Plan: | W4 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0547.BPw4-VG01 |
In dit artikel zijn begrippen verklaard die in de planregels van dit bestemmingsplan voorkomen en die om een nadere omschrijving vragen.
In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden.
Deze bestemming is van toepassing op de gronden waarop bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan overeenkomstig de milieucategorieën 1 en 2 als bedoeld in de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Het betreft de percelen aan de Hoogmadeseweg (steenhandel) tegenover de begraafplaats, de locatie aan de Simon Smitweg grenzend aan het ziekenhuis Rijnland, de locatie Vierzicht aan de Simon Smitweg / Elisabethhof en de locaties aan het Elisabethhof aan de oostelijke kant van het plangebied. De op de gronden toegestane bebouwing is door middel van een bouwvlak c.q. bebouwingspercentage op de verbeelding aangegeven met bijbehorende maximale goot- en bouwhoogten. Vierzicht heeft hierbij gedeeltelijk een dubbelbestemming kantoren en een gedeelte betreft een zorgboulevard (zorggerelateerde bedrijvigheid en voorzieningen). Tot de bestemming worden ook gerekend de ontsluitingspaden, parkeervoorzieningen, groen en water.
Deze bestemming is van toepassing op het tuincentrum Ranzijn. De gronden zijn bestemd voor detailhandel alsmede voor water en groenvoorzieningen. De op de gronden toegestane bebouwing is door middel van een bouwvlak c.q. bebouwingspercentage op de verbeelding aangegeven met bijbehorende maximale goot- en bouwhoogten.
Artikel 5 Detailhandel - Woonboulevard
Deze bestemming is van toepassing op de locatie van woonboulevard Wooon gelegen aan het Elisabethhof. De gronden zijn bestemd voor perifere detailhandel gespecialiseerd in 'woninginrichting' alsmede voor water en groenvoorzieningen. De op de gronden toegestane bebouwing is door middel van een bouwvlak c.q. bebouwingspercentage op de verbeelding aangegeven met bijbehorende maximale goot- en bouwhoogten.
Deze bestemming is van toepassing op de grotere aaneengesloten groengebieden in het plangebied. Naast groenvoorzieningen omvat de bestemming voet- en fietspaden, speelvoorzieningen, waterberging en nutsvoorzieningen. Extensief recreatief medegebruik is toegestaan. Binnen de bestemming zijn geen gebouwen toegestaan.
Deze bestemming is van toepassing op de locatie (hotel Ibis) aan het Elisabethhof / Persant Snoepweg. Horeca tot maximaal categorie van de Staat van Horeca-activiteiten is toegestaan. Voor deze bestemming is een bouwvlak met maximale bouw- en goothoogte aangegeven. Binnen de bestemming zijn voorzieningen voor de waterhuishouding, waterberging en groen toegestaan.
Deze bestemming is van toepassing op culturele, educatieve, medische, sociale en levensbeschouwelijke voorzieningen. De in het plangebied gelegen Julianaschool, de begraafplaats, het Rijnlandziekenhuis, het verzorgingscentrum Leythenrode, het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan, de brandweerkazerne en de kerk aan de Simon Smitweg behoren onder meer tot deze bestemming. In de regels en op de verbeelding is de toegestane maatvoering van de bebouwing aangegeven. Ook deze bestemming is ruim van opzet, waardoor ook groen- en waterpartijen, wegen en parkeervoorzieningen tot de bestemming worden gerekend.
De uitbreiding van de begraafplaats wordt in 2020 verwacht. Te zijner tijd zal de waterplas worden gedempt ten behoeve van de uitbreiding. Vooruitlopend hierop is de waterplas als maatschappelijk bestemd.
Binnen de bestemming is ondergeschikte detailhandel mogelijk. Hiermee wordt bedoeld beperkte en kleinschalige verkoop gerelateerd aan de maatschappelijke voorziening. Het heeft geen effect op de detailhandelsstructuur in de gemeente Leiderdorp.
Deze bestemming is van toepassing op de gronden van de Munnikenpolder. Het betreft vormen van extensieve recreatie. Ondersteunende horeca is toegestaan tot maximaal 15% van het BVO in de betreffende bouwvlakken.
Artikel 10 Recreatie - Hobbytuin
Deze bestemming is van toepassing op het complex aan de Hoogmadeseweg.
Deze bestemming is van toepassing op de sportaccommodaties in het plangebied. Het betreft onder andere de tennisaccommodatie en de zwembadlocatie aan de Hoogmadeseweg. Ondersteunende horeca is toegestaan tot maximaal 15% van het BVO in de betreffende bouwvlakken.
De voor tuin aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen behorend bij de grondgebonden woningen. Deze gronden mogen niet worden bebouwd. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn niet toegestaan met uitzondering van erfscheidingen tot een maximale hoogte van 1 meter.
Het betreft de wegen in het plangebied, zijnde de gebiedsontsluitingswegen als ook de erfontsluitingswegen. Binnen de bestemming vallen ook de bermen, taluds, watergangen, groenvoorzieningen en dergelijke.
Het betreft de gronden van de A4.
Het betreft de grotere watergangen en waterpartijen in het plangebied met bijbehorende bouwwerken waaronder bruggen, dammen en/of duikers.
Deze bestemming is van toepassing op de in het plangebied aanwezige grondgebonden woningen in vrijstaande en aaneengesloten vorm. De woningen dienen gesitueerd te zijn in het bouwvlak. De grenzen van het bouwvlak zijn, waar van toepassing bepaald uit het vigerende bestemmingsplan. Per bouwvlak is de toegestane bouwhoogte en goothoogte aangegeven.
Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid voor het uitoefenen van een aan huis verbonden beroep of bedrijf binnen de bestemming Wonen. Het gaat hierbij om dienstverlenende beroepen op zakelijk, maatschappelijk, juridisch, medisch, ontwerptechnisch of kunstzinnig gebied. Belangrijk is dat de woning in overwegende mate de woonfunctie behoudt en dat de ruimtelijke uitwerking of uitstraling in overeenstemming met de woonfunctie is (zie ook de omschrijving van dit begrip in artikel 1 van de planregels). Bij aan huis verbonden bedrijven moet gedacht worden aan een bedrijf dat in een (gedeelte van) of bij een woning wordt uitgeoefend en dat is gericht op het vervaardigen van producten, door de gebruik(st)er van de woning. Om overlast in de woonomgeving te voorkomen en de ondergeschiktheid aan de woonfunctie te benadrukken, is bedrijvigheid welke krachtens een milieuwet vergunning- of meldingplichtig is, niet toegestaan. Het gaat om bedrijven in maximaal categorie I van de Staat van Bedrijfsactiviteiten of bedrijven die voor wat betreft aard en omvang van de milieuhinder gelijk kan worden gesteld met een bedrijf in de categorie I van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Detailhandel en horeca zijn hierbij niet toegestaan, met uitzondering van een Bed & Breakfast.
Naast hoofdbebouwing kent het plan ook mogelijkheden voor bijgebouwen en/of uitbreidingen van de woonruimte. Hoofdregel daarbij is dat op het bouwperceel buiten het bouwvlak voor 50% aan bijgebouwen mag worden gebouwd zoals een garage, schuur of bij woningen een aanbouw. Voorts geldt dat de bebouwing tenminste 2 meter achter de voorgevelrooilijn moet liggen. Aan- en uitbouwen mogen niet meer dan 3,5 meter diep zijn (gemeten vanuit resp. achtergevel of zijgevel van het hoofdgebouw). De goothoogte van aan- en uitbouwen aan zij- en achtergevel mag niet meer bedragen dan de eerste bouwlaag van het hoofdgebouw vermeerder met 0,3 meter. De bouwhoogte van de eerste bouwlaag van vrijstaande bouwwerken bedraagt niet meer dan 3 meter.
Een erker is een ondergeschikte toevoeging aan de straatzijde van een woning. Erkers komen meestal vóór de voorgevelrooilijn, vaak op gronden met de bestemming 'Tuin'. Soms bevinden erkers zich ook aan de zijkant van een woning. Voor nieuwe erkers geldt dat deze kleine grondgebonden uitbouwen van één bouwlaag aan de voor- of zijgevel van het hoofdgebouw onder voorwaarden (oppervlak, diepte en bouwhoogte) zijn toegestaan in de bestemming 'Tuin'.
Artikel 17 Wonen - Uit te werken - 1
Voor het woningbouwplan voor de locatie Plantage aan de Hoogmadeseweg is een uit te werken bestemming opgenomen. Daarin zijn regels zijn opgenomen voor het maximaal aantal te realiseren woningen met maatvoering ten aanzien van maximale bouwhoogte en bouwlagen. Tevens zijn randvoorwaarden opgenomen ten aanzien van de inrichting en eisen ten aanzien van de milieuaspecten en te verrichten onderzoeken.
Artikel 18 Wonen - Uit te werken - 2
Voor het woningbouwplan op de hoek van de Boomgaardlaan en Mauritssingel is een programma op hoofdlijnen opgesteld. De ontwikkeling is als een uitwerkingsplicht met bijbehorende regels opgenomen ten aanzien van het maximaal aantal te realiseren woningen met maatvoering en randvoorwaarden met betrekking tot inrichting en milieuaspecten.
Deze bestemming heeft betrekking op de ondergrondse hoofdtransport gasleidingen. Op deze gronden zijn geen nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten toegestaan. Voorts geldt een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werkzaamheden. In het bestemmingsplan is de belemmeringenstrook vastgelegd. Deze strook wordt ook wel zakelijk rechtstrook genoemd. In deze strook mag enkel bebouwing ten behoeve van de leiding worden gerealiseerd. Daarnaast mogen er zonder omgevingsvergunning geen grondroerende activiteiten plaats vinden. Met artikel 5 uit de Regeling externe veiligheid buisleidingen (Revb) is geregeld dat gastransportleidingen een belemmeringenstrook van 4 meter aan weerszijden van de leiding kunnen hebben.
Deze bestemming heeft betrekking op een ondergrondse hoofdtransport waterleiding. Sinds 1 juli 2011 is de nieuwe wetgeving rondom de drinkwatervoorziening van kracht geworden. De Drinkwaterwet legt aan bestuursorganen de eis op van bescherming van de drinkwaterbelangen. Hiertoe is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werkzaamheden opgenomen in de belemmeringenstrook.
Artikel 21 Waarde - Archeologie
De met deze bestemming aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de bescherming van de aan de grond eigen zijnde archeologische waarden. Er mag alleen worden gebouwd na aanvullend of definitief archeologisch onderzoek.
Artikel 22 Waarde - Archeologie - hoge trefkans
De met deze bestemming aangewezen gronden zijn mede bestemd voor de bescherming van de aan de grond eigen zijnde archeologische waarden. Hier geldt een bouwverbod voor bouwwerken groter dan 100 m2. In geval de verstoring van de bodem groter is dan 100 m2, dient archeologisch onderzoek plaats te vinden.
Artikel 23 Waarde - Archeologie - middelhoge trefkans
De gronden aangewezen met deze bestemming bezitten een middelhoge trefkans. Hier geldt geen bouwverbod maar kan in het belang van de archeologische monumentenzorg bij een omgevingsvergunning voor het bouwen een archeologisch rapport worden vereist. Hiervan zijn uitgezonderd bouwwerken met een oppervlak van ten hoogste 100 m2 en waarvoor geen graafwerkzaamheden dieper dan 30 cm noodzakelijk zijn.
Artikel 24 Waterstaat - Waterkering
De met deze bestemming aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor:de bescherming, het onderhoud en de verbetering van de waterkering, met bijbehorende bouwwerken geen gebouwen zijnde zoals duikers, keerwanden en merktekens.
Artikel 25 Anti-dubbeltelregel
De anti-dubbeltelbepaling, overeenkomstig artikel 3.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening, is opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Artikel 26 Algemene aanduidingsregels
Deze bestemming heeft betrekking op de vrijwaringszone van de molenbiotoop. In deze zone gelden beperkingen ten aanzien van bouwwerken. Via een omgevingsvergunning zijn werkzaamheden mogelijk binnen deze zone. Tevens is het groengebied op de locatie van de voormalige stortplaats nader aangeduid als milieuzone – bodembeschermingsgebied met het oog op de aanwezige afgedekte bodemverontreiniging.
Artikel 27 Algemene afwijkingsregels
In dit artikel is aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid gegeven bij omgevingsvergunning af te wijken van de in het plan genoemde maatvoering.
Artikel 28 Algemene bouwregels
In dit artikel wordt, bij de toepassing van bepalingen van het bestemmingsplan, de aanvullende werking van de bouwverordening uitgesloten. Verder wordt in dit artikel een opsomming gegeven van onderwerpen, waarop de bouwverordening wel van toepassing is.
Artikel 29 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is aangegeven welk gebruik niet is toegestaan op de gronden, zoals ze bestemd zijn.
Artikel 30 Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid gegeven om gebruik te maken van een bestemmingswijziging. Hierbij gaat het om een wijzigingsbevoegdheid die geldt voor alle bestemmingen in het plan.
Artikel 31 Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening
In dit artikel is geregeld dat de voorschriften van de bouwverordening ten aanzien van onderwerpen van stedenbouwkundige aard blijven overeenkomstig het bepaalde in artikel 9 lid 2 van de Woningwet buiten toepassing, behoudens enkele relevante onderwerpen.
In deze bepaling is vorm en inhoud gegeven aan het overgangsrecht overeenkomstig artikel 3.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.
Als laatste is de slotregel opgenomen. Deze bepaling omschrijft de titel van het plan.