Plan: | Bedrijventerrein Veldzicht 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.BPbtveldzicht2012-0401 |
In de volgende paragrafen is een toelichting opgenomen van de in de regels opgenomen bestemmingen.
Artikel 1 Begrippen
In dit artikel worden de begrippen nader omschreven die gebruikt worden in de regels. Dit voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen.
Artikel 2 Wijze van meten
In dit artikel wordt beschreven op welke wijze de in de regels voorgeschreven maatvoeringen gemeten moeten worden.
De regels in verband met de bestemmingen kennen een min of meer gelijke opbouw en bestaan in ieder geval uit een bestemmingsomschrijving en bouwregels. Voor een aantal bestemmingen zijn daarbij specifieke gebruiksregels opgenomen en/of een afwijkingsbevoegdheid.
De bestemmingsomschrijving betreft de centrale bepaling van elke bestemming. Het betreft een omschrijving waarin de functies worden benoemd, die binnen de bestemming zijn toegestaan (het gebruik). In een aantal gevallen is een specificering opgenomen van de toegestane functie, die correspondeert met een functieaanduiding op de verbeelding.
De bouwregels zijn direct gerelateerd aan de bestemmingsomschrijving. Bouwregels zijn dan ook alleen van toepassing bij de toetsing van aanvragen om een omgevingsvergunning voor het bouwen.
In dit bestemmingsplan worden de volgende bestemmingen gebruikt:
Deze gronden zijn bestemd voor de uitoefening van grondgebonden akkerbouw- en weidebouwbedrijven. De bestaande kwekerij is positief bestemd via een aanduiding die ter plaatse een kwekerij toestaat. Zoals in de retrospectieve toets is beschreven bevinden zich op deze gronden diverse gebouwen en functies die op een positieve wijze worden geregeld. Zo maakt de bestemming via aanduidingen een kampeerterrein, recreatiewoningen, een paardenstal en het hobbymatig houden van paarden mogelijk, waarbij tevens ter plaatse van een aanduiding een paardenstal is toegestaan.
Voor de verspreid liggende bedrijfspercelen aan de Fokko Kortlanglaan is de bestaande situatie bedrijfsvoering positief bestemd met een aanduiding. Binnen de bestemming mag ter plaatse van de aanduiding een bedrijfswoning worden gebouwd.
Artikel 5 Bedrijf - Nutsvoorziening
De voor Bedrijf - Nutsvoorziening aangewezen gronden zijn bestemd voor nutsvoorzieningen. Binnen de bestemming zijn gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde ten behoeve van die bestemming toegestaan.
Het bedrijventerrein heeft de bestemming Bedrijventerrein gekregen. Op het terrein zijn bedrijven in de categorieën 1 t/m 3.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten bij recht toegestaan. Ook mag ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning' een woning worden gebouwd. Enkele bedrijven zijn specifiek aangeduid, omdat de betreffende activiteiten in een hogere milieucategorie vallen dan 3.2. Perifere detailhandel is op grond van deze bestemming direct toegestaan. Overige detailhandel, waaronder grootschalige detailhandel niet. De kampeerwinkel aan de Harderwijkerweg is positief bestemd. De bouwhoogte is geregeld via een aanduiding, net als het bebouwingspercentage.
De gronden waarop bos aanwezig is zijn als zodanig bestemd. Behalve bos is extensieve recreatie toegestaan en paden. Ook is de bescherming van natuur- en landschapswaarden genoemd. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan in het bouwvlak. In dat gebouw is opslag toegestaan ten behoeve van de scouting. Er is een stelsel van omgevingsvergunningen voor werken en werkzaamheden opgenomen ter bescherming van de natuur- en landschapswaarden.
De bestemming Groen is van toepassing op groenvoorzieningen in het plangebied en gericht op de bescherming van groene waarden. Binnen de bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Binnen de bestemming Groen is ter plaatse van de aanduiding 'geluidwal' een geluidwerende voorziening en/of een zichtwal toegestaan. Daar waar de aanduiding 'specifieke vorm van groen - brandgang' is opgenomen is geen bebouwing toegestaan.
De bestemming Maatschappelijk geldt voor één perceel ten zuiden van de Fokko Kortlanglaan. Deze gronden zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen, een logeerhuis en dagopvang van kinderen met onder meer de daarbij behorende paardenstal voor de stalling van maximaal 5 paarden, een paardenbak en parkeervoorzieningen.
Deze gronden zijn bestemd voor dagrecreatie en daarbij behorende voorzieningen en de scouting. Gebouwen mogen uitsluitend in het bouwvlak worden gebouwd.
In het plangebied komt de bestemming Tuin voor in combinatie met de bestemming wonen en bedrijventerrein. Binnen de bestemming zijn geen gebouwen maar wel kleine uitbouwen van het hoofdgebouw, in de vorm van erkers, mogelijk.
De wegen in het plangebied zijn bestemd als Verkeer. Binnen de bestemming zijn geen gebouwen toegestaan.
Artikel 13 Verkeer - Railverkeer
De voor Verkeer – Railverkeer aangewezen gronden zijn bestemd voor de spoorweg. Gebouwen zijn binnen deze bestemming niet toegestaan.
Het woningen in het plangebied hebben de bestemming Wonen gekregen. Binnen deze bestemming zijn alle grondgebonden woningen opgenomen. De gronden zijn in eerste instantie bestemd voor wonen in woonhuizen. Daarnaast is er ruimte voor een aan huis verbonden beroep dan wel voor een aan huis verbonden bedrijf dat is genoemd in de Lijst van niet-publiekgerichte bedrijfsmatige bedrijven aan huis dan wel een bedrijf dat daarmee qua aard, omvang en invloed vergelijkbaar is.
Woningen worden gebouwd binnen het bouwvlak als vrijstaand, behalve waar door middel van een aanduiding is aangegeven dat er twee-aaneen woningen zijn toegestaan. Voor de bijgebouwen geldt dat er een koppeling is tussen de omvang van het perceel en de oppervlakte van de bijgebouwen, waarbij geldt dat op grotere percelen meer m² bijgebouw zijn toegestaan.
De voor Leiding - Gas aangewezen gronden zijn naast de andere voor die gronden aangewezen basisbestemmingen, tevens bestemd voor een leiding ten behoeve van het transport van gas, met bijbehorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde en voorzieningen.
Artikel 16 Leiding - Hoogspanningsverbinding
De voor Leiding - Hoogspanningverbinding zijn naast de andere voor die gronden aangewezen basisbestemmingen, tevens bestemd voor een hoogspanningsverbinding, met bijbehorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde en voorzieningen.
Artikel 17 Waarde - Archeologie L
Gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde zijn bestemd met de dubbelbestemming Waarde – Archeologie L. Bouwwerken en werkzaamheden die meer dan 30 cm diep worden uitgevoerd zijn niet direct toegelaten. Ook geldt een oppervlaktemaat van 2.500 m2. Bouwwerken en werkzaamheden kunnen eventueel wel worden toegelaten via een omgevingsvergunning waarbij in ieder geval een Inventariserend Archeologisch Onderzoek moet worden uitgevoerd.
In dit hoofdstuk zijn de aanvullende, algemene regels opgenomen.
Artikel 18 Anti-dubbeltelregel
Dit artikel bevat de bepaling om te voorkomen dat met het bestemmingsplan strijdige situaties ontstaan of worden vergroot. Het artikel is wettelijk vastgelegd in het Besluit ruimtelijke ordening en is daaruit overgenomen.
Artikel 19 Algemene bouwregels
In dit artikel is een aantal aanvullende bouwregels opgenomen die voor alle bestemmingen kunnen gelden. Zo is bijvoorbeeld geregeld dat bestaande, afwijkende maten, die in overeenstemming met het bepaalde in de Woningwet of latere wetgeving (Wabo) tot stand zijn gekomen, als maximaal toelaatbaar worden geacht. Hiermee wordt voorkomen dat afwijkende doch legaal tot stand gekomen situaties in strijd zijn met het nieuwe bestemmingsplan.
Artikel 20 Algemene afwijkingsregels
In dit artikel is in aanvulling op de afwijkingsregels uit de bestemmingen nog een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden opgenomen. Het bevoegd gezag kan hierbij tevens nadere eisen stellen. De belangen van waaruit die eisen worden gesteld, zijn ook nader opgesomd in dit artikel.
Artikel 21 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is ten eerste geregeld dat gebruik van gronden en bouwwerken voor seksinrichtingen als strijdig gebruik wordt gezien. Daarnaast is in dit artikel geregeld dat bij nieuw- of verbouw of wijziging van het gebruik voldaan moet worden aan de parkeernormen die als bijlage zijn opgenomen.
Artikel 22 Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een algemene wijzigingsmogelijkheid en een specifieke wijzigingsmogelijkheid voor de Groene Zoom opgenomen ten behoeve van de realisatie van een werklandschap. Daarnaast is een specifieke wijzigingsmogelijkheid opgenomen voor de realisatie (onder voorwaarden) van een nieuwe woning aan de Harderwijkerweg 201A.
Artikel 23 Algemene procedureregels
In dit artikel is de procedure opgenomen die gevolgd moeten worden bij het stellen van nadere eisen.
Artikel 24 Overgangsrecht
De tekst uit dit artikel is wettelijk vastgelegd en overeenkomstig opgenomen. Het betreft een regeling voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het inwerking treden van het bestemmingsplan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd.
Artikel 25 Slotregel
In de slotregel wordt aangegeven op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.