Plan: | Waterrijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80056-0301 |
De planregels zijn ondergebracht in inleidende regels, in bestemmingsregels, in algemene regels en in overgangs- en slotregels.
De Inleidende regels bestaan uit begrippen en de wijze van meten, teneinde te voorkomen dat discussie ontstaat over de interpretatie van de regels.
In de Begrippen (artikel 1) wordt een omschrijving gegeven van de in de regels gehanteerde begrippen. Als gebruikte begrippen niet in deze lijst voorkomen, dan geldt de uitleg/interpretatie conform het dagelijks taalgebruik.
In het artikel over de "Wijze van meten" (artikel 2) worden de te gebruiken meetmethodes vastgelegd.
De regels bij de bestemmingen worden hierna afzonderlijk toegelicht.
Bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorziening' (Artikel 3)
Deze bestemming is bedoeld voor nutsvoorzieningen groter dan de vergunningsvrije nutsvoorzieningen.
Bestemming 'Gemengd' (artikel 4)
Deze bestemming voorziet in een veelheid aan functies, die onderling uitwisselbaar zijn. Het betreft panden / clusters van panden waarbij een diversiteit aan functies gewenst is. In dit plan betreft het wonen en een maatschappellijke functie in de vorm van een SPILcentrum (school).
Bestemming `Groen” (artikel 5)
Het groen dat in de uitwerking van het gemeentelijke Groenbeleidsplan is aangemerkt als “structureel groen op stedelijk niveau” en “structureel groen op wijk- en buurtniveau” is in het voorliggende plan expliciet voorzien van de bestemming `´. Deze bestemming omvat ook kleinere waterpartijen.
Bestemming `Verkeer' (artikel 6)
Deze bestemming is geprojecteerd op de wegen die primair gericht zijn op de afwikkeling van het doorgaande verkeer.
Bestemming `Verkeer - Verblijfsgebied'(artikel 7)
Het gaat bij deze bestemming om de wegen die primair dienen c.q. zullen dienen voor de ontsluiting van de aangrenzende of nabijgelegen gronden, zoals winkelerven, pleinen, woonstraten, woonerven en paden. Ook is deze bestemming bedoeld voor de parkeerterreinen en voor de groenstrookjes die een onderdeel zijn van de straatinrichting.
Bestemming `Water´ (artikel 8)
Binnen deze bestemming vallen de grotere oppervlaktewateren c.q. die oppervlaktewateren die een functie hebben in het watersysteem.
Bestemming `Wonen” (artikelen 10 tot en met 15)
Deze bestemming is gelegd op de in het plangebied gelegen gronden met woningen en de bijbehorende voor- en achtererven (al dan niet met ondergeschikte beroeps- of bedrijfsuitoefening aan huis; zie ook hiernavolgende).
In de regels is onderscheid gemaakt tussen enerzijds hoofdgebouwen en anderzijds bijgebouwen, aanbouwen en uitbouwen. Het gebouw dat door zijn constructie of afmetingen als belangrijkste bouwwerk valt aan te merken, wordt beschouwd als het hoofdgebouw. Bijgebouwen, aanbouwen en uitbouwen zijn in architectonisch opzicht te onderscheiden van, en ondergeschikt aan, het hoofdgebouw.
Hoofdgebouwen moeten binnen de aangegeven bouwvlakken worden gebouwd. Binnen een bouwvlak geldt geen beperking ten aanzien van het oppervlak dat mag worden bebouwd. De bouwvlakken mogen dus volledig worden benut.
De bestemming 'Wonen' is onderverdeeld in een 5-tal bestemmingen om zo verschillende type woningen aan te geven.
'Wonen - 1' is bestemd voor vrijstaande woningen in de vorm van IVS kavels in de landschappelijke kamers;
'Wonen - 2' is bestemd voor de woningen van het type vrijstaand of in kleine eenheden van maximaal 3 woningen geschakeld; Deze woningen zijn al gerealiseerd in de landschappelijke kamers;
'Wonen - 3' is bestemd voor geschakelde woningen. Deze woningen zijn reeds gerealiseerd in de stedelijke kamers van Waterijk;
'Wonen - 4' is bestemd voor het type vrijstaand, vrijstaand geschakeld of twee-onder-één kap woningen. Voor deze woningen zijn zogeheten kavelpaspoorten opgesteld waarbij veel vrijheden zijn om zelf een kavel in te delen. Zo is er voor deze woningen geen 'standaard' verkaveling gemaakt en kan de breedte, hoogte en diepte van de woningen per bouwperceel verschillen.
'Wonen - 5' is in eerste instantie bestemd voor woningen die als collectief worden gerealiseerd, de zogeheten CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) kavels, waarbij grondgebonden woningen zullen worden gerealiseerd.
In de regels wordt een minimale onderscheid gemaakt tussen enerzijds hoofdgebouwen en anderzijds bijgebouwen, aanbouwen en uitbouwen. Het gebouw dat door zijn constructie of afmetingen als belangrijkste bouwwerk valt aan te merken, wordt beschouwd als het hoofdgebouw. Bijgebouwen, aanbouwen en uitbouwen zijn in architectonisch opzicht te onderscheiden van, en ondergeschikt aan, het hoofdgebouw.
Binnen de bouwvlakken moeten in ieder geval de hoofgebouwen worden gerealiseerd. Ook kunnen hierbinnen aan- en uitbouwen en bijgebouwen vallen die tevens de maximale hoogten van de hoofdgebouwen mogen bedragen.
Obstakelvrije zone
Ter plaatse van een tweetal aanduidingen op de verbeelding is een obstakelvrije zone opgenomen. Binnen de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 3" mag geen bebouwing worden opgericht. Binnen de aanduding 'bijgebouwen - uitgesloten" zijn geen aan- en uitbouwen en bijgebouwen toegestaan. Een uitzondering hierop zijn de erf- en terreinafscheidingen. Deze mag voor de feitelijke voorgevelrooilijn maximaal 1 meter bedragen en achter de feitelijke voorgevelrooilijn maximaal 3 meter.
Bouwhoogte
De maximale (goot)bouwhoogte is in beginsel bepaald op “als bestaand” (ten tijde van de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan) van de reeds gerealiseerde woningbouw. De woningen die nog niet gerealiseerd zijn hebben een standaard bouwhoogte van maximaal 10 meter, tenzij anders aangegeven op de verbeelding.
Aan huis-gebonden-beroepen
Het gebruik van ruimten voor aan huis verbonden beroepen is binnen de woonbestemming toegestaan (tot maximaal 50 m2). Met een ontheffing is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om maximaal 75 m² vloeroppervlak te benutten voor aan huis gebonden beroepen. Tevens is het na ontheffing onder bepaalde voorwaarden mogelijk om maximaal 30 m2 te benutten voor kleinschalige bedrijvigheid. Indien sprake is van beroeps- c.q. bedrijfsuitoefening aan huis dan is deze meegenomen in de bestemming `Wonen´.
Onder de Algemene regels zijn opgenomen de Anti-dubbeltelbepaling , de Algemene bouwregels en de Algemene ontheffingsregels.
In de Overgangs- en slotregels zijn het Overgangsrecht en de Slotregel opgenomen.
Voorts is er een aanduidingen opgenomen voor het grondwaterbeschermingsgebied; voor de gronden in kwestie zijn de desbetreffende bepalingen van de Provinciale milieuverordening Noord-Brabant van toepassing;