direct naar inhoud van 6.3 Verantwoording van de planregels
Plan: De Verwondering
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0569.bpNWVverwondering-va01

6.3 Verantwoording van de planregels

Inleidende regels:

Begrippen

In dit eerste artikel zijn noodzakelijke begripsbepalingen opgenomen die worden gebruikt in de regels. Het bevat definities om misverstanden te voorkomen.

Wijze van meten

Het tweede artikel regelt hoe er gemeten moet worden.

Bestemmingsregels

In dit hoofdstuk worden de bestemmingen beschreven.

Agrarisch

De bestemming Agrarisch is toegekend aan het zuidelijk deel van het plangebied (Zuidereiland). De bestemming laat een agrarisch grondgebruik toe in de vorm van land- en tuinbouw op de open grond. Ten behoeve van de bestemming mag niet worden gebouwd, met uitzondering van bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Binnen de bestemming Agrarisch zijn een drietal wijzigingsbevoedgheden opgenomen. Deze bieden de mogelijkheid de bestemming om te zetten naar:

  • 1. Wonen (maximaal 4 woningen):
  • 2. Wonen, Recreatie, Sport en Maatschappelijk.

Van belang om op te merken is dat in de wijzigingsregels niet de bestemming Agrarisch is opgenomen, maar in hoofdstuk 3 van de regels, in Artikel 14 Algemene aanduidingsregels.

Groen

De bestemming Groen is toegekend aan de gronden die ingericht worden als groenzone inclusief speelvoorzieningen. De bestemming is toegekend aan de groene rand met fruitbomen rondom het Noordereiland, het centrale park op het Parkeiland en de groenvoorzieningen die de toegangsweg begeleiden. Tevens worden paden voor langzaamverkeer mogelijk gemaakt binnen deze bestemming en zijn (ondergeschikte) waterpartijen mogelijk.

Verkeer - Verblijfsgebied

De bestemming Verkeer - Verblijfsgebied is toegekend aan dat deel van het plangebied dat ingericht wordt en in gebruik genomen wordt voor ontsluitingswegen, parkeerplaatsen, kleine gedeelten groen rond de verkeersbestemming en paden. Ook water is binnen deze bestemming mogelijk.

Water

Voor de delen van het plangebied waar water een cruciaal onderdeel uitmaakt van het stedenbouwkundige plan is de bestemming Water opgenomen. Dit betreft de grote watergangen die de indeling van het gebied medebepalen. Binnen deze bestemming is ook de aanleg en instandhouding van rietkragen toegestaan (Parkeiland).

Woongebied - 1

De bestemming 'Woongebied - 1' is toegekend aan het deel van het plangebied dat binnen de oude rode contour is gelegen. Er zijn alleen bestemmingsvlakken aangewezen en geen bouwvlakken. Per bestemmingsvlak is het maximum aantal woningen benoemd, waarbij voor de bestemming als geheel tevens een plafond is benoemd. Alle typen woningen zijn binnen deze bestemming toegestaan, van appartementengebouwen tot vrijstaande woningen. Binnen de bestemming is een specifieke functieaanduiding voor landschappelijke inpassing opgenomen, die erop gericht is de overgang van de privé kavels naar het openbaar gebied op een verantwoorde wijze te laten overlopen. Er wordt een verplichting opgenomen een haag als erfafscheiding op de perceelsgrens grenzend aan de bestemming groen te realiseren. Deze eisen zijn opgenomen in het beeldkwaliteitplan (Bijlage 1 van de regels) waarnaar in de regels van 'Woongebied - 1' wordt verwezen.

Beroepen aan huis worden toegestaan, mits ondergeschikt aan de woonfunctie en met voldoende parkeergelegenheid.

Woongebied - 2

De bestemming 'Woongebied - 2' is opgenomen voor de gebieden binnen de nieuwe rode contour en 20ke zone waar binnen maximaal 100 woningen mogen worden gebouwd. De opzet van de bestemming is identiek aan de bestemming 'Woongebied - 1', met dien verstanden dat geen gestapelde bebouwing is toegestaan.

Leiding - Gas

Langs de Schilkerweg (N462) ligt aan de noordzijde van deze weg een gasleiding. De leiding ligt in het meest zuidelijk deel van het bestemmingsplan. De belangen van de leiding worden gewaarborgd door de dubbelbestemming 'Leiding - Gas' op te nemen met bijbehorende beschermingszone en omgevingsvergunningstelsel.

Algemene regels

Anti-dubbeltelregel

Deze regel is opgenomen om een ongewenste verdichting van bebouwing te kunnen voorkomen. Dit kan zich voordoen indien een deel van het bouwperceel dat reeds bij de berekening van een maximum bebouwingspercentage was betrokken, wederom nu ten behoeve van de berekening van het maximum bebouwingspercentage van een ander bouwperceel wordt betrokken.

Algemene bouwregels

Onder de algemene bouwregels zijn algemene regels opgenomen ten aanzien van ondergronds bouwen, dakkapellen en ondergeschikte bouwdelen. Het gaat om algemene regels die van toepassing zijn op het gehele bestemmingsplan.

Algemene gebruiksregels

De algemene gebruiksregels gaan in op algemeen strijdig gebruik. Dit gaat om strijdig gebruik dat de verschillende bestemmingen overstijgt. Daarnaast is een regeling omtrent parkeren opgenomen, welke voorschrijft dat bestemmingen alleen mogen worden gerealiseerd indien wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid.

Algemene aanduidingsregels

In deze bestemming zijn zeven wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Hiervan kan slechts gebruik worden gemaakt indien wordt voldaan aan de regels die in de wijzigingsbevoegdheid zijn opgenomen. Er worden eisen gesteld aan het aantal woningen, de oppervlakte van functies, de bouwhoogte en de wijze waarop rekening moet worden gehouden met bestaande functies.

Algemene afwijkingsregels

Hierin is specifiek vermeld welke afwijkingen van het bestemmingsplan zijn toegestaan.

Algemene wijzigingsregels

Dit artikel vermeldt welke algemene wijzigingen ten opzichte van het bestemmingsplan zijn toegestaan.

Algemene procedureregels

Dit artikel vermeldt welke procedure moet worden doorlopen als er gebruik wordt gemaakt van de nadere eisen die zijn opgenomen in hoofdstuk 2 (bestemmingsregels) van de regels.

Overgangs- en slotregels

Dit hoofdstuk bevat de volgende twee artikelen:

Overgangsrecht

Het overgangsrecht bevat een regeling voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het inwerking treden van het plan, maar dat strijdig is met de regels van dit bestemmingsplan. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd. De redactie is wettelijk vastgelegd en overeenkomstig opgenomen.

Slotregel

In de slotregel wordt aangegeven hoe het bestemmingsplan aangehaald kan worden (titel van het bestemmingsplan). De redactie is wettelijk vastgelegd en overeenkomstig opgenomen.