3.16 Wonen - Ruimte voor Ruimte
Voor welke gebieden en percelen is de bestemming Wonen - Ruimte voor Ruimte
(Artikel 16) opgenomen?
- Voor de Ruimte voor Ruimte-gebieden is de gelijknamige bestemming opgenomen: het project Hoog Heukelom aan de Heukelomseweg en Kerkhovenbaan, aan de noordzijde van deze weg. De stedenbouwkundige opzet van deze gebieden verschilt van andere woonbuurten. Ook de woonpercelen ter plaatse van het oorspronkelijke Lissabon zijn in deze bestemming opgenomen.
- Voor de onderbouwing, onderzoeken en relevante besluiten wordt verwezen naar de betreffende documenten die op deze projecten betrekking hebben, waaronder de Bestemmingsplan Ruimte voor Ruimte Hoog Heukelom (2008), de Ruimtelijke onderbouwing Kerkhovenbaan (2004) en 'Herontwikkeling Sportpark 'Lissabon' (2007). Voor de projecten zijn artikel 19 WRO-procedures gevolgd.
- Het project Hoog Heukelom 17 heeft meer overeenkomsten met reguliere woonbuurten. Dat projectgebied is dan ook opgenomen binnen de bestemming Wonen - Woningen.
Welke functies zijn toegestaan?
- Wonen is de hoofdfunctie van het woongebied. Daarnaast zijn in woningen ook andere functies als ondergeschikte activiteit toegestaan.
- In de praktijk neemt het aantal situaties toe waarin sprake is van een aan-huis-gebonden-beroep, ondergeschikte dienstverlening en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. In ruimtelijk-functioneel opzicht bestaan hiertegen geen bezwaren voor zover dit kleinschalig is en geen nadelige effecten heeft op de omgeving en/of voor de centrumgebieden. De regeling bevat hiervoor regels.
- De activiteiten kunnen worden toegestaan in de woning (hoofdgebouw met aan en uitbouwen), maar niet in een bijgebouw (vrijstaand). Dit kan namelijk verzelfstandiging van de activiteit tot gevolg hebben. Bijlage 2 bevat een nadere toelichting.
- Het bestemmingsplan komt tegemoet aan de behoefte van huisvesting voor mantelzorg. Op basis hiervan kan een "afhankelijke woonruimte" worden toegestaan.
- Bijzondere woonvormen die verwantschap hebben met een regulier huishouden passen binnen de woonbestemming. Andere bijzondere woonvormen kunnen in diverse situaties worden toegestaan via een wijzigingsmogelijkheid. Een nadere toelichting is opgenomen in bijlage 6.
- Logies en ontbijt zijn onder voorwaarden toegestaan in de vorm van 2 logieseenheden in een woning.
Wat mag er worden gebouwd en hoeveel?
- Voor alle percelen wordt op de kaart (digitale verbeelding) aangegeven waar, gezien vanaf de straat, de woningen mogen worden gesitueerd (minimale afstand vanaf de voorste perceelsgrens).
- In de bouwregels zijn maatvoeringen opgenomen, zoals hoogtes, afstanden en oppervlaktematen. Voor de maatvoeringseisen zijn de volgende aspecten relevant.
-
1. De maatvoering zoals opgenomen in de ruimtelijke onderbouwingen voor de relevante projecten.
-
2. Voorop staat het behoud van het unieke karakter van woonstroken. De regels zorgen ervoor dat de stedenbouwkundige opzet blijft afwijken van de omgeving.
-
3. Deze regels bieden tegelijkertijd voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor een passend woonmilieu zodat wordt voldaan aan de behoefte gedurende de planperiode.
-
4. Specificering van met name de hoogte- en oppervlaktematen, dakhelling en de ligging van de voorste bouwgrenzen wordt afgestemd op de ruimtelijke onderbouwing.
-
5. De aanduidingen voor het woningtype zijn op de ruimtelijke onderbouwing afgestemd.
- Voor de hoofdgebouwen, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen zijn specifieke maatvoeringseisen opgenomen die direct zijn afgeleid uit de ruimtelijke onderbouwing voor de gebieden.
- Een groter aantal woningen dan is aangegeven, is niet toegestaan.
- Voor de woningen ter plaatse van het oorspronkelijke sportpark Lissabon is de aanleg van 60% bos op het perceel een belangrijk aspect. Dit is in de regeling verwerkt. Nieuwe bebouwing is alleen toegestaan met inachtneming van de voorwaardelijke verplichting dat het bos is aangelegd.
Welke veranderingen worden verwacht?
- Een verbreding van de woonfunctie is de komende periode te verwachten. Hiervoor zijn specifieke regels opgenomen die daarin voorzien.
- Er worden niet meer woningen gebouwd dan is aangeduid.
Wat zijn de belangrijkste verschillen met de vigerende bestemmingsregeling?
- De oorspronkelijk agrarische bestemmingen zijn omgezet naar een uniforme woonbestemming.
- Er zijn geen verschillen met de uitgangspunten die zijn gesteld aan de bebouwing op de afzonderlijke percelen, vastgelegd in de ruimtelijke onderbouwingen voor de projecten.
- De mogelijkheden voor verbreding van de woonfunctie (activiteiten, mantelzorg, bijzondere woonvormen) zijn verruimd. Immers, in het coalitieakkoord is vastgelegd dat naast de professionele hulp, ook het vrijwilligerswerk en de mantelzorgers worden gestimuleerd en ondersteund.
Wie is verantwoordelijk voor onderhoud, beheer en ontwikkeling?
- De gronden zijn in particulier bezit. Dat betekent dat de eigenaren verantwoordelijk zijn voor onderhoud, beheer en ontwikkeling.
- In het geval van excessen of overtreding van het bestemmingsplan of andere wet- of regelgeving kan een beroep worden gedaan op de gemeente of een ander bevoegd overheidsorgaan.