direct naar inhoud van 6.2 Toelichting op de regels
Plan: Katwijkerbuurt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.bp000120074-4001

6.2 Toelichting op de regels

De regels zijn onderverdeeld in een viertal hoofdstukken, te weten:

  • Hoofdstuk 1 - Inleidende regels
  • Hoofdstuk 2 - Bestemmingsregels
  • Hoofdstuk 3 - Algemene regels
  • Hoofdstuk 4 - Overgangs- en slotregels
6.2.1 Inleidende regels

Hoofdstuk 1 omvat de verklaring van de belangrijkste begrippen, welke in hoofdstuk 2 en 3 worden gebruikt. Daarnaast bevat dit hoofdstuk bepalingen op welke wijze de grondoppervlakte, hoogte, breedte en dergelijke van de bouwwerken moeten worden gemeten.

6.2.2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 geeft de omschrijving van de diverse in het bestemmingsplan aangegeven bestemmingen, met daarbij nadere bouwregels in de vorm van maximaal toelaatbare aantallen, situering, toegestane voorzieningen en dergelijke.

Agrarisch
De bouwpercelen van de agrarische bedrijven hebben de bestemming Agrarisch gekregen. De bijbehorende (weide)gronden die in gebruik zijn bij agrarische bedrijven hebben een Agrarisch met waarden - Landschaps- en natuurwaarden-bestemming gekregen. De glastuinbouwbedrijven hebben de bestemming Agrarisch - Glastuinbouw gekregen. Tot slot zijn de weidegronden die hobbymatig en niet meer bedrijfsmatig in gebruik zijn in de bestemming Agrarisch - Weide begrepen, waarin ook extensieve openluchtrecreatie is toegestaan.

Voor zover sprake is van een bestaande bedrijfswoning die wordt gesloopt en opnieuw gebouwd, dient deze met de voorgevel in de bestaande voorgevelrooilijn te worden gebouwd.

Bedrijf
De bestaande bedrijven in het plangebied zijn specifiek, per bedrijf bestemd. In de regels is daartoe in de bestemmingsomschrijving een tabel opgenomen. Daarin is ook per bedrijf de toegestane oppervlakte aan bedrijfsgebouwen geregeld, hetzij via een bebouwingspercentage, hetzij via een oppervlakte in m². De nu in dit plan toegestane oppervlakte is in principe iets (10%) groter dan de bestaande oppervlakte, indien althans die bestaande oppervlakte nog niet was 'opgevuld' tot de in het voorheen geldende plan toegestane oppervlakte.
In de regel is per bestemmingsvlak een bouwvlak opgenomen. De (bedrijfs)gebouwen dienen in het bouwvlak te worden gebouwd. De toegestane bouw- en goothoogte van (bedrijfs)gebouwen zijjn in de hiervoor bedoelde tabel per bedrijf geregeld.
Indien bij de bedrijven een bedrijfswoning is toegestaan, is dat eveneens in bovenbedoelde tabel aangegeven. Bedrijfswoningen zijn verder, qua situering, op de verbeelding aangeduid. Voor zover sprake is van een bestaande bedrijfswoning die wordt gesloopt en opnieuw gebouwd, dient deze met de voorgevel in de bestaande voorgevelrooilijn te worden gebouwd.

Cultuur en ontspanning
Het saunacomplex gevestigd op de Katwijkerlaan 105 heeft de bestemming "Cultuur en ontspanning" gekregen. In deze bestemming zijn specifieke regels opgenomen voor de bebouwing en het gebruik. De oppervlakte van bedrijfsbebouwing mag maximaal 1.250 m² bedragen, wat is gebaseerd op de bestaande oppervlakte inclusief 10% uitbreiding.

Voor zover sprake is van een bestaande bedrijfswoning die wordt gesloopt en opnieuw gebouwd, dient deze met de voorgevel in de bestaande voorgevelrooilijn te worden gebouwd.

Groen
Voor gronden bedoeld voor groen- en speelvoorzieningen is de bestemming "Groen" opgenomen. Deze gronden zijn tevens bedoeld voor watergangen en -partijen met de bijbehorende overstroken en taluds, fiets- en voetpaden, in- en uitritten en andere, ondergeschikte verhardingen. Tenslotte zijn deze gronden ook bestemd voor geluidwerende voorzieningen.

Ten aanzien van andere bouwwerken (zoals geluidwerende voorzieningen, bruggen, duikers en speeltoestellen) is een maximale bouwhoogte opgenomen.

Recreatie
Voor de gronden met recreatieve doeleinden is de bestemming "Recreatie" opgenomen. Het gaat hier om enkele percelen aan de Keulseweg en de Molenweg. Binnen deze bestemming zijn gebouwen uitgesloten. Om de instandhouding en ontwikkeling van de aanwezige landschaps- en natuurwaarden te verzorgen, is tevens de aanduiding "natuur" opgenomen op deze gronden.

Verkeer
Voor de bestaande verkeerstructuur in het plangebied is de bestemming “Verkeer” opgenomen. Binnen deze bestemming vallen alle wegen, straten en fiets- en voetpaden, evenals ruiterpaden.

Water
Voor de bestaande waterstructuur is de bestemming “Water” opgenomen. Binnen deze bestemming zijn tevens de oevers, bruggen en taluds meegenomen.

Wonen
De voor "Wonen - 1" aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen, met inbegrip van beroep aan huis. Een educatief centrum is toegestaan ter plaatse van de aanduiding "specifieke vorm van maatschappelijk - educatief centrum".

Binnen ieder bestemmingsvlak is één woning toegestaan of is met een nadere aanduiding aangegeven hoeveel woningen maximaal zijn toegestaan. De inhoud van de woning is vastgelegd in de regels. Ook voor de aan- of uitbouwen en bijgebouwen zijn maten vastgelegd in de regels. Voor zover sprake is van een bestaande woning die wordt gesloopt en opnieuw gebouwd, dient deze met de voorgevel in de bestaande voorgevelrooilijn te worden gebouwd. Voor zover sprake is van één of meerdere volledig nieuw te ontwikkelen woningen, dienen deze, afhankelijk van de situatie ter plaatse, in de aangegeven voorgevelrooilijn of binnen het bouwvlak te worden gerealiseerd. Indien geen sprake is van een voorgevelrooilijn of bouwvlak, is de situering van de woningen vrij binnen het bestemmingsvlak, met in acht name van de afstandsmaten tot de zijdelingse perceelsgrenzen.
Ten aanzien van geluid mag op geen van de gevels van een nieuwe woning bij voltooiing de geluidbelasting vanwege het wegverkeer de ter plaatse ten hoogste toegelaten grenswaarde volgens de Wet geluidhinder overschrijden. Onder een nieuwe woning wordt niet verstaan een woning die wordt gebouwd ter vervanging van een reeds bestaande woning.

De voor "Wonen - 2" aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen, met inbegrip van beroep aan huis.
Het bestemmingsvlak mag niet meer dan 24 woningen bedragen, waarbij de woningen uitsluitend binnen het bouwvlak mogen worden gebouwd. De woningen mogen vrijstaand of tot maximaal 6 woningen aaneen worden gebouwd. Voor de inhoud van de woningen inclusief de daarbij behorende aan- of uitbouwen en bijgebouwen is een maximum maatvoering opgenomen. Dit geldt ook voor de goot- en bouwhoogte.

Woningen binnen 10 m uit de Katwijkerlaan dienen daarop gericht te zijn. Ten aanzien van geluid mag op geen van de gevels van een woning bij voltooiing de geluidbelasting vanwege het wegverkeer de ter plaatse ten hoogste toegelaten grenswaarde volgens de Wet geluidhinder overschrijden.

Dubbelbestemmingen
De bestemmingen “Leiding - Gas”, “Leiding - Water", "Waarde - Archeologie” en “Waterstaat - Waterkering” betreffen dubbelbestemmingen waarin de bescherming van de aanwezige leidingen, archeologische waarden respectievelijk waterkeringen is geregeld.

Voor de eerste drie genoemde dubbelbestemmingen is deze bescherming geregeld door middel van een omgevingsvergunningplicht voor met name het aanleggen van werken en het verrichten van werkzaamheden, die de belangen van die dubbelbestemmingen zouden klunnen schaden. Voor de bescherming van de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering" geldt de Keur van het Hoogheemraadschap van Delfland.

6.2.3 Algemene regels

Het derde hoofdstuk van de regels bevat een aantal bepalingen welke op de bestemmingen van hoofdstuk 2 van toepassing zijn. Dit zijn onder meer de algemene bouwregels, algemene gebruiksregels en algemene afwijkingsregels, de algemene ontheffingsregels en de algemene wijzigingsregels.

6.2.4 Overgangs- en slotregels

In het laatste hoofdstuk zijn de Overgangs- en Slotregels opgenomen, zoals die door het Besluit ruimtelijke ordening en SVBP2008 zijn voorgeschreven..