direct naar inhoud van 3.3 Toekomstige situatie
Plan: Centrum Vroomshoop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1700.BPVH2009MP0001-vas1

3.3 Toekomstige situatie

In de Centrumvisie voor Vroomshoop (Bijlage 3) heeft de gemeente Twenterand de ambitie uitgesproken het centrum van Vroomshoop een kwaliteitsimpuls te geven. Het centrum van Vroomshoop dient compact, compleet en (sociaal) samenhangend te zijn. Hierbij is de bereikbaarheid van de verschillende (winkel)voorzieningen van groot belang alsmede de ruimtelijke kwaliteit. Structuur, functies en de inrichting van de openbare ruimte dienen optimaal op elkaar afgestemd te zijn. De centrumvisie uit 2007 is op onderdelen uitgewerkt en aangepast. De actuele visiekaart is opgenomen in Bijlage 2. Deze visiekaart is de onderlegger voor de plankaart van voorliggend bestemmingsplan.

Op dit moment heeft het centrum van Vroomshoop het karakter van een boodschappencentrum. Door middel van het toevoegen van functies aan dit gebied (zorg, onderwijs, welzijn, cultuur) en het versterken van bestaande winkelfuncties in combinatie met een kwalitatieve verbetering van de openbare ruimte en de onderlinge verbindingen tussen functies kan een boodschappencentrum-plus worden gerealiseerd, zodat de lokale functie van Vroomshoop en daarmee het draagvlak voor voorzieningen wordt versterkt. Aandachtspunten in de nieuwe situatie zijn het geluid (zie paragraaf 4.4 Geluid), de milieuzonering (zie paragraaf 4.9 Bedrijven en milieuzonering) en de verkeersaspecten binnen het plan (zie paragraaf 4.10 Verkeer & parkeren).

De belangrijkste ontwikkelingen die (vanuit de Centrumvisie) in voorliggend bestemmingsplan worden mogelijk gemaakt, zijn de volgende:

Multifunctioneel centrum

De huidige sporthal "de Stobbe" zal worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw noordelijk van de bestaande sporthal. Het nieuwe multifunctioneel centrum kan dan een combinatie van sport, jeugd, welzijn, cultuur en horeca bevatten waarbij voldoende ruimte is meegenomen voor het parkeren. De bereikbaarheid van de parkeerplaats ten behoeve van de sporthal wordt geregeld door in de eerste fase van het project al de nieuwe verbinding door het nieuwe woongebied aan te leggen.

Om het parkeerverkeer een comfortabele route aan te bieden komt er een kortsluiting langs het spoor tussen ten noorden van het activiteitencentrum aan te leggen parkeerplaatsen en de huidige parkeerplaats ten zuiden van de huidige sporthal.

Deze kortsluiting kan dan ook worden gebruikt ten behoeve van de bevoorrading van de nieuwe voorzieningen. Deze kortsluiting dient  in samenhang met de reeds aanwezige fietsverbinding tot stand te worden gebracht

Brede school

Ter plaatse van de huidige sporthal wordt (na nieuwbouw sporthal) een brede school ontwikkeld. Hierin wordt dan de huidige Kennedyschool en eventueel een andere school uit de kern gevestigd. Een maximale uitwisselbaarheid met het multifunctioneel centrum wordt nagestreefd. Boven de brede school worden mogelijk appartementen ontwikkeld. Aandachtspunt hierbij is het geluid van de school in relatie tot de woonfunctie.

Het Flierborgh / De Lindenborgh

Het bestaande woonzorgcomplex Het Flierborgh / De Lindenborgh wordt uitgebreid in westelijke richting met een gezondheidscentrum en zorgappartementen. Bestaande bebouwing wordt gekoppeld en kwalitatief verbeterd zodat er een ruimtelijke eenheid ontstaat. Door het toevoegen van bebouwing op deze locatie ontstaan tevens een bebouwingswand die het karakter van het Oranjeplein versterkt.

Omgeving kerk / Oranjeplein

De gereformeerde kerk aan de Julianastraat vormt een ruimtelijk gegeven. Het plein aan de zuidzijde wordt opnieuw ingericht. Het karakter van een plein wordt versterkt door de nieuwe wandvorming rondom (nieuwbouw woningen westzijde en Flierborgh/ Lindenborgh). Het plein geeft ruimte aan markt en manifestaties/ evenementen. Met de transformatie van het gebied van de huidige Kennedyschool naar centrumgebied (middels gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid) kan het plein verder rondom de kerk worden doorgetrokken. Op het terrein van de kerk blijft voldoende ruimte voor een beperkte parkeerfunctie (bijvoorbeeld voor mindervaliden).

Nieuwe woonclusters

Naast de concentratie van detailhandel in het centrum vormt het versterken van de woonfunctie in het centrumgebied een belangrijk onderdeel van het plan. Hiertoe worden verschillende woongebieden toegevoegd aan het plangebied. Het gaat daarbij om grondgebonden woningen en appartementen aan de westzijde van het plangebied en appartementen boven de brede school en het gezondheidscentrum. De mogelijke bouw van appartementen boven het multifunctioneel centrum, de brede school en het gezondheidscentrum wordt direct in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Voor de woningbouw aan de westzijde van het plangebied moet te zijner tijd nog een uitwerkingsplan worden gemaakt vandaar dat het een uit te werken bestemming heeft gekregen. Aandachtspunten voor de woningbouw zijn het geluid en de milieuzonering.

Versterking kernwinkelgebied

Concentratie van winkels door verplaatsing van de bestaande (grootschalige) detailhandel aan de Linderflier naar de hoek Julianastraat- spoor.

Om een sterkere concentratie van winkelvoorzieningen mogelijk te maken is in de Centrumvisie een verplaatsing van de detailhandel van het Linderflier naar de locatie nabij de spoorwegovergang voorzien. Op deze locatie zijn momenteel de Kennedyschool gesitueerd alsmede een woning. Deze locatie biedt niet alleen ruimte voor detailhandel, maar ook kunnen op de verdieping appartementen worden gerealiseerd. Een parkeergarage onder de nieuwbouw behoort tot de mogelijkheden.

Om voorgenoemde ontwikkeling mogelijk te maken is in het voorliggende bestemmingsplan een "wijzigingsbevoegdheid" gelegd op dit gebied. Deze 'wro-zone wijzigingsgebied-2' is gekoppeld aan de 'wro-zone wijzigingsgebied-1' ter plaatse van de huidige bedrijvigheid aan de Linderflier.

Werk/wooncombinaties aan het Linderflier

De winkels aan het Linderflier liggen relatief "ver" van het centrum van Vroomshoop, hetgeen niet past in de visie om tot een compact centrum te komen. Het verplaatsen van deze winkels naar een locatie dichterbij het centrum betekent enerzijds versterking van het centrumgebied en anderzijds dat er ruimte vrijkomt. Bij de invulling van deze ruimte zijn de milieucontouren van het aangrenzende bedrijventerrein van belang (en ook van de nieuwe bedrijven). Ook het voorkomen van extra belasting van de woningen aan de Stobbelaan is een voorwaarde.

De werk-wooncombinaties zullen juridisch-planologisch aan elkaar worden gekoppeld waardoor er geen vervreemding zal ontstaan. Dit om te voorkomen dat er zelfstandige burgerwoningen in de nabijheid van het bedrijventerrein worden gesitueerd, hetgeen wat betreft milieuaspecten belemmeringen kan opleveren.

Om voorgenoemde ontwikkeling mogelijk te maken is in het voorliggende bestemmingsplan een " 'wro-zone wijzigingsgebied-1' " gelegd op dit gebied, welke gekoppeld is aan de " 'wro-zone wijzigingsgebied-2' " ter plaatse van het gebied bij het spoor (huidige Kennedyschool).

Groenstructuur

De ruimtelijke structuur in het centrum wordt in de openbare ruimte versterkt en geaccentueerd door een groene parkachtige inrichting rondom de woonzorgcomplexen en het aanbrengen dan wel versterken van laanbeplanting langs de infrastructuur. Hierdoor worden de verschillende herontwikkelingsgebieden als het ware opgehangen aan een heldere groenstructuur. In deze groenstructuur is tevens een langzaamverkeerroute aangegeven die het centrum van Vroomshoop zal verbinden met het zuidwestelijk deel van het dorp.