direct naar inhoud van 2.7 Centrum
Plan: Beschermd Stadsgezicht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0230.BPBESCHSTAD2010-VST1

2.7 Centrum

Doel

De bestemming 'Centrum' maakt, binnen de vesting, de uitoefening van verschillende centrumfuncties mogelijk.

Functionele mogelijkheden

Binnen deze bestemming zijn veel functies mogelijk. Daarbij gaat het om functies die redelijkerwijs in een stadscentrum voor kunnen komen. In Elburg gaat het bij recht om ateliers, detailhandel, dienstverlening, praktijkruimten en kantoren. Gecombineerd met deze functies wordt de functie wonen aan het 'kruis' mogelijk gemaakt op de tweede bouwlaag en hoger (wanneer van toepassing). Buiten het kruis is het wonen ook op de eerste bouwlaag (begane grond) toegestaan.

Wanneer bij bovengenoemde functies sprake is van een afhaalcentrum of een vorm van (ondergeschikte) horeca, dan zijn deze aangeduid. Alleen zo kunnen deze functies binnen de bestemming mogelijk worden gemaakt. In de specifieke gebruiksregels zijn verdere (afmetings)eisen aan deze specifieke functies opgenomen, om te voorkomen dat deze functies de hoofdfunctie worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een horeca en afhaalcentrum. Een horecavoorziening kent zitplaatsen, een afhaalcentrum is een vorm van detailhandel.

Voor ondergeschikte horeca in het kruis is ook een specifieke regeling opgenomen. Hiervoor is een 'wro-zone - ontheffingsgebied' opgenomen, waarbinnen het mogelijk wordt gegeven om ondergeschikte horeca (lunchroom) te realiseren bij bestaande detailhandelsfuncties. In de regels bij de afwijking zijn voorwaarden opgenomen voor de afmetingen van een dergelijke functie. Op die manier kan de ondergeschiktheid gegarandeerd worden.

Voor de bestemming zijn ook daarbij horende gebouwen, andere bouwwerken, nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen en water, wegen en paden, erven en parkeervoorzieningen mogelijk. Door dit toe te staan worden maximale gebruiksmogelijkheden geboden voor de centrumvoorzieningen.

Bouwmogelijkheden gebouwen en overkappingen

Binnen de aangeduide bouwvlakken is één hoofdgebouw ten behoeve van de bestemming mogelijk. Bovendien is per bouwvlak maximaal één woning toegestaan. Wanneer in een bouwvlak meer woningen aanwezig zijn, dan is dit aangeduid in het betreffende bouwvlak. Een verdere verdichting van de bebouwing wordt hiermee voorkomen; het bestaande bebouwingsbeeld blijft gehandhaafd.

Op sommige plaatsen is voor deze bebouwing een maximale bouwhoogte aangegeven. Hier is een plat dak toegestaan. Op andere plaatsen is zowel een maximale goot- als bouwhoogte aangegeven, daar is een kap verplicht. Het doel hiervan is het bestaande beeld te behouden en nieuwbouw binnen het bestaande beeld mogelijk te maken.

De mogelijkheid bestaat de panden aan de stegen bij de centrumfunctie aan het 'kruis' (Beekstraat/Jufferenstraat/Vischpoortstraat) te betrekken. Het Besluit omgevingsrecht staat een functieverandering tot maximaal 1.500 m2 toe, al dan niet in combinatie met inpandige bouwwerkzaamheden. Aan deze functieverandering zijn voorwaarden opgenomen, deze staan ook in het Besluit omgevingsrecht. Het behoud en de bescherming van de cultuurhistorische waarden van de panden vindt plaats via de bestemming "Waarde - Beschermd stadsgezicht".

Bouwmogelijkheden andere bouwwerken

Het gaat bij andere bouwwerken in dit geval om erf- en terreinafscheidingen en overige andere bouwwerken.

De erf- en terreinafscheidingen mogen voor de voorgevel of een naar de weg gekeerde zijgevel van een hoofdgebouw ten hoogste 1,00 meter hoog zijn. In andere gevallen mag het maximaal 2,00 meter hoog zijn. Dit heeft te maken met het ruimtelijk beeld van het perceel op zich en het beeld in de omgeving.

Overige andere bouwwerken mogen ten hoogste 2,50 meter hoog zijn. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om een kleinschalig bouwwerk voor de hoofdfunctie of bijvoorbeeld een vlaggenmast. Wanneer een dergelijk bouwwerk 2,50 meter hoog wordt, is de impact op de omgeving klein.

Voor de andere bouwwerken is bij deze bestemming een algemene regeling opgenomen. Daarbij is aangesloten bij een algemene regeling voor bouwmogelijkheden van andere bouwwerken. Ook is aansluiting gezocht bij de mogelijkheden met betrekking tot vergunningvrij bouwen, zoals dit opgenomen is in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Besluit omgevingsrecht.

Flexibiliteitsbepalingen

Binnen de bestemming zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Deze maken onder meer mogelijk dat het wonen op de eerste bouwlaag is toegestaan. Dit om onnodige leegstand te voorkomen. De wijzigingen zijn gebonden aan voorwaarden. Deze zijn in de regels opgenomen en hier moet bij wijziging aan worden voldaan.

Achtergrondinformatie

- Planuitgangspunten

- Huidige situatie : De vesting "Stad Elburg" / De functionele structuur

- Beleidskader

- Milieu- en omgevingsaspecten

- Uitvoerbaarheid