direct naar inhoud van 4.2 Hoofdstructuur
Plan: Kom Liessel, 2e herziening
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0762.BP201201-D001

4.2 Hoofdstructuur

De gekozen hoofdstructuur is weergegeven op afbeelding 4.1. Overeenkomstig de zogenaamde 'Lynch-methode' is de kern opgebouwd uit de elementen: routes, knopen, gebieden, randen en landmerken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0762.BP201201-D001_0030.jpg"

4.1 hoofdstructuur Liessel

4.2.1 Routes

Routes zijn de belangrijkste lijnen in de ruimtelijke organisatie. Waar geen weg is, kan men niet komen. Voor de structuur van de kern Liessel zijn onderscheiden:

  • Gebiedsontsluitingsweg (categorie B). Dit is de randweg Biezendreef.
  • Erftoegangsweg (categorie B). Dit betreft de historische dorpswegen, die de functie hebben van dorpsverzamelweg.
  • De overige wegen zijn de erfontsluitingswegen van de woon- en werkgebieden.
  • Dorpspaden. Voor de kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving zijn de paden voor het langzame verkeer van groot belang; met name de paden die het dorp met het buitengebied verbinden, zoals het pad naar de Liesselse bossen vanaf Oude Molen, paden naar en langs de Astense Aa en de interne route Mortierpad naar de waterloop aan de oostrand van de kern, en een struinpad langs deze waterloop.

4.2.2 Knopen

Knopen zijn stedenbouwkundige drukte- en/of oriëntatiepunten. Ze bepalen de mate van helderheid van de ruimtelijke opbouw van Liessel. Onderscheiden zijn:

  • Dorpsentrees (DE). De plaatsen waar het dorpsgebied om stedenbouwkundige redenen gemarkeerd moet worden, met name de Hoofdstraat, Eikenlaan, Mgr. Berkvensstraat en Zandstraat.
  • Centrumentrees (CE). Deze plekken markeren het centrumgebied en zijn gesitueerd in de Hoofdstraat ter hoogte van de Nieuwstraat en de Eikenlaan.
  • Dorpsmidden (DM). Dit is het stedenbouwkundige hart van het dorp ter plaatse van de aansluiting Mgr. Berkvensstraat - Hoofdstraat met de kerk, het gemeenschapshuis De Kastanje en enkele horecapanden.
  • Entree bedrijventerrein (EB). Bedrijventerrein Willige Laagt heeft een representatieve aansluiting op de Biezendreef. Dit is ook een belangrijk oriëntatiepunt voor Liessel.
  • Verkeersknopen. Dit zijn de belangrijke aansluitingen van wegen, waar dagelijks veel Liesselnaren voorbijkomen.
  • Groene knoop. Dit is een belangrijk contactpunt tussen dorpsgebied en landschap, dat ligt op de kruising Molenweg - Oude Molen, van waaruit het dorpspad naar de Liesselse bossen loopt.

4.2.3 Bebouwingsgebieden

Dorpscentrum

Het dorpscentrum met de voorzieningen vervult een functie voor geheel Liessel. Voor de leefbaarheid van het dorp moet dit een aantrekkelijke stedenbouwkundige ruimte zijn met voldoende levendigheid. Gezien de (dreigende) terugloop van lokale voorzieningen mag dit centrumgebied niet te groot zijn.

Overeenkomstig de bestaande situatie is gekozen voor het gedeelte van de Hoofdstraat tussen de Nieuwstraat en de Eikenlaan. In dit gebied is in principe sprake van vrije vestiging en uitwisselbaarheid van de functies detailhandel, horeca en diensten, uiteraard mits voldaan wordt aan de milieutechnische en verkeerstechnische eisen.

Dorpslinten

Langs de historische bebouwingslinten Loon, Hoofdstraat en Mgr. Berkvensstraat staat gevarieerde bebouwing, met van oudsher ook een menging van wonen, werken, horeca en winkels. De dorpslinten zijn tevens verkeersverzamelstraten (erftoegangswegen B). De menging van functies en verkeer geeft de dorpslinten een eigen stedenbouwkundige karakteristiek en dynamiek. In de linten is er meer verandering van bebouwing door de jaren heen dan in de woonbuurten.

Uitgangspunt voor de linten is het behoud van de mogelijkheid voor de menging van functies. Ten behoeve van een zo goed mogelijk functionerend dorpscentrum is er voor gekozen geen nieuwvestiging van detailhandel, horeca of diensten met baliefunctie in de aangewezen dorpslinten toe te staan. De bestaande activiteiten zijn conform de vigerende bestemmingen opgenomen. De linten lenen zich in het bijzonder voor kleinschalige aan huis gebonden beroepen en bedrijven.

Buitenlinten

De historische linten lopen vanuit het dorp verder het buitengebied in met een geleidelijke afname van de dichtheid van de bebouwing en tegelijk meer verweving met het landschap. Om enerzijds uitwaaiering van de bebouwing te vermijden, en anderzijds contact met het landschap te behouden worden de linten buiten de dorpsentree's als buitenlint aangemerkt. Ook in de andere dorpen binnen de gemeente zijn buitenlinten aangeduid. Het beleid van de gemeente houdt voor de buitenlinten in een consolidatie van de bestaande situatie, zowel wat betreft bebouwing als functies. Derhalve geen nieuwe ontwikkelingen in de buitenlinten. De buitenlinten krijgen daarom ook de aparte bestemming "Woongebied - Buitenlint".

Woonbuurten 

Als woonbuurt zijn de naoorlogse uitbreidingen aangewezen. Deze vervullen overwegend een woonfunctie en zijn allemaal van de typologie 'tuinwijk', met royale groenvoorzieningen en verkeersveilige straten.

In het algemeen zijn het goed onderhouden, vriendelijke buurten. De oudste delen (de zogenaamde bloemkoolwijken) zijn aan groot onderhoud toe.

Sportpark

Een belangrijk dorpsgebied is ook het vergrootte sportpark aan de Mgr. Berkvensstraat.

Transformatiegebied

De zone tussen Oude Molen, Molenweg, Vossenweg en Hoofdstraat is een gebied met een ongestructureerd ruimtegebruik. Het gebied verkeert in een fase van stedenbouwkundige transformatie. Nieuwe functies zullen door de tijd tot een optimaler dorpsgebied leiden. Gezien de huidige economische situatie zal dit proces een langere tijd vragen (stedenbouw is een zaak van lange adem).

Bedrijventerrein

Van structurele betekenis is het bedrijventerrein Willige Laagt. Dit is van groot belang voor de relatief zelfstandige positie van het dorp. Het vormt de basis voor de lokale economie, met een positieve uitstraling op het maatschappelijk functioneren van Liessel.

4.2.4 Groengebieden

Buiten het plangebied zijn voor de ruimtelijke kwaliteit twee landschapselementen van grote betekenis:

  • de Astense Aa;
  • de Liesselse bossen.

Binnen het plangebied zijn de volgende groenelementen van structureel belang, zie ook paragraaf 2.3:

  • de bomenstructuur langs de oude linten;
  • de weide met de Sint Hubertuskapel;
  • de dierenweide met molen De Volksvriend;
  • het processiepark achter de kerk;
  • de evenementenweide achter De Kastanje;
  • de plantsoenen in de woonbuurten.

4.2.5 Randen

De kom Liessel bezit relatief gesloten dorpsranden: de Biezendreef aan de noord-oost kant, de watergang Rode Graaf langs de oostrand v, de zuidrand van het lint langs de Mgr. Berkvensstraat en de watergang aan de westrand van het sportpark.

4.2.6 Landmerken

Duidelijke landmerken in Liessel zijn:

  • de kerk(toren)
  • molen De Volksvriend
  • het oorlogsmonument Mgr. Berkvensstraat
  • de St Hubertuskapel, Molenweg