direct naar inhoud van 4.3 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Bolnes Maasoever - Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0597.BPBOLN2012BOLNESMO-OH01

4.3 Bedrijven en milieuzonering

Huidige situatie en beoogde ontwikkeling

Binnen het plangebied was van oudsher een groot aantal bedrijven gevestigd. Met name in de zone direct langs de Nieuwe Maas bevonden zich bedrijven die een binding hadden met scheepsbouw en -reparatie. Deze bedrijvigheid is in grote mate afgenomen zowel in het plangebied als in het gehele gebied langs de Nieuwe Maas; op de vrijgekomen kavels vindt ontwikkeling van wonen aan het water plaats.

Het gemeentelijk beleid voor het plangebied is gericht op woningbouw met handhaving van de bedrijvigheid tussen de bestaande woningen Park Maasdonck en de beoogde woningen op de Schram-locatie. Het plangebied ten zuiden van de Ringdijk wordt hierbij nog in zijn geheel gebruikt als bedrijventerrein. Op het bedrijventerrein is een milieuzonering aangebracht die is afgestemd op de bestaande en beoogde woningen in de omgeving.

Werkwijze bedrijven en milieuzonering

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de ontwikkeling van gevoelige functies (zoals woningen) in de buurt van bedrijven:

  • ter plaatse van de woningen een goed woon- en leefmilieu kan worden gegarandeerd;
  • de bedrijfsvoering/milieuruimte van de betreffende bedrijven niet wordt ingeperkt als gevolg van de beoogde ontwikkelingen.

Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen bedrijvigheid en gevoelige functies in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Bedrijfsactiviteiten (SvB). Een toelichting op de SvB is opgenomen in Bijlage 2. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De Staat van Bedrijfsactiviteiten is gebaseerd op de richtafstandenlijst uit de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009).

De richtafstanden gelden ten opzichte van het omgevingstype 'rustige woonwijk'; voor andere omgevingstypen dan een rustige woonwijk kunnen kleinere richtafstanden worden gehanteerd. In dit bestemmingsplan wordt voor de milieuzonering van het gebied gebruikgemaakt van de SvB 'gezoneerd industrieterrein' die is opgenomen in Bijlage 1 van de regels. De SvB 'gezoneerd industrieterrein' gaat uit van het aanhouden van richtafstanden tussen bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies. Vanwege de status als gezoneerd industrieterrein, heeft de milieuzonering geen betrekking op het aspect geluid, maar alleen op de aspecten geurhinder, stofhinder en gevaar. Het aspect geluidshinder wordt op dit industrieterrein gereguleerd via een zonebeheerplan dat verankerd is in het bestemmingsplan. Zie verder paragraaf 4.4.

Milieuzonering in het bestemmingsplan

Uitgangspunten milieuzonering

Bij de milieuzonering van het bedrijventerrein is rekening gehouden met verschillende bestaande en nieuwe gevoelige functies in het plangebied en de directe omgeving. Vanwege de nabijheid van (onder andere reeds aanwezige) gevoelige functies, is de toelaatbaarheid van zware bedrijven in het plangebied niet onbeperkt.

  • Rustige woonwijk: in de directe omgeving van het plangebied, ten zuiden van de Benedenrijweg ligt de woonwijk Bolnes. Dit gebied wordt beschouwd als een rustige woonwijk. Ten opzichte van de woningen in deze wijk worden de standaard richtafstanden gehanteerd.
  • Gemengd gebied: gemengde gebieden zijn de gebieden langs de rivier waar woningen en bedrijvigheid elkaar afwisselen. Dit betreft de gehele oeverzone ten noorden van de Benedenrijweg waarin zowel bedrijfslocaties als woningen aanwezig zijn. Het betreft de beoogde woningen ter plaatse van de ontwikkelingslocatie Schram/Van Beek en bestaande woningen ter plaatse van de locatie Van Dam (Bordes) en de locatie Park Maasdonck. De Nieuwe Maas is een druk bevaren scheepvaartroute. De betreffende woonbebouwing ligt bovendien binnen de geluidszone van industrieterrein IJsselmonde-Noordrand. Aan de overzijde van de rivier is eveneens een bedrijventerrein/industrieterrein gelegen. Vanwege de verhoogde achtergrondbelasting die wordt veroorzaakt door verschillende bronnen en de afwisseling van bedrijfsbestemmingen en woonbestemmingen, kan in geen geval sprake zijn van omgevingstype 'rustige woonwijk'. Ten opzichte van woningen in gemengde gebieden worden de richtafstanden conform het omgevingstype 'gemengd gebied' gehanteerd. De richtafstanden worden met één afstandsstap verlaagd. Bedrijfsactiviteiten uit categorie 2 zijn altijd direct naast woningen toelaatbaar.
  • Bedrijfswoningen op het bedrijventerrein: in het plangebied ligt een beperkt aantal van oudsher aanwezige bedrijfswoningen. Bij deze van oudsher aanwezige bedrijfswoningen gaat het om een historisch gegroeide situatie, waardoor minder hoge eisen aan het woon- en leefklimaat kunnen worden gesteld. De bedrijfswoningen ondervinden reeds enige milieubelasting vanwege hun eigen bedrijfsvoering en zijn op basis van het vigerend bestemmingsplan reeds toegestaan en worden in het voorliggende bestemmingsplan gehandhaafd. Ten opzichte van de bestaande bedrijfswoningen worden de richtafstanden met twee afstandsstappen verlaagd en aangrenzend aan de bedrijfswoningen zijn daarom gebruikelijk bedrijfsactiviteiten uit maximaal categorie 3.1 van de SvB toegestaan. Dat betekent dat bedrijfsactiviteiten uit categorie 3.2 op een afstand van 30 m zijn toegestaan en categorie 4.1 op een afstand van 50 m van bedrijfswoningen zijn toegestaan.

De komst van nieuwe bedrijfswoningen legt mogelijk beperkingen op aan de algemene toelaatbaarheid en bedrijfsvoering van bedrijven in de directe omgeving hiervan. In de praktijk blijkt de vraag naar bedrijfswoningen overigens niet groot; de moderne bedrijfsvoering en beveiliging vereist bovendien niet meer de aanwezigheid van continu (toezichthoudend) personeel. Er zijn dan ook geen nieuwe bedrijfswoningen in het gebied toegestaan. Nieuwe bedrijfswoningen zijn bovendien niet gewenst op een gezoneerd industrieterrein.

Uitwerking milieuzonering

Op grond van deze uitgangspunten is de milieuzonering op de plankaart opgenomen. Afhankelijk van de locatie op het bedrijventerrein zijn bedrijven uit maximaal categorie 2, 3.1, 3.2 en 4.1 toegestaan. Voor deze bedrijven geldt een richtafstand van respectievelijk 30, 50, 100 en 200 m ten opzichte van een rustige woonwijk en een richtafstand van respectievelijk 10, 30, 50 en 100 m ten opzichte van gemengd gebied.

In het plangebied zijn twee transformatorhuisjes aanwezig waarvoor een bedrijfsbestemming is opgenomen met de aanduiding 'nutsvoorziening' (nv). Ter plaatse van deze bestemmingen zijn uitsluitend nutsvoorzieningen toegestaan. Ten opzichte van deze transformatorhuisjes worden geen richtafstanden aangehouden.

Aanwezige bedrijven/bedrijfsinventarisatie

De in het plangebied aanwezige bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de SvB 'gezoneerd industrieterrein' (zie Bijlage 3). Slechts één bedrijf valt in een hogere categorie dan algemeen toelaatbaar wordt geacht. Het betreft het Bunkercentrum Bolnes aan de Ringdijk 540. Dit bedrijf krijgt een specifieke aanduiding. Hierdoor kan het bedrijf slechts zijn huidige bedrijfsactiviteiten uitoefenen of activiteiten die passen binnen de algemene toelaatbaarheid. Op deze manier wordt de bestaande en vergunde situatie gehandhaafd. Zodoende zullen in geen geval activiteiten worden uitgeoefend die meer milieuhinder kunnen veroorzaken dan in de huidige situatie het geval is. Met het oog op het duurzaam functioneren van het bedrijventerrein acht de gemeente het niet wenselijk het betreffende bedrijf weg te bestemmen of te verplaatsen. Bovendien vinden de milieuhinderlijke activiteiten hoofdzakelijk plaats op de bunkerstation zelf in de Nieuwe Maas.

Toetsing woningbouwontwikkelingen aan de milieuzonering

De woningbouw op de Van Dam-locatie is gerealiseerd. In dat kader is aangetoond dat ter plaatse van de ontwikkeling geen onaanvaardbare milieuhinder zal ontstaan. De beoogde ontwikkeling wordt in het onderhavige bestemmingsplan dan ook beschouwd als de bestaande situatie. De milieuzonering van omliggende bedrijfsbestemmingen is afgestemd op de bestaande woningen op deze locatie.

De woningbouw op de Schram-locatie is afgestemd op de aanwezige bedrijven aan de west- en zuidzijde van deze locatie. Het aspect geluid is geregeld via het zonebeheerplan (zie paragraaf 4.4). Voor de overige milieuaspecten gevaar, geur en stof is beoordeeld of de aanwezige bedrijven niet door de beoogde woningbouw worden belemmerd en ter plaatse van de woningen een aanvaardbaar woonklimaat kan worden gerealiseerd. Uit informatie van DCMR over de gevestigde bedrijven blijkt dat de overige milieuaspecten geen knelpunt opleveren voor de beoogde woningbouwontwikkeling. De bedrijven passen binnen de algemene toelaatbaarheid. Vanwege de gehanteerde milieuzonering, die van toepassing is op nieuwe bedrijfsactiviteiten, wordt het ontstaan van nieuwe milieuhinder voorkomen. Uit informatie van DCMR en de gemeente blijkt daarnaast nog het volgende.

De bovendijkse bedrijven (aan de Ringdijk) worden niet gekenmerkt door waarneembare geuremissies. Dit is enerzijds het gevolg van de kleinschaligheid van de bedrijven en anderzijds vanwege het feit dat het overgrote deel van de bedrijven geen luchtemissies produceren die geurrelevant zijn. De nabijgelegen bedrijven EPS BV en Tematec voldoen aan de algemene regels uit het Activiteitenbesluit, waardoor er geen onaanvaardbare milieuhinder ter plaatse van woningen is te verwachten. Ook van de benedendijkse bedrijven (langs de Benedenrijweg) wordt geen relevante geurbelasting verwacht.

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat de aanwezige bedrijven (waarbij voor het aspect geluid verwezen wordt naar paragraaf 4.4) niet in hun functioneren worden belemmerd door de beoogde woningbouw. Tevens kan ter plaatse van de nieuwe woningen een aanvaardbaar woon- en leefklimaat worden gerealiseerd. In dit bestemmingsplan wordt door de gehanteerde milieuzonering, die in de bestemmingsplanregeling is opgenomen, zorg gedragen voor een goede afstemming tussen bedrijvigheid en woningen en wordt het ontstaan van nieuwe milieuhinder als gevolg van bedrijfsactiviteiten voorkomen. Er is dan ook sprake van een goede ruimtelijke ordening.