Plan: | Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0626.2010Centrum-BP40 |
In het bestemmingsplangebied komen verschillende functies voor. De meest voorkomende functies zijn: detailhandel, wonen, dienstverlening en horeca. Zoals aangegeven in paragraaf 3.3.2 kan het centrumgebied worden verdeeld in drie gebieden: kernwinkelgebied, historisch centrum en overig gebied. Dit onderscheid kan zowel gemaakt worden in stedenbouwkundige zin als in functionele zin. In dit bestemmingsplan is ervoor gekozen om de gebuiksregels aan te laten sluiten bij de functie van het gebied.
Kernwinkelgebied
Het kernwinkelgebied bestaat grofweg uit de Schoolstraat en Treubplein. Ook het Ambachtspad en het Wagenerf maken hier functioneel onderdeel van uit. Uit de inventarisatie blijkt dat hier de functie detailhandel overheerst. Daarnaast zijn er dienstverlenende bedrijven gevestigd en in de zuidelijke helft van de Schoolstraat enkele horecagelegenheden. Zoals aangegeven in paragraaf 3.2 wordt er met name gewoond boven de winkels. Om de functie van kernwinkelgebied ook in de toekomst te waarborgen en kracht bij te zetten is dit gebied bestemd als 'Centrum'. Deze bestemming kent een bepaalde mate van flexibiliteit waarin detailhandel en dienstverlening op de begane grond rechtstreeks zijn toegestaan. Afwijkende functies worden apart aangeduid. Verschillende panden worden vanaf de eerste verdieping bewoond, om dit verder te stimuleren wordt dit binnen de bestemming 'Centrum' rechtstreeks toegestaan. In een aantal gevallen zijn er op de verdiepingen ook andere functies gevestigd, deze worden nader aangeduid. Om de horecafunctie in het centrumgebied ook in de toekomst te handhaven en daar waar mogelijk te versterken hebben de bestaande horecabedrijven de bestemming 'Horeca'. Conform de Algemene plaatselijke verordening is ondergeschikte horeca in een winkelruimte tot een oppervlak van 10 m2 toegestaan.
De kwaliteit van het kernwinkelgebied hangt deels samen met de grote variƫteit aan kleinere zoomwinkels. De structuurvisie geeft aan dat deze straat vooral geschikt is voor de wat kleinere winkels. Om dit karakter te behouden en waar mogelijk verder te versterken is het niet gewenst dat er (winkel)panden groter dan 250 m2 gaan ontstaan. Bestaande panden met een grotere omvang mogen uiteraard behouden blijven. Maar het vergroten van panden, bijvoorbeeld door samenvoeging, tot een grotere oppervlakte dan 250 m2 is niet gewenst.
Historisch centrum
Tot het historisch centrum behoort met name de Voorstraat en de daarbij aangesloten zijstraten en stegen. Dit gebied is aangewezen als 'Beschermd dorpsgezicht' en zijn de meeste monumenten gelegen. Zowel in stedenbouwkundig als functioneel opzicht verschilt dit gebied van het kernwinkelgebied. De meestvoorkomende functie is de woonfunctie en daarnaast een cluster van horeca en enkele overige functies. Om het historische karakter van het gebied te waarborgen zijn de meeste panden bestemd als 'Wonen'. Daar waar binnen de bestemming 'Wonen' een afwijkend gebruik voorkomt, zoals detailhandel of maatschappelijk, is deze specifiek aangeduid. De functies horeca, dienstverlening en cultuur en ontspanning zijn rechtstreeks bestemd.
Overig gebied
De bebouwing aan de randen van het bestemmingsplangebied behoren tot het overig gebied. Hieronder vallen onder andere de Koningin Julianalaan, het gebied rondom de Oranjeboomstraat en het Wagenerf en de Koninklijke Marinelaan. In dit gebied komt de woonfunctie veel voor, dit is dan ook conserverend bestemd als 'Wonen'. De gemeentewerf aan de Koninklijke Marinelaan heeft een specifieke bedrijvenbestemming. Hierop wordt nader ingegaan in paragraaf 5.8.