direct naar inhoud van 3.2 Huidige situatie
Plan: Centrum Vroomshoop
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1700.BPVH2009MP0001-vas1

3.2 Huidige situatie

Het plangebied bestaat in feite uit twee delen:

  • 1. het bestaande winkelcentrum van Vroomshoop oostelijk van de spoorlijn Marienberg - Almelo. Het omvat het winkelgebied gelegen aan weerszijden van de Hammerstraat, het gebied rond het Julianaplein, het gebied rond het Amaliaplein en het gebied aan weerszijden van de Julianastraat. De oostgrens wordt gevormd door het Overijsselsekanaal;
  • 2. een gemengd gebied hoofdzakelijk westelijk van de spoorlijn Marienberg - Almelo en zuidelijk van de Julianastraat. De zuidelijk grens is het bedrijventerrein van Vroomshoop. De westelijk grens is grotendeels de Linderflier.

1. Bestaande winkelcentrum

Het (commerciƫle) dorpshart van Vroomshoop wordt gevormd door het in de jaren '80 gerealiseerde winkelcentrum aan het Julianaplein. Dit centrum ligt enigszins verscholen achter de Hammerstraat en is vanaf het kanaal het best bereikbaar via de Julianastraat. Oorspronkelijk had de Hammerstraat de belangrijkste winkelfunctie, maar door de ontwikkelingen rondom het Julianaplein is deze functie echter verzwakt. Ook langs het kanaal is detailhandel gevestigd.

De Hammerstraat is recent heringericht, waarbij het profiel is versmald en de fiets en voetganger een duidelijker plek hebben gekregen. Ook is het straatbeeld vriendelijker door extra groen in de straat geworden.

Het Julianaplein, de Koele en het terrein ten noorden van de Hammerstraat vormen tezamen (naast het langsparkeren in de straten) het parkeeraanbod in het gebied. Het parkeerterrein ten noorden van de Hammerstraat ligt enigszins verscholen achter de Hammerstraat en wordt onvoldoende benut.

2. Gemengd gebied zuidwestelijk van spoorovergang Julianastraat

Ten opzichte van het bestaande winkelcentrum heeft dit gebied een meer open karakter. Het gebied maakt dan ook gevoelsmatig geen onderdeel uit van het dichter bebouwde (winkel) centrum. Doordat een aantal grotere elementen (kerk, sporthal, scholen, woonzorgcomplex, woongebied aan de Stobbelaan, winkels Linderflier ) zonder duidelijke onderlinge samenhang in de loop der jaren in de ruimte zijn geplaatst, wordt het gebied niet als een stedenbouwkundige eenheid ervaren. Ook de openbare ruimte vertoont nauwelijks samenhang en kwaliteit.

Ten zuiden van de Stobbelaan wordt het plangebied gedomineerd door de winkelconcentratie aan het Linderflier met detailhandel in de food- en non-foodsector en een zestal vrijstaande woningen. Ruimtelijk en functioneel is het verplaatsen van de winkels in de richting van het winkelcentrum gewenst, zodat hier ruimte ontstaat voor een nieuwe invulling. Behalve de geluidszones langs spoor en wegen dient bij de heroverweging van dit gebied aandacht besteed te worden aan de milieucontouren vanuit het bedrijventerrein en van de eventueel nieuw gevestigde bedrijven.

Het gebied leent zich, ook qua ligging, uitstekend voor een clustering van voorzieningen en functies op het gebied van zorg, welzijn, sport, onderwijs, cultuur en maatschappelijke dienstverlening. Op dit moment herbergt het gebied een grote diversiteit aan maatschappelijke functies, maar ze zorgen niet voor onderlinge versterking.