direct naar inhoud van 4.4 Industrielawaai
Plan: Bolnes Maasoever - Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0597.BPBOLN2012BOLNESMO-OH01

4.4 Industrielawaai

Bestaande situatie en beoogde ontwikkeling

Het plangebied maakt onderdeel uit van het industrieterrein IJsselmonde-Noordrand. Dit industrieterrein heeft een geluidszone die zich uitstrekt over de omgeving. Ten behoeve van woningbouw wordt de Schram-locatie en de al getransformeerde Van Dam-locatie aan het gezoneerde industrieterrein onttrokken door aanpassing van de begrenzing van het gezoneerde industrieterrein zelf. De betreffende gronden komen hierdoor binnen de geluidszone te liggen. De geluidszone zelf loopt over meerdere gemeenten en wordt met dit bestemmingsplan niet aangepast.

Om de akoestische leefkwaliteit van de toekomstige bewoners en de bestaande rechten van de bedrijven te kunnen waarborgen, is op 3 februari 2009 de Beleidsregels Zonebeheerplan Van Dam tot Schram vastgesteld. Dit zonebeheersplan is een beleidsregel die wordt gebruikt om te waarborgen dat de geluidsbelasting op de gevels van de bestaande en beoogde woningen niet hoger is dan 55 dB(A) en dient ertoe de geluidsruimte doelmatig en rechtmatig te beheren en te verdelen tussen de aanwezige bedrijven.

Toetsingskader

Geluidszone industrielawaai

Een geluidszone wordt vastgesteld rond industrieterreinen waar inrichtingen zijn gevestigd die 'in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken' zoals bedoeld in artikel 41 van de Wet geluidhinder (Wgh). Dergelijke bedrijven worden in de volksmond ook wel 'grote lawaaimakers' genoemd. In dat kader is in het verleden voor industrieterrein IJsselmonde-Noordrand een geluidszone vastgesteld. Op grond van de Wgh behoort tot de geluidszone het gebied tussen het industrieterrein en de buitengrens van de zone. Het industrieterrein zelf maakt dus geen deel uit van de zone. Buiten een geluidszone mag de geluidsbelasting als gevolg van het betreffende industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen. Voor het gezoneerde industrieterrein zelf en daarop aanwezige of geprojecteerde bedrijfswoningen gelden geen geluidsnormen.

Aanpassing geluidszone industrielawaai

Op grond van de Wgh kan een geluidszone alleen worden aangepast door de vaststelling van een bestemmingsplan waarin de gewijzigde zone is opgenomen. Als gevolg van de zonewijziging mag geen gebied, waar de geluidsbelasting meer dan 50 dB(A) bedraagt, buiten de zone komen te liggen. Tevens moeten daarbij de geldende grenswaarden bij woningen (en andere geluidsgevoelige bestemmingen) in acht worden genomen.

Grenswaarden voor nieuwe gevoelige functies

Binnen de geluidszone zijn woonbestemmingen en andere geluidsgevoelige bestemmingen slechts aanvaardbaar indien de geluidsbelasting aan de gevel aan de wettelijke grenswaarden voldoet. Voor nieuwe geluidsgevoelige functies, zoals woningen, geldt een wettelijke voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Voor nieuwe woningen die binnen de geluidszone liggen is in het algemeen de vaststelling van een hogere waarde tot en met 55 dB(A) mogelijk en in enkele gevallen zelfs tot 60 dB(A) (uiterste grenswaarde). Op grond van de Wgh kan het college van burgemeester en wethouders de betreffende hogere grenswaarden vaststellen indien blijkt dat maatregelen onvoldoende doeltreffend zijn, dan wel overwegende bezwaren ondervinden van stedenbouwkundige, landschappelijke of financiële aard.

Sanering

Omdat zich binnen de geluidszone van industrieterrein IJsselmonde-Noordrand woningen bevinden met een geluidsbelasting hoger dan 55 dB(A), heeft er in het verleden een saneringsoperatie voor dit industrieterrein plaatsgevonden. Doel hiervan was om de geluidsbelasting bij deze woningen terug te dringen, bij voorkeur tot 55 dB(A). Als resultaat van deze saneringsoperatie zijn voor verschillende woningen zogenoemde MTG-waarden (Maximaal Toegestane Geluidbelasting) vastgelegd. De MTG's zijn opgenomen in het uiteindelijke besluit van de minister van VROM.

Onderzoek

Onderzoek en hogere waarden

Om de gewenste woningbouwontwikkelingen in het plangebied mogelijk te maken, wordt de grens van het gezoneerde industrieterrein aangepast, zodat de woningen niet op het gezoneerde terrein, maar in de geluidszone van industrieterrein IJsselmonde-Noordrand komen te liggen.

De geluidsbelasting is onderzocht door middel van akoestisch onderzoek van Peutz met kenmerk O 15283-1-RA-001 d.d. 26 september 2012. Dit onderzoek is tevens opgenomen in de toelichting als Bijlage 4. Uit het uitgevoerde akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting voor alle woningen op de Schram-locatie de maximale hogere waarde van 55 dB(A) niet overschrijdt. De geluidsbelasting bedraagt bij meerdere woningen echter wel meer dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Om de woningen mogelijk te maken die een geluidsbelasting groter dan 50 dB(A) ondervinden, worden door het college van burgemeester en wethouders hogere waarden vastgesteld. Het ontwerpbesluit hogere waarden wordt gelijk met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd.

Zonebeheerplan Van Dam tot Schram

Om er als gemeente actief zorg voor te dragen dat de geluidsbelasting op de woningen in de toekomst niet verder toeneemt en de bedrijven duurzaam kunnen blijven functioneren, heeft de gemeente een zonebeheerplan voor de bedrijven op de locatie tussen de woningbouw aan de Van Dam- en de Schram-locatie vastgesteld. Dit zonebeheerplan is het uitgangspunt bij vergunningverlening en handhaving door gemeente en provincie. Het zonebeheerplan is verankerd in de regels van het bestemmingsplan: strijdig handelen met de voor bedrijven toepasselijke regels uit het zonebeheerplan, staat gelijk aan strijdig handelen met de planregels van het bestemmingsplan.

Het zonebeheerplan bevat een akoestisch inrichtingsplan, dat op voorhand de totaal beschikbare geluidsruimte verdeelt (immissie-eisen per kavel). De beschikbare geluidsruimte is afgestemd op de huidige akoestische situatie bij bedrijven. Om de geluidssituatie te handhaven zijn voor de percelen Ringdijk 506 tot en met 530, de waterkavels en de kadekavels, eisen gesteld aan het soort activiteiten en het tijdstip waarop deze mogen plaatsvinden. Met name voor activiteiten aan de kade en op het water gelden specifieke eisen omdat geluid over water ver kan dragen en zo de woningen kan bereiken. Ook toekomstig te vestigen bedrijven zijn gebonden aan het zonebeheerplan. Het zonebeheerplan is opgenomen in Bijlage 5.

Conclusie

Er wordt voldaan aan de Wet geluidhinder, onderdeel industrielawaai. De Wet geluidhinder staat de uitvoering van dit bestemmingsplan niet in de weg. Voor nieuwe woningen waar de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden worden hogere waarden vastgesteld. Zie hiervoor ook paragraaf 4.7 Cumulatie geluid.