Plan: | Centrum Den Hoorn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1842.12DH01-va01 |
De uitgangspunten voor de bestemmingsregels zijn grotendeels toegelicht in paragraaf '2.4 Uitgangspunten voor het bestemmingsplan'. Hieronder volgt een korte beschrijving per bestemming.
Bedrijf (Artikel 3)
Binnen het plangebied zijn enkele (kleinschalige) bedrijven aanwezig. Deze bedrijven zijn als zodanig bestemd. Binnen de bestemming Bedrijf is het toegestaan om bedrijfsmatige activiteiten uit te oefenen.
In het plangebied zijn verschillende bedrijven al dan niet in combinatie met een woning gevestigd. Een aantal bedrijven past niet binnen de algemene toelaatbaarheid en is daarom specifiek bestemd, zoals de dierenarts aan de Tramkade. Dit betekent dat deze bedrijven een aanduiding hebben gekregen, die een afwijking van het algemene toelatingsbeleid voor de huidige bedrijfsactiviteiten toestaat. Bij een eventuele bedrijfsbeëindiging kan zich op de betreffende locatie alleen nog een gelijkwaardig bedrijf vestigen of een bedrijf dat past in het geformuleerde toelatingsbeleid. Geluidshinderlijke en zogenaamde risicovolle bedrijven zijn niet toegestaan binnen het centrumgebied van Den Hoorn. Detailhandel is niet toegestaan binnen de bestemming Bedrijf.
Bedrijfswoningen
Overeenkomstig het provinciaal beleid is het oprichten van nieuwe bedrijfswoningen uitgeloten. Enkel bestaande bedrijfswoningen kunnen worden gehandhaafd.
Centrum (Artikel 4)
De gronden en gebouwen rond het dorpsplein worden bestemd als Centrum. Dit is het concentratiegebied van de winkels en de dienstverlening, gemengd met wonen. De bestaande supermarkt is binnen deze bestemming mogelijk gemaakt met een specifieke aanduiding. Daarnaast wordt er ruimte geboden voor kleinschalige detailhandel en dienstverlening gericht op het publiek met een open uitstraling en voor kantoren. Met betrekking tot detailhandel wordt internetverkoop, waarbij de verkoop geheel via internet plaatsvindt en ter plaatse geen winkel, afhaalpunt of showroom aanwezig is, uitgesloten. Het ontbreken van een publiek element bij deze functie is hierbij bepalend. Om diezelfde reden worden winkels met een fysieke webwinkel, die daarnaast ook via hun website producten aanbieden, wel toegestaan.
Aan de detailhandelsfunctie verwante daghoreca kan worden toegestaan tot maximaal categorie 1a van de Staat van Horeca-activiteiten, zie bijlage 3 van de regels. Horeca van een zwaardere categorie is gewenst in het bestaande horecacluster aan de Gaag. Wonen in het centrum in grondgebonden woningen en wonen boven de andere centrumfuncties, zorgt voor een afwisselend woningaanbod dat verschillende doelgroepen bedient.
Voor beroep en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten aan huis is een extra afwijkingsbevoegdheid opgenomen. Gelet op de direct relatie van de woningen binnen deze bestemming met het centrum, wordt via de genoemde afwijking mogelijk gemaakt dat er dienstverlening en kleinschalige detailhandel als aanvulling op de beroepsmatige en bedrijfsmatige activiteiten aan huis wordt toegestaan, zie bijlage 1 van de regels voor de toelaatbaarheid van activiteiten binnen de woonbestemming. Verkoop van producten via internet als aanvullende activiteit bij het wonen, wordt uitsluitend toegestaan indien de producten worden thuisbezorgd of via de post worden bezorgd. De belangrijkste voorwaarde hierbij is dat bij het wonen geen fysieke winkel, showroom of afhaalpunt aanwezig is.
Gemengd (Artikel 5)
De bestemming Gemengd is gegeven aan het gebied dat de overgang vormt tussen de centrumfunctie en het horecacluster en zal de verbindende factor zijn. Tevens is de bestemming Gemengd opgenomen voor enkele percelen aan de Woudseweg als overgangszone tussen horeca en het wonen.
Binnen deze bestemming worden dienstverlening gericht op het publiek, detailhandel, maatschappelijke voorzieningen, kleinschalige horeca, maar ook het wonen mogelijk gemaakt. Eventueel kan binnen de bestemming Gemengd ook dienstverlening plaatsvinden waarbij geen rechtstreeks contact plaatsvindt met het publiek. Internetverkoop is binnen de bestemming Gemengd toegestaan, met of zonder een directe publieke functie. Om de verkeersaantrekkende werking te beperken is als voorwaarde bij internetverkoop opgenomen dat producten worden thuisbezorgd.
Evenals binnen de bestemming Centrum is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor dienstverlening en kleinschalige detailhandel als aanvulling op de beroepsmatige en bedrijfsmatige activiteiten aan huis.
Horeca (Artikel 6)
Daar waar de Kickert overgaat in de Gaag en in de bocht afbuigt richting het zuiden is een cluster van horeca ontstaan. Er is een (chinees) restaurant, café en snackbar met terras. Deze functies zijn toegestaan binnen de bestemming Horeca. Vanwege de goede ontsluiting is binnen deze bestemming horeca tot en met categorie 1c van de Staat van Horeca-activiteiten toegestaan. Een hogere categorie is niet gewenst, omdat ook hier zowel naast als boven de horecafuncties wordt gewoond.
Kantoor (Artikel 7)
Aan de noordzijde van het plangebied is een kantoor gevestigd en als zodanig bestemd. De planologische regeling uit het bestemmingsplan 'Den Hoorn' uit 1993 is overgenomen.
Maatschappelijk (Artikel 8)
Aan gronden met daarop instellingen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, zorg en welzijn, religie, jeugd-/kinderopvang, sociaal-culturele instellingen en verenigingsleven is de bestemming Maatschappelijk toegekend. In beginsel is bij het toekennen van het bouwvlak het huidige oppervlak van de bebouwing als uitgangspunt genomen. Daarbij wordt een beperkte ruimte gegeven voor uitbreiding om te kunnen inspelen op ontwikkelingen.
Tuin (Artikel 9)
De tuinbestemming is gelegd op de bij een woning behorende gronden waarop in principe geen bebouwing is toegestaan. Dit betreffen de gronden gelegen aan de voorzijde van de woning en – bij hoeksituaties – ook delen van het zijerf.
Verkeer (Artikel 10)
De wegen en straten in het plangebied met een doorgaande functie zijn als Verkeer bestemd. Voor verkeersgerelateerde bouwwerken geldt geen maximum hoogte. Voor alle overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt een bouwhoogte van maximaal 3 m.
Verkeer - Verblijfsgebied ( Artikel 11 )
Daar waar het openbaar gebied een verblijfs- en verplaatsingsfunctie heeft, zijn de gronden bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, het verzamelen van huisvuil, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en dergelijke. Het perceel dat momenteel nog in gebruik is ten behoeve van de rijwielhandel aan de Woudseweg, heeft hiertoe een aanduiding gekregen.
Water (Artikel 12)
De watergangen Look en Gaag zijn als Water bestemd. Binnen de bestemming Water zijn watergerelateerde bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals bruggen, keermuren, duikers et cetera, toegestaan. Tevens is het water binnen het plan Balkengat bestemd als Water.
Wonen - 1 en Wonen - 2 (Artikel 13 en Artikel 14 )
Het wonen is de belangrijkste functie in het centrum van Den Hoorn en wordt binnen verschillende bestemmingen mogelijk gemaakt. Meer aan de randen van het centrum zijn gebieden waar uitsluitend wordt gewoond. Deze woningen zijn bestemd als Wonen. Binnen deze bestemming is onderscheid gemaakt tussen het wonen in directe relatie tot het centrumgebied en het wonen waarbij deze relatie niet bestaat.
Het beleid is erop gericht de kwaliteit van de woonomgeving te behouden en waar mogelijk te versterken. Rekening houdend met dit uitgangspunt, is een regeling geformuleerd die het resultaat is van de afweging tussen enerzijds een maximaal woongenot voor de bewoners en anderzijds de opgave om de bestaande ruimtelijke kwaliteit te waarborgen.
Naast de bestaande situatie en de bestaande mogelijkheden welke voortvloeien uit de vigerende regeling, is bij het toekennen van de bestemmingen het bieden van voldoende erfbebouwingsmogelijkheden voor de bestaande woningen het uitgangspunt. De basis voor de regeling van de bestaande woonfunctie wordt gevormd door een regeling die uit twee bestemmingen bestaat: Wonen en Tuin.
Vanuit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit is het bouwen aan de voorkant in het algemeen kwetsbaarder dan het bouwen aan de achterkant. Dit heeft als resultaat dat voor het bouwen aan de achterkant in principe geen omgevingvergunningsvereiste geldt voor aan- en uitbouwen, bijgebouwen, carports, dakkapellen en erfafscheidingen (mits ze aan bepaalde afmetingen voldoen), tenzij deze binnen 1 m van het erf van de buren, de weg of het openbaar groen worden gerealiseerd. Ook op een zijerf, dat niet grenst aan een weg of openbaar groen, kunnen dergelijke bouwwerken vergunningsvrij worden opgericht, indien een afstand van minimaal 1 m tot de voorgevellijn en het erf van de buren in acht wordt genomen. De betreffende gronden hebben in het algemeen de bestemming Wonen gekregen.
Aan de voorkant van de woning is voor de bovengenoemde bouwwerken in de meeste gevallen een omgevingsvergunning vereist. Er geldt een uitzondering voor erfafscheidingen tot een hoogte van maximaal 1 m. Omdat gebouwen en overkappingen aan de voorkant niet wenselijk zijn, zijn voortuinen bestemd tot Tuin. Datzelfde geldt voor zijerven die grenzen aan een weg of openbaar groen.
Het bovenstaande leidt tot de volgende regeling. De woning mag uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd. Aan- en uitbouwen en bijgebouwen zijn toegestaan op de overige gronden. Op de gronden met de bestemming Tuin zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan.
Erfbebouwing
Op de gronden buiten het bouwvlak wordt de mogelijkheid geboden om de gronden achter en deels naast het hoofdgebouw c.q. de woning te gebruiken voor uitbreiding van het hoofdgebouw of voor de bouw van vrijstaande bijgebouwen. Het gezamenlijk oppervlak aan aan- en uitbouwen en bijgebouwen mag ten hoogste 50% van het bij het hoofdgebouw behorende gronden buiten het bouwvlak bedragen, tot een maximum van 50 m². Ten minste 25 m² van die gronden dient altijd onbebouwd en onoverdekt te blijven. Op deze manier worden er voldoende erfbebouwingsmogelijkheden geboden, terwijl de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig wordt aangetast.
Hoogte
De maximale goot- en bouwhoogte van de woningen is op de verbeelding aangegeven. Uitgangspunt voor de bouwhoogte van grondgebonden woningen, niet zijnde gestapelde woningen, is een zoveel mogelijk uniforme maximale goothoogte van 6 m.
Dakkapellen
Veel van de woningen in het centrumgebied zijn voorzien van een dakkapel aan de achterzijde van de woning. Binnen onderhavig bestemmingsplan mag de goothoogte van hoofdgebouwen worden overschreden door dakkapellen. Een dakkapel mag op het achterdakvlak over de gehele breedte van het dakvlak worden gebouwd. Op het zij- en voordakvlak mag een dakkapel maximaal 70% van de breedte van het dakvlak beslaan.
Ondernemerschap
De gemeente Midden-Delfland wil het ondernemerschap stimuleren. Om die reden is in het artikel Wonen een aantal flexibiliteitsbepalingen opgenomen om dit mogelijk te maken. Deze zijn opgenomen onder de noemer beroep-aan-huis, kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten en bed & breakfast.
Beroepen-aan-huis en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten
Om de woonfunctie te versterken en een aantrekkelijk woongebied te creëren waar ruimte is voor meerdere activiteiten, wordt een toename van de menging met kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten voorgestaan. Het uitgangspunt is dat zogenaamde vrije beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten, waarvoor geen meldings- of vergunningsplicht op grond van het Besluit omgevingsrecht geldt, zonder meer vanuit de woning kunnen worden uitgeoefend, mits de woonfunctie gehandhaafd blijft. Er wordt van uitgegaan dat de woonfunctie gehandhaafd blijft bij een gebruik van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten van ten hoogste 25% van het gezamenlijk vloeroppervlak van de woning tot ten hoogste 40 m². Internetverkoop is toegestaan, mits deze voldoet aan de voorwaarde dat er geen uitstalling van goederen plaatsvindt en waarbij de goederen via internet worden aangeboden en overwegend per post worden geleverd. Webwinkels zijn derhalve niet toegestaan.
Bed & breakfast
In overeenstemming met het gemeentelijke 'beleidskader recreatieve verblijfsvoorzieningen' (zie paragraaf 4.4) is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om een bed & breakfastvoorziening aan huis toe te staan, mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Zo mag de vloeroppervlakte die wordt aangewend voor de bed & breakfast activiteiten ten hoogste 50% van de totale vloeroppervlakte van de woning, bijgebouwen meegerekend bedragen.
Voor Wonen - 1 geldt, gelet op de direct relatie met het centrum, dat een bed & breakfast aan huis bij recht is toegestaan.
Bedrijf - Uit te werken 1 (Artikel 15)
Overeenkomstig het bestemmingsplan Hooipolder is de hoek tussen de Look en Gaag bestemd als Bedrijf - Uit te werken 1. Op deze locatie mogen de bestaande bedrijfsgebouwen en -activiteiten worden gehandhaafd. Tevens kunnen nieuwe woningen en functies ten behoeve van het centrumgebied worden toegestaan, mits er een uitwerkingsplan in werking is getreden, dat in overeenstemming is met de uitwerkingsregels in dit artikel.
Wonen - Uit te werken 1 (Artikel 16)
Ter plaatse van het voormalige schoolgebouw aan de Look is de bestemming Wonen - Uit te werken 1 opgenomen. Op deze locatie mogen nieuwe woningen worden gebouwd. Op deze gronden mag pas worden gebouwd in overeenstemming met een in werking getreden uitwerkingsplan dat in overeenstemming is met de uitwerkingsregels in dit artikel.
Waarde - Archeologie 1 en 2 (Artikel 17 en Artikel 18)
Beide bestemmingen zijn dubbelbestemmingen ter bescherming van archeologische (verwachtings)waarden. Afhankelijk van de archeologische verwachtingswaarde ter plaatse is Waarde - Archeologie 1 of 2 opgenomen. Het onderscheid zit daarbij in de drempelwaarde die archeologisch onderzoek verplicht stelt. In de regel zijn bouw- en grondwerkzaamheden namelijk niet toegestaan zonder archeologisch onderzoek, tenzij deze binnen een bepaalde maat blijven. Voor 'waarde 1' is dit 50m2 en voor 'waarde 2' is dit 200 m2. Daarnaast geldt dat als de werkzaamheden niet dieper reiken dan 40 cm onder maaiveld, er eveneens geen onderzoek nodig is.
Waterstaat - Waterkering (Artikel 19)
De in het plangebied aanwezige gronden die zijn aangewezen voor waterstaatkundige doeleinden, worden beschermd via de dubbelbestemming Waterstaat. Het oprichten van bouwwerken binnen deze bestemming is in principe niet toegestaan. Burgemeester en wethouders kunnen een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan verlenen van deze bepaling. Voorafgaand aan het verlenen van een omgevingsvergunning wint het college advies in bij de waterbeheerder. Daarnaast moet er ontheffing op basis van de Keur aangevraagd worden bij de waterbeheerder.