direct naar inhoud van 8.4 Bestemmingsregels
Plan: Hoofddorp De Hoek en omgeving
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGhfddehoekomgvng-C001

8.4 Bestemmingsregels

Agrarisch

De gronden in de oksel van de rijkswegen A4 en A5 zijn bestemd als Agrarisch. Binnen de bestemming zijn grondgebonden agrarische functies (of activiteiten) toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'tunnel' zijn ook ondergrondse spoorwegen en de Hoogwaardige Openbaar Vervoersbaan, met bijbehorende functies mogelijk gemaakt.

Binnen de bestemming Agrarisch zijn geen gebouwen toegestaan. Wel zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan, met een maximale bouwhoogte van 3 m.

Bedrijf

De bedrijven op het bestaande bedrijventerrein hebben de bestemming Bedrijf. Op de verbeelding is weergegeven welke categorie bedrijven zijn toegestaan. Op het bedrijventerrein zijn bedrijven toegestaan tot ten hoogste categorie 3.2. Hierbij moet rekening worden gehouden met de bedrijfszonering zoals deze is weergegeven op de verbeelding. Het bestaande bedrijf (AAR) aan de Kruisweg 703-705 past niet binnen de algemene toelaatbaarheid en is daarom mogelijk gemaakt middels de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - 1'. Hier is een bedrijf met de SBI-code 353.2 in zijn huidige bedrijfsvoering mogelijk, dus met proefdraaien van motoren met een vermogen kleiner dan 250 kW.

Daarnaast zijn ondersteunende functies mogelijk, zoals detailhandel, horeca en dienstverlening en bijbehorende functies als groen, water, parkeervoorzieningen, laad- en losvoorzieningen, nutsvoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van warmte/koudeopslag en wegen.

Geluidszoneringsplichtige en risicovolle inrichtingen zijn niet toegestaan. Dit soort bedrijven passen niet op het bedrijventerrein en zijn daarom uitgesloten. Daarnaast worden MER-plichtige bedrijven uitgesloten. Dit heeft te maken met het feit dat het plan dat deze bedrijven toestaat zelf plan-MER-plichtig is.

Bouwregels

Binnen de bestemming Bedrijf mogen binnen het bouwvlak gebouwen worden gebouwd met inachtneming van de bouwaanduidingen op de verbeelding. Daarnaast is opgenomen dat er een minimale afstand tussen de perceelsgrenzen en gebouwen is van 3 m. Daarnaast mag ten hoogste 50% van het bruto bedrijfsvloeroppervlak worden gebruikt als kantoor.

Buiten het bouwvlak mag voor maximaal voor 20 m² aan gebouwen worden gebouwd. Deze gebouwen mogen een goothoogte hebben van 3 m en een bouwhoogte van ten hoogste 4 m. Het bevoegd gezag kan hiervoor bij omgevingsvergunning voor afwijken en een bouwhoogte toe staan van ten hoogste 5 m.

Ook kan het bevoegd gezag bij omgevingsvergunning afwijken van het bebouwingspercentage en een bebouwingspercentage toestaan tot 90%.

Het bevoegd gezag ook afwijken voor het bouwen dichter dan 3 m vanaf de perceelsgrens.

Voor gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen geldt dat de bouwhoogte ten hoogste 4 m mag bedragen en de inhoud ten hoogste 60 m³ mag bedragen.

Voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt dat erf- en terreinafscheidingen ten hoogste 2 m mogen bedragen, erf- en terreinafscheidingen voor de voorgevelrooilijn dienen wel transparant te zijn. Overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen ten hoogste 12 m bedragen.

Gebruiksregels

In de gebruiksregels zijn bedrijven die een vogelaantrekkende werking hebben uitgesloten. Hieronder vallen, zoals ook genoemd in artikel 2.2.3 van het LIB:

  • a. industrie in de voedingssector met extramurale opslag of overslag;
  • b. viskwekerijen met extramurale bassins;
  • c. opslag of verwerking van afvalstoffen met extramurale opslag of verwerking.

De ondersteunende activiteiten, zoals horeca, dienstverlening of detailhandel zijn toegestaan tot 10% van het brutovloeroppervlak van de hoofdactiviteit met een maximum van 150 m² voor horeca of dienstverlening en 100 m² voor detailhandel.

Tot strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het gebruik van de gronden voor andere bedrijven dan bedrijven die toelaatbaar zijn op basis van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, het gebruik van vrijstaande bijgebouwen als zelfstandige woning en het gebruik van de gronden of gebouwen ten behoeve van een seksinrichting of wel prostitutie.

Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken voor het vestigen van bedrijfsactiviteiten die één categorie hoger zijn dan is ingeschaald of bedrijfsactiviteiten die niet voorkomen op de Staat van Bedrijfsactiviteiten, mits deze bedrijven naar aard en invloed op de omgeving worden geacht te passen in de maximaal toegestane categorie. Daarnaast mogen het geen bedrijven zijn die in de gebruiksregels expliciet zijn uitgesloten.

Bedrijventerrein

Omwille van de flexibiliteit is het te ontwikkelen bedrijventerrein Undercoverpark bestemd als Bedrijventerrein. Binnen deze bestemming zijn de bedrijvenclusters flexibel bestemd. Binnen deze bestemming zijn naast bedrijven ook wegen, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen en groen- en watervoorzieningen toegestaan.

Op de verbeelding is een bedrijfszonering opgenomen waarbij middels een aanduiding is weergegeven dat het bedrijventerrein geschikt is voor bedrijven tot en met categorie 3.2..

Hoewel het Masterplan uitgaat van 65.000 m² kantoor in het plandeel Undercoverpark, maakt dit bestemmingsplan, conform de afspraken in het kader van Plabeka-2, 46.000 m² aan kantoren mogelijk. De resterende 19.000 m² kantoren worden mogelijk gemaakt middels een wijzigingsbevoegdheid. Er zijn 4 situaties waarbij deze wijzigingsbevoegdheid geëffectueerd kan worden:

  • 1. Het herontwikkelen en uit de markt halen van bestaande kantoorlocaties in de Plabeka-2 regio. Dit betekent dat kantooroppervlak elders is wegbestemd. De wijzigingsbevoegdheid kan worden geëffectueerd, indien een relatie kan worden gelegd met een onherroepelijk bestemmingsplan in de metropoolregio Amsterdam. Als omrekenfactor wordt 1:1,5 gehanteerd;
  • 2. Het revitaliseren van bestaande kantoorruimte in de Plabeka-2 regio. In deze gevallen wordt bestaande kantoorruimte gerevitaliseerd. Hierdoor worden incourante kantoren uit de markt gehaald. Als omrekenfactor wordt 1:1 gehanteerd;
  • 3. Het revitaliseren van bestaande bedrijfsruimte op De Hoek bestaand. Op de Hoek bestaand is incourante bedrijfsruimte aanwezig. Om de eigenaar te stimuleren deze bedrijfsruimte te renoveren en weer courant te maken, wordt deze investering beloond met extra kantooroppervlak in het Undercoverpark. Hierbij wordt een omrekenfactor van 1:0.5 gerekend;
  • 4. Passend binnen de regionale afspraken van Plabeka-2. Indien gedurende de looptijd van het bestemmingsplan extra programma toelaatbaar is binnen de Plabeka afspraken, bijvoorbeeld na aanpassing van het gehele regionale programma of nadat blijkt dat andere locaties voor nieuwvestiging van kantoren komen te vervallen, kan via een wijziging extra kantoorruimte toegevoegd worden aan het programma voor het Undercoverpark.

Naast de bedrijven en zelfstandige kantoren is binnen de bestemming bedrijventerrein tevens één hotel, met restaurant, congres-, vergader- en sportfaciliteiten toegestaan. In de bestemming is een maximum van 200 kamers opgenomen.

Daarnaast zijn ondersteunende functies mogelijk, zoals detailhandel, horeca en dienstverlening en bijbehorende functies als groen, water, parkeervoorzieningen, laad- en losvoorzieningen, nutsvoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van warmte/koudeopslag en ontsluitingswegen.

Binnen de bestemming zijn risicovolle inrichtingen alsmede de opslag vanaf 10.000 kg consumentenvuurwerk en Wgh-inrichtingen niet toegestaan. Dit soort bedrijven passen niet op het bedrijventerrein en zijn daarom uitgesloten. Daarnaast worden MER-plichtige bedrijven uitgesloten. Dit heeft te maken met het feit dat het plan dat deze bedrijven toestaat zelf plan-MER-plichtig is.

Bouwregels

Binnen de bestemming Bedrijventerrein mogen binnen het bouwvlak gebouwen worden gebouwd. De bouwhoogte van de gebouwen is afhankelijk van het LIB. Op de plankaart is een algemene gebiedsaanduiding opgenomen ten aanzien van de bouwhoogte. Deze aanduiding wordt nader toegelicht in paragraaf 8.5.

Buiten het bouwvlak mag, mits passend binnen het LIB, voor maximaal voor 20 m² aan gebouwen worden gebouwd. Deze gebouwen mogen een goothoogte hebben van 3 m en een bouwhoogte van ten hoogste 4 m. Het bevoegd gezag kan hiervoor bij omgevingsvergunning voor afwijken en een bouwhoogte toe staan van ten hoogste 5 m.

De bij het bedrijf behorende administratieve ruimte mag niet meer bedragen dan 30% van het totale bedrijfsvloeroppervlak van het betreffende bedrijf.

Voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt dat erf- en terreinafscheidingen ten hoogste 2 m mogen bedragen, erf- en terreinafscheidingen voor de voorgevelrooilijn dienen wel transparant te zijn. Overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen ten hoogste 12 m bedragen.

Voor de HOV-baan die onder de punt van het Undercoverpark loopt, is de aanduiding 'tunnel' opgenomen. Ter plaatse van deze aanduiding zijn voorzieningen ten behoeve van een hoogwaardige openbaarvervoersbaan toegestaan. Deze aanduiding is ook terug te vinden in de bestemmingen Groen, Verkeer en Water.

Gebruiksregels

In de gebruiksregels worden regels gesteld aan het gebruik van de gronden die bestemd zijn als Bedrijf.

In de gebruiksregels zijn bedrijven die een vogelaantrekkende werking hebben uitgesloten. Hieronder vallen, zoals ook genoemd in artikel 2.2.3 van het LIB:

  • a. industrie in de voedingssector met extramurale opslag of overslag;
  • b. viskwekerijen met extramurale bassins;
  • c. opslag of verwerking van afvalstoffen met extramurale opslag of verwerking.

De ondersteunende activiteiten, zoals horeca, dienstverlening of detailhandel zijn toegestaan tot 10% van het brutovloeroppervlak van de hoofdactiviteit met een maximum van 150 m² voor horeca of dienstverlening en 100 m² voor detailhandel.

Tot strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het gebruik van de gronden voor andere bedrijven dan bedrijven die toelaatbaar zijn op basis van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, het gebruik van vrijstaande bijgebouwen als zelfstandige woning en het gebruik van de gronden of gebouwen ten behoeve van een seksinrichting of wel prostitutie.

Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken voor het vestigen van bedrijfsactiviteiten die één categorie hoger zijn dan is ingeschaald of bedrijfsactiviteiten die niet voorkomen op de Staat van Bedrijfsactiviteiten, mits deze bedrijven naar aard en invloed op de omgeving worden geacht te passen in de maximaal toegestane categorie. Daarnaast mogen het geen bedrijven zijn die in de gebruiksregels expliciet zijn uitgesloten.

Binnen de aanduiding 'specifieke vorm van water - 1' en de aanduiding 'specifieke vorm van water - 2' geldt dat binnen een van de twee aanduidingen ten minste 9.680 m² water of waterhuishoudkundige voorzieningen dienen te worden gerealiseerd, waarbij een verbinding dient te worden gemaakt met het omliggende watersysteem. De bedoeling van deze regeling is dat of ten noorden of ten zuiden van de door het plangebied gelegen gasleiding een waterhuishoudkundige voorziening wordt aangelegd aan weerszijden van de HOV-baan die wordt aangesloten op het bestaande watersysteem.

Detailhandel - Detailhandel volumineus

De volumineuze detailhandelsvestigingen aan de Kruisweg zijn bestemd als Detailhandel - Detailhandel volumineus. Hier is detailhandel in volumineuze goederen toegestaan. Hieronder wordt verstaan:

  • a. detailhandel in auto's, keukens, badkamers, boten, motoren, caravans, landbouwwerktuigen en grove bouwmaterialen en daarmee rechtstreeks samenhangende artikelen, zoals accessoires, onderhoudsmiddelen, onderdelen en materialen;
  • b. tuincentra;
  • c. grootschalige meubelbedrijven, al dan niet - in ondergeschikte mate - in combinatie met woninginrichting en stoffering.

Binnen deze bestemming is ook ondersteunende horeca en dienstverlening toegestaan en bij de bestemming behorende functies als groen, water, parkeervoorzieningen, laad- en losvoorzieningen en ontsluitingswegen.

Binnen de bestemming dienen gebouwen binnen het bouwvlak worden gebouwd met inachtneming van de bouwaanduidingen op de plankaart. Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken van het bouwen buiten het bouwvlak onder de voorwaarde dat het oppervlak niet meer mag bedragen dan 20 m² en de goot- en bouwhoogte niet meer mag bedragen dan respectievelijk 3 m en 5 m.

Groen

De groenstroken lang het spoor en het groen bij de lus in de Kruisweg zijn bestemd als Groen. Binnen de bestemming Groen zijn groen en watervoorzieningen mogelijk alsmede fiets- en voetpaden. Ter plaatse van de aanduiding 'verkeer' zijn ook ontsluitingswegen toegestaan.

Voor de ondergrondse HOV-baan, is de aanduiding 'tunnel' opgenomen. Ter plaatse van deze aanduiding zijn voorzieningen ten behoeve van een hoogwaardige openbaarvervoersbaan toegestaan. Deze aanduiding is ook terug te vinden in de bestemmingen Groen, Verkeer en Water.

Binnen de bestemming Groen zijn gebouwen niet toegestaan. Wel zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan met een maximale bouwhoogte van 6 m.

Ter plaatse van de aanduiding 'water' dient ten minste 2.000 m² water te worden gerealiseerd.

Horeca

Het in het plangebied aanwezige fastfood-restaurant is in het bestemmingsplan bestemd als Horeca. Hierin is horeca toegestaan uit de categorie 2a uit de Staat van Horeca-activiteiten die bij het bestemmingsplan horen. Dit zijn onder andere horecabedrijven met een bezorg- of afhaalservice of drive-in restaurants.

Binnen de bestemming dienen gebouwen binnen het bouwvlak te worden gebouwd met inachtneming van de bouwaanduidingen op de plankaart. Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken van het bouwen buiten het bouwvlak onder de voorwaarde dat het oppervlak niet meer mag bedragen dan 20 m² en de goot- en bouwhoogte niet meer mag bedragen dan respectievelijk 3 m en 5 m.

Horeca - Hotel

De in het plangebied aanwezige hotels zijn bestemd als Horeca - Hotel. Binnen deze bestemming zijn hotels toegestaan met bijbehorende functies zoals terrassen, sportvoorzieningen en parkeervoorzieningen. Ter plaatse van de aanduiding 'parkeergarage' is uitsluitend een parkeergarage ten behoeve van het hotel toegestaan.

Binnen de bestemming dienen gebouwen binnen het bouwvlak te worden gebouwd met inachtneming van de bouwaanduidingen op de plankaart. Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken van het bouwen buiten het bouwvlak onder de voorwaarde dat het oppervlak niet meer mag bedragen dan 20 m² en de goot- en bouwhoogte niet meer mag bedragen dan respectievelijk 3 m en 5 m.

Kantoor

De kantoren langs de Kruisweg en de nieuwe kantoorlocatie Business Garden zijn bestemd als Kantoor. De volumineuze detailhandelsvestiging aan de Kruisweg is mogelijk gemaakt middels de aanduiding 'specifieke vorm van dienstverlening - showrooms'.

Binnen Business Garden is niet meer dan 19.000 m² kantoren toegestaan. Hiervoor is binnen de bestemming Kantoor de aanduiding 'specifieke vorm van kantoor - 1' opgenomen.

Daarnaast zijn ondersteunende functies mogelijk, zoals detailhandel, horeca en dienstverlening en bijbehorende functies als groen, water, parkeervoorzieningen, laad- en losvoorzieningen, nutsvoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van warmte/koudeopslag en ontsluitingswegen.

Bouwregels

Binnen de bestemming dienen gebouwen binnen het bouwvlak worden gebouwd met inachtneming van de bouwaanduidingen op de plankaart. Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken van het aangegeven bebouwingspercentage tot een bebouwingspercentage van 90%. Als het bouwvlak al voor 100% mag worden bebouwd is deze afwijkingsbevoegdheid niet van toepassing. Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning afwijken van het bouwen buiten het bouwvlak onder de voorwaarde dat het oppervlak niet meer mag bedragen dan 20 m² en de goot- en bouwhoogte niet meer mag bedragen dan respectievelijk 3 m en 5 m.

Voor Business Garden geldt dat tussen de nieuw te ontwikkelen kantoren een minimale afstand dient te worden aangehouden. Hiervoor is binnen de bestemming de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 2 tot en met 4' opgenomen. De parkeergarages die onder de kantoren liggen hebben een maximale bouwhoogte van 3 m en beslaan het gehele bouwvlak.

Specifieke gebruiksregels

De ondersteunende activiteiten, zoals horeca, dienstverlening of detailhandel zijn toegestaan tot 10% van het brutovloeroppervlak van de hoofdactiviteit met een maximum van 150 m² voor horeca of dienstverlening en 100 m² voor detailhandel.

Tot strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het gebruik van de gronden voor andere bedrijven dan bedrijven die toelaatbaar zijn op basis van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, het gebruik van vrijstaande bijgebouwen als zelfstandige woning en het gebruik van de gronden of gebouwen ten behoeve van een seksinrichting of wel prostitutie.

Tuin

De tuinen voor de woningen aan de Kruisweg zijn bestemd als Tuin en zijn bestemd voor tuinen, terrassen en andere tuinverhardingen.

Binnen de bestemming Tuin mogen aan- en uitbouwen worden geplaatst ten behoeve van het aangrenzende hoofdgebouw binnen de bestemming Wonen. De aan- of uitbouw mag niet meer dan 65% van de gevelbreedte beslaan. Ook mag de diepte niet meer bedragen dan 1,5 m, mits de afstand tussen aanbouw of uitbouw en de voorste bestemmingsgrens minimaal 2 m is; of 1 m, mits de afstand tussen de aanbouw of uitbouw en de voorste bestemmingsgrens minimaal 1,25 m is; of 0,75 m, mits de afstand tussen de aanbouw of uitbouw en de voorste bestemmingsgrens minimaal 1 m is.

De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 0,25 m boven de eerste bouwlaag van het aangrenzende hoofdgebouw.

Verkeer

De wegen in het plangebied zijn bestemd als Verkeer. Binnen de bestemming Verkeer zijn wegen, woonstraten, fiets- en voetpaden toegestaan. Hoewel binnen de bestemming Bedrijventerrein ook wegen mogelijk zijn, heeft de beoogde hoofdontsluitingsstructuur van het Undercoverpark de bestemming Verkeer gekregen. Uitgangspunt hierbij is dat de ringstructuur en de ontsluiting van de Groene Hoek geborgd is.

Ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal rijstroken' zijn niet meer dan 8 rijstroken toegestaan, hier horen in- en uitvoegstroken, vluchtstroken, spitsstroken en busbanen niet toe. De door het plangebied lopende HOV-baan wordt gezien als een weg, waarbij bij verkeersbesluit is bepaald dat deze alleen toegankelijk is voor bussen.

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - halteplaats' is een openbaar vervoersstation toegestaan met bijbehorende voorzieningen, zoals detailhandel en dienstverlening. Deze voorzieningen mogen niet meer dan 200 m² bedragen.

Ter plaatse van de aanduiding 'tunnel' zijn ondergrondse spoorwegen en een ondergrondse HOV-baan toegestaan met bijbehorende voorzieningen.

Binnen de bestemming Verkeer zijn gebouwen niet toegestaan. Wel zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan met een maximale bouwhoogte van 5 m.

Verkeer - Railverkeer

De Schipholspoorlijn die deels door het plangebied loopt is bestemd als Verkeer - Railverkeer. Binnen deze bestemming zijn railwegen en bijbehorende spoorvoorzieningen toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'verkeer' zijn tevens doorgaande wegen en voet- en fietspaden mogelijk. Binnen de bestemming Verkeer - Openbaar Vervoer zijn gebouwen niet toegestaan. Wel zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan met een maximale bouwhoogte van 5 m.

Water

Het oppervlaktewater in het plangebied is bestemd als Water. Binnen deze bestemming mogen water en bruggen worden aangelegd en zijn eveneens vlonders, steigers, overkappingen of daaraan gelijk te stellen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bestemming, groen en voorzieningen voor fiets- en voetverkeer toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'tunnel' zijn ondergrondse spoorwegen en een ondergrondse HOV-baan toegestaan met bijbehorende voorzieningen en ter plaatse van de aanduiding 'verkeer' zijn tevens ontsluitingswegen toegestaan.

Wonen

De bestaande burgerwoningen in het plandeel Kalorama hebben de bestemming Wonen gekregen. Binnen deze bestemming zijn woningen toegestaan in combinatie met aan-huis-gebonden beroepen.

Van de gebouwen is alleen het hoofdgebouw opgenomen in het bouwvlak. Hiervoor is de huidige bouwhoogte opgenomen op de verbeelding. Voor bijgebouwen is een regeling opgenomen. In deze regeling zijn aan-, uit-, bijgebouwen en overkappingen toegestaan tot 50% van de buiten het bouwvlak gelegen gronden met een maximum van 60 m². De goothoogte van aan-, uit- en bijgebouwen mag niet meer bedragen dan 3 m en de bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 4 m.

Voor aan-huis-gebonden beroepen is een gebruiksregel opgenomen dat het oppervlak dat gebruikt wordt voor aan-huis-gebonden beroepen ten hoogste 40% van het woonvloeroppervlak mag bedragen met een maximum van 50 m².

Leiding

De leidingen die het plangebied kruisen zijn, naast de andere aldaar voorkomende bestemmingen, met een dubbelbestemming opgenomen. Het betreffen ondergronds(e) gas- en waterleidingen. Voor de nieuw te realiseren gasleiding Beverwijk-Wijngaarden is daarbij de regeling uit het onherroepelijke Inpassingsplan Aardgastransportleiding overgenomen.

Binnen deze dubbelbestemmingen mogen uitsluitend gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de bestemming leiding, met een bouwhoogte van ten hoogste 3 m worden gebouwd. Voor de gasleidingen zijn, in het kader van externe veiligheid, de maximaal toelaatbare druk (bar) en doorsnede (inch) vastgelegd in de bestemmingsregeling.

Waarde - Archeologie

Waarde - Archeologie

Ter plaatse van het plangebied kunnen op een diepte van 5 m eventuele archeologische waarden aanwezig zijn (zie ook paragraaf 6.3). Ter bescherming van deze waarden is de dubbelbestemming Waarde - Archeologie opgenomen. In deze bestemming is opgenomen dat bouwen en grondroerende werkzaamheden dieper dan 5 m niet zijn toegestaan. Het indrijven van voorwerpen in de bodem of heien is wel toegestaan. Hierop zijn echter twee uitzonderingen: indien er een gerede kans is op het zijwaarts in de bodem dringen van bouwmaterialen, of als de verwachte verstoring als gevolg van de funderingspalen (al of niet plaatselijk) 1% van de oppervlakte overschrijdt. Indien deze gevallen aan de orde zijn, dient nader archeologisch onderzoek uitgevoerd te worden.