestemming "Maatschappelijk" gekregen. Binnen deze bestemming is middels een functieaanduiding vervolgens aangegeven welke type van maatschappelijke voorziening is toegestaan.

De gebouwen ten behoeve van de maatschappelijke voorzieningen zijn binnen het bouwvlak opgenomen. Het is dan ook alleen toegestaan om binnen het bouwvlak gebouwen op te richten. Hierbij moet voldaan worden aan de maximale goot- en bouwhoogte en het maximum bebouwingspercentage zoals weergegeven op de verbeelding. Ten behoeve van het aanleggen/bouwen van fietshokken en bergingen is hiervoor een afwijkingsbevoegdheid in de regels opgenomen. Deze afwijking maakt het mogelijk dat tot een maximum van 50 m² dergelijke voorzieningen buiten het bouwvlak gebouwd mogen worden.

6.2.8 Recreatie

In de wijk Rozendaal komen enkele gezamenlijke recreatieve en sportvoorzieningen aanwezig. Deze zijn voor zien van de bestemming "Recreatie". Bij het zwembad en de tennisbaan is sprake van bijbehorende bebouwing. Deze zijn voorzien van een bouwvlak.

6.2.9 Tuin

De bestemming "Tuin" bevat de gronden die vrij dienen te blijven van gebouwen. Andere bouwwerken zijn wel toegestaan, mits deze voldoen aan de in de regels aangegeven maatvoering. Aangezien in de oorspronkelijk situatie al tuinen bestaan met daarin een bijgebouw is in dit bestemmingsplan hiervoor een aparte regeling opgenomen. Middels de bouwaanduiding 'bijgebouw' zijn bijbehorende bouwwerken in deze uitzonderlijke gevallen toegestaan. In de wijk Rozendaal is verder sprake van een bijzondere situatie waarin ook wordt geparkeerd direct voor de woning in de voortuin. Om dit planologisch mogelijk te maken is in deze wijk de aanduiding 'parkeerterrein' opgenomen in de bestemming 'Tuin'. Hier is ruimte voor bewonersparkeren op eigen erf.

In deze bestemming zijn twee afwijkingsbevoegdheden opgenomen, één voor het bouwen van aangebouwde bijbehorende bouwwerken, zoals erkers en ingangspartijen en één voor het oprichten van erfafscheidingen voor de voorgevelrooilijn.

6.2.10 Verkeer

De doorgaande wegen in het plangebied zijn voorzien van de bestemming "Verkeer". Het gaat om de Middenweg, de Randweg, de Asschatterweg, de Noordinslag, de Torenakkerweg en de Middenweg. Binnen deze bestemming staat de doorstroming van het verkeer voorop. Hierin past ook groen, water en andere paden, zoals voet- en fietspaden die onderdeel uitmaken van de inrichting langs deze hoofdwegen.

6.2.11 Verkeer - Fiets- en voetpaden

De hoofdfietswegen en de fietspaden die door de grote groenstructuren lopen zijn voorzien van de bestemming "Verkeer - Fiets- en voetpaden". Deze bestemming is specifiek bedoeld voor aanwezige belangrijke fiets- en voetpaden en geeft daarmee een invulling aan de bijzondere inspanningen die de gemeente Leusden al jaren doet voor een fijnmazig en kwalitatief hoogwaardig netwerk van langzaam verkeersverbindingen.

6.2.12 Verkeer - Verblijfsgebied

Alle niet doorgaande wegen en alle (niet groene) openbare ruimten in de woonwijken hebben de bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied" gekregen. Het betreft feitelijk het openbaar gebied dat niet valt binnen een structurele groenstructuur, een hoofdfietspad of een doorgaande verkeersweg. Binnen de bestemming is ruimte voor een breed scala aan functies gerelateerd aan verkeer en verblijf.

6.2.13 Water

De singels binnen het plangebied, die gezamenlijk de hoofdwaterstructuur binnen de woonbuurten vormen, hebben een structurele functie voor waterberging en waterhuishouding binnen het plangebied en zijn daarom specifiek bestemd tot “Water". Binnen de bestemming "Water" zijn tevens bruggen toegestaan. Het gaat dan met name om bruggen voor langzaam verkeer. De bruggen voor het gemotoriseerd verkeer vallen binnen de bestemming "Verkeer" of "Verkeer - Verblijfsgebied" waarbinnen ook water is toegestaan (aangezien water onder de brug doorloopt).

6.2.14 Wonen

De bestemming "Wonen" is opgenomen voor alle woningen in het plangebied. Het gaat hier zowel om vrijstaande, halfvrijstaande, aaneengebouwde of gestapelde woningen. Om welk woningtype het in specifieke gevallen gaat is door middel van de aanduidingen op de verbeelding weergegeven. De woningen mogen uitsluitend worden gerealiseerd binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken. Voor de realisatie van de woningen zijn in de regels bouwregels opgenomen.

Bouwregels
De belangrijkste bouwregels zijn die met betrekking tot het bouwen van de woning binnen het bouwvlak en de goot- en bouwhoogte van de woning. In de regels is vastgelegd dat de goot- en bouwhoogte van de woningen niet meer mag bedragen dan de oorspronkelijke goot- en bouwhoogte. Met oorspronkelijk wordt bedoeld de woning zoals deze volgens de eerste daarvoor verleende bouwvergunning/omgevingsvergunning voor bouwen is gebouwd. Een uitzondering op deze regel geldt voor woningen die op de verbeelding de aanduiding 'maximale goot- en bouwhoogte (m)' hebben gekregen.

Daarnaast is in de regels vastgelegd dat ten hoogste 20% van de oppervlakte van een perceel mag worden bebouwd, tot een maximum van 80 m², niet meegerekend de oppervlakte van het bouwvlak. Tevens zijn voor de bijbehorende bouwwerken maximale goot- en bouwhoogten aangegeven. Deze bijbehorende bouwwerken mogen ook buiten het bouwvlak worden gebouwd.

In het westen van de wijken Alandsbeek en De Wetering komen woonstraten voor met bijbehorende bouwwerken voor de voorgevel. Hierin mag gewoond worden waardoor deze onderdeel uitmaken van de bestemming 'Wonen' (dit in tegenstelling tot bergingen voor de voorgevel die onder de bestemming 'Tuin' vallen). Om de bijzondere plaatsing van deze bijbehorende bouwwerken voor de voorgevel planologisch mogelijk te maken, is gebruik gemaakt van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - uitbouw'. De goot- en bouwhoogte van deze uitbouw mag maximaal 3, respectievelijk 3,6 meter bedragen.

Tot slot zijn burgemeester en wethouder bevoegd om nadere eisen te stellen aan de plaats en afmeting van bijbehorende bouwwerken, die hetzij in de erfafscheiding hetzij binnen een afstand van 2 m hiervan worden gebouwd. Daarnaast kunnen burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verlenen in afwijking van de bouwregels.

Werken aan huis
Binnen de woonbestemming is opgenomen dat het mogelijk is om een beroep aan huis uit te oefenen. Hier vallen de vrije beroepen en aanverwante beroepen onder, zoals kapper, pedicure. De oppervlakte die gebruikt mag worden voor dit beroep aan huis mag niet meer bedragen dan 30% van de totale oppervlakte van de woning en bijbehorende bouwwerken tot een maximum van 50 m².

Middels een omgevingsvergunning is het mogelijk om ook een bedrijf aan huis uit te oefenen. Het gaat hier om bedrijvigheid die lichte hinder kan veroorzaken. In een bijlage bij de regels zijn de verschillende typen bedrijvigheid aangegeven die hieronder vallen in een tabel opgenomen. Voor bedrijf aan huis gelden min of meer dezelfde eisen als bij een beroep aan huis plus enkele extra eisen.

Afwijkingen

Van de bouwregels kan worden afgeweken ten behoeve van het plaatsen van een opbouw tot 50% van de vloeroppervlakte van de woning en tot een bouwhoogte van niet meer dan 4 m op woningen aangeduid met 'specifieke bouwaanduiding - dakopbouw toegestaan'.

Verder is het met afwijking mogelijk bijbehorende bouwwerken te bouwen naast de woning tot een bouwhoogte van 5 meter.

Binnen de bestemming 'Wonen' is het ter plaatse van de aanduiding 'gemengd' mogelijk om naast wonen ook een kantoor, maatschappelijke voorziening of bedrijf te starten met een maximaal vloeroppervlak van 160 m². Dit betreft één enkele woning aan de Asschatterweg.

6.2.15 Wonen - Garage

De garageboxen binnen het plangebied zijn bestemd met de bestemming "Wonen - Garage". De garageboxen mogen worden gebruikt ten behoeve van het stallen van motorvoertuigen en voor berging in het algemeen. De garageboxen zijn voorzien van een bouwvlak. In de bouwregels is onder andere opgenomen dat de oppervlakte van (een enkele) garageboxen niet meer mag berdragen dan 24 m2.

6.2.16 Wonen - Zorgwonen

De plaatsing van zorgwoningen in de bebouwing bij Groot-Krakhorst in relatie tot nieuwbouw is voorzien van de bestemming "Wonen - Zorgwonen".

De bebouwing binnen deze bestemming is strak bestemd. Bebouwing is uitsluitend toegestaan binnen de bouwvlakken. Deze bouwvlakken komen overeen met de vigerende situatie. De boerderij verbrandde Groot Krakhorst zal dan ook vervangen worden door nieuwbouw. De overige bebouwing blijft staan en is beschermd middels de aanduiding 'karakteristiek'. Door middel van een afwijking bij een omgevingsvergunning kunnen fietsenhokken en bergingen buiten het bouwvlak gerealiseerd worden.

6.2.17 Waarde - Archeologie

De delen van het plangebied waar sprake is van een hoge, lage of middelhoge archeologische verwachtingswaarde hebben naast de hoofdbestemming de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie hoge verwachting', 'Waarde - Archeologie middelhoge verwachting', 'Waarde - Archeologie lage verwachting'. Deze gronden zijn, naast voor de andere voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor bescherming van aanwezige of naar verwachting aanwezige archeologische waarden.

Om daadwerkelijk te kunnen beschermen, is in deze bestemming een specifiek op dit onderwerp toegesneden omgevingsvergunning opgenomen. Voor diverse activiteiten, waarbij de grond wordt "geroerd", vooral graafwerkzaamheden dieper dan 30 cm, is een omgevingsvergunning nodig.

Ter bescherming van (naar verwachting) aanwezige archeologische waarden is in deze bestemming ook de bevoegdheid van burgemeester en wethouders opgenomen om eisen te stellen bij een aanvraag van een omgevingsvergunning, overeenkomstig artikel 40 van de Monumentenwet 1988. Die eisen betreffen onder meer, een rapportageplicht van de aanvrager van de omgevingsvergunning betreffende de archeologische situatie van het betreffende terrein, en de mogelijkheid om aan de omgevingsvergunning de verplichting tot "bouwbegeleiding" door een ter zake deskundige (archeoloog) te verbinden.

Deze onderzoeksplicht verschilt per verwachtingswaarde. Bij lage verwachting geldt deze verplichting bij een ontwikkeling van meer dan 10.000 m2, bij een middelhoge verwachting bij meer dan 500 m2 en bij een hoge verwachting en meer dan 100 m2.

6.2.18 Algemene regels

Naast de regels ten aanzien van specifieke bestemmingen, zijn er ook algemene regels opgesteld. Deze regels gelden onafhankelijk van het type bestemming. De belangrijkste van de algemene regels zijn:

Algemene bouwregels

  • hierin is een regeling opgenomen dat bestaande legale afwijkingen ten aanzien van voorgeschreven maatvoeringen zijn toegestaan. Deze worden daarmee niet onder het overgangsrecht geplaatst.

Algemene afwijkingsregels

  • het met 10% afwijken van in het -plan aangegeven maten en percentages;
  • het bouwen van gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen tot een maximaal oppervlak van 30 m² en een hoogte van 3 meter;
  • het bouwen van antennemasten tot een bouwhoogte van 20 meter en telecommunicatiemasten tot een bouwhoogte van 40 meter, mits op een minimale afstand van 50 meter tot woningen en mits eerst, indien mogeijk, gebruik wordt gemaakt van al aanwezige hoge gebouwen en masten en rekening wordt gehouden met het voorkomen van hinder voor omwonenden en het berokkenen van schade aan landschap, cultuurhistorie en ecologie;
  • het onder voorwaarden uitoefenen van een bed and breakfast;
  • het onder voorwaarden vestigen van een bedrijf aan huis.

Algemene wijzigingsregels

  • ligging van grenzen van bestemmings- en bouwvlakken onder voorwaarden met 10% te verkleinen of vergroten;
  • het wijzigen van het gebruik en inrichting van gebouwen binnen de bestemming "Maatschappelijk", zodat deze ook inzetbaar zijn voor andere maatschappelijke functies dan degene waarvoor ze zijn bestemd;
  • het wijzigen van de Staat van bedrijfsactiviteiten;
  • het wijzigen van de bestemmingsgrenzen van de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie hoge verwachting', 'Waarde - Archeologie middelhoge verwachting', 'Waarde - Archeologie lage verwachting';
  • het wijzigen van de bestemming van de locatie waar nu basisscholen De Bongerd en De Vallei zijn gehuisvest ten behoeve van de bouw van een multifunctioneel centrum (wro-zone - wijzigingsgebied). Hieraan worden diverse voorwaarden verbonden betreffende onder meer:
    • 1. de maximale bouwhoogte;
    • 2. de afstand van de bouwgrens tot aan de aanduidingsgrens;
    • 3. het handhaven van bestaande boomgaard en groen bij kinderboerderij;
    • 4. het parkeren (op eigen terrein);
    • 5. de ontsluiting (via Middenweg);
    • 6. de uitvoerbaarheid.