Plan: | Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0626.2010Centrum-BP40 |
Het centrum van Voorschoten karakteriseert zich door een grote hoeveelheid aan functies. Naast detailhandel is er ruimte voor horeca, wonen, dienstverlening en een aantal (sociaal) maatschappelijke voorzieningen. Bovendien zijn er enkele bedrijven gevestigd.
Detailhandel
Het centrum van Voorschoten heeft een lokale verzorgingsfunctie en functioneert goed. Er is een compleet aanbod aan winkels met sterke filialen en veel gespecialiseerde zelfstandige ondernemers. Het winkelaanbod in het centrum is circa 10.000 m² wvo, dat in vergelijking met vergelijkbare kernen klein is te noemen.
Detailhandelsfuncties bevinden zich voornamelijk in de Schoolstraat. De Schoolstraat is daarmee te karakteriseren als kernwinkelgebied. Hier gevestigd zijn trekkers als de HEMA, Albert Heijn en de ALDI. De zuidkant van de Schoolstraat mist een publiekstrekker.
De kerk, de diaconiehuisjes, het kerkhof met mortuarium en de terreinen met aanwezige beplanting/bomen vormen een karakteristiek ensemble dat als geheel dient te worden gehandhaafd. Het geheel vormt echter een relatief rustige plek in het voor het overige drukke winkelgebied. Voor de diaconiewoningen wordt om die reden gezocht naar een bestemming die meer aansluit bij het winkelgebied. In navolging van de vestiging van de wereldwinkel in één van de huisjes wordt gedacht aan vestiging van een VVV-kantoor, de Oudheidskamer, een boekhandel of een galerie met kunstuitleen. Om het oorspronkelijke karakter te behouden is handhaving van de relatief gesloten architectuur van de gevel uitgangspunt.
Afbeelding 3.2: Detailhandel
Horeca
De horeca concentreert zich in de Voorstraat. Het aantal horecavestigingen in Voorschoten is beperkt ten opzichte van kernen van vergelijkbare grootte. Ook de gemiddelde oppervlakte van een horecabedrijf is relatief klein t.o.v. het landelijk gemiddelde. De toekomstvisie is gericht op horeca in het hogere segment dat kan profiteren van de kwaliteiten van de Voorstraat.
Afbeelding 3.3: Horeca
Wonen
In het hele gebied wordt gewoond. Een groot deel van de woningen is grondgebonden in geschakelde of vrijstaande vorm. Een deel van de woningen is vormgegeven als meergezinswoningen. Deze woningen bevinden zich hoofdzakelijk aan de Koninklijke Marinelaan, de Oranjeboomstraat en de Raadhuislaan. In het kernwinkelgebied wordt ook gewoond boven winkels (lichtgeel in onderstaande afbeelding).
Afbeelding 3.4: Wonen
Overige functies
Dienstverlening is verspreid over het gebied te vinden, onder andere in de vorm van apotheken (apotheek 'De Meidoorn' aan de Voorstraat en apotheek 'Schoolstraat' aan de Schoolstraat), een bank (Rabobank en ING), een tandartsenpraktijk (Deltadents in de Schoolstraat), een kinderdagverblijf (Voorstraat) alsmede meerdere makelaars en adviseurs (assurantiën, hypotheek, e.d.).
Bedrijven zijn beperkt aanwezig. Incidenteel is er sprake van opslag. Aan de Koninklijke Marinelaan is het Uitvoerende Bedrijf van de gemeente Voorschoten gevestigd. Van 1946 tot 1961 was in het zelfde gebouw het Marine Opkomstcentrum (MOC) gevestigd.
Op een tweetal plaatsen in het centrum zijn gebouwen ten dienste van nutsbedrijven aanwezig. Het betreft een (hoofd)rioolgemaal van de gemeente Voorschoten (Molenlaan) en een telecomcentrale van KPN (Overslagstraat). Naast de telecomcentrale staat een zendmast.
Onder maatschappelijke doeleinden zijn verbonden aan de beide kerken in het gebied; de Protestantse Kerk aan het Kerkplein (Dorpskerk, Kerkplein 2) en de Gereformeerde Kerk in de Schoolstraat (Het Kruispunt, Schoolstraat 2). Naast de Gereformeerde Kerk bevindt zich zalencentrum 'De Werf' met daaronder jongerencentrum 'De Kelder'.
In het centrum van Voorschoten bevindt zich tevens het Historisch Museum Voorschoten (Voorstraat 17).
Afbeelding 3.5: Overige functies
Ondanks veel sterke concurrende winkelcentra in de omgeving is een relatief compleet voorzieningenaanbod aanwezig. Het aanbod publieksgerichte voorzieningen in Voorschoten is iets kleiner dan gemiddeld. Het horeca-aanbod is relatief klein, dat heeft te maken met de nabijheid van de binnenstad van Leiden waar veel horeca aanwezig is. Het aantal ambachten is groot en voor de overige sectoren ligt het aanbod op een gemiddeld niveau.
In de Structuurvisie voor het centrum is aangegeven dat er onderzoek moet worden gedaan naar uitbreiding van het horeca aanbod, met name in het hogere segment. En er wordt onderzoek gedaan naar het realiseren van een openbare pleinfunctie van het Treubplein waar ook terrassen een plek moeten krijgen.
In het gehele plangebied wordt gewoond, ook boven winkels en boven andere voorzieningen. Dit wonen zorgt voor de gewenste levendigheid in het centrum.
Afbeelding 3.6: Gewenste ruimtelijke structuur (bron: Ruimtelijke Visie Centrumvoorzieningen 2009 van DTNP)