Plan: | Kom Liessel, 2e herziening |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0762.BP201201-D001 |
De indeling van de planregels is als volgt.
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Begrippen (artikel
1
In dit artikel zijn de begrippen die in de planregels worden gehanteerd gedefinieerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
Wijze van meten (artikel
2
In dit artikel is aangegeven hoe de hoogte en andere maten, die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
De standaardopbouw van de bestemmingsregels conform de SVBP2008 luidt:
Per bestemming kunnen onderdelen, voor zover niet relevant, ontbreken.
In dit bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:
Agrarisch (artikel 3)
Deze bestemming is van toepassing op het bestaande agrarisch bedrijf Mgr. Berkvensstraat 57a, en op de gronden die in agrarisch gebruik zijn. Voor het agrarisch bedrijf is een bouwvlak opgenomen waarbinnen alle bebouwing gesitueerd moet zijn.
Voor de St. Joriskapel is de aanduiding 'religie' opgenomen.
De agrarische gronden aansluitend op de Astense Aa hebben tevens de aanduiding 'natuur- en landschapswaarden', omdat deze gronden in de Verordening ruimte binnen de groenblauwe mantel liggen. Tevens is langs de Astense Aa een 25 meter brede zone (ecologische verbindingszone) met de aanduiding 'ecologische verbindingszone' opgenomen. Binnen deze aanduiding geldt een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden.
Conform het vigerende plan bevat deze bestemming ook een wijzigingsbevoegdheid waarmee, onder voorwaarden, de bestemming binnen een bouwvlak gewijzigd kan worden in:
Bedrijf (artikel 4)
Deze bestemming geldt voor de verspreide grotere bedrijven in de kom, buiten het bedrijventerrein Willige Laagt.
De bestemming is conserverend en overwegend verbaal geregeld. Op de verbeelding zijn functieaanduidingen aangegeven. Er zijn geen bouwvlakken aangegeven.
Functieverandering in een ander bedrijf blijft mogelijk via een omgevingsvergunning. Een functieverandering in wonen, maatschappelijk of dienstverlening is niet mogelijk. Daartoe is een een herziening van de bestemming vereist.
Bedrijventerrein (artikel 5)
Deze bestemming geldt voor het bedrijventerrein Willige Laagt en is inhoudelijk ongewijzigd overgenomen uit het bestemmingsplan Bedrijventerrein Willige Laagt dat in februari 2011 is vastgesteld.
Centrum (artikel 6)
Conform het vigerende bestemmingsplan hebben de percelen langs de Hoofdstraat vanaf de Nieuwstraat/Oude Molen tot aan de Eikenlaan de bestemming 'Centrum'. De functies bedrijf, groothandel en detailhandel en horeca zijn toegestaan op de aangeduide plaatsen. Wonen en dienstverlening zijn overal rechtstreeks toegestaan.
Op de verdieping van de hoofdgebouwen is alleen wonen toegestaan, tenzij anders aangeduid. In de specifieke gebruiksregels is aangegeven welke functieveranderingen mogelijk zijn, hetzij rechtstreeks, hetzij met een omgevingsvergunning.
De bouwregels in voorliggend plan zijn niet wezenlijk veranderd ten opzichte van de vigerende bouwbepalingen, behoudens voor de recente projecten die sterk afwijkende maten hebben.
Er is een specifieke aanduidingen opgenomen voor detailhandel:
Gemengd (artikel 7)
Binnen deze bestemming zijn de bestaande bedrijfsactiviteiten op een perceel van meer dan 750 m² vervat die niet de bestemming "Bedrijf" hebben, alsmede de buiten de bestemming "Centrum" gelegen detailhandel, horeca en dienstverlening, al dan niet met een woning. Op de verdieping van het hoofdgebouw is alleen wonen toegestaan.
De bestemming is conserverend.
In de specifieke gebruiksregels is aangegeven welke functieveranderingen zijn toegestaan, rechtstreeks en met een omgevingsvergunning.
Groen (artikel 8)
De bestemming 'Groen' betreft groenvoorzieningen die van structurele betekenis zijn voor de kom van Liessel. Als zodanig zijn bestemd:
Binnen deze bestemming zijn alleen de bestaande gebouwen toegestaan. Ter waarborging van het behoud en de ontwikkeling van het groen is een omgevingsvergunningplicht opgenomen.
Maatschappelijk (artikel 9)
De bestemming Maatschappelijk is toegekend aan de maatschappelijke voorzieningen van culturele, educatieve en religieuze aard en aan zorgvoorzieningen, met name gemeenschapshuis De Kastanje, de school, de kerk en het kerkhof, en de 'woonservicezone'.
De gebouwen binnen de bestemming Maatschappelijk wijken qua maat en schaal af van de overige panden in het dorp. Om die reden is geregeld dat de bestaande gebouwen van De Kastanje en de kerk zijn toegestaan, terwijl voor de nieuwbouw (in ontwikkeling) bouwvlakken met specifieke maatvoering zijn opgenomen. Een eventuele functieverandering vereist een planherziening.
Sport (artikel 10)
In deze bestemming is de bestemming Sport uit het bestemmingsplan 'Sportpark en omgeving, Liessel' overgenomen dat is vastgesteld in januari 2011. Ook de tennisbanen en korfbalvelden aan de Molenweg zijn in deze bestemming opgenomen.
Voor zowel de sporthal als het tennispaviljoen is een bouwvlak opgenomen. De toegestane hoogten van lichtmasten en andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde komen overeen met de maten in de vigerende bestemming.
Voorts is ten behoeve van het parkeren voor de sporthal en de sportvelden aan de zijde van de Mgr. Berkvensstraat de aanduiding 'parkeerterrein' opgenomen.
Verkeer (artikel 11)
In het vigerende plan heeft alleen de Biezendreef de bestemming Verkeer. In dit bestemmingsplan zijn behalve de rondweg Biezendreef ook de belangrijke ontsluitingswegen binnen de kom opgenomen in deze bestemming.
De bestemming voorziet in reguliere functies van wegen, paden, parkeren, groenvoorzieningen en verblijf.
Water (artikel 12)
Deze bestemming is op verzoek van het waterschap opgenomen en betreft de leggerwatergangen binnen het plangebied.
Wonen-Buitenlint (artikel 13)
Het deel van Loon ten noorden van de aansluiting Biezendreef behoort stedenbouwkundig gezien niet meer bij de dorpskom Liessel,en is daarom aangemerkt als "buitenlint". Dit geldt eveneens voor de bebouwing aan de Neerkantseweg. Voor deze woonpercelen geldt de bestemming 'Wonen - Buitenlint'. De woonfunctie wordt geconsolideerd. Aan-huis-gebonden beroepen zijn toegestaan en op basis van een omgevingsvergunning eventueel ook een bedrijf-aan-huis.
Wonen-VAB (artikel 14)
Deze bestemming geldt voor het voormalige agrarische bedrijf Moorveld 11. De regeling is overeenkomstig de vigerende regeling in het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Willige Laagt', met de toevoeging van een bouwvlak voor de bedrijfswoning Moorveld 11.
Woongebied (artikel 15)
Deze bestemming betreft de woonbuurten. In deze gebieden overweegt het wonen. Aan-huis-verbonden beroepen zijn rechtstreeks toegestaan. Voor een bedrijf aan huis is een omgevingsvergunning vereist. De reguliere hoogten van de grondgebonden woningen zijn verbaal geregeld. De afwijkende hoogten van recente nieuwbouwplannen zijn specifiek aangeduid.
Waarde - Archeologie Hoog (artikel 16)
Deze dubbelbestemming geldt voor alle gronden die op de gemeentelijke archeologische beleidskaart 2008 zijn aangeduid met 'hoge archeologische verwachting'. Uitgezonderd zijn de gronden waarvoor op basis van een onderzoek sinds 2008 is vastgesteld dat archeologische waarden ontbreken.
Deze bestemming bevat een omgevingsvergunningstelsel.
Waarde - Archeologie Gematigd (artikel 17)
Deze dubbelbestemming geldt voor alle gronden die op de gemeentelijke archeologische beleidskaart 2008 zijn aangeduid met 'gematigde archeologische verwachting'. Uitgezonderd zijn de gronden waarvoor op basis van een onderzoek sinds 2008 is vastgesteld dat archeologische waarden ontbreken.
Deze bestemming bevat een omgevingsvergunningstelsel.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Anti-dubbeltelregel (artikel
18)
Dit betreft een - wettelijk voorgeschreven - standaardbepaling. Om misbruik van de bouwregels te voorkomen, is hierin bepaald dat gronden, die al eens in aanmerking zijn genomen bij het toestaan van een bouwplan, dat is uitgevoerd of alsnog kan worden uitgevoerd, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen.
Algemene bouwregels (artikel
19)
Hierin zijn de gebruikelijke regels opgenomen inzake uitzondering ondergeschikte bouwonderdelen en bestaande afstanden en maten. Bestaande situaties die op basis van een rechtsgeldige vergunning zijn gerealiseerd mogen worden gehandhaafd.
Daarnaast is voor wat betreft parkeervoorzieningen vastgelegd dat een omgevingsvergunning voor het bouwen pas kan worden verleend als is gebleken dat er voldoende parkeervoorzieningen zijn of worden aangelegd conform de normen neergelegd in de gemeentelijke Nota parkeernormen 2013.
Voorts is een regel "nadere eisen" opgenomen ter bescherming van cultuurhistorische waarden. Deze nadere eisenregeling is gekoppeld aan de welstandscategorie "Historische dorpslinten" in de Welstandsnota 2011.
Algemene gebruiksregels (artikel
20)
In dit artikel zijn vier vormen van gebruik strijdig met het bestemmingsplan expliciet genoemd.
Tevens bevat dit artikel de mogelijkheid om voor drie functies daarvan af te wijken:
Algemene aanduidingsregels (artikel
21)
In het plangebied komen twee gebiedsaanduidingen voor die over meerdere bestemmingen vallen. Deze zijn daarom als algemene aanduidingsregels in de regels opgenomen. Het betreft de volgende aanduidingen:
vrijwaringszone - molenbiotoop (artikel 21.1)
Binnen de molenbiotoop van de molen De Volksvriend gelden beperkingen ten aanzien van de bouwhoogten.
vrijwaringszone - straalpad (artikel 21.2)
Binnen de vrijwaringszone - straalpad gelden eveneens beperkingen ten aanzien van de bouwhoogten. In dit bestemmingsplan heeft deze zone uitsluitend betekenis voor zendmasten, omdat de maximaal toegestane hoogte [van 47 meter + NAP (= ca 18 m boven maaiveld)] vanwege het straalpad van alle andere bouwwerken nergens is toegestaan op basis van dit bestemmingsplan.
Algemene afwijkingsregels (artikel
22)
In dit artikel is een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden opgenomen. Deze afwijkingen betreffen onder meer het overschrijden van de maximaal toegestane maten, afmetingen en percentages.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
Overgangsrecht (artikel
24)
Voor volgens de regels afwijkende bestaande bebouwing is voor de omvang, het
onderhoud en de herbouw een overgangsregel opgenomen.
Het gebruik van de bebouwing daarentegen wordt indien mogelijk positief bestemd of indien noodzakelijk door handhaving aan de gebruiksregels van de betreffende bestemming aangepast.
Slotregel (artikel
25)
Hier wordt vermeld onder welke naam de regels van dit bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.