direct naar inhoud van 2.3 Ontwikkelingen
Plan: 's-Gravenweg 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpGravenweg2013-Va01

2.3 Ontwikkelingen

Onderhavig bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard. Desondanks worden in het plangebied een aantal nieuwe ontwikkelingen – hetzij direct, hetzij indirect via een wijzigingsbevoegdheid – mogelijk gemaakt. Deze worden hieronder kort beschreven.

2.3.1 Wegbestemde woningen

Langs de 's-Gravenweg zijn in de voorgaande planologische regeling (het geldende bestemmingsplan uit 1995) enkele woningen wegbestemd. Omdat deze woningen feitelijk aanwezig zijn in het plangebied en niet opnieuw onder het overgangsrecht gebracht mogen worden, heeft de gemeente de afweging gemaakt tussen het legaliseren van de woningen danwel handhaving tegen het strijdig gebruik. Besloten is de woningen in onderhavig bestemmingsplan positief te bestemmen. Het betreft de woningen aan de 's-Gravenweg met de nummers 33, 144 en 147a, en de woningen aan de zijde van de Schielandweg met nummers 's-Gravenweg 180, 198, 216 en 218. Bij deze woningen wordt de bestaande situatie vastgelegd; er worden geen extra bebouwingsmogelijkheden gecreëerd. Voor de milieutechnische onderbouwing van deze 'ontwikkeling' (het positief bestemmen van de bestaande woningen) wordt verwezen naar hoofdstuk 5.

2.3.2 Uitbreiding bouwvolume woningen

Zoals in paragraaf 1.6 al is vermeld, heeft het gemeentebestuur in 2012 een nota van uitgangspunten voor onderhavig bestemmingsplan vastgesteld. Als onderdeel van deze nota van uitgangspunten is op grond van het Ruimtelijk toetsingskader 's-Gravenweg Oost (visiedocument uit december 2011) een kader opgesteld voor verruiming van bouwmogelijkheden bij woonpercelen in het plangebied. Daarbij wordt beoogd meer ruimte te bieden aan het realiseren van opstallen langs de 's-Gravenweg, met inachtneming en bewaring van de aanwezige landschappelijke waarden.

Om dit te realiseren zijn diverse randvoorwaarden gesteld, die een vertaling hebben gevonden in dit bestemmingsplan. De verruimingsmogelijkheden zijn niet rechtstreeks mogelijk gemaakt, maar middels een wijzigingsbevoegdheid (artikel 26.2). Hierdoor kan per geval een afweging worden gemaakt of voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden aangaande onder andere milieuaspecten. In de regels zijn deze wijzigingsvoorwaarden opgenomen. Voor een aantal percelen is, op grond van het algemene milieuadvies dat op voorhand is opgesteld (zie hoofdstuk 5), de wijzigingsbevoegdheid niet opgenomen, omdat een verruiming van de bouwmogelijkheden op grond van beschikbare ruimte en/of milieuaspecten niet mogelijk is.

Op grond van de wijzigingsbevoegdheid kunnen – rekening houdende met de eigendomsverhoudingen – de bouwvlakken binnen de woonbestemming zodanig verruimd worden, dat het mogelijk is om tot op maximaal 100 meter afstand van de 's-Gravenweg bebouwing op te richten. De bouwmogelijkheden zijn vervolgens afhankelijk van de plaats op de kavel, waarbij onderscheid wordt gemaakt in een voorkavel (lopend van 15 meter tot 50 meter uit de as van de 's-Gravenweg) en achterkavel (zone van 50 meter tot 100 meter uit de as van de 's-Gravenweg - zie figuur 2.3).

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpGravenweg2013-Va01_0004.jpg"

Figuur 2.3: Voorbeeld indeling voor-achterkavels

Voorkavel

Op de voorkavel mag maximaal 1.000 m3 worden gebouwd, waarbij de gezamenlijke voorgevelbreedte (van hoofdgebouw/woning en eventuele hiernaast gebouwde bijgebouwen) maximaal 16 meter mag bedragen en de afstand tussen de gebouwen minimaal 6 meter bedraagt. Daarnaast dient de afstand van de bebouwing tot aan de as van de 's-Gravenweg minimaal 15 meter te bedragen. De voorgevel van het hoofdgebouw (de woning) dient in deze zone te staan. De afstand tot watergangen en zijdelingse perceelsgrenzen dient minimaal 3 meter te zijn.

Achterkavel

Voor de achterkavel geldt, dat maximaal 1.200 m3 aan bebouwing mag worden opgericht. De (voor)gevelbreedte bedraagt hier maximaal 16 meter per gebouw, waarbij de afstand tussen de gebouwen 6 meter bedraagt.

De inhoudsmaat van de bebouwing op zowel de voor- als achterkavel mag tezamen niet meer dan 2.000 m3 bedragen. Dit maximum bouwvolume is echter wel afhankelijk van de omvang van het perceel en wordt berekend middels de volgende formule: oppervlakte bebouwingsvlak x 30% x 2,8 (verdiepingshoogte) x 2,5 (woning van 2 bouwlagen met kap).

Op het perceel 's-Gravenweg 121-123 is op basis van een separate bestemmingsplanprocedure reeds een ontwikkeling mogelijk gemaakt die enigszins lijkt op deze uitgangspunten. De bouwvolumes op voor- en achterkavel wijken echter af. De regeling uit het opgestelde bestemmingsplan voor dit perceel is vertaald in onderhavig bestemmingsplan (in de specifieke bestemming 'Wonen - 1') .