direct naar inhoud van 4.4 Werken
Plan: Kom Liessel, 2e herziening
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0762.BP201201-D001

4.4 Werken

De werkgelegenheid in de kern Liessel is overwegend verdeeld over de sectoren:

  • bouw en productie;
  • detailhandel en dienstverlening.

De bestaande bedrijven worden positief bestemd. Algemeen uitgangspunt is voorts om voldoende ruimte te bieden in overeenstemming met de eigen aard en omvang van de bedrijvigheid in Liessel. Als gevolg van het bedrijventerrein Willige Laagt kent Liessel royale vestigingsmogelijkheden.

Bestaande bedrijven buiten het bedrijventerrein Willige Laagt

Buiten het bedrijventerrein is de ligging in een dorpslint of woongebied voor een bedrijf van structureel belang.

Dorpslinten

De bedrijven buiten het bedrijventerrein Willige Laagt liggen overwegend in de oude linten, waar sprake is van een menging van functies. Echter de bedrijven moeten wel harmoniëren met de aanwezige woonfuncties.

In het vigerende bestemmingsplan hebben deze bedrijven de bestemming 'Dorpslint' met de aanduiding Ba en Bp. Deze bestemming past niet meer in de nieuwe bestemmingsplan methodiek. Daarom is gekozen voor onderstaande regeling.

De dorpslinten worden gekenmerkt door een historisch gegroeide menging van wonen, voorzieningen, boerderijen en kleinschalige bedrijven. De boerderijen zijn bijna, op één na, uit het dorp verdwenen. Op een aantal plekken in het dorpslint zijn relatief grote bedrijven ontstaan. Hier is c.q. dreigt een conflict tussen de aard en de schaal van zo'n bedrijf en de aangrenzende woningen. Het beleid is er op gericht dit planologische probleem te verkleinen c.q. op te heffen.

Voorliggend bestemmingsplan heeft een conserverend karakter. Daarom wordt er voor de bedrijven buiten het bedrijventerrein Willige Laagt uitgegaan van een consolidatie van de bestaande toestand. Dit houdt in dat de bestaande bedrijven buiten het centrum en buiten het bedrijventerrein geconsolideerd worden en bestemd overeenkomstig de bestaande situatie; samengevat vanwege:

  • het dreigende conflict tussen het doorgroeiende bedrijf en de woonfuncties in de omgeving;
  • het conserverende karakter van dit bestemmingsplan;
  • de ruime vestigingsmogelijkheden op Willige Laagt.

De bestaande agrarische en niet-agrarische bedrijven, zoals genoemd in paragraaf 2.3.3.2 worden positief bestemd, conform de vigerende bestemming. Er is geen uitbreiding van het bestemmingsvlak en ook niet van het toegestane bebouwd oppervlak van de bedrijfsgebouwen voorzien. Deze bedrijven zal als volgt te onderscheiden.

  • Eén agrarisch bedrijf op het adres Mgr. Berkvensstraat 57a, is bestemd conform de vigerende bestemming.
  • Een aantal bestaande grotere bedrijven op grotere percelen, zijn bestemd als 'Bedrijf'. De activiteiten zijn met een specifieke aanduiding benoemd.
  • Kleinere bedrijven in de milieucategorieën 1 en 2, op een perceel groter dan 750 m², met bovendien een (verplichte) bedrijfswoning hebben de bestemming 'Gemengd'.

Voor wat betreft het vigerende agrarische bedrijf Mgr. Berkvensstraat 47d is sprake van een bijzondere situatie: de bedrijfswoning ligt in het straatlint, terwijl het agrarische erf met de opstallen achter de lintbebouwing, direct aansluitend op het buitengebied ligt.

In de bestaande situatie is geen sprake meer van een agrarische bedrijfsvoering. Alleen worden enkele ruimten verhuurd voor opslag. Feitelijk is sprake van een "voormalig agrarisch bedrijf". De gemeente heeft het beleid met betrekking tot voormalige agrarische bedrijven in heroverweging. Deze heroverweging zal een doorwerking krijgen in de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Temeer daar voorliggend bestemmingsplan overwegend een conserverend plan is, is ervoor gekozen om de vigerende bestemming 'Agrarisch' te behouden, in afwachting van het nieuwe VAB-beleid.

Woongebied

In een woongebied staat het wonen voorop. Bestaande bedrijven die in een woonomgeving zijn gelegen en die vallen onder een beroep aan huis of een bedrijf aan huis, krijgen de bestemming 'Woongebied'. Bestaande bedrijven die niet zijn aan te merken als een beroep aan huis of een bedrijf aan huis, maar die qua omvang en milieucategorie een beperkte invloed hebben op de woonomgeving, krijgen de bestemming 'Gemengd' met de aanduiding 'bedrijf'.

Regeling

Een en ander leidt tot de volgende regeling:

  • Bedrijf-aan-huis met een bvo van maximaal 40 m² binnen de bestemming 'Woongebied'.
  • Beroep-aan-huis met een bvo van maximaal 60 m² binnen de bestemming 'Woongebied'.
  • Bedrijven van milieucategorie 1 of 2 met een beperkte invloed op de omgeving binnen de bestemming 'Gemengd'.
  • Overige bedrijven binnen de bestemming 'Bedrijf' met de aanduiding van de bestaande bedrijfsfunctie.

Voor de genoemde bestemmingen 'Bedrijf'en 'Gemengd' is sprake van een omgevingstype 'gemengd gebied' conform de handreiking "Bedrijven en milieuzonering" (VNG, Den Haag, 2009), zie ook paragraaf 6.1.6. Dit houdt in dat de richtafstanden met één categorie verlaagd mogen worden. Dit is in overeenstemming met de bestaande situatie.

In geval van bedrijfsbeëindiging kan via een omgevingsvergunning een ander bedrijf gevestigd worden.

Vestiging van nieuwe bedrijven is niet rechtstreeks mogelijk, behalve beroepen of bedrijven aan huis. Een beroep aan huis is - tot een maximum 60 m2 bvo - rechtstreeks toegestaan. Een bedrijf aan huis is - onder voorwaarden , tot een maximun van 40 m2 bvo - mogelijk via een omgevingsvergunning. In het bijzonder komen de oude dorpslinten hiervoor in aanmerking. Nieuwe bedrijfspercelen zijn alleen mogelijk na herziening van een bestemming.

Bedrijventerrein Willige Laagt

Dit bedrijventerrein biedt ruime vestigingsmogelijkheden voor bedrijven in de categorieën 2 t/m 3.2. Het bedrijventerrein vervult ook een functie voor te verplaatsen bedrijven uit het buitengebied en de kernen Helenaveen en Neerkant.

De gemeenteraad heeft in 2011 het bestemmingsplan Willige Laagt vastgesteld. De daarin opgenomen bestemmingen blijven in principe onveranderd.