direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Bezuidenhout - West
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH

6.3 Bestemmingsregels

In deze paragraaf worden de verschillende bestemmingsregels kort toegelicht.

Artikel 3 Bedrijf

Binnen de bestemming zijn bedrijven in categorie A en B van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging als opgenomen in Bijlage 1 - Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging van de regels, toegestaan. De bouwvlakken zijn op een dusdanige manier opgenomen, dat er beperkte uitbreidingsmogelijkheden bestaan. De bouwhoogte van de bebouwing is op de plankaart aangegeven in een maximaal aantal bouwlagen. In de regels wordt verwezen naar de hoogteaanduidingen op de plankaart.

Artikel 4 Gemengd

De met de bestemming Gemengd-3 aangewezen gronden zijn gelegen aan de Schenkweg 56 t/m 60. Hier is zowel atelierruimte, bedrijf als kantoor mogelijk. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de bestemming middels een wijzigingsbevoegdheid om te zetten naar Wonen.

Artikel 5 Groen - 1

Het gemeentelijke beleid ten aanzien van groenvoorzieningen is duidelijk vertaald op de plankaart en zodoende zijn uitsluitend het structurele groen in de wijk als Groen bestemd. Binnen de bestemming Groen staat het behoud van de bestaande groenvoorzieningen centraal. Daarom mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd.

Artikel 6 Groen - 2

De binnenterreinen bij de woningen zijn gezien het groene karakter van deze terreinen op de plankaart opgenomen als Groen-2. Binnen deze bestemming is het, in tegenstelling tot de bestemming Groen-1, mogelijk binnen de in de regels opgenomen voorwaarden bergingen te realiseren. Hiermee wordt rechtgedaan aan de huidige feitelijke situatie.

Artikel 7 Kantoor

De op de plankaart voor Kantoor aangewezen gronden zijn bestemd voor kantoren en kinderopvang en parkeervoorzieningen met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Artikel 8 Maatschappelijk

De op de plankaart voor Maatschappelijk aangegeven gronden zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen, waaronder sport, onderwijs, peuterspeelzaalwerk, kinderopvang, naschoolse opvang en een verpleeg- en verzorgingshuis met bijbehorende woningen, zowel ondergronds als op maaiveld gerealiseerde parkeervoorzieningen, groen- en speelvoorzieningen, water, ontsluitingswegen en –paden, met daarbij behorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde, aanbouwen, bijgebouwen, tuinen en erven.

Artikel 9 Verkeer - Hoofdverkeersweg

De op de plankaart als Verkeer-Hoofdverkeersweg aangewezen gronden zijn bestemd voor hoofdverkeerswegen. Deze worden gedefinieerd als rijbanen voor het gemotoriseerde verkeer op doorgaande hoofdroutes in hoofdzaak ten behoeve van de algemene ontsluiting van wijken en grote delen van de stad en de verbinding met rijks-en andere wegen. Naast rijbanen voor gemotoriseerd verkeer zijn bus- en trambanen en voet- en fietspaden, gescheiden van het gemotoriseerd verkeer, toegestaan. Tevens bij de bestemming behorende bebouwing, groen en overige voorzieningen.

Artikel 10 Verkeer - Railverkeer

De op de plankaart als Verkeer-Railverkeer aangewezen gronden zijn bestemd voor het spooremplacement. Op deze bestemming zijn bouwwerken ten dienste van het railverkeer toegestaan.

Artikel 11 Verkeer - Verblijfsstraat

De op de plankaart als Verkeer-Verblijfstraat aangewezen gronden zijn bestemd voor verblijfsstraten. Het gaat grotendeels om openbare ruimte die niet voor doorgaand verkeer is aangewezen. Deze straten bestaan uit rijbanen voor het lokale gebiedsgebonden verkeer, ten behoeve van de ontsluiting van buurten en direct aangelegen bestemmingen.

Artikel 12 Wonen

De op de plankaart voor Wonen aangewezen gronden zijn bestemd voor woningen met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, tuinen en erven. Onder voorwaarden is de vestiging van een aan huis verbonden beroep of bedrijf toegestaan.
Op de plankaart zijn de bebouwingsvlakken met daarbij de maximaal toegestane bebouwingshoogte opgenomen. Buiten de bebouwingsgrenzen is onder voorwaarden éénlaagse bebouwing in de vorm van aan-, uit-, en bijgebouwen mogelijk.

Middels functieaanduidingen wordt van de woonbestemming afwijkend gebruik, zoals garagebedrijven geregeld. De vestiging van nieuwe garagebedrijven is niet toegestaan. Bestaande rechten van garagebedrijven worden gerespecteerd, echter met dien verstande dat bij bedrijfsbeëindiging het bedrijf kan worden omgezet in een ander bedrijf.

Extra bouwlagen

In de regels is in artikel 12.3 een nadere eisen regeling opgenomen. Met betrekking tot de daarvoor aangewezen bouwblokken c.q. percelen wordt het mogelijk een extra bouwlaag in de vorm van een dakopbouw aan te brengen. De maximaal toegelaten oppervlakte van deze bouwlaag is uitgedrukt in een percentage van het dakvlak. Dit percentage is opgenomen in een tabel. Om aan de architect ontwerpruimte te bieden is in het voorschrift een maximale gemiddelde hoogte opgenomen.

Het voorschrift behelst ook een z.g. nadere eisenregeling. Indien een aanvraag m.b.t. een extra bouwlaag daartoe aanleiding geeft kunnen nadere eisen worden gesteld. Deze nadere eisen kunnen alleen worden gesteld ten aanzien van de situering en de opbouw van het bouwvolume. De hieraan ten grondslag liggende redenen worden ingegeven door het aspect bezonning en dat van de stedenbouwkundige inpasbaarheid. De welstandscommissie toetst of het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk zowel op zichzelf als in verband met de omgeving of de te verwachten ontwikkeling daarvan in overeenstemming is met de redelijke eisen van welstand. Deze beoordeling vindt plaats aan de hand van criteria, die zijn opgenomen in de Haagse welstandsnota, onderdeel “Extra bouwlagen”. Ter illustratie de navolgende voorbeelden:

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH_0003.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH_0004.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH_0005.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH_0006.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH_0007.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH_0008.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH_0009.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0182GBezuidenW-70OH_0010.png"


Artikel 13 Leiding - Riool

Binnen het plangebied is een rioolpersleiding gelegen. Deze leiding, die in het openbaar gebied ligt, wordt middels een dubbelbestemming beschermd.

Artikel 14 Waterstaat - Waterkering

Binnen het plangebied is een waterkering gelegen. Deze waterkering, die op de plankaart is weergegeven, wordt middels een dubbelbestemming beschermd.