direct naar inhoud van 5.3 Regels
Plan: Smokkelhoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.smokkelhoek-vast

5.3 Regels

De regels bevatten bepalingen omtrent het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of nog op te richten bouwwerken. De regels zijn onderverdeeld in hoofdstukken.

  • Hoofdstuk 1 Inleidende regels.
  • Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels.
  • Hoofdstuk 3 Algemene regels.
  • Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels.

5.3.1 Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Dit hoofdstuk bevat artikelen, die van belang zijn voor een juiste toepassing van deze regels.

Artikel 1 Begrippen

De begrippen geven een nadere uitleg van in de regels gehanteerde begrippen. Hierdoor wordt de eenduidigheid en daarmee de rechtszekerheid vergroot. Ten opzichte van het geldende plan zijn enkele begrippen toegevoegd of geactualiseerd.

Artikel 2 Wijze van meten

Dit artikel bevat bepalingen die aangeven op welke wijze bepaalde zaken, zoals oppervlakte en inhoud van gebouwen, dienen te worden gemeten. Een aantal regels zijn als gevolg van de invoering van de SVBP2008 voorgeschreven en daarmee in overeenstemming gebracht.

5.3.2 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Algemeen

Opbouw bestemmingsregels

Dit hoofdstuk bevat regels waarin bepalingen zijn opgenomen betreffende de bestemmingen en de aanduidingen. Bij de opzet van deze regels is een alfabetische volgorde gehanteerd alsmede een standaard volgorde zoals opgenomen in SVBP2008.

  • Bestemmingsomschrijving
    In dit onderdeel wordt de materiële inhoud van de bestemming aangegeven. Dit houdt in: de functies die binnen de bestemming "als recht" zijn toegestaan. De bestemmingsomschrijving vormt de eerste "toetssteen" voor gebruiksvormen en ook voor bouwactiviteiten (past het beoogde gebruik van gronden / gebouw binnen de bestemming). Beide zijn slechts toegestaan, voor zover zij zullen plaatsvinden binnen de opgenomen omschrijving.
  • Bouwregels
    Dit onderdeel geeft aan welke bouwwerken mogen worden opgericht. Voorop staat dat slechts mag worden gebouwd ten behoeve van de voor de bestemming aangegeven bestemmingsomschrijving.
  • Afwijken van de bouwregels 
    De bevoegdheid tot het afwijken van de bouwregels zijn in dit deel van de regels opgenomen.
  • Specifieke gebruiksregels 
    In dit onderdeel wordt ten opzichte van de Bestemmingsomschrijving, specifiek bepaald welke functies al dan niet specifiek zijn toegestaan. Deze bepaling vormt een aanvulling op de Bestemmingsomschrijving.
  • Afwijken van de gebruiksregels 
    De bevoegdheid tot het afwijken van de gebruiksregels is in dit deel van de regels opgenomen.
  • Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
    Voor zover nodig zijn hierin de regels voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden opgenomen. Dit bestemmingsplan voorziet in dergelijke regels voor onder andere de aanwezige buisleidingenstrook en archeologische waarden
  • Wijzigingsregels
    Enkele bestemmingen of locaties kunnen worden gewijzigd wat betreft gebruik of bouwmogelijkheden. De bevoegdheden staan in dit deel vermeld.

Een bestemmingsartikel behoeft niet elk van de vorenstaande elementen te bevatten. Dit is afhankelijk van de aard van de bestemming. Alle bestemmingen bevatten in ieder geval wel een bestemmingsomschrijving en bouwregels.

Artikel 3 Agrarisch

De agrarische bestemming is gekozen voor de gronden die naar verwachting ook agrarisch gebruikt blijven worden. Het betreft percelen aan de oostzijde. Ter plaatse is grondgebonden landbouw toegestaan.

Artikel 4 Bedrijf

Bestemmingsregeling algemeen

De voor Bedrijf aangewezen gronden zijn bestemd voor bedrijfsmatige activiteiten. Er is daarbij afhankelijk van de ligging van percelen ten opzichte van woonbebouwing buiten het plangebied en bedrijfswoningen op het bedrijventerrein, een onderscheid gemaakt naar milieucategorie (3.1 tot en met 4.2). In een aantal situaties is een verbijzondering van de bestemming gewenst. Onder andere:

  • de aanwezige bedrijfswoningen zijn voorzien van een aanduiding 'bedrijfswoning';
  • risicovolle inrichtingen;
  • perifere detailhandel;
  • een zend- en ontvangstinstallatie.

Voorts zijn erftoegangswegen, parkeervoorzieningen en terreininrichtingen en dergelijke toegestaan.

Staat van bedrijfsactiviteiten

In de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'gezoneerd industrieterrein' zijn de op het bedrijventerrein toegelaten bedrijven opgenomen.

  • Er zijn diverse bedrijven opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'gezoneerd industrieterrein' die bijvoorbeeld niet direct een productiefunctie hebben, maar meer een handelsfunctie. Voorbeelden zijn autogarages (SBI-code 501) en taxibedrijven (SBI/code 6022). Deze bedrijvigheid past juist op het bedrijventerrein, niet in de bebouwde kom of op andere locaties.
  • Hetzelfde geldt voor benzineservicestations. Als gevolg van de detailhandelsfunctie, zijn die niet in de genoemde Staat opgenomen. Vandaar dat deze bedrijven in de bestemmingsomschrijving specifiek zijn genoemd, zodat deze alsnog toelaatbaar zijn.
  • In de Staat van Bedrijfsactiviteiten is eveneens groothandel genoemd (SBI-code 51). Volgens de SBI-coderingssystematiek, behoren hiertoe ook opslagbedrijven. Voor opslag is ook geen afzonderlijke codering voorzien. Het kan daarbij ook gaan om voorraad/opslag voor winkels. Dit hangt samen met de algemene ontwikkeling dat magazijnen bij winkels in de kernen zo klein mogelijk worden gehouden. Hiertegen bestaat geen bezwaar, tenzij ter plaatse detailhandel wordt uitgeoefend.

Bestemmingsregeling detailhandel, ondergeschikte detailhandel, webshops, perifere en grootschalige detailhandel.

De gemeente hanteert als algemeen uitgangspunt dat detailhandel niet is toegestaan op bedrijventerreinen. Het bedrijventerrein is immers gereserveerd voor bedrijvigheid. Er zijn vormen van detailhandel die door hun uitstraling, omvang en dergelijke ook denkbaar zijn op het bedrijventerrein. In hoofdstuk 3  zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd.

  • Webshops zijn onder voorwaarden toegestaan.
  • Ondergeschikte detailhandel is onder voorwaarden toegestaan.
  • Perifere detailhandel is toegestaan na planwijziging.
  • Grootschalige detailhandel is toegestaan na planwijziging.

In de juridische regeling zijn deze uitgangspunten als volgt uitgewerkt.

  • In de begripsbepalingen zijn eenduidige definities opgenomen voor:
    • 1. detailhandel;
    • 2. detailhandel in volumineuze goederen;
    • 3. grootschalige detailhandel;
    • 4. ondergeschikte detailhandel;
    • 5. perifere detailhandel;
    • 6. webshop.
  • De al aanwezige perifere detailhandelsvestingen zijn met dit plan opnieuw bevestigd.
  • Voor nieuwe vestigingen is een afwijkings- of wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Onder strikte voorwaarden is vestiging van een perifere of grootschalig detailhandelsbedrijf daarmee mogelijk gemaakt. Onder andere moet aangetoond worden dat:
    • 1. geen sprake is van aantasting van de distributie-planologische structuur van de gemeente;
    • 2. geen geschikte vestigingslocaties aanwezig zijn op bedrijventerrein De Poel in Goes (GDV). Hiermee is nadrukkelijk invulling gegeven aan de uitgangspunten van het provinciaal beleid.

Het volgende toetsingsschema is samengesteld, waarmee eenduidig is te bepalen welke vorm van detailhandel aan de orde is en of vestiging van deze vormen van detailhandel (eventueel na afwijking of planwijziging) mogelijk is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0678.smokkelhoek-vast_0006.jpg"

Figuur 6.1. Toetsingsschema detailhandel

In de regeling is tevens voorzien in een wijzigingsbevoegdheid voor het schrappen van de aanduidingen 'perifere detailhandel' en 'detailhandel grootschalig'. Hiermee beschikt het plan over voldoende flexibiliteitsinstrumenten.

Bouwregels

In de bouwregels zijn de bouwregels overgenomen, grotendeels gebaseerd op de vigerende bouwrechten. De bouwhoogte is verhoogd naar 12 meter. Op percelen nabij woonbebouwing, aan de westzijde, is een lagere hoogtemaat toegepast. Het bebouwingspercentages is verruimd en wordt nu op 80% vastgesteld. De minimale oppervlakte van een bedrijfsgebouw bedraagt 100 m2. Hiermee wordt in enige mate een te kleinschalig bedrijf voorkomen. De zend- en ontvangstinstallatie aan de Nijverheidsweg is als zodanig bestemd en van een bijpassende hoogtebepaling voorzien.

Specifieke gebruiksregels

In de specifieke gebruiksregels is het gebruik van de gronden nader gespecificeerd. Daarbij is een verdeling gemaakt naar onderwerp.

Onder algemeen is opgenomen dat niet zijn toegestaan:

  • geluidhinderlijke inrichtingen (Wgh-inrichtingen). (Coroos is wel als Wgh-inrichting toegestaan, zie hierna onder Wgh-inrichtingen );
  • Bevi-inrichtingen, voor zover niet aangeduid met de aanduidingen 'risicovolle inrichting', 'verkooppunt motorbrandstoffen, met lpg' of inrichtingen waarvan de risicocontour buiten de inrichting is gesitueerd.

Op het bedrijventerrein is opslag onder voorwaarden toegestaan. Opslag is toegestaan tot een stapelhoogte van 6 meter en alleen binnen een bouwvak. Voor de voorgevellijn is geen opslag toegestaan, langs interne ontsluitingswegen evenmin. Met deze regeling wordt een goede ruimtelijke uitstraling van het bedrijventerrein gewaarborgd. In paragraaf 4.9 is hier nader op ingegaan.

Bedrijfsverzamelgebouwen zijn uitsluitend op de daarvoor aangewezen plaatsen nog toegestaan. Het betreft de bestaande locaties. Een toename is niet gewenst, zoals in hoofdstuk 3 is gemotiveerd.

Onder detailhandel, perifere detailhandel en ondergeschikte detailhandel en webshops zijn regels ten aanzien van dergelijke vestigingen opgenomen (zie ook hoofdstuk 3 eerder in deze juridische planbeschrijving). Reguliere detailhandel is uitgesloten.

In het oostelijk deel van het bedrijventerrein dient nog circa 1.000 m2 waterberging te worden aangelegd. Hiervoor is een specifieke gebruiksregel opgenomen.

Afwijken van de gebruiksregels

In enkele situaties is het denkbaar dat bedrijven niet genoemd zijn in de Staat van bedrijfsactiviteiten. Ook komen situaties voor dat (vestiging van) bedrijven gewenst is, maar dat het bedrijf één milieucategorie zwaarder is dan toegestaan. Voorzover bedrijven dan naar aard en invloed op de omgeving geacht worden te behoren tot de toegelaten categorie, is afwijking van de gebruiksregels mogelijk.

Wijzigingsbevoegdheden

Naast de wijzigingsbevoegdheden voor het opnemen en schrappen van perifere en grootschalige detailhandel (zie hiervoor), is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee onder voorwaarden voorzieningen voor dienstverlening, ontspanning en sport mogelijk gemaakt kunnen worden. In de wijzigingsbevoegdheid voor GDV is specifiek aangegeven dat detailhandel in de foodsector niet is toegestaan. Dat betekent dat zich geen supermarkt kan vestigen. Dit is ook in de begripsbepalingen opgenomen.

Huisvesting arbeidsmigranten

Huisvesting van arbeidsmigranten is mogelijk tot 20 personen in de noordwesthoek van het plangebied (percelen aan de Middenweg en Smokkelhoekweg). Dit kan via een wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in lid 18.4.

Wgh-inrichtingen

Conservenfabriek Coroos is een zogeheten Wgh-inrichting. Hiervoor wordt een geluidzone vastgesteld. Daaruit volgt dat de geluidbelasting op de zonegrens niet meer mag bedragen dan 50 dB(A). Die zone ligt rondom het bedrijventerrein Smokkelhoek. Regeling hiervan is opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied van Kapelle en het bestemmingsplan Kapelle/Biezelinge.

In het voorliggende bestemmingsplan is bepaald dat een Wgh-inrichting alleen op gronden van Coroos is toegestaan. Daarnaast zijn ook de andere gronden van het bedrijventerrein aangewezen als gezoneerd industrieterrein. Het effect hiervan is dat de geluidproductie van alle bedrijvigheid gezamenlijk niet meer mag bedragen 50 dB(A) ter hoogte van de zonegrens. Dat betekent dat het geluid van alle bedrijven wordt gecumuleerd ('bij elkaar opgeteld'). Bij het ontbreken van de cumulatie zou ieder individueel bedrijf tot 50 dB(A) aan geluid mogen produceren, cumulatief gezien zou de geluidbelasting dan hoger zijn.

Bij de vaststelling van het oorspronkelijke bestemmingsplan Bedrijventerrein Smokkelhoek zijn hogere geluidwaarden vastgesteld voor enkele woningen nabij het bedrijventerrein. Die waarden blijven onverkort van toepassing en zijn maatgevend voor de handhaving van de geluidbelasting. Nieuwe initiatieven ter plaatse van de bedrijfspercelen van Coroos zuidelijk van de Middenweg, ook die activiteiten moeten voldoen aan de geluidzone, gecombineerd met de vastgestelde hogere grenswaarden voor de diverse woningen. Daaruit volgt dat de geluidbelasting voor de woningen niet toeneemt ten opzichte van de geldende bestemmingsregeling.

Artikel 5 Groen

De bestemming Groen is opgenomen voor de belangrijke groenstroken en de landschappelijke inpassing. In verband met de flexibiliteit zijn ook perceelsontsluitingen en langzaamverkeersverbindingen rechtstreeks toegestaan binnen deze bestemming. De aanleg van ontsluitingswegen (erftoegangswegen) en parkeervoorzieningen zijn uitdrukkelijk niet rechtstreeks toegestaan. Uitzondering hierop vormt parkeerruimte ter plaatse van de leidingstrook, voor zover dit wordt gebruikt zoals in de specifieke gebruiksregels is vastgelegd.

Artikel 6 Tuin

De bestemming Tuin is opgenomen bij de woningen aan de Smokkelhoekweg. De bestemming is gelegd op die delen van het perceel, waar uit ruimtelijk oogpunt geen bebouwing is gewenst.

Artikel 7 Verkeer

De wegen zijn voorzien van de bestemming Verkeer, de overige erftoegangswegen van de bestemming Bedrijf. In de bestemming Verkeer zijn flexibiliteitsbepalingen opgenomen.

Artikel 8 Water

De bestemming Water is toegekend aan met name de waterbergingslocaties. Binnen de bestemming zijn naast water ook bruggen ten behoeve van verkeer toegestaan.

Artikel 9 Wonen
Aan de Smokkelhoekweg zijn enkele woningen aanwezig. De woningen zijn conform het bestemmingsplan Kapelle-Biezelinge van de gebruikelijke regeling voorzien.

Voor het kunnen omzetten van deze burgerwoningen naar bedrijvigheid is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Aan de voorzijde kunnen bedrijfsvilla's worden geprojecteerd. De achterste delen van percelen kunnen aan het bedrijventerrein worden toegevoegd. Hiervoor is een regeling opgenomen in artikel 18, lid 18.3.

Artikel 10 Bedrijf - Voorzieningen - Uit te werken

De locatie die in de zuidwesthoek is gelegen, wordt thans als woon perceel gebruikt. Het verdient sterk de voorkeur die unieke locatie op een bijzondere wijze in te vullen. Hiervoor kan worden gedacht aan voorzieningen die een relatie hebben met het bedrijventerrein. De denkbare voorzieningen, zoals een fitnesscentrum of sportschool zijn op die locatie goed te situeren. Daarmee wordt ook bereikt dat deze locatie een bijzondere uitstraling krijgt. Dit sluit geheel aan op de allure van de bedrijfsvilla's waarmee het bedrijventerrein zich onderscheidt van andere terreinen. In de uitwerkingsregels zijn enkele voorwaarden opgenomen.

Artikel 11 Leiding - Drinkwatertransportleiding

De bestaande drinkwaterleiding is als zodanig bestemd. Deze ligt in het noord(oost)elijk deel van het bedrijventerrein.

Artikel 12 Leiding - Leidingstrook

Langs de zuidrand van het bedrijventerrein ligt de leidingstrook. Deze is overeenkomstig bestemd en beschermd.

Artikel 13 Waarde - Archeologie - 1 en Artikel 14 Waarde - Archeologie - 2

Om de aanwezige archeologische waarden bij toekomstige bodemingrepen te waarborgen is de dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 1 en Waarde - Archeologie - 2 opgenomen voor de verschillende delen van het plangebied.

Voor bepaalde ingrepen is afhankelijk van de oppervlakte en de mate van verticale bodemverstoring een Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden noodzakelijk. Ten opzichte van het geldend planologisch beleid betekent dit (deels) een verzwaring van het archeologisch beschermingsniveau en de daarmee samenhangende juridische regeling.

De gebruiksmogelijkheden van de gronden worden evenwel, na afweging, niet beperkt. Bedrijfsmatige activiteiten, bouwwerken en werkzaamheden kunnen na afweging nog steeds worden uitgeoefend.

5.3.3 Hoofdstuk 3 Algemene regels

Dit hoofdstuk bevat een aantal bepalingen die op de bestemmingen als bedoeld in hoofdstuk 2 van toepassing zijn. Het betreffen de volgende bepalingen.

  • Anti-dubbeltelbepaling
    Hiermee wordt voorkomen dat gronden oneigenlijk worden gebruikt voor het optimaliseren van bouwmogelijkheden.
  • Algemene bouwregels
    Bestaande maten (uitgezonderd van de overgangsregels), overschrijding van bouwgrenzen, percentages. Met de regels inzake bestaande maten wordt voorkomen dat (ondergeschikte) afwijkingen onder het overgangsrecht komen te vallen. Voorts is het overschrijden van bouwgrenzen onder bepaalde omstandigheden (zoals erkers, trappenhuizen en andere ondergeschikte bouwdelen) toegestaan.
  • Algemene afwijkingsregels
    In de regels zijn de gebruikelijke flexibiliteitsbepalingen opgenomen. Zo is het mogelijk onder voorwaarden tot maximaal 10% af te wijken van de toegestane goot- of boeibordhoogte en bepaalde afstands- en oppervlakte maten.
  • Algemene wijzigingsregels
    Het overschrijden van bestemmingsgrenzen kan in veel gevallen plaatsvinden zonder dat hierdoor het belang van een goede ruimtelijke ordening wordt geschaad. Voor dit soort gevallen is derhalve in het plan een wijzigingsbevoegdheid voor burgemeester en wethouders opgenomen. De overschrijding mag echter niet meer dan 3 meter bedragen en het bestemmingsvlak mag met niet meer dan 10% worden vergroot.
    De bestemmingen Groen, Verkeer en Water kunnen onderling worden gewijzigd.
5.3.4 Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 20 Overgangsregels

De overgangsregels hebben tot doel de rechtstoestand te begeleiden van bouwwerken die gebouwd zijn of kunnen worden gebouwd en die afwijken van de bebouwingsbepalingen van het plan. Tevens is bepaald dat het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken in het plan, voor zover dit gebruik op het tijdstip van het rechtskracht verkrijgen van het plan (rechtens) afwijkt van de in het onderhavige plan gegeven bestemming, kan worden voortgezet.

Deze regels zijn opgenomen in het Bro en zijn op voorgeschreven wijze overgenomen.

Artikel 21 Slotregel
Dit artikel ten slotte geeft aan de naam waaronder de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald “Regels van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Smokkelhoek”.