direct naar inhoud van 5.15 Archeologie
Plan: Landelijk Gebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bplg2012-vgx1

5.15 Archeologie

5.15.1 Proces

De gemeente Lisse heeft in samenwerking met de gemeenten Hillegom en Noordwijkerhout een archeologische vindplaats- en verwachtingenkaart laten opstellen. Deze beleidskaart vormt de basis voor het gemeentelijk archeologiebeleid. Door de in 2007 opgestelde beleidskaart is een inzicht verkregen in de waarde van het bodemarchief en de locaties waar archeologische waarden in de grond aanwezig kunnen zijn. De beleidskaart is een uitgebreide bureaustudie geweest van het grondgebied van Lisse. In het rapport is het beleid van de provincie en het Rijk sturend. Op 16 september 2009 is de nota en de verordening door de gemeente Lisse vastgesteld aan de hand van het door RAAP in 2007 opgestelde rapport. Als gevolg van de inwerkingtreding van de Wabo is de Erfgoedverordening Lisse 2010, met daarin opgenomen een hoofdstuk (hoofdstuk 5) betreffende instandhouding archeologische terreinen, vastgesteld.

5.15.2 Inhoud

De archeologische verwachtingskaart laat zien waar welke archeologische resten voorkomen of zijn te verwachten. Met de term 'archeologische verwachting' wordt de verwachte dichtheid aan archeologische resten in een gebied tot uitdrukking gebracht. Hoe hoger de verwachting, hoe groter de (verwachte) dichtheid.

De beleidsnota geeft een eerste aanzet voor het formuleren van het gemeentelijk archeologisch beleid, en inventariseert wat er in deze 'overgangsfase' door de gemeente Lisse op het gebied van de archeologische monumentenzorg geregeld dient te worden.

5.15.3 Vertaling is het bestemmingsplan

In het plangebied zijn twee terreinen van hoge archeologische waarde aanwezig (zie figuur 5.9). Langs de Achterweg, ten westen van de kern Lisse, zijn de restanten van het kasteel 'Huis ter Spekke' gesitueerd. Dit kasteel is gedateerd uit de late middeleeuwen en de nieuwe tijd, en heeft een onbekende mate van kwaliteit en zeldzaamheid.

In de Zemelpolder staat ' 't Huys Dever', een ridderhofstad uit de late middeleeuwen. De ruïne van de zware, halfronde toren is gerestaureerd en heeft thans een maatschappelijke/educatieve functie. De oorspronkelijke slotgracht is recent voor een deel opnieuw gegraven. 't Huys Dever heeft een hoge mate van kwaliteit en zeldzaamheid.

Delen van het noorden en westen van het plangebied zijn aangeduid als gebied met een middelhoge tot hoge archeologische verwachtingswaarde. Dit laatste is het geval ter plaatse van de strandwallen en rondom het landgoed Keukenhof. De Lisserpoelpolder heeft een overwegend lage verwachtingswaarde en de Hellegatspolder heeft een lage tot middelhoge verwachtingswaarde. Voor elke 'verwachtingswaarde' gelden specifieke regels. In Bijlage 5 is een overzicht van de betreffende regels opgenomen.

Op basis van beschikbare jurisprudentie is het niet mogelijk om zonder uitgebreid archeologisch onderzoek van het archeologiebeleid voor het gehele plangebied af te wijken. Daarnaast is geconcludeerd dat de omliggende gemeenten Noordwijkerhout, Hillegom en Teylingen dezelfde waarden hanteren en dezelfde lijn volgen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0553.bplg2012-vgx1_0017.jpg"