direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Wateringse Binnentuinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0203BWateringBin-50VA

6.3 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijf-1

Het transformatorhuisje aan de Meierijlaan is bestemd als Bedrijf-1. Nutsvoorzieningen tot een hoogte van 3 meter kunnen gebouwd worden met de algemene bouwregels in artikel 19. De nutsvoorziening aan de Meierijlaan heeft een hoogte van 7 meter, waardoor deze via een aparte bestemmingsregeling bestemd is.

Artikel 4 Groen

De relatief grootschalige groenstructuren op buurt- en blokniveau zijn als Groen bestemd. Binnen de bestemming Groen zijn niet alleen grasvelden, gazons, beplanting, bomen en parken opgenomen, maar ook voor verharde speelvelden, speeltoestellen, kindertuinen, werken van beeldende kunst, paden en wegen.

Artikel 5 Maatschappelijk

Onder de bestemming Maatschappelijk vallen onder andere kinderdagverblijven, scholen, en andere welzijnsvoorzieningen.

Artikel 6 Natuur

De groenstrook in het westen van het plangebied, grenzend aan de Tomatenlaan is ingericht als ecologische zone en als Natuur bestemd. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor waterberging en de bevordering, ontwikkeling, behoud en/of herstel van natuurlijke en landschappelijke waarden. Er is geen bebouwing toegestaan, tenzij deze noodzakelijk is voor de dubbelbestemmingen die op delen van de ecologische zone van toepassing zijn. Er mag – ter bescherming van de natuurlijke en landschappelijke waarden – in de ecologische zone slechts worden begonnen met werkzaamheden zoals het aanleggen van paden en afgraven of ophogen van het reliëf van de gronden nadat burgemeester en wethouders een aanlegvergunning hebben verleend.

Artikel 7 Verkeer-straat

De Zevenwoudenlaan en Zuiderveldlaan zijn buurtontsluitingswegen en bestemd als Verkeer-straat. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten dienste van de bestemming zijn toegestaan.

Artikel 8 Verkeer-verblijfsstraat

De bestemming Verkeer-verblijfsstraat voorziet in verblijfs- en woonstraten, voet- en fietspaden en parkeerplaatsen. Met uitzondering van de Zevenwoudenlaan, de Zuiderveldlaan en het Laantje van Salland is deze bestemming van toepassing op alle straten in het plangebied.

Artikel 9 Verkeer-verblijfsgebied

Het Laantje van Salland vormt de langzaam verkeerroute in het plangebied en is bestemd als Verkeer-verblijfsgebied.

Artikel 10 Water

Alle watergangen en -partijen in het plangebied zijn bestemd als Water. Deze watergangen en -partijen zijn bestemd voor de waterberging, waterhuishouding en waterlopen in Wateringse Binnentuinen.

Binnen deze bestemming zijn twee specifieke bouwaanduidingen opgenomen: specifieke bouwaanduiding - steiger 1 en specifieke bouwaanduiding - steiger 2. Steiger 1 is van toepassing op de steigers die op het moment van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan reeds vergund of gebouwd zijn. Voor deze steigers geldt dat de breedte, diepte en hoogte van de steigers niet mag worden vergroot ten opzichte van de reeds gebouwde of vergunde steigers op het moment van de terinzagelegging van het bestemmingsplan.

De specifieke bouwaanduiding - steiger 2 is van toepassing voor de steigers waarvan de planontwikkeling op het moment van terinzagelegging van het bestemmingsplan nog niet voltooid was. Voor deze steigers geldt:

  • de hoogte mag niet meer bedragen dan een halve meter boven het wateroppervlak;
  • de diepte van de steigers mag niet meer bedragen dan 1 meter, waarbij de vrije doorgang van de watergang tenminste 7 meter moet bedragen. Indien een watergang 7,5 meter breed is, mag de diepte van een steiger boven het wateroppervlak dus een halve meter bedragen;
  • de breedte van een steiger mag niet meer bedragen dan 1/3 deel van de breedte van de bijbehorende kavel. Bijvoorbeeld: indien een kavel 9 meter breed is, mag de breedte van de steiger 3 meter bedragen

Artikel 11 Wonen-1

De bestemming Wonen-1 maakt vrijstaande, halfvrijstaande en rijwoningen mogelijk. Binnen deze bestemming wordt onderscheid gemaakt tussen reeds vergunde of gebouwde woningen enerzijds en woningen waarvoor plannen nog niet geheel uitgekristaliseerd zijn anderszijds.

Voor reeds vergunde of gebouwde woningen is met een bouwvlak aangegeven waar hoofdgebouwen gebouwd mogen worden. De maximale bouwhoogte is aangeduid op de plankaart. Daarnaast mag buiten het bouwvlak 30% van de oppervlakte van het bouwvlak worden bebouwd met aanbouwen, uitbouwen en bijgebouwen.

Voor de overige bestemmingsvlakken waarin geen bouwvlak is opgenomen, bestaat nog onzekerheid over de exacte uitwerking van de plannen. Voor deze bestemmingsvlakken zijn regels opgenomen omtrent hoogte en diepte van de bebouwing, de situering op de kavel en parkeren, waarbinnen de bebouwing ontwikkeld dient te worden. Flexibiliteit bestaat er onder meer ten aanzien van het aantal woningen en de positionering op de kavel.

Ter plaatste van de aanduiding "gestapeld" is een appartementencomplex toegestaan. De maximale bouwhoogte is op de plankaart aangeduid.

Artikel 12 Wonen-2

In tegenstelling tot de bestemming Wonen-1 zijn binnen deze bestemming rijwoningen niet toegestaan: er mogen uitsluitend halfvrijstaande en vrijstaande woningen worden gebouwd. Ook binnen deze bestemming wordt een onderscheid gemaakt tussen reeds vergunde of gebouwde woningen enerzijds en woningen waarvoor de plannen nog te onzeker zijn om gedetailleerd bestemd te worden. De regeling is vergelijkbaar met die in Wonen-1.

Artikel 13 Wonen-3

De bestaande lintbebouwing aan de Strijpkade is bestemd als Wonen-3. Deze bestemming is conserverend van aard. De hoofdgebouwen zijn ondergebracht in een bouwvlak. Buiten deze bouwvlakken zijn hoofdgebouwen niet toegestaan.

Daarnaast is binnen deze bestemming de bouw van enkele rijwoningen mogelijk. Deze woningen mogen alleen haaks ten opzichte van de Strijpkade worden gebouwd. Hiervoor is alleen een bestemmingsvlak op de plankaart opgenomen, omdat de plannen nog niet zo concreet zijn dat deze gedetailleerd op de plankaart kunnen worden ingetekend. In de regels van het bestemmingsplan zijn planregels opgenomen waarmee onder andere de hoogte, diepte, vrije bouwstroken en het parkeren gereguleerd wordten.

Artikel 14 Wonen-4

De bestaande lintbebouwing aan de Noordweg (het gedeelte tussen de Tomatenlaan en de Zevenwoudenlaan) en Tomatenlaan is bestemd als Wonen-4. Hoofdgebouwen zijn uitsluitend binnen bouwvlakken toegestaan. De maximale goot- en nokhoogte is aangeduid op de plankaart.

Ter plaatste van de aanduiding "garagebedrijf" is een garagebedrijf toegestaan. De omvang van een garagebedrijf mag niet worden vergroot en het gebruik mag niet worden hervat indien het gebruik langer dan een jaar is onderbroken of indien het gebruik is gewijzigd in wonen. Ter plaatse van de aanduiding "bedrijf" is een bedrijf toegestaan.

Artikel 15 Wonen-5

Binnen de bestemming Wonen-5 zijn gestapelde woningen toegestaan. De bestemming staat wonen, paden, tuinen, erven en parkeervoorzieningen toe. Ter plaatse van de aanduiding "specifieke vorm van maatschappelijk - kinderdagverblijf" is een kinderdagverblijf toegestaan.
Artikel 16 Waarde - Archeologie

Op de plankaart zijn de grenzen van het archeologisch waardevol gebied aangeduid (zie paragraaf 3.8. Gronden die tegelijkertijd zijn aangewezen voor, bijvoorbeeld Wonen-1 en Waarde - Archeologie zijn bestemd voor wonen én het behoud van archeologische waarden. Als men binnen dit gebied in de grond wil roeren en men daarbij mogelijk het terrein verstoort, bijvoorbeeld door de aanleg van een fundering, is een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders nodig: een aanlegvergunning. Deze dubbelbestemming stelt voorwaarden aan de verlening ervan.

Artikel 17 Waterstaat- Waterkering

De Strijpkade, een deel van Westergosingel, een deel van de Zevenwoudenlaan, een deel van de Oostergosingel en en heel van de Vijfheerenlaan zijn bestemd voor Waterstaat- Waterkering. Deze dubbelbestemming regelt de bescherming van de waterkering.