Plan: | Beschermd Stadsgezicht |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0230.BPBESCHSTAD2010-VST1 |
De functionele structuur bepaalt hoofdzakelijk de bestemmingen die toegewezen wordt aan de gronden in het plangebied. De functies worden daarom kort in deze paragraaf beschreven.
Voor de functie wonen bestaat een verschil tussen wonen in de vesting en er buiten. Dit heeft te maken met de historische ontwikkeling en centrumfunctie van de vesting. In de vesting is hoofdzakelijk sprake van een combinatie van wonen met een andere functie in één pand. De panden waarin een combinatie van functies plaatsvindt, staan meer centraal in de vesting (langs Vischpoortstraat en Beekstraat). Langs de randen van de vesting staan de gebouwen die gebruikt worden voor alleen de functie wonen.
Buiten de vesting wordt een pand vooral gebruikt voor alleen wonen. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om vrijstaande, of hooguit twee-onder-één-kapwoningen.
Ook zijn er woningen binnen de vesting die geen combinatie met een andere functie. Wel zijn hier beroepen en/of bedrijfjes aan huis aanwezig. Om de hoofdfunctie wonen in het pand te behouden is het van belang dat de nevenfuncties kleinschalig van aard zijn en blijven.
In beide gevallen gaat het veelal om eengezinswoningen. Zuidelijk van de vesting, aan de Nunspeterweg, zijn enkele gebouwen aanwezig die vallen onder een bijzondere woonvorm. Ook aan de Ledige Stede, binnen de vesting, is een bijzondere woonvorm aanwezig. In een dergelijke bijzondere woonvorm wordt bij de woonfunctie zorg aangeboden.
De maatschappelijke voorzieningen in het plangebied zijn hoofdzakelijk te vinden binnen de vesting. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om religieuze, onderwijs- en cultureelmaatschappelijke voorzieningen. Buiten de vesting is, aan de Havenkade, een nieuwe botterwerf met museum gebouwd. Ook dit is een cultureelmaatschappelijke voorziening.
Een andere opvallende maatschappelijke voorziening is de begraafplaats op de oostelijke hoek (bastion) van de vestingwerken. Bij de begraafplaats is geen bebouwing aanwezig.
Ieder maatschappelijke gebouw kent zijn eigen functionele mogelijkheden. In sommige gevallen bestaat een combinatie met wonen, maar in de meeste gevallen zijn het op zichzelf staande maatschappelijke voorzieningen.
Het te realiseren orgelmuseum in het Arent thoe Boecophuis heeft naast de maatschappelijke functie ook andere functies en is daarom opgenomen in de bestemming "Gemengd - 2". Voor de uitbreiding van het museum is onder andere een deel van de tuinbestemming omgezet naar erf bij de genoemde bestemming.
In en buiten de vesting zijn bedrijven aanwezig. Daarbij gaat het om verschillende soorten bedrijven. Buiten de vesting gaat het vooral om agrarische (aanverwante) bedrijven, waaronder de kassen en schuurtjes in het westelijk deel van het plangebied. Het gaat daarbij dus om tuinbouw, akkerbouw en veehouderij.
Langs de Oude Bleeksweg (noordoostelijk deel van het plangebied) zijn een wasserijbedrijf en een opslag(bedrijf) te vinden. Ook buiten de vesting ligt - aan de Havenkade - de nieuwe botterwerf met het museum. De museumfunctie hoort nadrukkelijk bij de Botterwerf.
Binnen de vesting zijn de bedrijven vaak gecombineerd met de functie wonen. Het gaat dan om beroepen en/of bedrijfjes aan huis. Daarbij kan gedacht worden aan dienstverlenende en ambachtelijke bedrijfjes (bijvoorbeeld een banketbakkerij).
Verspreid binnen de vesting zijn winkel- en horecafuncties aanwezig. In verband met de beschikbare ruimte in de bestaande panden gaat het om binnenstedelijk functies. Gedacht kan worden aan winkels voor kleding, witgoed en woninginrichting. Buiten de vesting zijn ook andere vormen van detailhandel te vinden. Aan de Zwolscheweg is bijvoorbeeld een supermarkt aanwezig.
Bij de horecavoorzieningen gaat het bijvoorbeeld om een hotel, een restaurant, (eet)café en lunchroom. Aan de noordzijde van de vesting, langs de Havenkade zijn verschillende horecavoorzieningen aanwezig. Daarbij gaat het onder meer om een cafetaria, een restaurant en een café. Deze functies komen zowel zelfstandig als in combinatie met de functie wonen voor.
Specifiek ter ondersteuning van de centrumfunctie en de detailhandelsmogelijkheden aan het 'kruis' wordt in dit bestemmingsplan lunchroomachtige voorzieningen bij de winkels mogelijk gemaakt. Daarbij is sprake van ondergeschikte horeca, waarbij de openstelling is gekoppeld aan de Winkeltijdenwet. Buiten het 'kruis' is een dergelijke voorziening alleen mogelijk op locaties waar deze feitelijk op dit moment al bestaan. Het bestemmingsplan biedt hiervoor een specifieke regeling.
De gemeente voert in principe een restrictief horecabeleid, dit geldt zeker voor de vesting. Een voorbeeld van een nieuwe horecavoorziening binnen de vesting is het pand Beekstraat 26. Vanwege specifieke redenen heeft dit pand een horecabestemming gekregen. In het eindverslag van de inspraak onder 3 wordt hier nader op ingegaan. Dit perceel vormt een goede aanvulling op de bestaande horeca in de directe omgeving van de Vischmarkt.
Zowel in als buiten de vesting zijn kantoorpanden te vinden. Het gaat vaak om zelfstandige kantoorruimten. De kantoorfunctie varieert in omvang, afhankelijk van de mogelijkheden die het pand hiervoor biedt.
Ook zijn in het plangebied dienstverlenende bedrijfjes te vinden. Daarbij kan gedacht worden aan reisbureaus. Dienstverlenende bedrijfjes komen zowel zelfstandig als in combinatie met bijvoorbeeld wonen voor.
Vrijwel alle sportvoorzieningen in het plangebied zijn te vinden op het Burgemeester Bode Sportpark. Daarbij gaat het om voetbalvelden en een korfbalveld. Bij de sportvoorzieningen zijn de nodige verenigingsgebouwen, opslagruimten, kantines en tribunes aanwezig. Daarnaast is een tennispark aanwezig. Bij het sportpark zijn geen andere voorzieningen, dan voor de sportfunctie, aanwezig.
Buiten de vesting is, aan de Oude Kerkhofsweg, een ijsbaan aanwezig. Bij deze ijsbaan staat een (kleinschalig) gebouwtje.
Onder de overige functies vallen de ateliers en praktijkruimten die binnen de vesting gevestigd zijn. Deze zijn in sommige gevallen gecombineerd met een detailhandels- en/of een woonfunctie.
De infrastructuur kent voor auto's in het plangebied twee hoofdtypen: wegen met een stroomfunctie (verkeersfunctie) en wegen met een verblijfsfunctie. In het plangebied is tussen het gebied binnen en buiten de vesting een duidelijk onderscheid aanwezig. De wegen binnen de vesting hebben vooral een verblijfsfunctie. De straten binnen de vesting worden gebruikt voor bezoekers (wandelaars) van de vesting en de functies die zich in de vesting bevinden.
Buiten de vesting is sprake van wegen met een verkeersfunctie (gebiedsontsluitingswegen) en wegen met een verblijfsfunctie (erftoegangswegen).
De wegen met een verkeersfunctie zijn in het plangebied de voormalige en huidige doorgaande routes en invalswegen van de stad. Het gaat daarbij in het plangebied om de Flevoweg (80 km/uur), Zuiderzeestraatweg-Oost (deels 80 km/uur en deels 50 km/uur), Zwolscheweg (50 km/uur), Paterijstraat (50 km/uur) en enkele verbindingswegen.
De overige wegen in het plangebied buiten de vesting vallen onder de erftoegangswegen, ook wel woonstraten genoemd. De grotere en meer van belang zijnde fiets- en voetpaden zijn ook aan te merken als erftoegangsweg. De erftoegangswegen hebben als belangrijkste functie de afzonderlijke erven bereikbaar te maken vanaf de gebiedsontsluitingswegen. Op de erftoegangswegen is de verblijfsfunctie vooral van belang. De maximumsnelheid bij de laatstgenoemde wegen is 30 km/uur.
Parkeren is een belangrijke functie in het plangebied. Niet alleen voor het wonen, maar ook voor de functies met een meer openbaar karakter. Daarnaast komen ook veel toeristen naar de vesting toe. In het plangebied hebben de bezoekersaantrekkende functies, bijvoorbeeld het sportpark en de kerk, hun eigen parkeervoorziening. Dit is in overeenstemming met het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan en/of de Parkeernota.
Binnen de vesting geldt een blauwe parkeerzone waar maximaal 1 uur geparkeerd mag worden. Ontheffinghouders mogen voor onbeperkte tijd binnen de vesting parkeren. Parkeren binnen de vesting vindt plaats op kleinere en grotere parkeervoorzieningen. Daarbij gaat het om parkeerplaatsen langs de doorgaande routes en parkeerterrein met een beperkte capaciteit. Buiten de vesting vindt bij de woningen parkeren vaak op eigen erf plaats.
Buiten de vesting, zijn aan de Zwolscheweg, nabij de Nunspeterweg en (buiten het plangebied) aan de Havenkade, parkeerterreinen met een grotere capaciteit aangelegd, waar bezoekers van de vesting langere tijd kunnen parkeren. Deze parkeerterreinen liggen bij de belangrijkste toegangswegen van de vesting.